Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait

Három magyar pártelnök egyazon frakcióban – Az EMSZ is találgatja az új alakulat szándékait

Képviselőtársból vetélytársak? Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán a KMKF korábbi ülésén

Fotó: Erdélyi Magyar Szövetség

Az Erdélyi Magyar Szövetséget is meglepetésként érte a Magyar Polgári Erő napokban bejelentett megalapítása, ám nem tartanak attól, hogy jelentős érvágást jelentene számukra az új magyar párt létrehozása. Zakariás Zoltán, az EMSZ egy hónappal ezelőtt megválasztott elnöke a Krónikának elmondta, egyelőre nem világos számára, mi a parlamenti képviselőtársa, Kulcsár-Terza József nevével fémjelzett alakulat célja, de fel fogja ajánlani nekik, hogy csatlakozzanak az EMNP és az MPP fúziójából létrejött EMSZ-hez. Az RMDSZ nem kommentálta megkeresésünkre az új párt felbukkanását.

Rostás Szabolcs

2023. április 20., 18:332023. április 20., 18:33

2023. április 20., 19:542023. április 20., 19:54

Előzmény nélküli helyzet alakult ki, miután – mint azt megírtuk – Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot hozott létre az EMNP és az MPP egyesülésével elégedetlen székelyföldi csoportosulás. Ennek nyomán az RMDSZ képviselőházi frakciójában egyszerre három pártelnök is helyet foglal, mégpedig Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), valamint Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) vezetője.

Erre még nem volt példa a romániai magyar politikatörténetben a rendszerváltás óta, de még a román pártok körében sem találni hasonló helyzetet.

Lapunk értesülései szerint az új párt bejegyzése még úgy is meglepetésként érte az RMDSZ és az EMSZ vezetőit egyaránt, hogy az EMNP és az MPP hosszú ideig elhúzódó egyesülését nem mindenki nézte jó szemmel a két párton belül, és az ellentábor a polgári párton belül volt markánsabb.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ és az MPP között született együttműködési megállapodás alapján 2016. óta parlamenti képviselőként tevékenykedő Kulcsár-Terza József többedmagával – köztük a pártból kizárt Biró Zsolttal – az MPP Mezei János nevével fémjelzett vezetőségét szabálytalanságok sorával vádoló belső ellenzékhez tartozott. Néhány évvel ezelőtt Erdélyi Polgári Mozgalom néven belső platformot is létrehozott, amely azonban már nem hallatott magáról, miután a 2020-as parlamenti választáson – immár az RMDSZ és az EMSZ közötti egyezség révén – a sepsiszentgyörgyi politikus ismét befutó helyet kapott a tulipános listán, és újabb mandátumhoz jutott. Sokan úgy vélik, a mostani pártalapítás elsősorban a 2024-es választásokkal állhat összefüggésben, amikor az új alakulat nyújtotta „politikai hátszéllel” Kulcsár-Terza alkupozícióba kerülhet, és könnyebben kialkudhat újabb, harmadik törvényhozói mandátumot az RMDSZ-nél.

Megkérdeztük a politikai fejleményről az RMDSZ elenzékének számító EMSZ elnökét, miként vélekedik az új, az EMSZ számára is ellenzékinek számító párt létrehozásáról, már csak azért is,

mivel Kulcsár-Terzával együtt az RMDSZ és az EMSZ közötti megállapodás révén jutottak be a bukaresti törvényhozásba.

Zakariás Zoltán a Krónikának elmondta, tudomása volt arról, hogy az MPP-n belül voltak elégedetlenségek az EMNP-vel történt fúzió miatt, és arról is, hogy Kulcsár-Terza József is ehhez a csoportosuláshoz tartozott, azt viszont nem tudta, hogy ebből párt lesz, amelyiknek képviselőtársa lesz az ügyvivő elnöke. „Mindez nem volt benne a pakliban. Az EMSZ úgy jött létre, arra törekedtünk, hogy az erdélyi magyar nemzeti oldal egységes legyen. Az EMNP és az MPP volt Romániában a két utolsó párt, amelyet még a korábbi szabályok alapján, 25 ezer támogató aláírás alapján jegyeztek be. Aztán a román politikai elit teljesen liberalizálta ezt a folyamatot, ma már három ember is bejegyezhet pártot, ezt felhasználva sértődött, bukott politikusok kis pártocskákkal próbálnak visszajönni a közéletbe. Úgy látszik, ez begyűrűzött a magyar társadalomba is. A jövőben eldől, mit akarnak pontosan, miért csináltak új pártot” – fejtette ki kérdésünkre az EMSZ március 18-ai kongresszusán elnökké választott Zakariás Zoltán.

Galéria

Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

A székelyudvarhelyi politikus elmondta, mivel fúzió esetén biztosítani kell a párttagság folytonosságát, a korábban az MPP-t erősítő Kulcsár-Terza József tagja volt az EMSZ-nek is. Hozzátette, annál többet ő sem tud az MPE alapító tagjairól, mint amit a Krónika is megírt, egyedül a sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumért a 2020-as helyhatósági választáson indult Kurtuly Istvánról hallott. Zakariás közölte, az EMSZ az MPE-től függetlenül halad a maga útján, a tavaly novemberi pártfúzió óta

több mint 120 helyi szervezet alakult, létrejöttek a területi szervezetek is, a korábban tetten érhető helyi nézeteltéréseknek szerinte már alig maradt nyoma.

„Továbbra is azt valljuk, hogy szükség van a politikai pluralizmusra Erdélyben, az egymilliós magyarság nem tud egypártrendszerben létezni, hiszen bebizonyosodott, hogy alternatíva híján román pártra szavaz. Ezt a veszélyt el kell kerülni. Az EMNP-re és az MPP-re nyomás nehezedett a tagság részéről, hogy a kettősséget meg kell szüntetni, ezt a pártvezetőségek megértették, és sikerült is megvalósítani az egyesülést. Mi ebben a szellemben készülünk a jövő évi választásokra, aztán hogy az új párt miként akar illeszkedni ebbe, az a jövő dolga. Azt sem tudjuk, mekkora támogatottsággal rendelkeznek” – fejtette ki az EMSZ vezetője.

Zakariás kérdésünkre hozzátette, már csak azért sem tart attól, hogy az MPE átcsábít önkormányzati tisztségviselőket az EMSZ-től, mert ez esetben utóbbiak a hatályos törvények alapján elveszítenék a mandátumukat. A parlamenti képviselő úgy véli, szerinte a Magyar Polgári Erő alapítói ugyanúgy megtalálták volna a helyüket az EMSZ-ben, mint az egykori polgári párt többi tagja, éppen ezért amikor tárgyalni fog Kulcsár-Terzával, felajánlja, hogy tevékenykedjenek az EMSZ-en belül. „Szerintem helyük van az EMSZ-ben, amennyiben ugyanezt az értékrendet képviselik. Egészen más konstelláció volt hónapokkal ezelőtt, amikor ők nekifogtak a pártalapításnak, akkor még a pártfúzió sem történt még meg, azóta talán a feltételek is megváltoztak. Viszont nem tudom, hogy ők tulajdonképpen mit akarnak, sok minden nem derül ki, esetleg eszközként akarják használni a pártot tárgyalásokra, majd a jövőben kiderül” – állapította meg Zakariás Zoltán.

Lapunk állásfoglalást, reakciót kért az MPE megalakulásáról az RMDSZ-től is, a Hegedüs Csilla szóvivőhöz eljuttatott kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz. Kelemen Hunor szövetségi elnök a Hargita Népe napilapnak úgy vélekedett: nincs abban semmi különös és kivetnivaló, hogy új pártok alakulnak vagy átalakulnak, összeolvadnak, vagy épp kiválnak egymásból. „Ilyen a politikai pluralizmus. Eddig is két magyar politikai párt volt az RMDSZ mellett, ez most is így van, nem látok ebben változást” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

korábban írtuk

Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak
Új erdélyi magyar pártot alapítottak az RMDSZ ellenzékéből kiábrándultak

Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot hozott létre az EMNP és az MPP egyesülésével elégedetlen székelyföldi csoportosulás. A politikai alakulat ügyvivő elnöke Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, korábbi polgári párti politikus.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó

A Prahova-völgyi üdülőhelyek zsúfoltságát elkerülendő a román Business Magazin a Brassó környéki településeket, Barcaság térségét ajánlja az országot felfedezni vágyó turistáknak.

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó
2024. június 08., szombat

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket

Pénzt osztogatott borítékban három férfi a dél-erdélyi Brádon, hogy meggyőzze a helyieket, hogy az egyik párt jelöltjeire szavazzanak. A szokatlan ,,kampánynak” rendőrök vetettek véget, a gyanúsítottakat kihallgatták.

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket
2024. június 08., szombat

A népi kultúra magyar szigete a Tornyai Tájház

A hajdani alföldi magyar paraszti életre emlékeztető üde színfolt Arad megyében, de talán a Partium és a Bánság egész határán a Tornyai Tájház. Suttyák András és Tóth Piroska nyugdíjas éveik kezdetén találták meg új hivatásukat: a hagyományőrzést.

A népi kultúra magyar szigete a Tornyai Tájház
2024. június 08., szombat

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene

Egy zilahi férfi 1500 lejt talált egy bankautomatánál, és ahelyett, hogy erről értesítette volna a bankot, zsebre vágta. A nyomozóhatóság bűnügyi eljárást indított ellene.

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene
2024. június 08., szombat

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon

A választások napján, június 9-én a román-magyar határon tíz ideiglenes átkelőhelyet nyit meg a magyar és a román határrendészet.

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon
2024. június 08., szombat

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit a Bihar megyei Érmihályfalván.

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit
2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani
2024. június 07., péntek

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere megosztott egy mozgóképes összeállítást a kolozsvári metrót elképzelő cég látványterveiből.

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró
2024. június 07., péntek

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton

Több mint 300 fajta rózsát mutat be az érdeklődőknek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szombaton.

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton
2024. június 07., péntek

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színiben induló Csendes Lajossal vettük száma a község útkeresését.

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén