Már 24 óra alatt kilőhetik a veszélyes medvét: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter vadkérdésről, a régi autók kivezetéséről

Bíró Blanka 2021. június 17., 20:46

A környezetvédelmi minisztérium úgy készül módosítani a hatályos szabályozást, hogy a veszélyes vadállatot a jelenleginél sokkal rövidebb idő, 24 óra alatt el lehessen távolítani altatólövedékkel vagy kilövéssel – tudta meg a Krónika Tánczos Barnától, aki szerint ezen a héten négy, medvekilövésre, illetve áthelyezésre vonatkozó engedélyt bocsátottak ki. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a lapunknak adott interjúban elmondta, elemzés folyik arról, Románia miként szorítsa vissza – európai uniós felszólításra – a 15 évnél öregebb személygépkocsik forgalomba íratását, de egyelőre nem merült fel új adó bevezetése. Az RMDSZ-es tárcavezetőt a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését célzó tervről, az egyéni gázkazánok betiltásának kilátásairól, valamint az országos helyreállítási terv zöld komponenséről is faggattuk.

Már 24 óra alatt kilőhetik a veszélyes medvét: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter vadkérdésről, a régi autók kivezetéséről
galéria
Nem fél a nagyvad. Öt év alatt tízszeresére növekedett a medve miatti segélyhívások száma Romániában Fotó: Csiszér Attila

– Többször felmerült az elmúlt időszakban, hogy különadót fizethetnek a másfél évtizednél régebbi gyártmányú autók romániai tulajdonosai, az Európai Bizottság ez irányú kérése a koronavírus-világjárvány által okozott gazdasági válságból való kilábalást segíteni hivatott országos helyreállítási tervbe (PNRR) is bekerült. Mire számítson a lakosság, visszatér a román hatóságok által sokszor bevezetett, majd visszafizetett regisztrációs illeték?

– Jelen pillanatban nincs szó semmilyen új adó bevezetéséről. Az Európai Bizottság viszont arra kötelezi Romániát, hogy találjon megoldásokat a 15 évnél régebbi gépkocsik beíratásának és használatának visszaszorítására. Természetesen ezt el lehet érni támogató vagy megszorító intézkedésekkel. Én annak vagyok híve, hogy csak akkor vezessen be a kormány megszorító intézkedéseket, akár más jellegű adót vagy a jelenlegi adók növelését, ha párhuzamosan alternatívát biztosít arra, hogy a tulajdonosok megszabaduljanak a nagyon szennyező, régi autójuktól. Ha működik a rendszer, melynek része a régi gépkocsikról való lemondást célzó kiemelt támogatás, párhuzamosan gyakorlatba lehet ültetni a megszorító intézkedéseket is. Néhány héttel ezelőtt érkezett a felszólítás az Európai Uniótól, jelenleg tanulmányok, elemzések készülnek, egy ilyen döntés előkészítése hetekbe, hónapokba telik.

– Tehát még nem dőlt el, mi történik azokkal, akiknek 15 évesnél régebbi gépkocsi van a tulajdonukban?

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy sem az EB, sem a bukaresti kormány nem beszél regisztrációs adóról, a felszólítás mindössze arról szól, hogy az országnak csökkentenie kell a 15 évnél régebbi, forgalomba bejegyzett gépkocsik számát, ez a feltétele az országos helyreállítási terv szállításügyi eleme elfogadásának. Amikor Románia infrastrukturális beruházásokat javasolt finanszírozásra, akkor az EB a miniszterelnökkel, a szállításügyi miniszterrel, illetve az európai uniós alapok miniszterével is közölte ezt a feltételt. Nincs határidő, amennyiben Románia továbbra is fenntartja az országos helyreállítási terv jelenlegi szerkezetét – márpedig ezt teszi –, akkor a következő hat évben ezt az intézkedést meg kell hozni, ám valószínű, hogy erre a döntésre ennél hamarabb sor kerül.

Friss információ, hogy a statisztikák szerint a Romániában nyilvántartásba vett gépkocsik közel 40 százaléka 17 évesnél régebbi, ez az arány sokkal rosszabb az autóbuszok esetében: az országban közlekedő autóbuszok 70 százaléka 17 évesnél idősebb, a teherautók esetében pedig ez az arány 56 százalék.

Egyértelmű, hogy Románia gépkocsiparkja nagyon elöregedett, emiatt sokkal szennyezőbb, így szükség van állami beavatkozásra, támogatásokra.

A környezetvédelmi minisztérium két roncsprogramot is finanszíroz – a Rabla Clasic és a Rabla Plus roncsautó-programokat –, ám a jelenlegi adatok tükrében egyértelmű, hogy ezek sem tudják a tendenciákat megváltoztatni, bár éves rendszerességgel több mint 70 ezer új gépkocsi megvásárlását támogatja a minisztérium.

– Nem csitulnak a medvetámadások, a vadkárok, már olyan vidékeken, településeken is panaszkodik és fél a lakosság, ahol az elmúlt évtizedekben nem okoztak gondot a nagyragadozók, például a Máramaros megyei Kapnikbányán vagy Cămpulung Muscel városában. A kárvallottak kilövési, áthelyezési engedélyekre várnak. Mit tesz ilyen körülmények között a minisztérium?

– Továbbra is fenntartom, hogy racionális és emberközpontú intézkedésekre van szükség.

Az emberi élet és az ember által létrehozott javak védelménél semmi nem lehet fontosabb, még egy szigorúan védett faj sem.

Ezért a környezetvédelmi minisztérium továbbra is racionális, tudományosan megalapozott döntéseket kell hogy hozzon. Ez azt jelenti, hogy folytatjuk a kilövési, illetve az áthelyezési engedélyeket kiadását, a héten négy ilyen engedélyt küldünk megjelenésre a Hivatalos Közlönyhöz. Nem titok, hogy az országos hisztéria következtében a folyamatok lelassultak, bonyolultabbá váltak, de túl vagyunk a nehezén, és folytatjuk a tevékenységet, amelynek lényege az emberi élet védelme és az emberi beavatkozás fenntartása ott, ahol erre szükség van.

A minisztérium januárban elemzést indított el, amely dinamikájában vizsgálja a medveállomány változásának következményeit. Azt már tudjuk, hogy öt évvel ezelőtt nyolc olyan megye volt, ahonnan a 112-es hívószámra segítségkérés futott be a medveveszély miatt, ma tizenhárom megyében érkeznek ilyen jellegű hívások. Öt évvel ezelőtt 231 ilyen hívás futott be évente, idén túl fogjuk lépni a kétezret, tehát öt év alatt tízszeresére növekedett a medve miatti segélyhívások száma. Csak Kovászna megyében öt év alatt 1300 birkát pusztítottak el a medvék.

Fotó: Székelyhon Tv

– Közben a zöld- és állatvédő szervezetek is ellentámadásba lendültek, és a vadállatokat, a medvét védelmezik.

– Ezek a számok azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb a probléma, így bármekkora a nyomás a civil szervezetek részéről, továbbra is fenntartom, hogy a környezetvédelmi minisztérium olyan menedzsmenttervet kell hogy kidolgozzon, amely lehetővé teszi, hogy baj esetén azonnal be lehessen avatkozni. Öt évvel ezelőtt is azt mondtuk a minisztérium akkori vezetőségének, hogy felelőtlen és teljesen alaptalan az intézkedés, ha kivonják az emberi beavatkozást ennek a fajnak a szabályozásából. Ezért a jelenlegi rendeletet úgy módosítjuk, hogy 24 óra alatt a veszélyes vadat el lehessen távolítani altatólövedékkel vagy kilövéssel.

Egyszer beavatkozunk, és csak utána papírozunk, hiszen a tűzhöz kiérkező tűzoltók is a helyszínen, felelősen döntenek az emberi élet és a javak védelmében. Az érvényben levő törvényt alkalmazzuk, megelőzési kvótát hagyunk jóvá.

A települések környékén, helyzettől függően 200-500 méteres védelmi zónán belül a monitorozott egyedek esetében a megelőzés beavatkozást jelent, ami lehet altatólövedék vagy kilövés. Ha azt látjuk, hogy egyre több a kár, a településre bejáró medve, az emberi beavatkozás meg kell hogy történjen. Ezzel párhuzamosan szükség van olyan élettér kialakítására, ahol az erdőben levő medvéket nem zavarják. Csendzónákra, tamponövezetekre, vadlegelőkre van szükség, hogy a vetésekkel ne a település közelébe csaljuk be a medvét, fontos, hogy meg lehessen állítani a vadat az erdő szélén. Ezeket az intézkedéseket a vadásztársulásokkal közösen kell kidolgozni.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a vadállomány menedzsmentjét a vadásztársaságokra, szakemberekre kell bízni, nem olyan szervezetekre, melyek csak nyilatkozat szintjén tudnak beavatkozni.

A jogszabály-módosítást valószínűleg a jövő héten terjesztjük a koalíció elé, jelenleg a kormányrendelet szövegezésén dolgozunk. Egyértelműen külön kell választani az azonnali, 24 órás beavatkozást a megelőzéstől, és akkor nincs vita arról, hogy a kilőtt egyed az-e, amely a kárt okozta. A megelőzésre pedig azért van szükség, hogy ne találkozzunk minden évszakban medvével az utcán, a gazdaságban, az udvaron vagy éppen a tömbházban.

– Nemrég bejelentette, hogy készül az egyszer használatos műanyaghulladék mennyiségének csökkentését szabályozó törvény. Mit tartalmaz a jogszabály, miként próbálják csökkenteni a műanyag hulladék mennyiségét?

– Ennek az uniós direktívának a gyakorlatba ültetése jelentősen átszabja az egyszer használatos műanyagok piacát. Gyakorlatilag be kell hogy tiltsuk ezeknek a termékeknek a gyártását, határidőt kell szabjunk a létező készlet kifuttatására, szabályozni kell a begyűjtést, a különböző területeken az egyszer használatos műanyagok és a műanyagot tartalmazó termékeknek a körforgásos gazdaságba való visszakerülését. Az egyszer használatos műanyag tányértól a cigarettaszűrőig számos olyan termék van, amire ez az intézkedés vonatkozik. Ennek a véglegesítésén tizenkét munkacsoport dolgozik, több minisztérium és iparág bevonásával zajlik egyeztetési folyamat. Próbáljuk tartani a július 3-i határidőt, de ha addig nem történik meg, a nyár folyamán mindenképpen a kormány és a parlament elé terjesztjük a jogszabály-tervezetet. Bízom abban, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül el is lehet fogadni.

Az RMDSZ-es politikus irányította tárcának hamarosan foglalkoznia kell az elsősorban tömbházlakásokba beszerelt gázkazánok kérdésével is Fotó: Kocsis B. János

– A Nemzetközi Energiaügynökség 400 lépésből álló javaslattal állt elő, hogy a klímaváltozás ellen hatékonyan fel lehessen lépni. Ennek része, hogy 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. A hazai nyilvánosságot egyre élénkebben foglalkoztatja, hogy vajon betiltják-e a következő években a kis gázkazánokat. Erre vonatkozóan van-e terve a környezetvédelmi minisztériumnak?

– Romániában sajnos teljesen szabályozatlanul elindult ezeknek a fűtési rendszereknek, gázkazánoknak a beszerelése, nagyon sok nagyvárosban ezt eredményezte a távfűtésrendszerről való leválás. Óriási hatása lenne egy azonnali betiltásnak, ezért ezt hosszú előkészítési folyamatnak kell megelőznie. Első lépésben az újonnan épült ingatlanokban kell ezeket a megoldásokat megtiltani, majd fokozatosan ki kell építeni az alternatívát a már létező rendszerek helyettesítésére. Romániában a szén-dioxid kibocsátást csökkentő uniós célkitűzések sok területet érinteni fognak, ezek közül ez az egyik legnehezebb. Még nem indult el a folyamat, hogy ezekkel az elsősorban tömbházlakásokban beszerelt egyéni kazánokkal mi legyen a 2030-as év távlatában, ám a közlejövőben a minisztériumnak ezzel is foglalkoznia kell.

– Az országos helyreállítási tervben meghatározó a zöld komponens. A környezetvédelmi minisztérium milyen projekteket tervez ezeknek az uniós pénzeknek a felhasználásával?

– Az országos helyreállítási tervben a környezetvédelmi minisztérium által kezelt komponens meghaladja a 4 milliárd eurót, amit a következő öt évben kell elkölteni. A legfontosabb eleme a szennyvízhálózatok kiépítése, bővítése. Olyan településeken is finanszírozni fogjuk a kiépítendő szennyvíz-hálózatokat, ahol uniós támogatásra nem volt mostanáig lehetőség, tehát ott is, ahol kétezernél alacsonyabb a lakosság száma.

Hatszázmillió euróval támogatjuk a meglevő hálózatok bővítését, és 200 millió áll a rendelkezésünkre, hogy növeljük a rácsatlakozási arányt, hiszen sok esetben elkészült a hálózat, de a lakosság 50-60 százaléka még nem csatlakozott rá.

A másik elemet a Országos Vízügyi Társaság kezeli, több mint 400 millió eurót lehet fordítani a patakmedrek szabályozására, régi gátrendszerek felújítására. Több mint egymilliárd euró áll rendelkezésre erdőtelepítésre ott, ahol természeti katasztrófák, betegség pusztította az erdőt, a biodiverzitás megőrzésére több száz millió eurós támogatás lesz, a Natura 2000-es menedzsmentterveket is tudjuk finanszírozni. A harmadik elem a hulladékgazdálkodás, ezen belül a legfontosabb, hogy országos hálózatot építsünk ki a nem háztartási hulladék begyűjtésére. Ezenkívül a létező rendszereket komposztáló platformokkal bővítjük, biogázüzemek finanszírozására lesz lehetőség, a légszennyezés csökkentésére is megoldásokat lehet javasolni. Ugyanakkor külön tétel az országos meteorológiai hálózat bővítése, erre több mint 40 millió euró áll majd a rendelkezésünkre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport