Két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum a kolozsvári Kétágú templom mellé

MTI 2019. február 07., 15:31 utolsó módosítás: 2019. február 07., 21:27

A román oktatásügyi minisztérium támogatásával várhatóan két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum Kolozsváron az alsóvárosi Kétágú református templom mellé. Erről Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő beszélt csütörtökön, amikor Ecaterina Andronescu oktatási miniszter jelenlétében felavatták a Kolozs megyei tanfelügyelőség új székházát.

Kimerültek a jogi lehetőségek az építkezés megakadályozására

A református műemléktemplom közvetlen szomszédságába, egykori egyházi telekre tervezett tanfelügyelőségi épület és sportkomplexum felépítése ellen 2013-ban élő lánccal tiltakozott a kolozsvári magyarság.

A tiltakozáson a műemlékvédő szakemberek is az egyház álláspontját támogatták.

Az azóta felépült tanfelügyelőség avatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Valentin Cuibus kijelentette: minden pert megnyertek a beruházást bírósági úton támadó református egyház ellen, így jelenleg minden körülmény adott ahhoz, hogy a tanfelügyelőségi épület és a református templom közé felépüljön a Viitorul Sportklub sportcsarnoka és uszodája is. A főtanfelügyelő azt is hozzátette: az idei költségvetés tervezetében szerepel az építkezés folytatására szánt összeg.

Adorjáni László, az alsóvárosi református gyülekezet lelkésze az MTI-nek elismerte, hogy

kimerültek azok a jogi lehetőségek, amelyekkel próbálták megakadályozni az építkezést.

Hozzátette: feszülten várják, hogy láthassák, mennyire fogja majd zavarni a hitéletet a templom mellé felépülő sportkomplexum, és milyen mértékben veszélyezteti az építkezés a műemléktemplom szerkezetét.

A tanfelügyelőségi épület és sportkomplexum felépítése ellen 2013-ban élő lánccal tiltakozott a kolozsvári magyarság.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan, közel félhektáros telket készül teljesen beépíteni, amelyet 1964-ben

egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól.

1989 után az egyház peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette.

A templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok és tanfelügyelőségi épület a tervek szerint mintegy húszméteres lesz, és a műemléktemplom ereszéig ér majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat