Milyen a jó vakáció? Pszichológust kérdeztünk az ideális nyaralásról

Milyen a jó vakáció? Pszichológust kérdeztünk az ideális nyaralásról

Fotó: freepik.com

Ellopott pénztárca, naptól leégett gyermek, parkolási bírság, lekésett vonat. A vakáció sem mindig fenékig tejfel, az utazás nem mindig jelent kikapcsolódást. Pszichológust kérdeztünk arról, hogyan lenne ideális nyaralni, mit tehetünk azért, hogy a vakáció tényleg feltöltődést, a rutinból, a stresszes hétköznapokból történő kiszakadást jelentsen.

Tóth Gödri Iringó

2024. június 16., 09:352024. június 16., 09:35

Pihenni, szabadságolni, vakációzni nagyon fontos, de nem mindegy, hogy az ember ezt hogyan teszi. Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi pszichológussal a miértekre és a mikéntekre kerestük a választ a téma kapcsán. A szakember leszögezte: ahhoz, hogy a hétköznapokban hatékonyan tudjunk működni, és kiegyensúlyozott életet éljünk, szükségünk van kikapcsolódásra, pihenésre, ugyanis ezek fizikai és pszichés jólétünknek az elengedhetetlen részei.

„Mindig az aktuális szituáció, a személy igényei és lehetőségei szabják meg, hogy éppen mi szolgálja legjobban, legcélszerűbben a fizikai pihenést, felfrissülést és a lelki regenerációt számára. A pihenésnek, kikapcsolódásnak fontos szerepe van érzelmi egészségünk megőrzésében, a stressz csökkentésében” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az idegrendszerünket regenerálja a megfelelő mennyiségű pihenés, továbbá pozitív hatással van az általános hangulatunkra és a jólétünkre is, sőt a kreatív gondolkodásunkat is pozitívan befolyásolja: a kipihent agy új perspektívákat talál és új ötletekkel állhat elő.

Hozzátette, hogy szerinte a nyaralás akkor lesz sikeres, ha többről szól, mint egy szimpla menekülés a munka elől.

„Fontos tudatosítani, hogy mi is a vakációnak a célja. Ez annyira nyilvánvalónak és egyértelműnek tűnik, hogy ezt nem tesszük meg. Pedig legalább magunknak megfogalmazhatnánk” – magyarázta, hozzátéve, hogy érdemes a nyaraláshoz valamiféle tudatosággal állni, értelmet vinni a vakációzásba, élményéket, emlékeket gyűjteni. De ne célokat és feladatokat tűzzünk ki, hiszen ha például egy ütemterv elemei mellé tesszük a pipákat, akkor nem tudunk eljutni agyilag egy nyugalmi állapotba.

Idézet
Érdemes belső folyamatokra összpontosítani, esetleg álmodozni, képzelődni a jövőről, vagy emlékeket felidézni. Érdemes arra használni a vakációt, hogy újra felélesszük magunkban a természetes kíváncsiságot.

Induljunk tét nélküli felfedezőutakra, olvassunk fikciós szövegeket, regényeket, novellákat, töltsünk minél több időt a természetben” – hangzott a lélekbúvár útmutatása.

A szakember elmondta, hogy többen is kutatták a vakációzás lélektani és fiziológiás hatásait, és rámutattak, hogy

nyaralás alatt javul az általános egészségi állapotunk, csökken a szervezetünk stresszhormon szintje.

Hozzátette, hogy a jótékony hatás már utazás előtt is érzékelhető, már a nyaralás tervezgetése során javul a közérzet, pozitívabban értékeljük a kapcsolatainkat és egészségi állapotunkat. Épp ezért is ideális, ha a nyaralás nem tartalmaz túl sok stresszfaktort: nem négy repülőváltással érünk el az úti célhoz, nem olyan országba utazunk, ahol elrabolhatnak, és nem is olyanba, ahova tíz oltás kell a trópusi betegségek miatt, hisz ha nem is tudatosítjuk, ezek mind stressztényezőt jelentenek.

Azt is megjegyezte, jelenleg szakmai körökben vita tárgya, hogy egy hosszú nyaralás vagy több rövidebb az ideálisabb. Az úgynevezett turizmuskutatók egy tipikus nyaralási hangulatgörbét rajzoltak meg, ami azt mutatja, hogy a nyaralás kezdetén még nem emelkedik rögtön a boldogságszint, azonban két-három nap után meredeken felfelé ível, majd az utolsó napokban lezuhan. Utóbbi jelenségnek az egyik oka az, hogy a kedélyállapotra erősen rányomhatja a bélyegét az a gondolat, hogy pár nap múlva ismét munka, munkahelyi nyomás nehezedik az ember vállára.

„Meglepő eredményeket sokkal inkább az arra vonatkozó felmérések hoztak, hogy meddig érezteti hatását a nyaralásról hazahozott kellemes testi és lelki állapot.

Sajnos a válasz lelombozó, mert legkésőbb egy hónappal a szabadság után teljesen lemerülnek a nyaralás alatt feltöltött elemek. Épp ezért – bár mint mondtam, még vita tárgya – talán javallottabb a több rövidebb vakáció, hiszen egyetlen nyaralás hatása nem elég egész évre”

– magyarázta, hozzátéve, hogy a kutatók szerint a nyaralás optimális hossza 7-11 nap, illetve 8 nap a legoptimálisabb időtartam. A túl rövid nem elég arra, hogy kikapcsoljunk, tizenegy nap pihenés után pedig az agy „elkezd azon kattogni”, hogy mennyi feladatot kell majd bepótolni. Másfelől a nyaralás hossza és hatása között nincs szignifikáns összefüggés.

A szakember kifejtette azt is: bár egyén-, illetve személyiségfüggő, hogy valaki aktív vagy passzív pihenéssel tölti a szabadságát, az aktív pihenés – ahogy a neve is jelzi – azt jelenti, hogy agyunk és testünk is aktív, munkát végez, így bár kizökkent valamilyen szinten, nem jelent teljes kikapcsolást a szervezetünk, elménk számára.

Fazakas Ildikó arra is kitért, hogy bizony kisgyerekkel a nyaralás sokszor fárasztóbb, mint a hétköznapok.

Ennek elkerülése érdekében érdemes a gyerek igényeit is figyelembe venni, azaz például a nyaralás miatt nem felborítani a rutinját, figyelni arra, hogy az otthonától távol is otthonossá váljon a környezete akár egy-két plüssmaci vagy a kedvenc takarója által.

„Vakációkor érdemes mindenképpen rugalmasabban kezelni az alvásidőt meg társait, de drasztikusan nem érdemes változtatni rajta, mert akkor egy nyűgös, hisztis és sírós gyerekünk lesz. Ha kisebb a gyerek, akkor felzaklathatja az új környezet. Fontos, hogy a gyerek viselkedésével kapcsolatban reális elvárásaink legyenek, hogy az életkorának megfelelő programokat szervezzünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy a gyerekkel vagy gyerek nélküli nyaralás is gyakori kérdés, amiben szintén egyensúlyt kéne megtalálni.

„Fontos közös időt találni, amikor a család együtt utazik el, de arra is időt kell találni, amikor a házaspár kettesben tölthet néhány pihentető napot. A gyermekmentes kikapcsolódásnak megvan a maga nagyon fontos szerepe, az egymásra figyelés ideje lehet a házaspár életében” – fejtette ki. A gyerekeket folyamatosan érdemes hozzászoktatni ahhoz, milyen a szülő nélkül, hogy például a nagyszülőkkel marad, illetve fontos elmagyarázni, pontosan mi is történik, miért vannak a szülők pár napig távol, hogy addig is biztonságban van. Ezeket el kell mondani akkor is, ha látszólag nem figyel, ha nem reagál rá.

A 21. században az is egyre gyakoribb, hogy a házastársak partnerük nélkül is nyaralnak, amivel kapcsolatban nagyon eltérőek a vélekedések. A szakember szerint kapcsolatfüggő, hogy ez belefér-e, szükséges-e, de tény, hogy a napjaink emberére nehezedő rengeteg szerepkör sűrűjéből egyfajta kiút lehet egy pár napos külön vakáció.

A pszichológus azt is megjegyezte: ha valaki tudja magáról, hogy nehezebben „megy” szabadságra, nehezen engedi el a munkáját, akkor érdemes a vakációra tudatosabban készülni: a munkahelyi feladatokat leosztani, a szabadságról, a távollétről értesítő e-maileket beállítani. Ennek a folyamatnak gyakran fontos része a feladatok átruházásának megtanulása.

Nagyon összetett kérdés a telefon, a világháló és a nyaralás kapcsolata. Egyrészt a folyamatos értesítések, a világ híreinek követése szinte ellehetetlenítik a kikapcsolódást, másfelől ha félretesszük a mobilt, az az érzés okozhat feszültséget, hogy „lemaradunk valamiről”.

Ideális lenne teljesen félretenni a digitális eszközöket, hiszen a digitális detox, azaz elvonókúra segíthet visszatalálni egy természetesebb tempóhoz, a valós szociális interakciónkhoz, illetve általa javulhat kapcsolatunk a szereteteinkkel, barátainkkal, továbbá a koncentrációs képességünk is.

Épp ezért egyre népszerűbb a digitális eszközöket mellőző turizmus. „És ez azt jelenti, hogy egyre több ember nem csak a szürke hétköznapok körforgásából igyekszik kiszakadni, hanem a digitális eszközök szorításából is megpróbál kikerülni” – magyarázta Fazakas Ildikó, felhívva a figyelmet: egy finnországi sziget a világ első digitális detox szigetének nyilvánította magát, teljes elszigetelődést kínál a digitalizációtól. A szakember szerinte nem kell sem Finnországig utazni, sem ennyire végletesnek lenni, már az is nagy segítség, ha kevesebbszer vesszük kezünkbe a készüléket, ha részleges „elvonókúrát” tartunk.

A háromszéki pszichológus a téma kapcsán megemlítette azt is, bizony igen gyakori, hogy az emberek lebetegednek a vakációjuk, szabadságuk elején, ami mondhatni teljesen normális reakciója a szervezetünknek, az addigi szünet nélküli, felfokozott, feszült állapot megszűnésével egyszerűen „kilazít kicsit”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 17., szerda

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében

Precedenst teremthet a nagyváradi törvényszék egy nemrég meghozott döntése, amelynek értelmében nem adható az eredetinél kisebb osztályzat egy megfellebbezett érettségi dolgozatra. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében
2024. július 17., szerda

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején

A kánikula okozhat napszúrást, hőgutát és vízmérgezést is, és bizony érdemes ezeket megelőzni – hívta fel a figyelmet Turóczi Ildikó, a többek közt a Brassó megyei Barcarozsnyó ügyeletközpontjában dolgozó háziorvos főorvos.

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején
2024. július 17., szerda

Több száz szálláshelyet biztosít felvételizőknek jutányos áron a BBTE Kolozsváron

Több mint 400 szálláshelyet biztosít a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a felvételire jelentkező diákok számára a kincses városi Hașdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben működő egyetemi bentlakásokban.

Több száz szálláshelyet biztosít felvételizőknek jutányos áron a BBTE Kolozsváron
2024. július 17., szerda

Zivatarokra és kánikulára is figyelmeztetnek a meteorológusok, az éjszaka sem hoz felfrissülést a legtöbb vidéken

Zivatarokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területének mintegy felére.

Zivatarokra és kánikulára is figyelmeztetnek a meteorológusok, az éjszaka sem hoz felfrissülést a legtöbb vidéken
2024. július 17., szerda

Szatmári tűz: 50 ezer lejre bírságolták a hulladéklerakó működtetőjét

A múlt héten leégett szatmárnémeti hulladéktároló központnak nem volt tűzvédelmi engedélye, és nem is kezdeményezte ennek megszerzését; a hatóságok 50 000 lejre bírságolták meg – adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

Szatmári tűz: 50 ezer lejre bírságolták a hulladéklerakó működtetőjét
2024. július 17., szerda

Erdélyben és a Bánságban is sokan szorultak elsősegélynyújtásra az elmúlt 24 órában

A katonai tűzoltókat 2220 sürgősségi helyzethez riasztották az elmúlt 24 órában, az esetek 70 százalékában elsősegélynyújtásra volt szükség.

Erdélyben és a Bánságban is sokan szorultak elsősegélynyújtásra az elmúlt 24 órában
2024. július 17., szerda

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán

Betöltötte 100. életévét a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály úzvölgyi veterán katona.

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán
2024. július 17., szerda

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak

Tehergépkocsi ütközött össze egy utasszállító kisbusszal szerda reggel Szatmár megyében, a hatóságok úgynevezett vörös beavatkozási tervet léptettek életbe.

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak
2024. július 17., szerda

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat

A Vaslui megyei Pungeşti faluban bőröndbe rejtett holttest ügyében a rendőrök elfogtak Brassóban két gyanúsítottat, egy férfit és egy nőt.

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat
2024. július 16., kedd

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni (DIICOT) főosztályának munkatársai őrizetbe vettek, a kolozsvári katonai törvényszék pedig előzetes letartóztatásba helyezett egy katonát, akit tetten értek pszichoaktív szerek forgalmazása közben.

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került