Hargita megye prefektusa: nemzeti stratégiára van szükségük a székelyföldi románoknak

MTI 2019. augusztus 12., 18:48 utolsó módosítás: 2019. augusztus 12., 18:50

Nemzeti stratégia kidolgozását sürgette hétfőn Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, aki így reméli biztosítani azoknak a románoknak a nemzeti identitáshoz való alkotmányos jogát, akik romániai településeken élnek számbeli kisebbségben.

Jean-Adrian Andrei (archív felvétel) Fotó: Barabás Ákos

A román kormány Hargita megyei megbízottja a 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján beszélt erről. A rendezvény a Románián belül vagy az ország határain kívül élő, veszélyeztetettnek tekintett román közösségek fóruma. Az eseményről az Agerpres közszolgálati hírügynökség számolt be.

Jean-Adrian Andrei szerint szükség van egy olyan kormányhivatalra, amelyik a számbeli kisebbségben élő romániai román közösségekkel foglalkozik,

s amelynek hivatalnokai figyelemmel követik e közösségek helyzetét, jelentéseket készítenek róluk, amelyek aztán megalapozzák a későbbi intézkedéseket.

A prefektus szerint gazdasági stratégia kidolgozására is szükség van Hargita és Kovászna megye számára, hiszen

a gazdaság útján nyílik a legjobb lehetőség az etnikumközi súrlódások csillapítására, a román lakosság térségből való elvándorlásának a kiküszöbölésére és a fiatal generációk szülőföldjükre való visszaáramoltatására”.

A prefektus szerint arra is nagy szükség van, hogy az állam pénzügyi segítséget nyújtson a két megyében zajló rendezvények számára. Úgy vélte, ezek olyan feladatok, amelyeket a székelyföldi román közösség nem tud egyedül elvégezni. Ezekhez a román állam beavatkozására van szükség.

A prefektus úgy vélte: a román identitáshoz köthető intézmények - az oktatás, az egyház és a civil szféra is - finanszírozási nehézségekkel küzd a térségben. Ezért azt szorgalmazta, hogy a Marosfői Nyári Egyetem résztvevői fogalmazzanak meg felhívást a román identitás megőrzése, a térségbeli gazdasági, kulturális, oktatási és hagyományőrző tevékenységek állami finanszírozására. Szerinte ugyanis ez közép és hosszú távon kedvező hatással lehet a román közösség számára.

Kovászna megyében a lakosság 22,1 százaléka, Hargita megyében a lakosság 13 százaléka vallotta magát románnak a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat