MOGYE-ügy: baj esetén segítene a Sapientia

MOGYE-ügy: baj esetén segítene a Sapientia

Fotó: Boda L. Gergely

A magyar orvosképzésnek a jelenlegi keretek között kell maradnia Marosvásárhelyen – véli Dávid László, a Sapientia rektora. A felsőoktatási intézet vezetője szerint az anyanyelvű oktatást ellehetetlenítő további intézkedések esetén az Erdélyi Magyar Tudományegyetem otthont nyújthat a MOGYE magyar tagozatának.

Szucher Ervin

Gyergyai Csaba

2018. április 25., 10:492018. április 25., 10:49

2018. április 25., 10:572018. április 25., 10:57

Amennyiben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) olyan további intézkedések születnek, amelyek veszélybe sodorják az anyanyelvű oktatást, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek nem szabad elzárkóznia attól, hogy otthont nyújtson a magyar tagozatnak – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Dávid László.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora azonban hozzátette: véleménye szerint a magyar orvos- és gyógyszerészképzésnek a jelenlegi keretek között kellene maradnia és fejlődnie.

Az intézményvezetőt azt követően kérdeztük meg, hogy Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a MOGYE és a Petru Maior Tudományegyetem összeolvadását kommentálva kijelentette: a magyar kormány mindenképpen megoldást fog találni a magyar tagozat számára hátrányos helyzetre, és mindent megtesz az erdélyi nemzettársakkal, hogy új struktúrát alakítsanak ki, amelyben folytatódhat a magyar nyelvű orvosképzés.

Galéria

Dávid László rektor

Potápi múlt pénteki marosvásárhelyi látogatása alkalmával úgy fogalmazott, meg kell fontolni, hogy más intézetben, hogyan lehet megvalósítani a képzést, ehhez azonban minden feltételt meg kell teremteni, és ez nem valósulhat meg egyik napról a másikra.

Arra a felvetésre, hogy nem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretében kellene-e elindítani a magyar nyelvű orvosképzést, elmondta: a konkrét megoldást az erdélyi magyar pártokkal és az érintett oktatókkal és szakemberekkel együtt kell meghozni.

korábban írtuk

Potápi: meg kell vizsgálni, működhet-e más intézetben a vásárhelyi magyar orvosképzés
Potápi: meg kell vizsgálni, működhet-e más intézetben a vásárhelyi magyar orvosképzés

Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően – jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Nem új az elképzelés

Dávid László rektor lapunknak rámutatott: jelentős anyagi és intézményi feltételeket kellene biztosítani ahhoz, hogy a magyar állami támogatással működő Sapientia befogadja a magyar orvosképzést, ráadásul a procedúra is rendkívül időigényes lenne.

„Egy tagozatot nem lehet varázsütéssel egyik egyetemről áthelyezni a másikra, hisz a jelenlegi törvények ezt nem teszik lehetővé. Egy tízévesre becsült kifutási időről van szó” – figyelmeztetett Dávid László.

Ugyanakkor nemcsak újabb épületre lenne szükség, hanem jól felszerelt, képzett személyzettel rendelkező kórházra is. Kérdésünkre, hogy a tagozat átköltöztetéséről korábban voltak-e már tárgyalások, a Sapientia rektora úgy fogalmazott: hazudna, ha azt mondaná, hogy csak hallomásból ismeri az ötletet. „De nem mondanék igazat akkor sem, ha azt állítanám, hogy konkrét tervekről folytattam beszélgetéseket” – állapította meg Dávid László.

Véleménye szerint az illetékeseknek kötelességük lenne megpróbálni megmenteni a MOGYE magyar tagozatát a jelenlegi keretek között.

Galéria

Úgy ítéli meg, a harcot mindaddig érdemes folytatni, amíg két feltétel adott: megfelelő módon fejlődhet az anyanyelvű oktatás, illetve nem szenved a diákság. „Ha fel is vállalná a Sapientia az orvos- és gyógyszerészképzést, óriási hiányérzettel maradnék. Lelkes és neves magyar professzoraink hetven évvel ezelőtt létrehoztak és felépítettek egy intézményt, amely hírnevessé vált, rangot adott a városnak és a térségnek, és akkor mi azt feladjuk, onnan kivonulunk? Ez sokkal nagyobb gondot, lelki terhet jelentene számomra, mint az épületek felhúzása, az oktatás beindítása, az akkreditáció megszerzése” – fejtette ki lapunknak Dávid László.

korábban írtuk

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?
Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

‚Oktatótársaim és a magyar hallgatók nevében ma is azt vallom: mi szinte minden lehetségeset megtettünk a demokrácia keretei között, szűkösnek bizonyuló eszköztárunkból ennyire tellett. A helyzet meghaladott bennünket. Mi, tanárok és diákok elsősorban a magyar oktatás lehetőségének a megteremtésében vagyunk, lehetünk felelősek. A kisebbs&am

Kórháztervek magyar állami támogatással

Az orvosképzés meglétéhez egyébként a hatályos jogszabályok értelmében elengedhetetlenül szükséges egy egyetemi kórház is.

Sokak szerint ezt össze lehetne kötni a magyar kormány ama szándékával, hogy Erdélyben egészségügyi intézményt hozzon létre. Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) püspöke már 2010-ben kezdeményezte, hogy magyar állami támogatással hozzanak létre erdélyi magyar kórházat. Egy ilyen intézmény számára a református egyház meg is vásárolt egy Nagyvárad határában levő 3,5 hektáros telket, és el is készíttette az intézmény megvalósíthatósági tanulmányát.

A nagyváradi kórháztervet 2015 júniusában Zombor Gábor egészségügyért felelős akkori magyar államtitkárnak is bemutatták.

Galéria

Fotó: Pap Éva

A politikus akkor úgy nyilatkozott, hogy a kormány tervei szerint intenzív és sürgősségi osztállyal rendelkező magyar kórház épülhet Erdélyben a romániai magyarok ellátására. Ugyanabban az évben kiderült, nem a nagyváradi kórházépítés az egyetlen elképzelés az erdélyi egészségügyi ellátás magyar állami támogatással történő fejlesztésére. A Székely Szeretetszolgálat Alapítvány neves magyarországi orvosokat, kórház-üzemeltetésben és egészségügyi menedzsmentben jártas szakembereket kért fel arra, mérjék fel a székelyföldi helyzetet, és tegyenek javaslatot a fejlesztésre. A tanulmány fő megállapításai szerint a régióban az alapellátás és a középszintű kórházi ellátás megfelelő, ám egyes részterületeken óriási a lemaradás, vagy nincs is ellátás.

A szakemberek a meglévő struktúrákhoz csatlakozó, a legmodernebb technológiával felszerelt diagnosztikai és egészségügyi központ létrehozását javasolták Csíkszeredában,

mert a város a régió központjában található, és a létesítmény kiegészíthetné a már meglévő és működő megyei kórház kapacitását. Ez az intézmény az elképzelések szerint a MOGYE magyar tagozatának végzősei számára is munkahelyet biztosíthatna. Konkrét előrelépés egyelőre sem a nagyváradi, sem a csíkszeredai terv esetében nem történt. 2015-ben egyébként magyar tagozat beindítását fontolgatta a Nagyváradi Tudományegyetem orvosi és gyógyszerészeti kara, az elképzelést azonban, úgy tűnik, elvetették.

korábban írtuk

„Ezt a bástyát nem szabad önként feladnunk” - Interjú Szilágyi Tibor professzorral, a MOGYE volt rektorhelyettesével
„Ezt a bástyát nem szabad önként feladnunk” - Interjú Szilágyi Tibor professzorral, a MOGYE volt rektorhelyettesével

Tovább szűkül a magyar tagozat mozgástere a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), amennyiben az intézmény egyesül a kizárólag csak román tagozattal rendelkező Petru Maior Tudományegyetemmel – véli Szilágyi Tibor, a MOGYE volt rektorhelyettese. A magyar oktatók tiltakozása ellenére a két felsőoktatási intézmény szen

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat

A bukovinai székelyek az egyik, ha nem a legjobban szervezett népcsoport a Kárpát-medencében, amit a hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetnek – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Hőgyészen.

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat
2024. június 15., szombat

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai
2024. június 14., péntek

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől

Nagy szerencsében lehet része annak a két magyarfenesi kisfiúnak, akiket a péntek reggeli gólyagyűrűzéskor telibe talált a fészekből lehozott kisgólya sugárban kilőtt ürüléke. A gyerekek a magyarfenesi óvodából és iskolából érkeztek a helyszínre.

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől
2024. június 14., péntek

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába

Péntektől kezdődően naponta 30 Napvonat biztosítja a kapcsolatot az ország különböző pontjai és a Fekete-tenger, valamint a Duna-delta között.

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába
2024. június 14., péntek

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Erdélyi politikai perpatvar helyszíne volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki, Budapesten rendezett ülése, amelyen kiütköztek az RMDSZ politikusai, valamint Tőkés László EMNT-elnök közötti ellentétek.

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott
2024. június 14., péntek

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon

A legkiválóbb magyar éttermek és séfek találkoznak három nap erejéig a 8. Debrecziner Gourmet Fesztiválon. Erdélyt a székelyudvarhelyi Páva étterem stábja képviseli; Trucza Adorján, a székelyföldi étterem vezetője nyilatkozott a Krónikának.

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon
2024. június 14., péntek

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában

Több mint 40 millió lejes beruházással energiatároló rendszert tervez létesíteni Tusnádfürdő határában egy befektetői társulás az Economica.net gazdasági portál információi szerint.

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában
2024. június 14., péntek

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon

A német hatóságok által körözött autót foglaltak le a nagylaki határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon
2024. június 14., péntek

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt

Június 15-én, szombaton újra megnyitják a látogatók előtt az egy hónappal ezelőtt vízszivárgás miatt ideiglenesen bezárt parajdi sóbányát.

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt
2024. június 14., péntek

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban

Victor Carole az első roma tanuló a Szeben megyei Nagytalmács városkában, aki befejezte középiskolai tanulmányait, a végzős diákra nagyon büszke iskolája és közössége is – írta meg a helyi sajtó.

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban