Kiskereskedőből csemegeszőlő-termesztő gazda: a piaci körülmények teljesen megváltoztatták a gyümölcsfelhozatalt

Kiskereskedőből csemegeszőlő-termesztő gazda: a piaci körülmények teljesen megváltoztatták a gyümölcsfelhozatalt

Jámbor Imre egy fürt nyári muskotállyal

Fotó: Érmelléki Gazdák Egyesülete

A rendszerváltás utáni kilencvenes évek zöldség- és gyümölcspiacain jól megélt egymás mellett gazda és viszonteladó. A piaci körülményeket a nagyáruházak térhódítása alakította át gyökeresen, és ezzel a piacok felhozatala is megváltozott. Egy huszonöt éve gyümölcsök viszonteladásából élő – napjainkban a bevételeit csemegeszőlő-termesztésből kiegészítő –, Nagyvárad környéki családi vállalkozás történetén keresztül mutatjuk be gazdák és viszonteladók útkeresését.

Makkay József

2024. február 26., 09:332024. február 26., 09:33

2024. február 26., 10:242024. február 26., 10:24

A viszonteladók, a zöldség- és gyümölcskereskedők tevékenysége mindig kiegészítette a gazdák munkáját. Egyik sem boldogult a másik nélkül, hiszen a mezőgazdasági termelőnek nem volt annyi ideje, hogy az összes megtermelt árut maga értékesítse a piacon. Így jól jött a nagybani kereskedő, aki a kiskereskedelmi árnál olcsóbban ugyan, de felvásárolta a termés nagy részét, amit a gazda számára nem terhelt a szállítás és a piacolás költsége. A rendszerváltás utáni másfél évtizedben ez a kapcsolat olajozottan működött, gazdák és viszonteladók egyaránt elégedettek voltak.

Így emlékszik erre a Nagyváradtól 9 kilométerre fekvő Hegyközszáldobágyon élő Jámbor Mónika is, aki 25 éve foglalkozik férjével együtt gyümölcskereskedelemmel, piacolással családi vállalkozás keretében.

Idézet
A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a férjem egy-egy teherautónyi gyümölcsöt hozott erdélyi termelőktől a váradi piacra, és mindent el tudtunk adni.

Akkoriban kevés volt a nálunk megtermő gyümölcsök importja, és bőven volt zöldség is a gazdáknál. A piacolásból meg lehetett élni” – magyarázza a vállalkozó.

Galéria

A hetivásárokban elsősorban Jámbor Mónika kínálja a család csemegeszőlőjét

Fotó: Érmelléki Gazdák Egyesülete

A fordulatot a Metro áruházlánc romániai megtelepdése hozta el, amelyet újabb és újabb multinacionális cégek követtek. A folyamat pár éven belül gyökeresen megváltoztatta a zöldség- és gyümölcspiaci forgalmat. Az addig zsúfolásig megtelt piacokon meggyérültek a vásárlók, a korábbi kereslet napról napra zsugorodott, a hazai termelésű árura nem volt már szükség. A nagyáruházak polcaikat elárasztották importból származó zöldséggel és gyümölccsel, amivel megszüntették a viszonteladók korábbi gyakorlatát, hogy a falvakból, őstermelőktől vásárolják fel a terményeket. A gyors váltást elsőként a viszonteladó, majd az áruját eladni képtelen gazda tapasztalta meg.

Galéria

Légifelvételen a harminc áras szőlőültetvény Hegyközszáldobágyon

Fotó: Érmelléki Gazdák Egyesülete

A hetivásárok hozták el az áttörést

Egy nagyváradi tömbház negyedik emeleti panellakásában a három gyerekét nevelő Jámbor család is váltás előtt állt. Barátaik, ismerőseik nógatására döntötték el, hogy kiköltöznek a közeli Hegyközszáldobágyra gazdálkodni. Régi parasztházat vásároltak 32 áras mezőgazdasági területtel, és elkezdődött az új ház több éven át tartó építése. Párhuzamosan a gazdálkodással, mert rájöttek, hogy saját termékkel is piacolni kell, ha meg akarnak élni.

,,Elsőként a csemegekukorica-termesztést próbáltuk ki. Az első év bejött, jó áron lehetett értékesíteni a termést. De az öröm nem maradt tartós, mert a következő évben a kukoricát olyan kórokozó támadta meg, ami eladhatatlanná tette a termést. Ekkor hagytunk fel a csemegekukorica-termesztéssel” – magyarázza Jámbor Mónika.

Ekkor kipattant a csemegeszőlő-termesztés ötlete, miután körülnéztek a megyében, és kiderült, hogy alig akad termelő.

Három éven át, lépcsőzetesen telepítették be szőlővel és támrendszerrel a 32 árnyi kertet, ami kimerítette a család pénzügyi tartalékait. Nagy reményekkel várták a három év múlva beköszöntő termés idejét. Ekkor azonban újabb hidegzuhany érte a családot.

Galéria

A szüret augusztusban kezdődik és november elején ér véget

Fotó: Facebook/Jámbor Imre

,,Emlékszem, 2016-ban az első igazán nagy csemegeszőlő-termést nem tudtuk értékesíteni. A váradi nagypiacon egyetlen asztalon árultunk, és a nagy terméshozamból keveset lehetett eladni. Abban az esztendőben bor lett a csemegszőlőből” – magyarázza vendéglátóm.

De a következő két-három esztendő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: mínuszban vagy nullszaldósan jöttek ki a szőlőtermesztésből.

Időbe telt, amíg kialakult a mára jól működő értékesítési lehetőség, elsősorban az Érmelléki Gazdák Egyesülete által tető alá hozott nagyváradi heti vásároknak köszönhetően,

amelyet a polgármesteri hivatal által felkarolt őstermelői vásárok egészítettek ki. Ezek hozták el a hegyközszáldobágyi szőlős farm számára a boldogulást, miután a vásárlók megismerték és megszerették a Jámbor család által kínált hagyományos csemegeszőlő-fajtákat. A főleg augusztusi és pölöskei muskotályból álló telepítés termése más ízt kínál, mint az importszőlő. ,,Csupán” addig volt nehéz, amíg erre a vásárlók is rájöttek...

Galéria

Jámbor Mónikával egy kép erejéig merészkedünk be az elázott parcellába

Fotó: Makkay József

Egész évben akad teendő a szőlőtelepítésben

Jámbor Mónika szerint csemegeszőlőből csak úgy lehetne megélni, ha a mostani harmincáras területnek legalább a duplájáról takarítanának be termést. A bővítéshez azonban már nincs szabad terület a környéken.

Viszont a csemegeszőlő hozzájárult ahhoz, hogy a viszonteladóként forgalmazott egyéb gyümölcsök jövedelmét kiegészítve biztosítsa a család megélhetését. Ami így sem könnyű, mert a bevételekből nem futja egy új kertészeti kistraktorra, amire égetően szükség volna a száldobágyi gazdaságban. Egyelőre a rotációs kapa és a motoros háti permetező a kis farm mezőgépválasztéka, ami egy félholdas szőlőültetvény esetében is kevés.

Az ültetvény nagysága miatt pályázni nem tudnak, mert bármilyen uniós támogatáshoz legalább egyhektáros területnagyság szükséges.

A valóságban azonban a kétszemélyes kisvállalkozásnak – ahova besegítenek a gyerekek is – bőven elég harminc ár intenzív szőlőtelepítés. Ekkora területen egész évben akad teendő.

A sok csapadék miatt most nehéz bármit is dolgozni a kertben – mi is csak egy fénykép erejéig merészkedünk ki vendéglátónkkal a ház mögötti ültetvényre –, de ahogy kissé felszikkad, rögtön kezdődik a téli metszés, permetezés, amit időjárástól függően a gyümölcs éréséig több más permetezés is követ, elsősorban a természetbarát bordói lével. A termést ellepő darazsak ellen a virágzás időszakától darázscsapdákkal védekeznek, a rovarirtó szerek csak aznap hatásosak, másnap újra garázdálkodnak a termést megdézsmáló bogarak. Másrészt az augusztustól október végéig, november elejéig szakaszosan érő fajták termésidényében csak igen visszafogottan lehet vegyszeres védekezést folytatni.

Jámbor Mónika és Imre szőlőültetvénye a romániai családi gazdaságok egyre nehezebb időszakában a fennmaradásért küzd.

Gondjaik különösebben nem foglalkoztatják a politikusokat: a hangzatos pályázati lehetőségek rostáján a kisgazdaságok rendre kirostálódnak, a fennmaradó gazdák sikertörténetei kizárólag szívósságukkal magyarázhatóak.

Galéria

Csemegeszőlő-sorok téli pihenése

Fotó: Makkay József

korábban írtuk

Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik
Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik

A megnövekedett terhek egyre több gazdát, agrárvállalkozót hoznak nehéz helyzetbe. Bihar megyében is nagy az elégedetlenség. Laskovics István falugazdásszal, mezőgazdasági mérnökkel a gazdák talponmaradási esélyeit vettük számba.

korábban írtuk

Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett
Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett

Ritkán találkozunk helyi gyümölccsel, a felhozatal zömében külföldről származik. Aki viszont kóstolt hazai barackfajtát, cseresznyét vagy almát, az tudja, hogy ízviláguk semmivel nem versenyezhet. Egy Nagyvárad környéki kertészetben jártunk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

Nagy-Britanniából lopott munkagépet foglaltak le a rendőrök a magyar-román határon

Az angol hatóság által körözött munkagépre bukkantak a magyar rendőrök egy Romániába tartó kamion rakterében, a sofőr ellen eljárás indult.

Nagy-Britanniából lopott munkagépet foglaltak le a rendőrök a magyar-román határon
2024. július 10., szerda

Félig kész a dugóktól megszabadító gyorsforgalmi út Kolozsvár mellett (videóval)

Több mint 300 útépítő és csaknem 200 munkagép dolgozik az észak-erdélyi autópályát a DN1-es főúttal Tordatúr közelében összekötő Kolozs megyei gyorsforgalmi úton, mely 45 százalékban készült el – tájékoztatott a regionális útügyi szakhatóság (DRPD).

Félig kész a dugóktól megszabadító gyorsforgalmi út Kolozsvár mellett (videóval)
2024. július 10., szerda

Ezentúl SMS-ben küldenek értesítést a jogosítvány érvényességének lejárta előtt harminc nappal

Új elektronikus szolgáltatásként SMS-ben és e-mailben értesíti az érintetteket a jogosítvány érvényességének lejártáról a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal (DRPCIV).

Ezentúl SMS-ben küldenek értesítést a jogosítvány érvényességének lejárta előtt harminc nappal
2024. július 10., szerda

Drog hatása alatt, papírok nélküli autót vezető rendőr bukott le Kolozs megyében

Kollégáit is meglephette az a rendőr, aki egy igazoltatás során bukott le, amint kábítószer hatása alatt, fogalomba be nem írt autót vezetett. Ráadásul a rendőrnek nem ez az első kihágása. Most a főnökei belső vizsgálatot kértek.

Drog hatása alatt, papírok nélküli autót vezető rendőr bukott le Kolozs megyében
2024. július 10., szerda

Kánikulariasztás: egyelőre nem szabadulunk a szervezetet megterhelő hőhullámtól

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb riasztásokat bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia teljes területére.

Kánikulariasztás: egyelőre nem szabadulunk a szervezetet megterhelő hőhullámtól
2024. július 10., szerda

Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritzet a feddhetetlenségi ügynökség

Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritz temesvári polgármestert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).

Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritzet a feddhetetlenségi ügynökség
2024. július 10., szerda

A megengedettnél több gyerek használta a drótkötélpályát, ez okozta a balesetet az üzemeltető szerint

A Dinosaur World Transylvania vidámpark vezetősége szerint a keddi balesetet, amelyben négy gyermek megsérült, a biztonsági szabályok be nem tartása okozta.

A megengedettnél több gyerek használta a drótkötélpályát, ez okozta a balesetet az üzemeltető szerint
2024. július 10., szerda

Még mindig a román jegy „húzza le” a magyar diákok érettségi eredményeit, további oktatási stratégiák szükségesek

Az elmúlt húsz év eredményeit vizsgálva inkább a stagnálás, esetenként az időszakos javulás utáni kisebb-nagyobb visszaesések jelenségei mutathatók ki az érettségi eredmények kapcsán.

Még mindig a román jegy „húzza le” a magyar diákok érettségi eredményeit, további oktatási stratégiák szükségesek
2024. július 09., kedd

Csűrökben ropják Kalotaszeg legkiválóbb zenészeinek muzsikájára az ifjúsági vándor néptánctábor résztvevői

A Kolozs megyei Nyárszó faluban szervezik a 11. Kalotaszegi Vándor Néptánctábort, amely július 7-én kezdődött és péntekig tart.

Csűrökben ropják Kalotaszeg legkiválóbb zenészeinek muzsikájára az ifjúsági vándor néptánctábor résztvevői
2024. július 09., kedd

Fellebbezés után sem sikerül magyar tagozaton oktató javítótanárhoz irányítani a magyar diákok román dolgozatát

Bár nem derült ki, hol oktató pedagógusok javították a Kolozs megyei magyar diákok román nyelvből írt érettségi dolgozatát, Kolozsvár központi magyar iskolái közül kettőben is jobb eredmények születtek a megmérettetésen románból idén, mint tavaly.

Fellebbezés után sem sikerül magyar tagozaton oktató javítótanárhoz irányítani a magyar diákok román dolgozatát