Korodi is csőre töltené a vadászpuskát – törvényt módosítana az RMDSZ

Gyergyai Csaba 2017. július 04., 15:10 utolsó módosítás: 2017. július 04., 15:16

A kilövési kvóták visszaállításával lehetne a legsürgősebben orvosolni a vadgazdálkodás körüli gondokat Korodi Attila képviselő szerint, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy az illetékes tárca továbbra sem veszi komolyan a medveügyet.

Korodi Attila Fotó: Kristó Róbert

Elfogadhatatlannak nevezte Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, hogy a kilövési kvóta eltörlése óta az állam semmilyen alternatívát nem nyújt a székelyföldi medveállomány ritkítására, miközben a nagyvadak egyre több kárt tesznek a falusi gazdaságokban, és immár az emberek életére is veszélyt jelentenek.

A Hargita megyei politikus szerint a kilövési kvóta visszaállítására azért is szükség van, mert más eszközökkel nem lehet hatékonyan kezelni ezt a problémát. „Mindemellett gondot jelent az is, hogy

a nagyvadak által okozott károkért senki nem vállal felelősséget, és az érintetteket nem kompenzálja az állam.

Megengedhetetlen, hogy a környezetvédelmi szaktárca nem tekinti prioritásnak ezt a problémát” – írja továbbá közleményében Korodi. A volt környezetvédelmi miniszter jogosnak tartja a székelyföldi elöljárók és gazdák felháborodását, akik várhatóan szerdán délelőtt a bukaresti környezetvédelmi minisztérium elé vonulnak tüntetni.

Van egy megoldás, de nem azonnali

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta továbbá, a szövetség jogszabály-módosítást nyújtott be a parlamentbe annak érdekében, hogy orvosolják a medveállomány túlzott elszaporodását. A Szatmár megyei törvényhozó kifejtette, amennyiben a szaktárca nem nyújt megoldást a kártérítést illetően, korrekciós intézkedéseket vezetnének be törvényhozás szintjén erre vonatkozóan az ősz folyamán, így

a megyei környezetvédelmi ügynökségek hatáskörébe utalnák a kárfelmérés és kifizetés kérdését.

„Tudjuk, hogy a jelenlegi törvény-kezdeményezésünk a jelenlegi helyzetre nem nyújt megoldást, viszont arra igen, hogy a székelyföldi megyék többé ne kerülhessenek ilyen helyzetbe. Azt kérjük, hogy a szakminisztérium minden évben február végéig közölje a kilövési kvótát, s amennyiben ezt nem teszi meg, az szankciókat vonna maga után” – mutatott rá Magyar Lóránd.

A háromszéki önkormányzatok elöljárói – mint ismeretes – levelet küldtek Mihai Tudose miniszterelnöknek és Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek, melyben a lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezését kérik.

A levélben rámutatnak:

Kovászna megyében már csaknem kétszer annyi medve él (mintegy 1300), mint amennyit a térség el tudna tartani,

tavaly óta megyei a környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 esetben jelentettek medvék által okozott károkat, a megyei kórházban pedig hat olyan sérültet kellett ellátni, akiket medve támadott meg.

Fotó: Barabás Ákos

A Sepsiszentgyörgyön tartott hétfői megbeszélésen a háromszéki polgármesterek, közbirtokossági elnökök és gazdák megállapodtak arról, hogy a megyéből három busznyi résztvevő indul arra a szerdai bukaresti demonstrációra, amelyet Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke kezdeményezésére tartanak medveügyben a székelyföldi gazdák a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. Az akcióhoz várhatóan más megyék képviselői is csatlakoznak.

Alábecsült medveállomány

A környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben felfüggesztette a nagyvadak kilövési kvótájára vonatkozó rendelet kibocsátását – és így a medvék, farkasok és vadmacskák trófeavadászatát is –, miután érdek-összefonódással és visszaéléssel gyanúsították meg azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről évre elkészítik, közöttük ugyanis számos vadász is van.

Az ország uniós csatlakozása óta eltelt évtizedben mintegy ötezer nagyragadozót lőttek ki Romániában az évről évre növekvő kilövési kvóták alapján. Romániába évente több ezer vadász érkezik külföldről, akik akár tízezer eurót is kifizetnek egy-egy nagyragadozó trófeájáért.

A vadászok és környezetvédők vitájának a székelyföldi gazdák isszák meg a levét,

akik szerint a medveállományt nem túl-, hanem alábecsülik, és a kilövési kvótát nem befagyasztani, hanem legalább másfélszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a most már rettegésben élő térség lakói még ki merjék engedni estefele gyerekeiket a házból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat