Hiába a szakmai és civil nyomás, maradnak az örökölt emlékművek Kolozsváron

Hiába a szakmai és civil nyomás, maradnak az örökölt emlékművek Kolozsváron

A kereszt a Fellegvár felújítása után is a helyén marad

Fotó: Jakab Mónika

Emil Boc kolozsvári polgármester a népharagtól tartva ragaszkodik az elődeitől örökölt emlékjelekhez, bár a szakma és a civil szféra is eltávolíttatná ezeket. Șerban Țigănaș építész, a Műszaki Egyetem építészeti karának dékánja szerint újra kellene gondolni a kolozsvári emlékművek kérdéskörét. Az RMDSZ-frakció a magyarellenes feliratok eltávolítását kéri. 

Pap Melinda

2022. október 26., 20:172022. október 26., 20:17

Újra kellene gondolni a kolozsvári emlékművek kérdéskörét, és a közterületek harmonikus berendezésére törekedni – véli Șerban Țigănaș építész. A kolozsvári Műszaki Egyetem építészeti és városrendezési karának dékánja a Media9 hírportálnak adott interjúban beszélt több városrendezést érintő kérdésről. A videóinterjú a Fellegváron, a Funar-féle kereszt mellett készült, a beszélgetés apropóját ugyanis az adta, hogy

Emil Boc polgármester szeptemberben leszögezte: nem távolítják el a sokak által csak „szoknyás keresztnek” csúfolt emlékművet a magaslatról, hiába nem szerepel a felújítási tervben.

Bár a tervet készítő szakemberek úgy vélték, hogy az 1993-ban felállított kereszt nem illik a projektbe, melynek célja a Fellegvár eredeti arculatának a helyreállítása lenne, a polgármester ragaszkodik a Gheorghe Funartól maradt örökséghez.

Șerban Țigănaș kijelentette: az összes emlékmű ügyét újra kellene gondolni Kolozsváron, ahol az elmúlt évtizedekben gombamód jelentek meg új szobrok. Rámutatott, ez nem feltétlenül rossz, de a köztereknek harmonikusaknak kellene lenniük.

Idézet
„A szimbólumok egyszerű jelenléte nem elegendő. Ezért polgármesterként egészében vetném fel a problémát: mit jelentenek a városban található emlékművek?”

– fogalmazott Țigănaș.

Galéria

A Funar-féle kereszt

Fotó: Wikipédia/Miehs

Az építész az Avram Iancu-szoborra is kitért, melynek már többször kérték az eltávolítását a szakemberek és a civilek, úgy vélve, hogy Ilie Berindei szobrász kommunizmusban készül alkotása „nem fejez ki hódolatot” a móc vezér iránt, sőt ellenkezőleg. Emil Boc tavaly a Iancu-szobor eltávolítását is ellenezte, kijelentve: míg ő Kolozsvár polgármestere, a szobor a helyén marad, hiába korszerűsítik európai nagyvárosok mintájára a teret.

Boc és a népharag

A sztárépítészhez hasonló az álláspontja az RMDSZ kolozsvári frakciójának is a kérdésben, mondta el a Krónikának Rácz Béla Gergely. Az önkormányzati képviselő rámutatott, hogy korábban Emil Boc polgármesternek is az volt a nézete, hogy az urbanisztikai projektekről, köztérfelújításokról nem a politikusoknak, tanácsosoknak és hozzá nem értőknek kellene dönteni, hanem nemzetközi versenytárgyalásokat kell kiírni a szakma számára.

Idézet
„Ebben a polgármesteri hivatal és maga a polgármester is újszerűt hozott, hogy a Funar-idők után ezeket meghirdette, és nemzetközi urbanisztikai és építészeti cégek pályáztak a kolozsvári közterületek felújítására”

– emlékeztetett Rácz. A helyi tanácsos szerint ennek a pozitív hatásai látszanak is a városban, és a Fellegvár felújítása esetén is ez történt. „Viszont a nyertes projektet a város nem pont úgy valósítja meg, ahogy az az eredeti tervekben volt” – mutatott rá az RMDSZ tanácsosa, aki szerint hiába készülnek el a tervek a szakemberek meglátásai alapján, utólag a polgármester sokszor belenyúl.

Idézet
„Ez azért probléma, mert ezek a felújítások egy egységes városszövetet kell hogy alkossanak, van bennük egy koncepció, és ha csak egy kis részét is változtatjuk meg, már nem úgy működik, ahogy a szakemberek tervezték.

Ez történt a Fellegvár esetében is, hiszen az a kereszt egy oda nem illő giccs, ezt mi is sokszor elmondtuk, onnan el kellene kerülnie a terv alapján is, de a polgármester a közfelháborodás hatására úgy döntött, hogy marad” – hangsúlyozta az RMDSZ tanácsosa. Hozzátette, az ilyen típusú döntésekhez ráadásul nem kell tanácsi határozat, a polgármester jogkörébe tartoznak. Úgy vélte, az elöljáró ezeket sokszor annak alapján hozza meg, hogy milyen a közhangulat egy téma kapcsán.

Rácz Béla Gergely szerint hasonló a helyzet az Avram Iancu-szoborral is, hiszen számos román szakember is megmondta, hogy esztétikailag nem oda illő, és az RMDSZ is így gondolja.

Galéria

Avram Iancu kolozsvári szobra

„Nekünk nem az az álláspontunk, hogy nem kell Avram Iancu-szobor az Avram Iancu-térre, mert tiszteletben tartjuk, hogy a román hősökre is emlékezni kell. Mi azt szeretnénk, hogy egy esztétikailag vállalhatóbb, elfogadhatóbb alkotás legyen ott” – reagált a Șerban Țigănaș által mondottakra az RMDSZ helyi tanácsosa.

A Biasini Szálló tábláját is cserélnék

Kérdésünkre Rácz Béla Gergely arról is beszámolt, hogy az RMDSZ a továbbiakban is megpróbál nyomást gyakorolni a polgármesterre, hogy távolíttassa el a magyarellenes feliratokat a kolozsvári emlékművekről. Emlékeztetett, hogy a Baba Novac-szobor feliratát már kicserélték, és ennek a folyamatnak folytatódnia kell.

„Az a tervünk és szándékunk, hogy ebben a mandátumban a többi kijelölt táblát is kicseréljük” – hangsúlyozta a helyi tanácsos, aki szerint a szövetség képviselői igyekeznek nyomást gyakorolni a polgármesterre, hiszen a kérdés az ő hatáskörébe tartozik, neki kell meghirdetni a közbeszerzési eljárásokat a táblacserékre.

Idézet
„Egyelőre csak az első lépést tudtuk megtenni, de nagyon bízunk benne, hogy a következő tábla is sorra kerül”

– hangsúlyozta. Hozzátette: az RMDSZ olyankor tudja feltételként szabni a táblacserét, amikor a többséggel rendelkező Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) feltétlenül szüksége van a támogatására a tanácsban. A szövetség azt szeretné, ha következő lépésként a Biasini Szállón található tábla feliratát cseréltetnék.

Galéria

A Biasini Szállón olvasható tábla

Fotó: Forrás: Rácz Béla Gergely

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ ebben a mandátumban több, még Gheorghe Funar szélsőséges polgármester által kirakatott köztéri táblát, feliratot szeretne eltávolíttatni a kolozsvári közterekről. A elsőként az egykori Biasini Szállón található román táblát szerették volna eltávolíttatni, mivel itt szokott koszorúzni a kolozsvári magyar közösség március 15-én, de a polgármester a Baba Novac-szobor feliratát cseréltette ki, mely szintén szerepelt a listán. A Petőfi (Avram Iancu) utcai épület oldalán található tábla egyébként arra utal, hogy1848–1849-ben arra járt George Barițiu és Nicolae Bălcescu, a román forradalom két jelentős alakja.

A felirat arra is kitér, hogy a román szabadságharc megtorlásaként a magyar nemesek „40 000 románt gyilkoltak le, és 250 falut gyújtottak fel, pusztítottak el”. Utóbbi állítást a román történetírás is cáfolta, hangsúlyozta Rácz.

A szövetség frakciója ezt külön kérésben is jelezte a városvezetésnek, kérve a tábla eltávolítását, és a történelmi valóságnak megfelelő felirat kihelyezését. Az eltávolítandó táblák között van a Mátyás-szoborcsoport elé a restaurálás után ismét kihelyezett Iorga-tábla, a Mátyás király szülőházára szintén Funar idejében kihelyezett román feliratú tábla, melyben a kolozsvári születésű magyar királyt románként állítják be, illetve a Fellegváron, a kapuban található tábla, melyen Stephan Ludwig Roth szász értelmiségi kivégzésével vádolják a magyarságot.

korábban írtuk

„Új Avram Iancu-szobrot” keresne a kolozsvári sztárépítész
„Új Avram Iancu-szobrot” keresne a kolozsvári sztárépítész

Újra kellene gondolni a kolozsvári emlékművek kérdéskörét – állítja Șerban Țigănaș építész, a Műszaki Egyetem építészeti karának dékánja. A szakember szerint az Avram Iancu-szoborra is új tendert kellene kiírni.

korábban írtuk

Lekerült a magyarellenes felirat a kolozsvári Baba Novac-szobor talapzatáról
Lekerült a magyarellenes felirat a kolozsvári Baba Novac-szobor talapzatáról

Új felirat díszeleg a korábbi magyarellenes szöveg helyén a kolozsvári Baba Novac-szobron – hívta fel a figyelmet Oláh Emese alpolgármester.

korábban írtuk

Felújításra vár a Fellegvár: Sisi-szoborral, Funar-kereszt nélkül képzelik el Kolozsvár büszkeségét
Felújításra vár a Fellegvár: Sisi-szoborral, Funar-kereszt nélkül képzelik el Kolozsvár büszkeségét

Nemsokára elkezdődnek a kolozsvári Fellegvár felújításának munkálatai. Oláh Emese alpolgármester a beruházás legfontosabb céljairól beszélt a Krónikának, arról, hogy milyen változásokkal kecsegtetnek a kincses város közkedvelt kirándulóhelyének felújítási tervei, mivel gazdagodhatnak a kolozsváriak, milyen&

korábban írtuk

Megtisztítják a szennyvizet
Megtisztítják a szennyvizet

Egy majdnem ötmillió lej értékű szennyvíztisztító rendszert adtak át Homoródszentmárton községben.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak