Félidőnél a Minority SafePack: az aláírások egytizedét sikerült összegyűjteni, de bizakodók a kezdeményezők

Pap Melinda 2017. október 26., 10:20 utolsó módosítás: 2018. március 06., 13:37

Százezer aláírás gyűlt össze eddig az európai őshonos kisebbségek védelmét biztosítani hivatott Minority SafePack polgári kezdeményezés elfogadásához szükséges egymillióból, közölte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Bár már félidőnél tartanak, Vincze Loránt FUEN-elnök szerint optimizmusra ad okot, hogy a szignók egytizede megvan, hiszen a kopogtatós kampány a legtöbb országban csak most kezdődött. Románia mind az online, mind a papír alapú kézjegyek terén kiemelkedően teljesít.

Erdélyben eddig 65-70 ezer aláírás gyűlt össze Fotó: Barabás Ákos

Egyelőre siralmasnak tűnik az RMDSZ által indított Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatottsága, főleg ha az internetes aláírásgyűjtés adatait nézzük. A szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatra, az egyenlő bánásmódra, a nemzeti kisebbségi kultúrák megőrzésére kiterjedő kisebbségügyi javaslatcsomagot április elején regisztrálta az Európai Bizottság, s jövő év április 3-áig kell összegyűjteni az egymillió aláírást.

A legfrissebb adatok szerint félidőnél a szignók egytizedét sikerült összegyűjteni, a kezdeményezők azonban továbbra is optimisták.

Az egymillió aláírás azonban nem elegendő ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés sikeres legyen, a támogató nyilatkozatok számának legalább hét tagállamban el kell érnie az előírt küszöbértéket.

A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) egyébként kedden közleményben jelentette be, hogy sikerült összegyűjteni az első százezer aláírást, ennek zöme – mint kiderült – Romániából származik.

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége arról tájékoztatta a Krónikát, hogy Erdélyben eddig 65–70 ezer kézjegyet gyűjtöttek össze,

azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy mindössze három hete indult el a kopogtatós (door to door) kampány, amelytől a szignók zömét remélik. Erdélyben folyamatosan nőnek a számok az RMDSZ területi szervezetei által folytatott kampány nyomán, mondta lapunknak Vincze Loránt FUEN-elnök is.

Nem vonzó az internetes verzió

Románia az online aláírások terén is kiemelkedően teljesít a kezdeményezést támogatókhoz képest: a nyilvántartás tegnap 15 órakor figyelt adatai szerint

az eddig összegyűlt 24 568 online szignóból 15 260 a kezdeményező országból érkezett, ezáltal Románia 63,58 százalékban teljesítette a számára előírt 24 ezres küszöbértéket.

A következő a sorban Magyarország a maga 20,77 százalékával, melyet Dánia (8,29), Ausztria (6,45) és Szlovákia (5,59) követ, a többi tagállamban az ötszázalékos támogatottságot sem sikerült elérni.

Az online nyilvántartás eredményei nem irányadóak, jelentette ki a Krónika kérdésére Vince Loránt FUEN-elnök, aki szerint mindkét aláírásgyűjtési módozatra figyelnek, a papíralapúra és az online-ra is. „Az online-nal kapcsolatban látnunk kell azt, hogy főleg az idősebbek számára nem vonzó ez a típusú aláírási mód, nincs nagy hagyománya Erdélyben, de másutt sem Európában.

Az összehasonlításokból most már látszik, hogy az aláírások egynegyede interneten, a többi papíralapon gyűlt össze, és arra számítok, hogy a trend ugyanez lesz a jövőben is”

– fogalmazott lapunknak Vincze Loránt.

Vincze Loránt FUEN-elnök egy, a témában tartott kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: RMDSZ

Rámutatott, a leghatékonyabb módja az aláírásgyűjtésnek az „embertől emberig tartó megkeresés”, az aláírások egyenként gyűlnek össze, és ehhez hatalmas befektetésre van szükség a részt vevő szervezetek, a régiók, a tagállamok részéről.

„Lassan mindenki felzárkózik”

Az RMDSZ által folytatott romániai door to door kampány mellett más országokban is elkezdődött az esetleges támogatók személyes megkeresése, ez Vincze szerint a leglátványosabban és a legeredményesebben azokban az országokban és régiókban működik, ahol erős és nagy tapasztalatú szakszervezetek vannak, mint Dél-Tirolban vagy a Lengyelországban élő németek körében. De a kisebb szervezetekben is már eléggé intenzíven zajlik az aláírásgyűjtés, Németországban, Dániában, Hollandiában, Ausztriában is javulnak az adatok, tette hozzá a FUEN elnöke.

Lassan mindenki felzárkózik, szükség volt erre az előkészítő időszakra, mostanra álltak fel a kampánycsapatok, most már mindenhol dolgoznak.

Optimizmusra ad okot, hogy az aláírások egytizede mostanra megvan és marad egy félév a maradékot összegyűjteni, bízom abban, hogy ezzel nem lesz gond” – adott hangot optimizmusának Vincze Loránt. Ugyanakkor hozzátette, nagyon fontos, hogy Erdélyből a kézjegyek egynegyede összegyűljön, de szerinte hamarosan „feljön” Magyarország is, ahonnan további 400 ezer aláírást várnak. Felvidéken is intenzív már az aláírásgyűjtés, ahogy Horvátországban, Szlovéniában is zajlik a munka a magyar közösségekben.

Kihívást jelent a fiatalok megszólítása
Mi azt akarjuk, hogy összesen összegyűljön legalább egymillió–egymillió százezer aláírás a biztonság kedvéért, aztán hogy az hol gyűl össze, majd meglátjuk"

– jelentette ki Vincze. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a küszöbértékek teljesítése nem elegendő, ha hét tagállamból össze is gyűl a minimális szignószám, attól még nem lesz meg a kért egymillió. „Tehát nagy számokat is kell emellett hozni, ez legalább ennyire fontos” – szögezte le az illetékes, aki szerint párhuzamosan építik mindkét „frontot”.

Egyelőre sehol sem vonzó az online kérdőív Fotó: RMDSZ/Serar Szabolcs

Mint mondta, most indul egy nagy európai online kampány, amelyik megtámogatja az eddig inkább a hagyományos médiában jelen lévő Minority SafePack ismertségét, és arra számítanak, ennek nyomán fokozatosan az online aláírások is gyűlnek majd.

Vincze Loránt elismerte, hogy a legnagyobb kihívást a fiatalok megszólítása jelenti, olyan üzenetet megfogalmazni, ami vonzó számukra.

„A Minority SafePack pozitív kezdeményezés, pozitív dolgokról beszél főként Európának abban a részében, ahol a kisebbségi ügyek jórészt megoldottak. Ennek ellenére szeretnénk rávenni a fiatalokat, hogy az európai soknyelvűséget, kultúrát támogassák, ez külön kihívás számunkra” – mondta. A tapasztalat ugyanis Erdélyben is azt mutatja, hogy a középgenerációt és az idősebbeket könnyebb megszólítani, mint a fiatalokat. A FUEN ifjúsági tagozata azonban egy karavánnal járja Európát azért, hogy bevonja az ifjúsági szervezeteket, a fiatalokat a munkába.

Mindenképpen az a célunk, hogy december végéig már lássuk az aláírások javát, és 2018 elején azokra a régiókra koncentráljunk, ahol gondok voltak a kampánnyal,

ahol rá kell erősíteni. De bízom benne, hogy minél kevesebb ilyen lesz” – összegzett Vincze Loránt.

A papíralapú támogató nyilatkozatokra építenek Fotó: Barabás Ákos

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban úgy fogalmazott: a Minority SafePacket indításakor az érdekelte őket, hogy arra kényszerítsék az EU-t, találjanak megoldást a kisebbségek védelmére, hisz bár van olyan állam, ahol rendezték a kérdést, számos országban problémák vannak. Emlékeztetett:

a kisebbségügyi javaslatcsomag kiterjed a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatra, az egyenlő bánásmódra, a nemzeti kisebbségi kultúrák megőrzésére.

A kezdeményezést április első napjaiban regisztrálta a bizottság, az egymillió aláírást jövő év április 3-áig kell összegyűjteni, az adatokat július 2-áig kell ellenőrizni, majd az EB három hónapig tehet fel tisztázó kérdéseket, ellenőrizheti újra az adatokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat