Marosvásárhelyi kapcsolat az univerzummal

Antal Erika 2015. november 03., 18:42

Ismét működésbe lépett a marosvásárhelyi Pszeudoszféra emlékmű. Tegnap, november 3-án 12 óra 5 perc és 18 másodperckor ugyanis úgy állt a Nap, hogy sugarai rávilágítottak a Pszeudoszféra tükreire, és egy fénysugár megvilágította Bolyai János apjához, Bolyai Farkas írt temesvári levelének egyik mondatát: „Semmiből egy új, más világot teremtettem”. 

Fotó: Boda L. Gergely

A Pszeudoszféra modern köztéri alkotást 2002. december 15-én, Bolyai János születésének 200. évfordulóján avatták fel az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság marosvásárhelyi fiókszervezetének kezdeményezésére.

A pályázatra beküldött tervek közül Horváth Sándor matematikus alkotása nyerte el a zsűri tetszését. Az alkotó, aki a keddi eseményen is jelen volt, elmondta: úgy hozta létre az emlékművet, hogy az működjön is, és a fényjátékkal, amelyre minden év november 3-án, 12 óra 5 perc és 18 másodperckor sor kerül, „az univerzummal teremt kapcsolatot”.

Mint mondta, azért választotta a november 3-i dátumot, mert Bolyai János ezen a napon írta a levelet apjának, amely Temesvári levélként rögzült a köztudatban és amely tartalmazza a híres sort: „Semmiből egy új, más világot teremtettem”. Ez a nap tulajdonképpen a nem-euklidészi geometria születésének az időpontja, mutatott rá Horváth Sándor.

Hangsúlyozta, ahhoz, hogy az alkotás létrejöjjön, matematikusnak kellett lennie az alkotónak. Munkájában segítséget nyújtott Mihály István fizikus, aki a csillagászati számításokat végezte, és Orbán László, aki a pályamunka első változatának számítógépes grafikáját készítette el.

Mihály István fizikatanár kedd délben a Bolyai Farkas Gimnázium diákjainak magyarázta el, hogy mit fognak látni, majd Horváth Sándor ismertette a mozzanat lényegét. Az eseményen jelen volt Csegzi Sándor, a köztéri alkotás kezdeményezője is. Az idézetre rávilágító fénysugár még néhány napig látható a déli órában, hívta fel a figyelmet Horváth Sándor, megjegyezve, hogy érdekes módon, ezen a napon sütni szokott a nap, a kísérlet minden alkalommal megvalósult.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat