Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett

Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett

Mindent visz a kajszi. Amikor megjelenik a piacon, Molnárék standja előtt sor kígyózik

Fotó: Molnár Gyula

Egyre gyérebben találkozunk helyi termesztésű gyümölccsel, a nagyáruházak és piacok felhozatala zömében külföldről származik. Aki viszont kóstolt hagyományos hazai barackfajtát, cseresznyét vagy almát, az tudja, hogy ízviláguk semmilyen importáruval nem versenyezhet. Egy Nagyvárad környéki baracktermesztő gazdaságában tett látogatással azt is bemutatjuk, hogy őstermelőként mennyire nehéz az importgyümölcsök uralta helyi piacokra és vásárokba bejutni. A sok gond ellenére azonban egy elégedett gazdacsaláddal találkoztunk Hegyközszáldobágyon.

Makkay József

2024. február 18., 09:072024. február 18., 09:07

2024. február 18., 10:232024. február 18., 10:23

A rendszerváltás után sok település határában jó termőképességű, intenzív gyümölcsösök maradtak hátra, amelyek megfelelő gondozás mellett magas terméshozamot biztosítottak az állami mezőgazdasági vállalatoknak. A földek ötvenes és hatvanas évekbeli kisajátítása mindenhol hasonló forgatókönyv szerint történt: a kényszerszövetkezetesítés során az emberektől kisajátított mezőgazdasági területek a kollektív gazdaságok használatába kerültek, majd a gyümölcsösöknek szánt területeket rendszerint átvették az állami gazdaságok.

A nagy állami mezőgazdasági vállalatok korlátlan állami tőkével rendelkeztek gyümölcsösök telepítéséhez, így az erdélyi nagyvárosok környékén több száz, vagy éppen ezer hektáros nagyságrendű alma-, körte-, szilva-, cseresznye- és barackültetvények jelentek meg a hetvenes és nyolcvanas években.

Kolozsvár, Beszterce és Nagyvárad vonzáskörzete járt elől a ,,jó példával”, de számos más erdélyi település határában is gyümölcsösöket létesítettek.

A gyümölcsös farmok virágkora a rendszerváltás utáni években tört meg, amikor a termőföldek tulajdonbahelyezésével a földtulajdonosok vagy az örökösök többsége már nem kért a közösből, így elkezdődött a fák soronkénti kiosztása. Ez hozta el az intenzív gyümölcsfa- és szőlőtelepítések halálos ítéletét, hiszen a kisgazdatulajdonba került részeket már nem lehetett szakszerűen permetezni, megdolgozni, és legtöbben a metszéshez sem értettek.

A kétezres évek elejére országszerte több százezer hektárnyi gyümölcsös vált az enyészet áldozatává.

Igazából kevés olyan agrárvállalkozó, vagy őstermelő akadt, aki fantáziát látott egy-egy parcella megmentésébe és felújításába. Az uniós csatlakozás előtt erre nem volt állami támogatás, az EU-csatlakozás után pedig csak új telepítésre és új fajtaválasztékra írtak ki pályázatokat, ami megpecsételte az egykoron jó pénzt hozó romániai gyümölcsexport sorsát. A keletkezett űrt betöltötte az importgyümölcs, így ma kuriózumnak számít áruházakban helyben termett almát, körtét, szilvát vagy barackot vásárolni. Nagyobb eséllyel találunk ilyent a zöldség- és gyümölcspiacokon, ha a viszonteladók kínálatában sikerül megkülönböztetnünk a hazai termásű árut a külfölditől.

Galéria

Molnár Gyula a barackültetvényén. Évről évre bővíti a családi birtokot

Fotó: Makkay József

Évről évre bővítik a gyümölcsöst

Kevés olyan gyümölcstermesztőt ismerek Erdélyben, akik a régi, állami gyümölcsösök ,,romjain” életszették újjá a mai kor követelményeihez igazodó kertészetüket, és ebből élnek meg. Az egyik közülük a Nagyváradtól 9 km-re fekvő Hegyközszáldobágyon gazdálkodik. A szintén többségében magyar lakosságú Hegyközpályi községközponthoz tartozó települést harminc évvel ezelőtt sok száz hektár gyümölcsös vette körül a Nagyvárad fölé emelkedő dombokon.

A bő három hektárnyi gyümölcsössel rendelkező Molnár Gyulával kimegyünk a határba, hogy ,,testközelből” lássuk, mi maradt az egykori állami gazdaság örökségéből,

illetve saját parcelláin hogyan mutatnak a metszés előtt álló barack-, cseresznye-, alma- és körtefák.

A Kolozsvár környéki dombokon terjeszkedő nagyváros látványához szokott emberként is rémisztőn hat az egykori gyümölcsösökben kaotikusan folyó száldobágyi építkezés. A Váradról kitelepedő pénzesebb emberek vesznek a mező (gyümölcsös) közepén egy-egy telket, az öreg fákat kiirtják, és nekilátnak házakat, villákat építeni. A magyar vezetésű önkormányzatnak nem kis fejtörést okoz a szükséges infrastruktúra megteremtése – úthálózat, közművesítés és a földgáz bevezetése – ami arra predeszinálja Hegyközpályit és Hegyközszáldobágyot is, hogy belátható időn belül összeolvad Nagyváraddal. A dombtetőn, ahol állunk, jól láthatóak Nagyvárad keleti negyedének utcái, és csak idő kérdése, hogy leghamarabb melyik út fog felérni a Molnár-gyümölcsösig.

Galéria

A barackfák gyökerét csepegtetős öntözéssel látják el nyaranta vízzel

Fotó: Makkay József

„Száldobágyon nagyon megdrágultak a telekárak, nehéz gyümölcsösbe fektetni. A családunk azt a taktikát választotta, hogy eladjuk a kisebb parcellákat, és a nagyobb parcellából álló gyümölcsöst bővítjük, ahol még lehet mezőgazdasági területet vásárolni. Az a lényeg, hogy egy földdarabért kapott pénzzel a másik határrészben nagyobb területet vásároljunk. Ez eddig sikerült, mert mezőgazdasági földekbe fektetünk” – magyarázza a birtok bővítésének logikáját a gyümölcstermesztő gazda..

Területválasztáskor az is fontos szempont, hogy a völgyekben húzódó barack-, vagy cseresznyeparcellák a fagyzúgós részekből kikerüljenek a dombtetőre,

ahol jobban védve vannak az utóbbi három évben nagy károkat okozó tavaszi fagyoktól. Vendéglátóm gyors összegzése szerint három esztendeje a tavaszi fagyok miatt mintegy fele vész el a francia baracknak és kajszinak. Ez ellen csak területcserével, új telepítésekkel és ,,erősebb immunrendszerű” fákkal tudnak védekezni.

korábban írtuk

Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád
Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád

Régi idők szép emléke a piacon megvásárolható házi paradicsom, paprika, uborka, azok a közkedvelt tájfajták, amelyek mára jórészt kivesztek a köztudatból. Akik az ízletes, régi fajtákat mégis felkarolják, biztos vásárlóközönségre számíthatnak.

Piaci harc a viszonteladókkal

A hagyományos hazai fajták iránt akkora piacainkon az érdeklődés, hogy a közel két hektárnyi, féltermést adó barackfajtákkal is jövedelmező évet zártak. A minimálisan permetezett gyümölcsöt pár napig lehet tartani, de Molnár Gyula szerint olyan zamata van, hogy aki megkóstolja, garantáltan visszajáró vásárló lesz. Az agyonpermetezett, kemény, új fajták importözönében kuriózumnak számít a Várad környéki néhány baracktermelő kínálata.

Az aromás barackot most nem tudjuk megkóstolni, de vendéglátóm okostelefonjának tavaly nyári képgalériája sokat elárul a termésről, amivel Nagyvárad piacain és Kolozs megyei hetivásárokban szoktak járni.

A gazda elmeséli, hogy sokféle próbálkozáson átestek, amíg megtalálták a könnyűnek nem mondható értékesítési lehetőséget. Hosszú évekkel ezelőtt főleg nagybani kereskedőknek, viszonteladóknak adták el a termést, de ez az értékesítés ráfizetésesnek bizonyult. A rengeteg lengyel és más importgyümölcs szorításában a kereskedők egyre kevesebbet fizettek a Várad környki barackért, ezért a négygyerekes Molnár család úgy döntött, saját kezébe veszi az értékesítést.

Galéria

Korai, közép-, és kései érésű cseresznyefáik is vannak

Fotó: Molnár Gyula

Feleségének, Molnár Évának és a három fiúnak bejött a vásárokban történő gyümölcseladás: nem csak Nagyváradon, hanem Belényesen, Bánffyhunyadon, Aranyosgyéresen és más kisebb települések heti vásáraiban is várják az árujukat a kuncsaftok.

Azonban ez sem ment könnyen, mert a viszonteladók által uralt piacokon nem nézik jó szemmel a „jövevényeket”, így arra ébredtek, hogy rájuk küldött rendőrök ellenőriznek tüzetesen a papíroktól a mérleg beállításáig mindent.

,,Egy alkalommal ezer lejre büntetett a helyi rendőr. Amikor elmagyaráztuk neki, hogy mi termelők vagyunk, akik saját gyümölcsünket értékesítjük őstermelői igazolvánnyal, értetlenkedett. Ő ilyesmihez nincs szokva, mert a piacokon zömében viszonteladók árulnak importzöldséget és gyümölcsöt, gyakran őstermelői igazolvánnyal. Amikor rájött, hogy igazat mondunk, kérte a bocsánatot, és többet nem volt vele és a kollégáival sem gondunk” – foglalja össze a valódi őstermelők ellen indított eljárások hátterét a száldobágyi gazda.

Ha elégedett a gazda és a vásárló is

A kertészet a mezőgazdaság legmunkaerőigényesebb ágazata. Molnárék szerint ezt csak a nagycsaládnak köszönhetően tudják vállalni, ahol mind a három fiú elkötelezett a gyümölcstermesztés mellett. A legidősebb házasemberként külön gazdálkodik, de ő is a közös gyümölcstermesztésben érdekelt, a középső az apja jobbkeze, a kisebbik líceumi tanulóként segít be, és a szülők abban reménykednek, hogy középiskolás lányuk is kedvet kap hozzá.

,,Nincsenek irreális elvárásaink. A gyümölcstermesztés tisztességes megélhetést és szabadságot biztosít számunkra. Nem mindegy, hogy munkavállalóként reggeltől estig dolgozik valahol az ember, vagy saját gazdaságában végzi el a napi teendőket, ahol a maga ura. Aki ezt felismeri, és együtt tud élni a természettel, boldog és elégedett gazda lehet. Mi azok vagyunk” – magyarázza vendéglátóm, miközben visszérünk a családi ház nappalijába, ahol a tavaly őszi almatermésből préselt gyümölcslével kínálnak.

A Molnár családnak nincsenek jó tapasztalatai az európai uniós pályázatokkal, ezért kerülik az újabb megpróbáltatásokat.

Egy régebbi pályázatuk csak egy új Belarus traktor vásárlására volt elegendő, amit a román hatóságok nem akartak forgalomba írni. Hiába importálják hivatalosan Romániába, mert a hivatali bürokrácia útjai kiszámíthatatlanok. Sok-sok utánajárást követően végül a helyi polgármesteri hivataltól sikerült egy sárga számot szerezni.

Galéria

A francia barackot is keresik a vásárlók, ebből Kolozs megyei vásárokon fogy el a legtöbb

Fotó: Molnár Gyula

De nem csak ez volt a pályázat hátülütője. Mivel régebbi gyümölcsösökre pénzt nem lehet igényelni, csak új telepítésére előre meghatározott fajtaválasztékból, idősebbik fiuk csemegekukoricára pályázott, amihez a család nem értett. A pályázat több éves kifutási ideje kínszenvedéssé vált. Akkor megfogadták, hogy az őstermelő érdekeivel ellentétes vagy azzal párhuzamos pályázatok zsákutcájába többé nem futnak bele, ezért csak önerőből gazdálkodnak.

Számukra mindennél többet jelent, ha a vásárló elégedett, és egy hét múlva is őket várja.

„Sokan csodálkoznak, hogy a gyerekekkel vásárolni járó családok kicsinyeinek ingyen adunk egy-egy gyümölcsöt. Az emberek nincsenek már hosszászokva ilyen gesztusokhoz, mert a piacon nem gazdák, hanem kereskedők árulnak. Ha az eladó és a vásárló is elégedett, akkor megéri a gazdálkodás” – fogalmaz Molnár Éva.

Az új házakkal körbekerített gyümölcsös pár éve múlva épp olyan kuriózum lesz Nagyvárad határában, mint manapság piacainkon a helyi termésű barack. Kérdés, hogy lesznek-e a gazdálkodásban hívő új Molnár családok, vagy régi korok szép emléke marad az egykoron híres erdélyi gyümölcskertészet.

korábban írtuk

Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik
Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik

A megnövekedett terhek egyre több gazdát, agrárvállalkozót hoznak nehéz helyzetbe. Bihar megyében is nagy az elégedetlenség. Laskovics István falugazdásszal, mezőgazdasági mérnökkel a gazdák talponmaradási esélyeit vettük számba.

korábban írtuk

Háromszáz hektáron sem lehet már biztonságosan megélni gabonatermesztésből, vészharangot kongatnak a gazdák Biharban
Háromszáz hektáron sem lehet már biztonságosan megélni gabonatermesztésből, vészharangot kongatnak a gazdák Biharban

A környékbeli agrárvállalkozókhoz hasonlóan nagyon nehéz évet zárt a 315 hektár szántóföldön gazdálkodó biharvajdai Nagy Zoltán. Jó minőségű gabonáját aprópénzért tudta értékesíteni, miközben a 2024-es aratás idejére sincsenek biztató kilátások.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében