Nehéz a „bezárt” hajléktalanokkal, de járványhelyzetben is helytálltak az erdélyi menedékhelyek

Tóth Gödri Iringó 2021. április 18., 15:40

A világjárvány miatt több mint egy éve életünk nagy részét az otthon biztonságában töltjük: voltak hetek, hónapok, amikor nem is volt más választásunk, muszáj volt otthon maradni. De hol húzták meg magukat azok, akiknek nem volt, nincs otthona? Négy erdélyi hajléktalanszállót kerestünk meg, hogy megtudjuk, mi történt lakóikkal ebben az időszakban.

Nehéz a „bezárt” hajléktalanokkal, de járványhelyzetben is helytálltak az erdélyi menedékhelyek
galéria
Menedékhely, ellátás járványhelyzetben is. Viszontagságos időszakon vannak túl az erdélyi hajléktalanszállók, de teljesítették küldetésüket Fotó: Facebook/Maltaisepsi

Míg az emberek többsége számára természetes, hogy van hova „bemeneküljön”, amikor szükségállapotot hirdetnek – amint Romániában tavaly márciusban történt – vagy kijárási korlátozásokat vezetnek be, a hajléktalanok, otthontalanok számára nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen ők rendszerint olyan szállásokon töltik az éjszakákat, melyeket reggelente kötelező módon el kell hagyniuk. 

Megkerestük a gyergyószentmiklósi, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi hajléktalanszállók, illetve éjszakai menedékek vezetőit, hogy mondják el, milyen megoldásokat találtak, kényszerültek alkalmazni a szokatlan helyzetben.

Bezárkóztak Gyergyóban

Jeszenszky Teréz, az Ora International Egyesület által működtetett gyergyószentmiklósi gyermekotthon, hajléktalanszálló és anyaotthon vezetője sajátos tapasztalatokról tudott beszámolni, hiszen hajléktalanszállójuknak állandó lakói vannak, akiknek nappal sem kell elhagyniuk az épületet. Az összesen ötven férőhelyes otthon lakóinak száma ennek ellenére is folyamatosan változik, főleg az ott lakó anyák, gyerekek száma miatt.

A hajléktalanként nyilvántartottak többsége idős, a vezető szerint inkább idősotthonban lenne a helyük, de erre nincsen anyagi lehetőségük. 

Az 1996-ban létesített otthont eredetileg az alapító egyesület tartotta fenn, de ma már állami támogatást is kapnak, illetve a helyi önkormányzat is segíti őket, ami különösen jól jött a tavalyi évben, hiszen a világjárvány miatt jelentősen megnőttek a kiadásaik. Szerencsére külföldről is kaptak segítséget, így meg tudták venni a szükséges fertőtlenítőszereket, védőruházatot, maszkokat.

Amikor tavaly márciusban világossá vált a helyzet súlyossága, Jeszenszky Teréz, aki maga is egészségügyi alkalmazott – így hamar felmérte a járványhelyzet komolyságát –, elmondta az intézet lakóinak, hogy a saját és társaik biztonsága érdekében az egyetlen lehetőség az, hogyha egy időre bezárkóznak. Azt kérte, hogy, aki ezt nem hajlandó vállalni ezt, az hagyja el az otthont. Ketten éltek ezzel a lehetőséggel. Jeszenszky Teréz szerint minden lakó elfogadta, és méltósággal viselte a helyzetet, és véleménye szerint

jól „megúszták” a tavalyi évet, hisz bár volt olyan lakójuk, akit a többszöri tesztelések egyik alkalmával pozitívnak nyilvánítottak, beteg senki nem volt, nem voltak érzékelhető tüneteik.

Fotó: Barabás Ákos

Bár a kezdeti szükségállapotot májusban és júniusban lazítások követték, Jeszenszky Teréz arról számolt be, hogy mindvégig igyekeztek, igyekeznek nagyon elővigyázatosak lenni, lakóik a második hullám alatt, ősszel, illetve télen sem hagyták el az épületet és annak udvarát. Elmondása szerint nem voltak konfliktusok vagy zúgolódás, a lakók néztek, néznek tévét, hallanak híreket, sokan értesülnek ismerőseik, rokonaik haláláról, így értik a helyzet komolyságát. „Olyan lakó is van, aki tavaly tavasz óta nem járt ki az udvarról. Elfogadják a helyzetet, hálásak azért, hogy ott lehetnek” – vélekedett Jeszenszky Teréz.

Ha új lakó érkezik, akkor őt csak negatív teszt eredménnyel fogadják,

amit – a helyi önkormányzattal történő együttműködés értelmében – eddig úgy végeztek el, hogy felhívták a 112-es segélyhívót, és a kiérkező mentősök tesztelték le az illetőt egy gyorsteszt segítségével, ám most már vásároltak is gyorsteszteket, így ezek után külső segítség nélkül le tudják bonyolítani a mintavételt. A hajléktalanszálló egyébként mindig nyitva áll bárki előtt: még ha telt ház is van, van pótágyuk arra az esetre, ha valaki betoppanna, hogy melegedjen, meghúzza magát egy éjszakra.

A lakók és az alkalmazottak is kaptak oltást, senki részéről nem volt tiltakozás ellene. Jeszenszky Teréz szerint ez annak köszönhető, hogy igyekeztek a járvánnyal és az oltással kapcsolatban is minden érthetően elmagyarázni. Arra a kérdésre, hogy érzelmileg hogyan élték meg az időszakot, az otthon vezetője elmondta, hogy féltek, de azt tudták, hogy bent biztonságban vannak, és ez volt számukra a legfontosabb.

Valahogy elütötték az időt. Az erdélyi hajléktalanszállók többféle programot kínáltak a „bezárt” lakóknak Fotó: Facebook/Maltaisepsi

Fertőzéses esetek Vásárhelyen

Megkerestük Andreia Morarut, a marosvásárhelyi éjjeli menedékhely vezetőjét is, akit nemcsak az elmúlt év történéseiről kérdeztünk, hanem annak kapcsán is, hogy

az intézményben nemrég tizenegy koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak.

A marosvásárhelyi intézmény viszonylag nagy kapacitással működik: tavaly több mint százhúsz lakójuk volt, akik közül hatvanheten visszajárók – mondhatni állandó lakók, harmincnyolc esetben pedig első alkalommal fordultak meg az éjjeli szálláson. A marosvásárhelyi helyi tanács tartja fenn az összesen 100 férőhelyes intézményt, melyet nemrég újítottak fel, és amely a tavalyi megnövekedett költségeket figyelembe véve, az év második felében költségkiegészítést is kapott. Mivel a megye egyetlen ilyen jellegű intézménye, tervezik, hogy a jövőben bővítik, növelik a férőhelyek számát.

Andreia Moraru elmesélte, hogy amikor márciusban a kormány kihirdette a szükségállapotot, épp több „vendégük” is volt, akiket nem lehetett kitenni az éjjeli szálláshelyről, megoldást kellett találni, így tulajdonképpen ugyanúgy jártak el, mint öregotthonok, szociális otthonok esetében, azaz karantént hirdettek, elzárkóztak a külvilágtól. Azt is megtudtuk, hogy ez nem volt egy könnyű időszak az intézmény életében, mivel

nagyon vegyes, változatos volt a karanténba kényszerültek közössége, voltak köztük volt elítéltek, a társadalomba integrálódni képtelen személyek, rendszeres alkoholfogyasztók.

Az igazgatónő szerint voltak kisebb konfliktusok, de az alkalmazottak végig kontroll alatt tartották a helyzetet, igyekeztek olyan foglalkozásokat, tevékenységeket szervezni, amelyek lekötik az ott lévőket, oldják a hangulatot.

A kényszerotthon is otthon. A hajléktalanok hosszú időre beköltöztek a menedékhelyekre a szükségállapot idején Fotó: Pál Árpád

A karantén nagy kiadásokat jelentett, hiszen az éjjeli szálláson normál esetben nem biztosítanak ételt, de tavaly hosszú ideig minden bentlakónak biztosították a napi három étkezést – amit a már fentebb említett költségkiegészítés révén lehetett megvalósítani. Az intézmény nyáron visszatért a szokásos működéséhez, de alkalmazkodtak az új helyzethez, például kialakítottak egy elkülönített helyiséget az újonnan érkezők számára, hogy ott tartózkodhassanak, amíg megérkezik a negatív teszteredményük. A tesztelésben a marosvásárhelyi sürgősségi mentőszolgálat (SMURD) segít, illetve vannak gyorstesztjeik is, amelyeket az intézményben dolgozó egészségügyi személyzet is használni tud szükség esetén.

A szállás „vendégei”, illetve az ott dolgozók számára is fel volt ajánlva az oltás, ám nem mindenki élt a lehetőséggel.

Mivel országos szinten kezdettől fogva az volt az elv, az elgondolás, hogy az oltás nem kötelező, illetve hogy senkit nem lehet oltásra kötelezni, így a hajléktalanszálló sem kötelezheti, várhatja el ez az ott megszállóktól.

A jelenlegi helyzet kapcsán Andreia Moraru elmondta, ahogy felmerült a fertőzöttség gyanúja, egyből leteszteltek mindenkit. A pozitív eredményt produkáló alkalmazottak otthoni elkülönítésbe vonultak, míg a hajléktalanokat a szálláson különítették el, ahol elvállalták az önellátást – kintről kapnak élelmiszert, tisztítószereket, és ők maguk megoldják az étkezést, a fertőtlenítést. Külön egységben vannak elkülönítve azok a személyek, akik a pozitív esetek közvetlen kontaktjai és azok, akiknek érvénytelen lett a teszteredménye. A szállás többi egysége a megszokott rendben működik, azaz nappalra elhagyják a lakók.

Fotó: Haáz Vince

Szentgyörgyön sem volt egyszerű a karantén

A sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállót 2013 óta a Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti, ők állnak szerződéses viszonyban a város önkormányzatával, amely az épület tulajdonosa, illetve amely állja a szálló működtetésének költségeit is, ám például a hajléktalanok étkeztetését már nem. Akárcsak a marosvásárhelyi intézmény, ez a hajléktalanszálló is éjjeli szállásként működik, amelyet reggel elhagynak a lakók, ám néha, főleg télen, nappali melegedőként is funkcionál.

Székely Róbert, az intézmény vezetője arról tájékoztatott, hogy alapvetően csak sepsiszentgyörgyi hajléktalanokat fogadhatnak, de természetesen, ha valaki más városból érkezik, vagy valakit behoz a rendőrség, annak is biztosítanak szállást maximum hét napig, és ez idő alatt segítenek tisztázni a helyzetét, hazajuttatni arra a településre, ahova tartozik, amely felelős érte. Az intézmény „vendégei” állandó lakóknak mondhatók, közel harminc ember tölti itt rendszeresen az éjszakáit.

Tavaly márciusban a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló is bezárta belülről kapuit, azaz mind a lakók, mind az alkalmazottak – akik kéthetente válthatták egymást – karanténba vonultak.

Nem volt egyszerű, hiszen ezek az emberek egy szabad világban élnek, akkor és azt csinálni, amikor, amit jól esik, saját szabályaik vannak. Amikor nálunk bent vannak, akkor a mi szabályainkat kell követniük, de nappal azt teszik, amit akarnak, napközben nincsenek szabályok. Ez most megváltozott” 

– idézte fel Székely Róbert.

Sepsiszentgyörgyön a Máltai Szeretetszolgálat biztosítja az ellátást Fotó: Facebook/Maltaisepsi

Az intézményvezető szerint a karantén első két napja után kezdett érződni a feszültség, viták, veszekedések, sőt kisebb verekedések is előfordultak. Elmondása szerin a lakók szép lassan értették meg, hogy el kell fogadniuk a helyzetet: ezen nem lehet változtatni. Székely Róbert hozzátette, hogy igyekeztek ők is lefoglalni az embereket, sok közös tevékenységet szerveztek, közösen meszeltek, felújították a szobákat, játszottak, pingpongoztak, csocsóztak. Amíg karantén volt, a külső munkatársak mindenben segítették a hajléktalanokat, ha kellett, felíratták a gyógyszereiket a háziorvossal, kivették azokat a gyógyszertárból, illetve természetesen készenlétben volt az egészségügyes munkatárs is, aki szükség esetén bement a szállásra.

Volt ennek rossz és jó oldala is, de az elmondható, hogy mindenképp erősödött a kapocs a hajléktalanok és az alkalmazottak között. Sokkal nagyobb lett a bizalmi szint, sokkal több mindent megtudtunk róluk, megnyíltak, és így amikor lejárt ez a helyzet, sokkal több mindenben tudtunk segíteni nekik”

– jelentette ki a szentgyörgyi szálló vezetője. Annak köszönhetően, hogy sokkal többet beszélgettek a bentlakókkal, a karantén lejárta után öt lakót sikerült kiköltöztetniük, azaz találtak nekik megfelelő helyet, amit örömteli sikerként könyvelnek el.

Fotó: Haáz Vince

Székely Róbert felidézte, hogy a tavasszal hozott rendeletek, szabályok nem tértek ki konkrétan a hajléktalanszállókra, így

maguknak kellett kikövetkeztetniük, hogy intézményük mely kategóriába sorolható – úgynevezett rezidenciális központnak számítottak.

A tavasz végi, nyár eleji nyitás esetükben nem érződött annyira: bár megvolt a lehetőség, hogy aki szeretné, elhagyhatja a szállást, ám csak negatív teszttel térhetett vissza. Annyi változást hoztak az enyhítések, hogy az alkalmazottak egy idő után kijárhattak, de őket folyamatosan tesztelték.

Fotó: Veres Nándor

A helyzet mára visszaállt a megszokott kerékvágásba, annyi különbséggel, hogy míg a járványhelyzet előtt csak reggelit kaptak, mostanra a vacsora is a szállás által biztosított étkezés lett. A legtöbb lakó be van oltva, kivételt csak három újonnan érkezett hajléktalan jelent, akik külön szobában kaptak helyet. Székely Róbert szerint az oltás azért is jelent jó megoldást, mert hosszú távon sem ők, sem a hajléktalanok nem tudnák megoldani anyagilag, hogy mindig tesztet végezzenek a szállásra való visszatérés előtt. Az egész időszakban egyetlen koronavírusos esetük, illetve pozitív teszteredményük volt – az is tünetmentes –, aminek nagyon örülnek: Székely Róbert szerint az odafigyelésnek köszönhető.

Az intézmény vezetője azt is megjegyezte, hogy a lakók egyáltalán nem féltek a betegségtől, ám az oltástól annál inkább. Sokan vonakodtak elfogadni az oltást, de egy idő után a közösség miatt beadták a derekukat, illetve főleg az őszi szigorítások után nagyon hangsúlyozták, hogy bármit megtesznek, csakhogy ne kelljen többször karanténba vonulniuk.

Fotó: Barabás Ákos

Így se, úgy se volt jó Udvarhelyen

A székelyudvarhelyi hajléktalanszállót, mely szintén egy éjszakai menedékhely, a Híd Az Égen Egyesület üzemelteti. A szállóson többnyire idős, krónikus betegek szálnak meg, akik visszajárók, mondhatni állandó lakók, akiket az intézet gondnoka segíti a mindennapi teendők elvégzésében, a gyógyszerek felíratásában, kiváltásában. A szálló tizenegy férőhelyes, illetve a sürgős eseteknek mindig akad még egy hely.

Farkas Réka, a menedékhely vezetője felidézte, hogy mint sok más intézmény estében, tavaly márciusban az udvarhelyi szálló és alkalmazottai is karanténba vonultak. Elmondása szerint közel fél évig nem jöhettek ki a lakók, ami sok szempontból nehéz volt.

Nagyon hosszú időszak volt, hiszen egymás nyakában voltak. Itt nem úgy van, mint egy családban, hogy amikor úgy tartja kedvem, átvonulok egy másik szobába, a lakás másik helyiségébe. Nem volt erre lehetőség, ha akarták, ha nem, egymás mellett voltak” 

– fogalmazott Farkas Réka.

Fotó: Gábos Albin

Arra a kérdésre, hogy a lakók féltek-e a vírustól, Farkas Réka kissé tréfálkozva mesélte el, hogy

amikor bent kellett maradni, az volt a baj, amikor pedig ki kellett volna menni, nem akartak, mert féltek; amíg nem volt oltás, szerették volna, amikor lett oltás, vonakodtak.

Most már minden lakójuk be van oltva, mindkét adagot megkapták, aminek a vezető, illetve az alkalmazottak nagyon örülnek, hiszen minden lakó a veszélyeztetett kategóriába tartozik, vannak cukorbetegek, tüdőbetegek, szívbetegek.

Az udvarhelyi hajléktalanszálló a sepsiszentgyörgyihez hasonlóan működik, azaz a Híd az Égen Egyesület szerződéses viszonyban van a várossal, havonta kapnak egy adott összeget a kiadásokra. Amely nem nőtt a járványhelyzetben sem, így csak az jelenthette a megoldást, hogy kicsit átcsoportosították, tették-vették a megszokott összegeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport