Nagy forgalom, infrastruktúrahiány – nehézkes a közúti határátlépés a román–magyar határon

MTI 2018. március 09., 22:40

Az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt forgalom, illetve a fejlesztések hiánya is hozzájárul a nehézkes közúti határátlépéshez a román–magyar határon – közölte pénteken a román határrendészet nagyváradi kirendeltsége, miután az elmúlt napokban teherutók hosszú sora kígyózott a határnál.

Fotó: Pál Árpád

A határrendészet adatai szerint az elmúlt négy napban 26 ezer tehergépkocsi lépte át a határt a nagylaki, a Gyula–Gyulavarsánd, valamint az Ártánd–Bors átkelőkön. Ez jelentős növekedést jelent az előző időszakhoz képest; mint írták,

a legtöbb teherautó Nagylaknál kelt át, ott a vámosok 11 400 járművet ellenőriztek, míg Borsnál 10 ezret.

Közölték, hogy a határrendészet maximális kapacitással dolgozik, de így is gondot okoz a megnövekedett forgalom. A közlemény szerint az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a teherforgalom a román–magyar határon, miközben a határátkelési infrastruktúra nagy részét nem korszerűsítették. A Bihar és Arad megyei határátkelőket kezelő nagyváradi határrendészet azt tanácsolta az utazóknak, hogy valamennyi határátkelőt vegyék igénybe.

Hétfőtől minden nap nagy volt a forgalom a határátkelőkön, Nagylaknál például a várakozó teherutók sora elérte a 15 kilométer hosszúságot is. A teherautók száma azért nőtt meg, mert Bulgária területén a hó fogságából kiszabadult járművek egy hét szünet után végre elindulhattak, így ezek is ezen a héten érték el a román–magyar határt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat