Jogi labirintus a Kerekerdő szélén – teljesen tönkrement Szászrégen pompásra tervezett, ám évek óta félbehagyott szabadidőparkja

Jogi labirintus a Kerekerdő szélén – teljesen tönkrement Szászrégen pompásra tervezett, ám évek óta félbehagyott szabadidőparkja

Minden marad a régiben. A szászrégeniek hiába várják a szabadidőpark megvalósítását

Fotó: Facebook/Szászrégeni Magyar Napok

Végzetesnek bizonyult a 2012-es polgármester-választás a térség egyik legszebb kirándulóhelyeként elképzelt szászrégeni szabadidőpark számára: Nagy András polgármester távozásával félbeszakadtak a munkálatok, amelyek azóta sem folytatódtak. A korrupcióellenes ügyészség által indított per miatt patthelyzet alakult ki, a parkot benőtte a gaz.

Szucher Ervin

2019. április 24., 17:072019. április 24., 17:07

Hét éve álltak le a szászrégeni Kerekerdő melletti szabadidőpark kialakításának munkálatai. Azóta a több millió lejes beruházás szinte teljesen kárba veszett: a 28 hektáros terület ismét legelővé degradálódott. Az elhúzódó bírósági eljárás és a közbeszerzési törvény furcsaságai miatt az önkormányzat még ha akarná, akkor sem tudná folytatni a terv kivitelezését.

Amikor 2012. június 10-én Nagy András, a román többségű Szászrégen addigi elöljárója elveszítette a polgármester-választást, a Maros megyei városban bizonyára senki nem gondolt arra, hogy egyik napról a másikra leállnak a Kerekerdő mellett zajló munkálatok. Ráadásul évekkel a beruházás berekesztése után sem folytatták a munkát, így

kárba vész az egész befektetés, amelyet az Országos Környezetvédelmi Ügynökség és az önkormányzat eszközölt a 30 hektáros területen.

A város fölött elterülő, Szászrégenre, valamint a Görgényi- és a Kelemen-havasok vonulatára pazar kilátást nyújtó kirándulóhely ismét azzá vált, ami valaha is volt: bozótos, szemetes önkormányzati legelővé.

Csak egy rendszám nélküli motorbiciklit nyergelő fiatalember és az imitt-amott elterülő építkezési hulladékok jelzik a „civilizáció” jelenlétét, és azt, hogy egyesek még így is „igénybe veszik” a rétet. Sem a flekkensütők, sem a padok, sem a játszóterek elemei nem kerültek ki a helyükre. Az élő sövény rég kipusztult, a mesterséges tó csak egy szabályos gödör maradt, a sétányokat belepte a gaz. Csak az egykori legyalult hepehupák nem keletkeztek újra. A város szabad­időparkjának elképzelt hatalmas terület ugyanazt a szomorú hangulatot árasztja, mint a két oldalán elterülő két temető. Csakhogy a sírkerteknek még vannak gondozóik, akik virágot ültetnek és gyomtalanítanak.

„Oda” Nagy András, oda a terv

„A város legszebb projektje volt. És ezt nem azért mondom, mert az én mandátumomhoz fűződik” – fejtegeti szomorúan Nagy András, aki hét esztendővel ezelőtt vált meg a polgármesteri székétől.

Az exelöljárót Bukarestben is kitüntették a Kerekerdő melletti domboldal átalakításáért.

A 2012-es választások előtt – függetlenül azok eredményétől – semmi előjele nem volt annak, hogy a városban valakinek is eszébe jut áthúzni Nagy András tervét. Mint mondja, ha sikerült volna újráznia, néhány hónap alatt befejezi a város, a megye és a térség legnagyobb és legpompásabb parkját. De a választások előtt még vereség esetén – mint ahogy egyébként történt – sem hitte volna, hogy addigi alpolgármestere a projekt ellen fordul, amint magasabb tisztségbe kerül.

A több millió lejes beruházás nagy részét a környezetvédelmi minisztérium égisze alatt működő Környezetvédelmi Alap biztosította, de a városkasszában is volt annyi önrész, hogy a polgármesteri hivatal egy parkkal ajándékozhassa meg a harmincezer fős település lakóit. A Kerekerdő és környéke addig is rendkívül népszerű volt az őshonos régeniek sorában: a szászok az egyik oldalában, a mostani Marion vendéglő körül tartották a hagyományos Maifestet, a magyarok pedig az erdő túlsó oldalára, a valamikori Kétfához vonultak ki majálisozni.

Galéria

Nagy András: a szabadidőpark a város legszebb projektje volt (archív felvétel)

Fotó: Boda L. Gergely

Beköszönt a korrupcióellenes ügyészség

A 2012-es váltással egy időben Maria Precup személyében azonban nemcsak új polgármester „köszönt be” a városházára, hanem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is megjelent a hivatalban. „Nem mondom, hogy az addigi helyettesem és egyben utódom jelentett fel, de az tény, hogy

az egész DNA-s cirkusz abból indult, hogy az új elöljáró nem találta a park padjait.

Pedig azok megvoltak, ám mivel a szabadidőközpont még nem készült el teljesen, nem helyeztük ki, nehogy ellopják. Nos azóta is folyik a per, és áll, degradálódik a beruházás. Eddig semmiféle kárt nem sikerült a nyakunkba varrni. Nincs is mit, mert kárt nem okoztunk. Egyetlenegy kár van, mégpedig az, hogy a régeniek nem vehették birtokba a város egyetlen szabadidőközpontját” – állítja Nagy András, akit tanúként hallgattak ki az ügyben. Az ügyészek azokat vádolják, akik átvették az addigi munkálatokat. Nagy szerint viszont az a tény is a tisztességes eljárás mellett szól, hogy azok látták a kézjegyükkel a részleges átvételi dokumentumokat, akik a pénz nagyját biztosították. „Ha törvénytelenség, lopás, sikkasztás történt volna, elsősorban az Országos Környezetvédelmi Ügynökség lett volna megkárosítva. Ők viszont mindent rendben találtak, aláírták a jegyzőkönyvet” – teszi hozzá a volt polgármester.

Patthelyzet, amelyből lehetetlen kilépni

Kérdésünkre, hogy milyen jövő vár a legelő-parkra, Márk Endre nem tudott választ adni:

a város jelenlegi alpolgármestere nem látja a kiutat a jogi patthelyzetből.

Fel kellene ismét értékelni az eddig elvégzett munkálatokat, és újból ki kellene írni a versenytárgyalást. Csakhogy amíg a perben nem születik jogerős ítélet, az önkormányzat egy lépést sem tehet. A második csavar meg abban rejlik, hogy a hazai közbeszerzési törvények szerint egy kifizetett munkát nem lehet másodjára is kifizetni. Bár logikusnak tűnik, mégsem alkalmazható minden esetben. Ugyanis mindaz, amit az eltelt hét év alatt az idő vasfoga részben vagy teljesen „megrágott”, magától nem jöhet helyre. Szavatossági időről, hétéves távlatból pedig nem lehet beszélni. És, ha lehetne is, nem sokat segíti; az építkező azóta csődbe ment.

Idézet
Játszóteret kellene építeni, öntözőberendezést szerelni, fákat, bokrokat ültetni, a sétányokat helyrehozni, padokat kihelyezni, piknikezőhelyeket kialakítani, illemhelyet építeni”

– sorolja a legfontosabb teendőket Márk Endre. Ráadásul a tavat is fel kellene valahogy tölteni, de hogy miként, nem tudni. A fúrást végző szakemberek ugyanis 80 méteres mélységben sem találtak vizet. Két megoldás maradt: vagy folytatni a fúrást, vagy meghosszabbítani a városi vízvezetéket. Hogy mikor és milyen körülmények közt, arra senki nem tudja a választ.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint

Etnikumok közötti gyűlöletet szított George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, amikor vasárnap beszédet mondott hívei előtt Erdődön – foglalt állást az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint
2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján
2024. május 14., kedd

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház

Funkcionalitását és felszereltségét tekintve országos szinten egyedülálló egészségügyi intézményt hoztak létre Kolozsváron: az uniós alapokból épített gyermekpszichiátriai kórházat kedden adták át.

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház
2024. május 14., kedd

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok

Rekordszámú, 1200 fiatal pályázik idén különböző tisztségekre az RMDSZ színeiben a június 9-én rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választáson.

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok
2024. május 14., kedd

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány

A kormány jóváhagyta az A3-as autópálya Brassó megyei, Keresztényfalva és Vidombák közötti szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – jelentette be kedden Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon.

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány
2024. május 14., kedd

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket

Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún, melyre mintegy 300 ezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról – jelentették be a szervezők keddi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket
2024. május 14., kedd

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek

Életveszélyes állapotban, alkoholmérgezéssel szállítottak kórházba Suceava megyében három gyereket, akik úgy tűnik, hogy elloptak egy üveg pálinkát, és addig ittak, amíg rosszul nem lettek.

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek
2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit