Hollandiából „gurult” Koltóra az új, moduláris elemekből épített óvoda

Bede Laura 2018. április 05., 10:24 utolsó módosítás: 2018. április 05., 10:27

Egyeurós szimbolikus összegért „vásárolt meg” egy hollandiai óvodát a Máramaros megyei Koltó község, amelynek polgármestere, Csendes Lajos a Krónikának számolt be az oktatási intézmény létrejöttéről, a további tervekről.

Két kisteherautó, négy személygépkocsi és hét kamion összesen 27 500 kilométert tett meg, hogy egy moduláris elemekből felépített óvoda eljusson a hollandiai Drutenből a Máramaros megyei Koltóra. „Községünkben a 20. század második felétől az oktatás a Teleki grófok által ránk hagyott két épületben kapott otthont, viszont a Teleki-kastély állapota a közelmúltban elkezdett gyors ütemben romlani. Napirendre kerültek a műemléket megmentő pályázati lehetőségek, és sikeres kérelem esetén a felújítási munkálatok idejére az óvodát kiköltöztettük volna az épületből.

Végül úgy alakult, hogy előbb oldódott meg az óvoda problémája, mint a kastélyé” – mondta el a Krónika megkeresésére Csendes Lajos, Koltó község polgármestere.

Hozzátette, 2014-ben Lambert Simons, a hollandiai Surya Projekt elnevezésű alapítvány elnöke értesítette őket arról, hogy Drutenben lebontják a moduláris elemekből felépített, 1170 négyzetméter területen elhelyezkedő, kilenc tanteremmel és két vizesblokkal rendelkező iskolát. „A helyi önkormányzat csupán két év működés után lebontásra ítélte az iskolát, mivel a megadott határidő lejárt az ideiglenes épületre. Ekkor mi jelentkeztünk, hogy Koltó községnek nagy szüksége lenne arra az épületre” – magyarázta a polgármester.

Kifejtette, adminisztratív szempontból az adományozás a holland Surya Projekt, a magyarországi Csillagfényünk és a romániai Neeka alapítványon keresztül jutott el Koltó önkormányzatához. „Persze, míg ez könnyedén megtörtént papíron, egy önkéntes csapat – kilenc koltói, két anyaországi és két kárpátaljai munkás – keményen dolgozott húsz napon keresztül az épület lebontásán. Időközben itthon adománygyűjtést szerveztünk, amelynek során 11 300 lej gyűlt össze a helyi családoktól, egy Hollandiában élő magánembertől 1500 eurót kaptunk, míg

Druten város önkormányzata a szállítás költségeit fedezte, amely 25 000 euróba került. Mi pedig egyeurós szimbolikus összeget fizettünk az épületért” – részletezte az elöljáró.

Csendes Lajos szerint a terv sikerült, az elemeket hazahozták, és tavaly őszig különböző raktárokban tárolták. Kifejtette, a Teleki-kastély felújítási kérelmét 2017-ben elfogadták, így időszerűvé vált az új óvoda felépítése. A létesítményt önkormányzati területre helyezték el, és az eredeti épületből csak 270 négyzetmétert építettek fel, hiszen jelenleg csak az óvodának és az előkészítő osztálynak akartak és tudtak helyet és anyagi hátteret biztosítani. „Bár nehezen találtunk olyan vállalatot, amely moduláris elemekből álló épületekre készít kivitelezési terveket, egy nagybányai építkezési cég segítségével nyolc hónap alatt felépítettük az óvodát, amelyet idén március végén avattunk fel.

Az intézmény belső bútorzatát és a kerti bútorokat a magyar állam nemzetpolitikai államtitkársága biztosította, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program keretében, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül” – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, jelenleg húsz magyar gyermeknek biztosítanak óvodai képzést, de idővel szeretnék hosszabbítani a programot, és más nemzetiségűeknek is lehetőséget nyújtani a beiratkozásra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat