Nem mindenütt a hagyományosra esküsznek, a szalonnakészítést is utolérte az innováció

Nem mindenütt a hagyományosra esküsznek, a szalonnakészítést is utolérte az innováció

Szem-szájnak ingere. Nemcsak különféle szalonnákat, de házi készítésű sonkákat, kolbászokat is felsorakoztatott a hat erdélyi településen tartott Szalonnafeszt

Fotó: Cristi Vescan

Mind a hat erdélyi településen sikeresnek bizonyult az idei Szalonnafesztivál, többen érdeklődtek iránta, mint a korábbi években, valamennyi helyszínen több száz látogatót vonzott. Nem véletlenül, hiszen zöldfűszeres kombinációval meghintett, sós lében és káposztalében pácolt fehérszalonával, továbbá feketeborssal, hagymával, babérlevéllel készített pácban érlelt mangalicaszalonnával is találkozni lehetett. Molnár Attila, a vasárnap Kolozsváron zárult rendezvénysorozat főszervezője, az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője lapunknak elmondta, ezentúl minden szombaton heti vásárt szerveznek a kincses városbeli Heltai Folk Centerben.

Kiss Judit

2023. február 21., 15:472023. február 21., 15:47

2023. február 21., 22:352023. február 21., 22:35

Csíkszereda, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Szilágysámson, Kolozsvár és Borszék adott otthont február folyamán a Szalonnafesztiválnak. Molnár Attila főszervező a Krónikának úgy értékelte, hogy az idei Szalonnafeszt a korábbiaknál is sikeresebb volt, ami az érdeklődő közönséget illeti.

A termelők száma is jól alakult, például a kolozsvári vásárban huszonkét helyi termelő volt jelen,

viszont kevesebben jelentkeztek bemutatni az általuk készített szalonnát, mint amennyien az elmúlt években.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője elmondta, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szilágysámsonban első alkalommal tartották meg a rendezvényt, tehát nem csoda, ha nem vitték el túl sokan a termékeiket, de Brassóban, ahol sokadszorra tartottak fesztivált, megcsappant a bemutatkozó termelők száma. „Vagyis annyira nem volt népszerű, hogy valaki egy darab, maga készítette szalonnával eljöjjön, a kisgazdákat nem sikerült annyira megszólítani” – állapította meg Molnár Attila. Rámutatott, Kolozsvár esetében – ahol múlt csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap tartották a rendezvényt – egybeesett a fesztivál időpontja az iskolások kisvakációjával, így valószínűleg sokan elutaztak a városból.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

A kolozsvári látogatók számán viszont ez nem érződött szombaton és vasárnap, sokan voltak kíváncsiak a szalonnákra. „Ami a versenyzést illeti, kicsit újra kell gondolnunk a dolgokat a zsűrikkel és a szervezőkkel közösen. Együtt döntjük majd el, hogy miként legyen.

Arra gondoltam, hogy ne verseny legyen, hanem csak hangulatos, családias bemutatkozás, hogy minden versenyző minden terméket megkóstol és a farsangi bohózat kedvéért díszből teszünk zsűrit, vagy akár a látogatók is pontozhatnak,

de igazából csak sorshúzással dőljön el, ki milyen díjat nyer” – fejtette ki a főszervező. Mint mondta, a díjaktól nem tekintenek el, az idei elismerések például értékesebbek voltak, mint az elmúlt években.

Galéria

Munkában a kincses városbeli Szalonnafeszt zsűrije

Fotó: Cristi Vescan

„Korábban trófeákkal, medalionokkal, érmekkel, oklevelekkel jutalmaztuk a szalonnákat, az idén eltekintettünk ettől az olimpiai, intézményes hangvételtől, igyekeztünk egyedik kézműves termékeket adni díjként. Például a Kun Árpád György késkészítő és szobrászművész által készített szép kovácsoltvas konyhai bárd volt az egyik díj, ami hentesbárd. Ez például életre szóló eszköz annak, aki használja, aki rendszeresen disznót vág, de úgynevezett úribicskát, azaz szalonnázó kést is kapott az egyik díjazott, a másik meg vadcseresznyefából készített lapítót, vagyis vágódeszkát” – sorolta a főszervező.

Több száz éves receptek, káposztalépác Szilágysámsonban

Kérdésünkre, hogy jelenleg milyen tendenciák mutatkoznak a szalonnakészítés terén, miként jelennek meg a hagyományosabb és innovatívabb módszerek, Molnár Attila elmondta, ő maga csak amatőrként tud hozzászólni, hiszen most vállalt zsűrizést az idén, mégpedig Szilágysámsonban. Az elmúlt 11 évben ugyanis úgy gondolta, a szervezőnek nem ildomos zsűriznie. Szilágysámsonban 47 terméket állítottak ki és abból 35 szalonna volt – ezt mind végigkóstolni nagy „tereh” volt – ecsetelte Molnár Attila. Azt is elmondta, hogy

húsos szalonna, mangalicaszalonna, hasalja szalonna, hátszalonna is szerepelt a versenyben, és mestermunka volt az a tokaszalonna, amit kóstolhatott – utóbbit nem is böllér készítette, hanem egy szilágysámsoni sajtkészítő.

Galéria

Molnár Attila főszervező, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke (balról) a kincses városbeli Szalonnafeszten

Fotó: Cristi Vescan

„Csak körítésnek hozta el ezt a tokaszalonnát a tehénsajtba bugyolált orda, egyfajta sajtbatyu mellé, amit ő készített. Mindkét étek csodálatos volt” – mondta el a főszervező. Mint fogalmazott, egyébként Kolozsvárra korábban is jellemző volt, hogy a versenyzők innovatív módon állnak hozzá a szalonna-, kolbász- és sonkakészítéshez, sőt igyekeznek kissé túllicitálni másokat, itt a helyi termelők körében is jellemzőbb a kísérletező szellem. „Szilágysámsonban azt kedveltem, hogy konzervatív módon, többszáz éves receptek alapján készített szalonnákat mutattak be, a falun belül is rengeteg szalonnakészítési variáció létezik. Érződött a hagyományőrzőbb, klasszikusabb megközelítés: inkább a húsos szalonnák érvényesültek, nem annyira a vajszerű mangalicaszalonnák.

De volt nagyon szép és ízletes, zöldfűszeres kombinációval meghintett, sós lében és káposztalében pácolt fehérszalonna is, valamint feketeborssal, hagymával, babérlevéllel készített pácban érlelt mangalicaszalonna,

amely a Nagyszeben melletti Rákovica településről érkezett” – mondta el a főszervező. Hozzátette, a mangalicaszalonna szinte követeli a kísérletezést, és bátrabban is kísérleteznek is vele a készítők.

Heti vásárokat szervez szombattól az Erdélyi Kézmíves Céh Kolozsváron

A kolozsvári versenyen a zsűriben Kovács Ferenc, a Bulgakov kávézó vezetője, valamint az Euro Est Alternativ Kulturális-Gasztronómiai Egyesület (ACEEA) két tagja, Sorin Berar, az egyesület Kolozs megyei elnöke, valamint a bukaresti elnök, Iulia Drăguț foglalt helyet. A szakmai zsűri valóban a gasztronómia szempontjaira figyelt,

így idézőjelben mondva „objektív” volt – hiszen ebben a műfajban tulajdonképpen nem lehet objektivitásról beszélni.

„Érdekes, hogy az első díjat olyan családi vállalkozás nyerte el, amely zöldségtermesztéssel foglalkozik, zakuszkákat, savanyúságokat készít, inkább a fűszerek és zöldségfélék felfoldozására összpontosítanak, a szalonnát csak úgy hozták, nem eladásra, hanem a versenyre, és ami megmaradt, azt vitték is haza. A díjnyertes szalonna nem kereskedelmi célra készült, nem is a versenyzés céljára” – mondta el a főszervező.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

Arról is beszélt, hogy kísérőprogramként sikeres borkóstolót is szerveztek Kolozsváron, ahol erdélyi borokat lehetett kóstolni, de flamenco zenét is hallgathattak a résztvevők, és a közeli Széken készített csöröge is várta a közönséget.

Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője kiemelte, heti rendszerességgel terveznek ettől a héttől vásárokat a kolozsvári Heltai Folk Centerben. Időnként egy-egy szakácsot is meghívnak,

akik valamilyen bográcsos különlegességgel kedveskednek a résztvevőknek, de zenészeket is hívnak. Szombatonként 10 és 16 óra között lesz nyitva a vásár a Heltaiban. „Terveink szerint gyerekfoglalkozásokat, kézműves bemutatókat is tartunk, szakembereket hívunk, akik eligazító előadásokat tartanak. Aarról is szó esik majd, miként kell profi termékfotókat készíteni, vagy elrendezni a standokat” – számolt be Molnár Attila.

Galéria

A kerítés is kolbászból készült

Fotó: Cristi Vescan

Galéria

A rendezvény kolozsvári állomásán is szép számmal érdeklődtek a házi finomságok mustrája iránt

Fotó: Cristi Vescan

korábban írtuk

Erdély-szintű mozgalommá vált a Szalonnafeszt, nyári kiadást is terveznek sóbányákban
Erdély-szintű mozgalommá vált a Szalonnafeszt, nyári kiadást is terveznek sóbányákban

Kis rendezvényből mozgalommá nőtte ki magát az Erdélyi Kézmíves Céh által szervezett Szalonnafeszt, azaz a szalonnák, sonkák versenye, amelyet idén a korábbiakhoz képest további helyszínekkel bővítenek a szervezők.

korábban írtuk

Szalonnák és füstölmények versenye: tizedik alkalommal szervezik meg hétvégén a kolozsvári SzalonnaFesztet
Szalonnák és füstölmények versenye: tizedik alkalommal szervezik meg hétvégén a kolozsvári SzalonnaFesztet

A szalonnák fűszeres ízvilágát ismerhetik meg azok, akik március 11–13. között a kolozsvári Bulgakov kávéház udvarára látogatnak, ugyanis idén tizedik alkalommal szervezi meg a SzalonnaFesztet az Erdélyi Kézműves Céh.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 09., vasárnap

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet az RMDSZ szerint

Késélen táncol az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete az RMDSZ szóvivője szerint, aki a szövetség kolozsvári elnökségén berendezett eredményváróján nyilatkozott újságíróknak.

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet az RMDSZ szerint
2024. június 09., vasárnap

Hargita megyei személyek ellen indított eljárást a rendőrség választási csalás gyanúja miatt

Büntetőeljárást indított vasárnap a rendőrség választási csalás miatt, miután a gyanú szerint egy szentegyházi szavazókörzetben két, szavazati jogától megfosztott személy is szavazott.

Hargita megyei személyek ellen indított eljárást a rendőrség választási csalás gyanúja miatt
2024. június 09., vasárnap

Csomortányi István arra szavazott, hogy a magyarság visszatérjen Nagyvárad vezetésébe

Vissza kell venni a magyar közösség helyét Nagyvárad vezetésében – fogalmazott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke a szavazása után.

Csomortányi István arra szavazott, hogy a magyarság visszatérjen Nagyvárad vezetésébe
2024. június 09., vasárnap

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték a halállal fenyegetőző brassói jelöltet

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap azt a brassói jelöltet, akit hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vettek a vasárnapra virradó éjszaka.

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték a halállal fenyegetőző brassói jelöltet
2024. június 09., vasárnap

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vették a helyhatósági választásokon induló egyik brassói jelöltet – tájékoztatott a brassói ügyészség.

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét
2024. június 09., vasárnap

Estére apadt Székelyföld előnye, a magyarlakta megyék közzül a Szilágyság vezet

Vasárnap 20 órakor a romániai részvétel 45,7 százalékos volt a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon.

Estére apadt Székelyföld előnye, a magyarlakta megyék közzül a Szilágyság vezet
2024. június 09., vasárnap

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében

A Szatmár Megyei RMDSZ feljelentést tett annak a magyarellenes uszítást terjesztő üzenetnek a kapcsán, amelyet több szatmári is kapott a választás napján. Az üzenet aláírójaként Adrian Cozma, a PNL megyei tanácselnök-jelöltje van megjelölve.

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében
2024. június 09., vasárnap

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben

Országos viszonylatban Kolozs megyében az egyik legkisebb a szavazási kedv a Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb tájékoztatója szerint.

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben
2024. június 09., vasárnap

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok

Az RMDSZ vezető politikusai szavazatuk leadását követően a választáson való részvételre buzdították az erdélyi magyar szavazókat.

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok
2024. június 09., vasárnap

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”

Arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában és erőnk a helyi közösségekben – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”