Mezőpanit nem vált Marosvásárhely alvóvárosává – Bodó Előd Barna polgármester a rendezettség titkáról

Makkay József 2021. május 02., 19:03 utolsó módosítás: 2021. május 02., 19:28

Mezőpanit polgármestere, Bodó Előd Barna második mandátumát tölti a községházán. Az informatika és kommunikációs szakot végzett fiatalember összeforrt csapatot épített ki a Marosvásárhelytől tíz kilométerre fekvő, 6200 lelket számláló, többségében magyar lakosságú község polgármesteri hivatalában. Gazdálkodásról, pályázatokról, közösségi összefogásról és arról is beszélgettünk vele, miként sikerült elkerülniük, hogy ne váljanak Marosvásárhely alvóvárosává.

Mezőpanit nem vált Marosvásárhely alvóvárosává – Bodó Előd Barna polgármester a rendezettség titkáról
galéria
Bodó Előd Barna második polgármesteri mandátumát tölti Fotó: Facebook/Bodó Előd Barna

– Sokfele megfordultam Erdélyben, de kevés olyan rendezett és tisztán tartott településsel találkoztam, mint Mezőpanit, ahol jóleső érzéssel sétál végig a vendég az utcákon. Hogyan veszi rá a polgármester az embereket a rendre?

– Mezőpanitban hagyománya van a közösségi összefogásnak, ami közmunkákban, takarításban, a porták előtti utcarészek tisztán tartásában is megnyilvánul. Azoknak, akik beköltöztek a faluba, vagy a fiatalabbaknak furcsának tűnhet, hogy a szomszédok vagy a polgármesteri hivatal illetékese megszólítja őket, hogy a házuk előtti közterületet tartsák tisztán. Vannak, akik morgolódnak, de létezik egy lakossági kontroll. Szégyellik, ha a porta előtt az utca rendezetlen, miközben a szomszédé tiszta. Mi is igyekszünk besegíteni, ahol gond van, ahol idős ember él. Szólunk a rokonoknak, az unokáknak. Azt gondolom, hogy nem a polgármesternek és az önkormányzati alkalmazottaknak kell a hátukon vinniük egy faluközösség életét.

Az önkormányzat nem akar átvállalni olyan feladatokat, amelyeket a közösségnek kell megtennie.

Az emberek rendezett és szép környezet iránti igénye szorosan összefügg a hagyományos közösségi szellemiséggel. Az önkormányzat munkájának támogatása mellett fontos szerepe van ebben az egyháznak és a tanügynek egyaránt.

– Beszélgetésünk előtt fogadóórát tartott a falubeliek számára. Milyen gondokkal keresik meg a polgármestert?

– Minden olyan problémával, ami a közigazgatáshoz tartozik. Egy korábbi felmérés szerint egy helyi önkormányzat legalább 25 szakterülettel foglalkozik. Felsorolni is hosszú lenne, mi minden tartozik hozzánk: gyerekvédelem, szociális ügyek, termőföldek tulajdonjoga, gazdasági, jogi kérdések, anyakönyvezés… Az ideális az volna, hogy minden szakterületre legyen egy hozzáértő szakember, de községi önkormányzatban egy alkalmazottnak több területet kell felügyelnie. A munkamegosztáson múlik, hogy mindez mennyire hatékony.

Más önkormányzatokhoz képest nálunk az jelenti a pluszt, hogy a helyi tanácsosok nem négyévente kerülnek elő, a választások előtt a kirakatból, hanem mindeniknek megvan a feladata abban az utcában, abban a zónában, ahol él.

Ezt a munkamegosztást segíti, hogy a 15 tanácsosból 14 RMDSZ-es: egy elkötelezett és kemény csapat tagjai vagyunk. Ezzel együtt sem működhetne jól a községi munka, ha minden csak a polgármesteri hivatal és a helyi tanácsosok vállára nehezedne. A községben szoros háromszöget alkotunk az egyházakkal és a tanüggyel. Mindannyian valamelyik egyháznak vagyunk a tagjai, a helyi iskolában tanultunk, illetve a gyerekeink ott tanulnak. Ez a jó viszony hosszú évek óta fennáll és gyümölcsöző a közösségi élet szempontjából.

Fotó: Facebook/Bodó Előd Barna

– Elbeszélgettem néhány emberrel a faluban. Van, aki azt kifogásolja, hogy Mezőpanitnál sokkal szegényebb községekben megoldották már a szennyvízelvezetést és az ivóvízellátást. Erről hogyan maradt le a Marosvásárhelytől 10 kilométerre fekvő magyar község?

– A történet mindannyiunk számára fájó pont. 2016-ban választottak meg polgármesternek, ez a második mandátumom. Sajnos korábban egyetlen uniós pályázatot sem nyújtott be a vezetés. A mintegy 8 millió euró értékben eddig elnyert 12 európai uniós és román kormányzati pályázatunk sok területet átfogott, miközben megoldottuk a községközpont ivóvízellátását, de a többi négy faluban ez még nem sikerült. A szennyvízelvezetés is csak a jövő ígérete. Több oka van a lemaradásnak. Románia uniós csatlakozásának idején, a 2006–2007-es időszakban voltak ugyan felzárkóztatási alapok, ebből viszont a szegényebb, eldugottabb falvak részesültek. Infrastruktúra-fejlesztésben akkoriban hátrányt jelentett, ha egy település gazdagabb. Most megfordult a kocka, és uniós forrásokból a kétezres lélekszámnál nagyobb települések szennyvízelvezetését támogatják. Ami azt jelenti, hogy községszinten csak Mezőpanitban tudjuk a közeljövőben ezt megoldani, de esély van rá, hogy az ivóvízellátást minden faluba kiterjesszük. 15 millió eurós összberuházásról van szó, ekkora összeget községként lehetetlen megpályázni, ezért csatlakoztunk a Maros Megyei Tanács által megrendelt megyei infrastrukturális mestertervhez. A megye 102 önkormányzatának mintegy felét érinti ez, de a megvalósítás csigalassúsággal halad.

– A község idei költségvetése 14 millió lej. Mire elég ez a pénz?

– A rendszerváltás óta ez a legnagyobb költségvetés, mert eddig évi 8–10 millió lej volt. Az összeg fele európai uniós pályázatokon elnyert pénz, a mi részünk, amit helyi adókból és illetékekből szedünk be, mintegy 15 százalék. A többi kormányzati forrásból származik, különböző adók visszaosztásából. A jó hír az, hogy a költségvetés 51 százaléka beruházás. Több pályázatunk fut különböző stádiumokban.

Fotó: Makkay József

– Az elmúlt öt évben sikerült minden pályázati lehetőséget kihasználni?

– Sajnos nem. Az volt a gond, hogy a 2013–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a pályázatok nagy részét 2016-ban kezdték el kiírni. Hirtelen annyi pályázati lehetőség zúdult az önkormányzatokra, hogy nem volt időnk és energiánk minden olyan pályázatot leadni, amire helyileg igény lett volna. A túlterhelt pályázatíró cégek, a tervezők és a kivitelezők nem tudtak megfelelni a hirtelen rájuk szakadt elvárásoknak. A 15 leadott pályázatból 12-t nyertünk el. A közbeszerzés nem mindig úgy végződött, ahogy szerettük volna. Nem jelentkeztek kivitelező cégek, több licitet újra kellett hirdetni.

A pályázati piac hirtelen túlterheltté vált: amit néhány év alatt kellett volna lépésről lépésre meghirdetni, azt egy csomagban dobták be Bukarestből.

Más önkormányzatokhoz hasonlóan a projektek lebonyolítását csak úgy tudtuk megoldani, hogy a menedzsment és a tanácsadás egy részét külső cégeknek szerveztük ki. Saját munkatársaink közül kiválasztottuk azokat, akik két-három projekt menedzselésével foglalkoznak. Az önkormányzatok számára nagyon sok fejtörést adó munka a pályázatok megvalósítása, azonban a gondokon túl ott a siker­élmény: amikor valami elkészül, át tudjuk adni a közösségnek.

– Mennyire elégedett a polgármesteri hivatal alkalmazottaival?

– Polgármesterként arra törekedtem, hogy felmérjem a csapat teljesítőképességét. A cél az volt, hogy amelyik alkalmazott nem tud azonosulni és megfelelni az elvárásoknak, adja át a helyét másnak. Aki marad, az viszont nőjjön fel a feladathoz. Öt év alatt egy erős és elkötelezett csapat alakult ki. Van, aki nyugdíjba ment, mások elmentek, és jöttek újak. A munkánkat segítette, hogy a 2016 előtti nyomorúságos hivatali fizetéseket a kormány jelentősen megemelte: van, aki a négy-öt évvel ezelőtti fizetésének a dupláját keresi. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy nagyon nehéz jól felkészült és elkötelezett szakembereket alkalmazni a helyi közigazgatásba. Bizonyos szakterületeken akkora a munkamennyiség, hogy elkelnének új emberek is.

Fotó: Facebook/Bodó Előd Barna

– Mezőpanit jellegzetessége, hogy az ember nem lát a mezőn megdolgozatlan parcellát. Ritka romániai jelenség ez, hiszen mindenhol hatalmas mezőgazdasági területek állnak parlagon. Mi ennek a titka?

– A falu határának kétharmada mezőgazdasági terület. Ha kimegyünk a mezőre, valóban nem látunk parlagon maradt területeket. Habár jellemzően itt is kis szalagtelkes birtokviszonyok alakultak ki, egyre több idős földtulajdonos ébredt rá, hogy jót tesz, ha a földjét átadja egy fiatalabb gazdának, agrárvállalkozónak megdolgozásra. Ennek köszönhetően alakultak ki az 5–10 hektáros parcellák, amelyeket már jól meg lehet dolgozni erőgépekkel. Harminc évvel ezelőtt még sok kis zöldségtermesztő és egy-két tehenet tartó állattartó gazdálkodott a faluban, de ez a struktúra mára gyökeresen átalakult.

A zöldség- és virágtermesztéssel foglalkozók között megjelentek a főiskolát végzett szakemberek, a gazdák nagyobb területen termelnek, a tejelő tehenet tartók pedig nagyobb marhafarmokat hoztak létre.

Viszonylag rövid idő alatt teljesen átalakult a helyi mezőgazdaság, amiből ma már sokkal jobban meg tud élni a kisebb agrárvállalkozó is. Jellemzően azonban ma is sokan megtermelik a házikertben a család ellátására, a konyhára szükséges zöldséget.

Fotó: Facebook/Bodó Előd Barna

– A nagyvárosok szomszédságában fekvő falvakra az a veszély leselkedik, hogy tömegesen ellepik a városiak. Mezőpanit nem válik-e Marosvásárhely alvóvárosává?

– Ezt szerencsésen megúsztuk, pedig több környékbeli faluval ez megtörtént. Mezőpanitban rendszerint az vásárol házat, akinek kötődése van a faluhoz. Nem jönnek túl nagy számban hozzánk a betelepülők. Ennek többféle magyarázata van. Az egyik legfontosabb, hogy a mezőpaniti ember hagyományőrző, nem váltott át urbánus életmódra. Sok nálunk a fiatal család, szép a gyerekvállalási kedv, egy életerős közösség ez. Nem csökken a lakosság létszáma, hiszen rendszerint több gyerek születik, mint ahány meghalnak. Most készül a szintén uniós forrásból megpályázott bölcsőde, ami kiegészíti az óvodai, az elemi és gimnáziumi oktatást. Mindent elkövetünk, hogy fiataljainkat helyben tartsuk és a más vidékre távozottakat hazacsalogassuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport