Nem mindenütt a hagyományosra esküsznek, a szalonnakészítést is utolérte az innováció

Nem mindenütt a hagyományosra esküsznek, a szalonnakészítést is utolérte az innováció

Szem-szájnak ingere. Nemcsak különféle szalonnákat, de házi készítésű sonkákat, kolbászokat is felsorakoztatott a hat erdélyi településen tartott Szalonnafeszt

Fotó: Cristi Vescan

Mind a hat erdélyi településen sikeresnek bizonyult az idei Szalonnafesztivál, többen érdeklődtek iránta, mint a korábbi években, valamennyi helyszínen több száz látogatót vonzott. Nem véletlenül, hiszen zöldfűszeres kombinációval meghintett, sós lében és káposztalében pácolt fehérszalonával, továbbá feketeborssal, hagymával, babérlevéllel készített pácban érlelt mangalicaszalonnával is találkozni lehetett. Molnár Attila, a vasárnap Kolozsváron zárult rendezvénysorozat főszervezője, az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője lapunknak elmondta, ezentúl minden szombaton heti vásárt szerveznek a kincses városbeli Heltai Folk Centerben.

Kiss Judit

2023. február 21., 15:472023. február 21., 15:47

2023. február 21., 22:352023. február 21., 22:35

Csíkszereda, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Szilágysámson, Kolozsvár és Borszék adott otthont február folyamán a Szalonnafesztiválnak. Molnár Attila főszervező a Krónikának úgy értékelte, hogy az idei Szalonnafeszt a korábbiaknál is sikeresebb volt, ami az érdeklődő közönséget illeti.

A termelők száma is jól alakult, például a kolozsvári vásárban huszonkét helyi termelő volt jelen,

viszont kevesebben jelentkeztek bemutatni az általuk készített szalonnát, mint amennyien az elmúlt években.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője elmondta, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szilágysámsonban első alkalommal tartották meg a rendezvényt, tehát nem csoda, ha nem vitték el túl sokan a termékeiket, de Brassóban, ahol sokadszorra tartottak fesztivált, megcsappant a bemutatkozó termelők száma. „Vagyis annyira nem volt népszerű, hogy valaki egy darab, maga készítette szalonnával eljöjjön, a kisgazdákat nem sikerült annyira megszólítani” – állapította meg Molnár Attila. Rámutatott, Kolozsvár esetében – ahol múlt csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap tartották a rendezvényt – egybeesett a fesztivál időpontja az iskolások kisvakációjával, így valószínűleg sokan elutaztak a városból.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

A kolozsvári látogatók számán viszont ez nem érződött szombaton és vasárnap, sokan voltak kíváncsiak a szalonnákra. „Ami a versenyzést illeti, kicsit újra kell gondolnunk a dolgokat a zsűrikkel és a szervezőkkel közösen. Együtt döntjük majd el, hogy miként legyen.

Arra gondoltam, hogy ne verseny legyen, hanem csak hangulatos, családias bemutatkozás, hogy minden versenyző minden terméket megkóstol és a farsangi bohózat kedvéért díszből teszünk zsűrit, vagy akár a látogatók is pontozhatnak,

de igazából csak sorshúzással dőljön el, ki milyen díjat nyer” – fejtette ki a főszervező. Mint mondta, a díjaktól nem tekintenek el, az idei elismerések például értékesebbek voltak, mint az elmúlt években.

Galéria

Munkában a kincses városbeli Szalonnafeszt zsűrije

Fotó: Cristi Vescan

„Korábban trófeákkal, medalionokkal, érmekkel, oklevelekkel jutalmaztuk a szalonnákat, az idén eltekintettünk ettől az olimpiai, intézményes hangvételtől, igyekeztünk egyedik kézműves termékeket adni díjként. Például a Kun Árpád György késkészítő és szobrászművész által készített szép kovácsoltvas konyhai bárd volt az egyik díj, ami hentesbárd. Ez például életre szóló eszköz annak, aki használja, aki rendszeresen disznót vág, de úgynevezett úribicskát, azaz szalonnázó kést is kapott az egyik díjazott, a másik meg vadcseresznyefából készített lapítót, vagyis vágódeszkát” – sorolta a főszervező.

Több száz éves receptek, káposztalépác Szilágysámsonban

Kérdésünkre, hogy jelenleg milyen tendenciák mutatkoznak a szalonnakészítés terén, miként jelennek meg a hagyományosabb és innovatívabb módszerek, Molnár Attila elmondta, ő maga csak amatőrként tud hozzászólni, hiszen most vállalt zsűrizést az idén, mégpedig Szilágysámsonban. Az elmúlt 11 évben ugyanis úgy gondolta, a szervezőnek nem ildomos zsűriznie. Szilágysámsonban 47 terméket állítottak ki és abból 35 szalonna volt – ezt mind végigkóstolni nagy „tereh” volt – ecsetelte Molnár Attila. Azt is elmondta, hogy

húsos szalonna, mangalicaszalonna, hasalja szalonna, hátszalonna is szerepelt a versenyben, és mestermunka volt az a tokaszalonna, amit kóstolhatott – utóbbit nem is böllér készítette, hanem egy szilágysámsoni sajtkészítő.

Galéria

Molnár Attila főszervező, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke (balról) a kincses városbeli Szalonnafeszten

Fotó: Cristi Vescan

„Csak körítésnek hozta el ezt a tokaszalonnát a tehénsajtba bugyolált orda, egyfajta sajtbatyu mellé, amit ő készített. Mindkét étek csodálatos volt” – mondta el a főszervező. Mint fogalmazott, egyébként Kolozsvárra korábban is jellemző volt, hogy a versenyzők innovatív módon állnak hozzá a szalonna-, kolbász- és sonkakészítéshez, sőt igyekeznek kissé túllicitálni másokat, itt a helyi termelők körében is jellemzőbb a kísérletező szellem. „Szilágysámsonban azt kedveltem, hogy konzervatív módon, többszáz éves receptek alapján készített szalonnákat mutattak be, a falun belül is rengeteg szalonnakészítési variáció létezik. Érződött a hagyományőrzőbb, klasszikusabb megközelítés: inkább a húsos szalonnák érvényesültek, nem annyira a vajszerű mangalicaszalonnák.

De volt nagyon szép és ízletes, zöldfűszeres kombinációval meghintett, sós lében és káposztalében pácolt fehérszalonna is, valamint feketeborssal, hagymával, babérlevéllel készített pácban érlelt mangalicaszalonna,

amely a Nagyszeben melletti Rákovica településről érkezett” – mondta el a főszervező. Hozzátette, a mangalicaszalonna szinte követeli a kísérletezést, és bátrabban is kísérleteznek is vele a készítők.

Heti vásárokat szervez szombattól az Erdélyi Kézmíves Céh Kolozsváron

A kolozsvári versenyen a zsűriben Kovács Ferenc, a Bulgakov kávézó vezetője, valamint az Euro Est Alternativ Kulturális-Gasztronómiai Egyesület (ACEEA) két tagja, Sorin Berar, az egyesület Kolozs megyei elnöke, valamint a bukaresti elnök, Iulia Drăguț foglalt helyet. A szakmai zsűri valóban a gasztronómia szempontjaira figyelt,

így idézőjelben mondva „objektív” volt – hiszen ebben a műfajban tulajdonképpen nem lehet objektivitásról beszélni.

„Érdekes, hogy az első díjat olyan családi vállalkozás nyerte el, amely zöldségtermesztéssel foglalkozik, zakuszkákat, savanyúságokat készít, inkább a fűszerek és zöldségfélék felfoldozására összpontosítanak, a szalonnát csak úgy hozták, nem eladásra, hanem a versenyre, és ami megmaradt, azt vitték is haza. A díjnyertes szalonna nem kereskedelmi célra készült, nem is a versenyzés céljára” – mondta el a főszervező.

Galéria

Fotó: Cristi Vescan

Arról is beszélt, hogy kísérőprogramként sikeres borkóstolót is szerveztek Kolozsváron, ahol erdélyi borokat lehetett kóstolni, de flamenco zenét is hallgathattak a résztvevők, és a közeli Széken készített csöröge is várta a közönséget.

Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője kiemelte, heti rendszerességgel terveznek ettől a héttől vásárokat a kolozsvári Heltai Folk Centerben. Időnként egy-egy szakácsot is meghívnak,

akik valamilyen bográcsos különlegességgel kedveskednek a résztvevőknek, de zenészeket is hívnak. Szombatonként 10 és 16 óra között lesz nyitva a vásár a Heltaiban. „Terveink szerint gyerekfoglalkozásokat, kézműves bemutatókat is tartunk, szakembereket hívunk, akik eligazító előadásokat tartanak. Aarról is szó esik majd, miként kell profi termékfotókat készíteni, vagy elrendezni a standokat” – számolt be Molnár Attila.

Galéria

A kerítés is kolbászból készült

Fotó: Cristi Vescan

Galéria

A rendezvény kolozsvári állomásán is szép számmal érdeklődtek a házi finomságok mustrája iránt

Fotó: Cristi Vescan

korábban írtuk

Erdély-szintű mozgalommá vált a Szalonnafeszt, nyári kiadást is terveznek sóbányákban
Erdély-szintű mozgalommá vált a Szalonnafeszt, nyári kiadást is terveznek sóbányákban

Kis rendezvényből mozgalommá nőtte ki magát az Erdélyi Kézmíves Céh által szervezett Szalonnafeszt, azaz a szalonnák, sonkák versenye, amelyet idén a korábbiakhoz képest további helyszínekkel bővítenek a szervezők.

korábban írtuk

Szalonnák és füstölmények versenye: tizedik alkalommal szervezik meg hétvégén a kolozsvári SzalonnaFesztet
Szalonnák és füstölmények versenye: tizedik alkalommal szervezik meg hétvégén a kolozsvári SzalonnaFesztet

A szalonnák fűszeres ízvilágát ismerhetik meg azok, akik március 11–13. között a kolozsvári Bulgakov kávéház udvarára látogatnak, ugyanis idén tizedik alkalommal szervezi meg a SzalonnaFesztet az Erdélyi Kézműves Céh.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen