Kiáll az ENSZ jelentése a romániai magyar oktatás érdekei mellett

Krónika 2019. december 03., 14:00 utolsó módosítás: 2019. december 03., 14:01

Az Európai Bizottságnak törvénykezdeményezéseket kellene kidolgoznia a Minority SafePack polgári kezdeményezés nyelvhasználatra és oktatásra vonatkozó fejezetei alapján – áll abban a jelentésben, amelyet Fernand de Varennes, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kisebbségügyi különmegbízottja mutatott be a napokban.

Fernand de Varennes a legmagasabb rangú diplomata a világon, aki kisebbségvédelemmel foglalkozik Fotó: Rostás Szabolcs

Ebben az általa kezdeményezett, kisebbségi oktatásról szóló májusi európai fórum következtetéseit összegzi – számolt be közleményében az RMDSZ.

A most kiadott ENSZ-jelentés számos olyan elemet tartalmaz, amely a romániai magyar oktatás szempontjából is fontos. A dokumentum szerint

az európai országoknak biztosítaniuk kell az anyanyelvi oktatást minden szinten, az adott kisebbség számarányának megfelelő arányban, de ahol ez nem megoldható, ott is biztosítani kell az anyanyelv oktatását.

A jelentés szerint a magán oktatási intézmények számára nem szabad megtiltani a kisebbségi nyelven történő oktatást. A dokumentum arra is kitér, hogy a megfelelő minőségű képzés érdekében törekedni kell a modern megközelítésre a kisebbségi nyelveken történő oktatás módszertanában is, és ezt folyamatosan a diákok igényeihez kell alakítani.

Az RMDSZ közleménye szerint fontos eleme az ajánláscsomagnak, hogy

a diákoknak a fő oktatási nyelven kell vizsgázniuk.

Az államnyelv oktatása kapcsán a dokumentum leszögezi: ennek diákközpontúnak kell lennie, és a kommunikációs készségek elsajátítására kell helyeznie a hangsúlyt; az államnyelv eredményes elsajátításához megfelelő módszertant kell bevezetni. Ajánlást fogalmaznak meg arról is, hogy

a többségi diákok számára lehetővé kell tenni a kisebbségi nyelvek tanulását az iskolákban, az oktatás minden szintjén.

Egyébként a májusi ENSZ-fórumon Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szorgalmazta az erdélyi magyar oktatási ügyek beillesztését a dokumentumba. Ezt megelőzően tavaly decemberben Fernand de Varennes – a legmagasabb rangú diplomata a világon, aki kisebbségvédelemmel foglalkozik – Erdélybe látogatott, ahol személyesen tájékozódott többek között a magyar nyelvű oktatás helyzetéről.

Az akkor szervezett kolozsvári konferencián az ENSZ különmegbízottja még azt nyilatkozta az MTI-nek, nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja a romániai vagy Kárpát-medencei magyar közösségek helyzetét. Nem a kisebbségi helyzetet kivizsgálni jött, hanem csupán egy konferencián vett részt, melyen maga is tájékoztatott és tájékozódott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat