Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád

Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád

Jakab Zoltán egy csokor korai retekkel. Most készítik elő a fóliasátrakat a kora nyári szezonra

Fotó: Makkay József

Régi idők szép emléke a piacon megvásárolható házi paradicsom, paprika, uborka, azok a közkedvelt tájfajták, amelyek mára jórészt kivesztek a köztudatból. Akik az ízletes, régi fajtákat mégis felkarolják, biztos vásárlóközönségre számíthatnak. Egy ilyen gazdacsaládnál jártunk a Nagyvárad közeli Hegyközcsatárban: gazdaságuk mindössze hetven árnyi terület, ám megélnek belőle.

Makkay József

2024. február 12., 09:012024. február 12., 09:01

2024. február 12., 09:302024. február 12., 09:30

A Nagyváradtól 12,5 kilométerre fekvő Hegyközcsatár a megyeszékhely közelsége miatt zöldségtermesztésre és piacolásra egyaránt ideális hely, azonban az 1034 főt számláló, többségében magyar községközpontban mindössze két család él meg piacolásból. A földek zömét agrárvállalkozók művelik, a falu határában elsősorban gabonatermesztéssel foglalkoznak.

Laskovics István Bihar megyei falugazdásszal

egy olyan családi kisgazdaságba látogatunk el, ahol 18 ár területen fólia alatti, ötven árnyi területen pedig szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozik a Jakab házaspár.

A rendszerváltás utáni években a hegyközcsatári család mai gazdálkodási modellje még széles körben elterjedt volt a Nagyvárad környéki falvakban, napjainkra azonban alig maradtak piacoló kistermelők. A megyeszékhely zöldségpiacait ellepték a külföldi importárut kínáló viszonteladók. A falugazdász szerint az országszerte elterjedt jelenséget szinte lehetetlen kiszűrni, mert a legtöbb viszonteladó őstermelői igazolással árul.

Galéria

Jakab Irénke az őszről maradt parcellán tallóz

Fotó: Makkay József

„Van, aki húsz ár területre ültet burgonyát, közben naponta piacol, és egy év alatt elad egy-két hektárnyi krumplit. De ugyanez érvényes más zöldségekre is. A polgármesteri hivatalnak, a piacfelügyelőségnek nem áll rendelkezésére olyan csapat, amelyik ezt képes ellenőrizni. Gyakorlatilag a vásárlók nagystílű megtévesztése, átverése folyik” – magyarázza a mezőgazdasági szakember, miközben számba vesszük hegyközcsatári vendéglátóink boldogulását.

Galéria

18 árnyi fóliasátor sorakozik a hegyközcsatári portán

Fotó: Makkay József

Kétszemélyes családi gazdaság

Jakab Irénke és Zoltán végigvezet a talajlazításra előkészített fóliasátrakban. Nagyjából decemberben állt le a piacolás, akkorra értékesítették a gyökér-, valamint az ősszel vetett zöldségek utóját. Mivel hidegfóliás zöldségtermesztéssel foglalkoznak – a téli hónapokban nem éri meg a fóliaházakat fűteni –, tél végén, kora tavasszal kezdődik a melegágyakban a palántanevelés, amivel május második felében tudnak piacolni.

korábban írtuk

Az Év zöldségtermesztője címet elnyert sándorhomoki gazdánál jártunk Szatmár megyében
Az Év zöldségtermesztője címet elnyert sándorhomoki gazdánál jártunk Szatmár megyében

Az Év zöldségtermesztője kitüntetést tavaly decemberben a sándorhomoki Diószegi Istvánnak ítélte oda a Partiumi Falugazdász Hálózat. A tíz éve zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdacsalád több újítással alapozta meg tízhektáros zöldségesfarmjának sikerét.

„Nem termelünk zöldhagymát, hónapos retket, korai salátát, mert nem tudnánk idejében kiültetni a sárgadinnyét, paradicsomot, paprikát, vinettát.

Idézet
Arra törekszünk, hogy a nyár elején megjelenő zöldségfélékkel az első körben, már júniusban kinn legyünk a piacon, amíg a terményeknek jó ára van.

Csak így térül meg a több hónapnyi kemény munka” – magyarázza Irénke, aki a késő őszről itt maradt retekágyásban bóklászik csokornyi primőr után. A szomszédos fóliaházban néhány sorba korai karalábét ültettek, ez az egyetlen primőr, ami a palántázási „hajrá” előtt még kikerül a beültetésre váró védett területről.

Galéria

Korai karalábé a fóliasátorban

Fotó: Makkay József

A falugazdász szavaira reagálva Jakabék elárulják, csak úgy sikerült talpon maradniuk, hogy kialakult egy hűséges vásárlóközönségük, amelyik különbséget tesz a piacokon árult nagyáruházi importáru és a helyi termékek között. „Évekbe telt, amíg visszatérő vásárlóink lettek, akik megbíznak bennünk. Sokan jártak már a portán, hogy meggyőződjenek, valóban mi termeljük a zöldséget. Mindenkit szívesen látunk, hogy nézzen szét, és helyben vásároljon.

Idézet
Nyári szezonban többen felhívnak Váradról, hogy kijönnének pár kilogramm zöldségért.

A feleségem vagy én mindig itthon vagyunk, amíg a másik piacol, így háztól is értékesítünk” – magyarázza a családi munkamegosztást Zoltán.

Nincsenek gyerekeik, napszámosokat pedig nem fogadnak, mert bevallásuk szerint abból több kár származik, mint haszon. A fóliaházi zöldséggel csínján kell bánni, amihez kevés embernek van érzéke.

Galéria

Talajelőkészítésre váró fóliasátor, ahova palántákat fognak kiültetni

Fotó: Makkay József

Önerőből épített melegházak

A váradi nagypiacon a Jakab család két asztalt bérel, de eljárnak a hegyközpályi piacra és az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett nagyváradi hetivásárokra is zöldséggel. Ezek az értékesítési lehetőségek biztosítják az éves bevételi forrást, amiből főállásban, gazdálkodásból meg tudnak élni. Ebből sikerül minden évben beruházni, fejleszteni valamit. Egy-egy mezőgépet vásárolnak, tatarozzák a fóliasátrakat, vagy újat építenek.

A fémkeretek meghajlításától a fólia kifeszítéséig a melegházakat Jakab Zoltán készíti.

Galéria

Tavaly júniusi uborkasor. Maximum egy hónapot terem többszöri permetezés nélkül

Fotó: Jakab Zoltán

Azt mondja, olyan drága cégektől megvásárolni, hogy inkább önerőből készít el mindent, csak a hozzávaló nyersanyagot vásárolja meg lerakatokból.

Galéria

A hegyközcsatári fóliasátrak legértékesebb júniusi növénye a sárgadinnye

Fotó: Jakab Zoltán

Hűséges vevőkör

A Jakab család nem híve az államilag támogatott zöldségprogramnak sem. Valamikor bele akartak vágni, de Irénke asszony súlyosan megbetegedett, és hosszú időbe telt a gyógyulása. Azóta súlyos allergiatünetekkel küzd, ha vegyszerezett zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt. Egy-két enyhébb, réztartalmú szeren kívül semmilyen növényvédő szert vagy műtrágyát nem használnak a hegyközcsatári családi gazdaságban.

Galéria

A fóliában termesztett korai burgonya szintén a júniusi hónap keresett terménye

Fotó: Jakab Zoltán

„Volt olyan év, hogy tönkrement egy fóliaháznyi paradicsom, mert nem permeteztük. Mindig arra törekszünk, hogy addig tudjunk piacolni, amíg egészséges a növény. Ez főleg a paradicsomra és uborkára érvényes, ezek a legérzékenyebb zöldségfélék, hamar megbetegszenek” – meséli Irénke, aki a ház melletti éléskamrában mutatja a befőzött zöldségeket. Paradicsomlétől zakuszkáig sok mindent készítenek, ami nem kél el a piacon, másnap feldolgozzák, és úgy értékesítik.

Jakabék kisgazdaságának nagy előnye, hogy tájfajtákat termesztenek, a hibrideket kerülik.

Aki megkóstolja a hegyközcsatári paradicsomot, paprikát vagy uborkát, az visszajár a faluba vásárolni, vagy megkeresi a piacokon a hegyközcsatári gazdacsaládot.

Galéria

Befőtteskamra. A piacról megmaradt zöldséget a Jakab család feldolgozza

Fotó: Makkay József

Zöldségeik eltarthatósága azonban korlátozott, mert növényvédő szerek híján hamar meglágyulnak, megpuhulnak, de befőzésre így is kiváló alapanyagok. Irénke asszony szerint sokan éppen ezért szeretik és keresik zöldségeiket. Az egyre bővülő vevőkörnek köszönhetően immár 15 éve megélnek családi kertészetükből.

korábban írtuk

Aranyosszéki gazdanosztalgia zöldségtermesztésről és állattartásról
Aranyosszéki gazdanosztalgia zöldségtermesztésről és állattartásról

Az egykoron zöldségtermesztéséről híres Aranyosszéken keresgélnie kell az embernek, amíg olyan családra akad, ahol hagymát, murkot és sárgarépát termelnek. Néhány családi gazdaságban azonban kitartanak.

korábban írtuk

Keresik a vásárlók a nagyszüleink idejéből ismert zöldség- és gyümölcsfajtákat
Keresik a vásárlók a nagyszüleink idejéből ismert zöldség- és gyümölcsfajtákat

Az egészséges táplálkozás iránti igény támasztja fel a hagyományos zöldség- és gyümölcsfajták széleskörű termesztését. A Krónikának nyilatkozó Józsa Eszter növényorvos szerint a tájfajták kisebb hozamát a kiváló beltartalom kárpótolja.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében