Győzzenek a magyarok! Sűrűn emlékeztettek az idei választásokra a március 15-ei ünnepségen Kolozsváron

Győzzenek a magyarok! Sűrűn emlékeztettek az idei választásokra a március 15-ei ünnepségen Kolozsváron

A Kárpát-medence egyik legnagyobb kokárdája vezette fel az ünnepi menetet

Fotó: Rostás Szabolcs

Néhány ezren emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóján a márciusi ifjakra és a magyar szabadságra pénteken a kincses városban. A közelmúltban még vadnacionalista többségi indulatok jellemezte Kolozsváron felemelő érzés volt látni a piros-fehér-zöld színekben pompázó ünneplő magyarokat. Az idei ünnepségen a szónokok – egyházi vezetők és politikusok egyaránt – a választási évre hegyezték ki mondandójukat.

Rostás Szabolcs

2024. március 15., 18:242024. március 15., 18:24

2024. március 15., 21:262024. március 15., 21:26

Az RMDSZ, az ifjúsági szervezetek és a történelmi magyar egyházak által szervezett rendezvénysorozat a hagyományoknak megfelelően a Protestáns Teológiai Intézettől indult felvonulással rajtolt el. A nagy létszámú rendőri és csendőri kísérettől övezve a tömeg a magyar szöveggel ellátott, piros-fehér-zöld színű molinókkal feldíszített Deák Ferenc (Eroilor) utcán haladt a Főtér irányába. Az ünnepi menetet magyar és román zászlót tartó fiatalok vezették fel, és ugyanők vitték a kolozsvári ünnepség immár elengedhetetlen kellékét, a Kárpát-medence egyik legnagyobbjának kikiáltott kokárdát is.

Nagyon sokan öltöztek népviseletbe a megemlékezésen, fiatalok és idősebbek egyaránt.

Ugyanakkor sok mindenkinek jutott az RMDSZ logóját hordozó, a június 9-ei választásokra emlékeztető kártyákkal összetűzött kokárdából, valamint szintén a szövetség logójával ellátott piros-fehér-zöld zászlócskából, elvégre nem véletlenül szuperválasztási év az idei.

Galéria

A rendvédelmi szervek nagy erőkkel biztosították a magyarok megemlékezését

Fotó: Rostás Szabolcs

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján rendezett ünnepség első megállója a Deák Ferenc utcai Teleki-ház volt, ahol Bem József tábornok megszállt 1848. decemberi kolozsvári győztes átvonulásakor, a jeles eseményt emléktábla őrzi, amit megkoszorúztak. Majd a piros-fehér-zöld színekben pompázó tömeg ünnepélyesen bevonult a Szent Mihály-templomba. Az ökumenikus istentiszteleten László Attila Kolozs-dobokai főesperes-plébános elsősorban az életüket a hazáért feláldozó ’48-as hősök üdvösségéért fohászkodott, továbbá – egy újabb világégés fenyegetése miatt – azért is, hogy Isten meghallgassa azokat, akik a mostani háborús időkben békéért kiáltanak.

Galéria

Bevonulás a Főtérre

Fotó: Rostás Szabolcs

Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese a vallási egyenlőséget, vallásszabadságot kimondó, 1848 áprilisában kihirdetett törvényre emlékeztetve arról beszélt, hogy a hit szabaddá tesz, és nem vehető el emberi erővel. „Nemzeti egységünk egyik alapja a múltra való emlékezés, de ez nem elég, mert hinni kell a jövőben” – állapította meg az egyházi vezető.

Kolumbán Vilmos felhívta a figyelmet, hogy válságos, háborús időkben különösen szükség van az összefogásra, az idei, négy megmérettetést felsorakoztató romániai választási évben pedig az erdélyi magyarság nem enhedheti meg magának, hogy szétforgácsolja az erejét.

Galéria

Magyar tömeg foglalta el a Deák Ferenc utcát

Fotó: Rostás Szabolcs

Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök a zsúfolásig telt Szent Mihály-templomban legtisztább, leginkább egyetemes nemzeti ünnepünknek nevezte a magyar szabadságharc ünnepnapját, amely „mélyen a génjeinkbe iktatva van”. „A szabadságot életünk kiteljesedéseként fogjuk fel, pedig a szabadság önállóan se jó, se rossz, emellé társulnia kell a jó, az erkölcsös fogalmának is. Hiszen a döntés szabadsága azt jelenti, hogy hozhatók jó és rossz döntés egyaránt” – jelentette ki a püspök, hozzátéve: a szabadság pozitív eszméjének a forrása Isten, hiszen minden szabadság mélységében spirituális. Az ökumenikus istentiszteleten Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke mondott áldást.

Idézet
A kivívott szabadság, egyenlőség nem alapvetés, nem mindig sérthetetlen alapvető emberi jogok, hanem törékeny, különös figyelmet és kitartó odafigyelést igénylő társadalmi imperatívusz”

– ezt már Oláh Emese, a kincses város alpolgármestere jelentette ki a Főterén felállított óriásszínpadon mondott ünnepi beszédében. Az RMDSZ-es politikus szerint az erdélyi magyaroknak nap mint nap harcolniuk kell annak érdekében, hogy legfontosabb és legféltettebb értékeik ne csorbuljanak, hogy jogaiktól ne fosszák meg őket egy szempillantás vagy akár egy tollvonásnyi idő alatt. Az alpolgármester úgy vélte, az erdélyi magyar embernek kötelessége megállnia a helyét a végeken, megőrizni azt, amit az elmúlt bő három évtizedben kiharcolt.

Galéria

Megkoszorúzták a Deák Ferenc utcai Teleki-ház emléktábláját, amely azt hirdeti, hogy itt szállt meg Bem József tábornok 1848 decemberében

Fotó: Rostás Szabolcs

„Akkor vagyunk szabadok, ha felvállalhatjuk magyarságunkat, ha értelmezni és alkalmazni tudjuk a történelmi tapasztalatot” – szögezte le Oláh Emese, majd – az idei választásokra utalva – közölte: bele kell szóljunk az európai és országos törvényalkotásba, bele kell szólni a helyi döntésekbe, hogy ne mások mondják meg, mi a jó nekünk. „2024-ben is győzzön a szabadság, győzzön a testvériség, győzzön az egyenlőség, és legfőképpen: győzzenek a magyarok!” – hangoztatta az alpolgármester, a szövetség idei kampányszlogenének számító felhívással zárva szavait. Különben a színpadról elhangzó díszbeszédek közben a Főtéren felállított ministandoknál az RMDSZ munkatársai zavartalanul gyűjtötték a támogató aláírásokat az idei választásokra.

Miközben tavaly Varga Mihály pénzügyminiszter, idén Nacsa Lőrinc, a Fidesszel kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese képviselte a magyar kormányt a kincses városi ünnepségen.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Az országgyűlési képviselő – megtisztelőnek nevezve, hogy történelmi helyen, Kolozsvár Főterén, Mátyás király szobra mellett, a Szent Mihály templom árnyékában ünnepelheti március 15-ét – arról beszélt, hogy a magyarok akkor tudtak fejlődni, előre lépni, akkor tudtak jó szomszédi viszonyokat kiépíteni, amikor maguk dönthettek a saját sorsukról. „Mert ne legyen kétségünk, amelyik asztalnál nem ülünk ott, amelyik döntéshozó fórumon nem szólhatunk hozzá, ott ugyanúgy fognak dönteni rólunk is, csak éppen nélkülünk. Legyen ez akár Brüsszelben, Budapesten vagy akár Bukarestben, vagy Kolozsváron” – jelentette ki az anyaországi politikus.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Nacsa Lőrinc a fontos döntések évének nevezte az ideit a romániai magyarok szempontjából is, amely évtizedre meghatározhatja a magyar közösség helyét és erejét. „Ha nem tesszük meg, amit meg kell tenni, nem a pártokat és nem a politikusokat büntetjük, hanem saját magunkat. Négy választás előtt állva ki kell mondani, hogy ez most a cselekvés ideje. A cselekvésé és az összefogásé, ami oda vezethet, hogy győznek a magyarok” – hangoztatta a KDNP honatyája.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Tasnádi István, Kolozs megye alprefektusa Marcel Ciolacu román kormányfő üzenetének tolmácsolása után személyes, gyerekkori emlékeket elevenített fel, amikor március 15-ére készülve az iskolában papírcsákót hajtogattak, huszárnótákat tanultak, hazafias verseket szavaltak, megkoszorúzták Rózsa Sándor sírját Szamosújváron.

„A mai világban talán más a küzdelem formája, de a célok ugyanazok maradnak. A tisztességes magyar oktatásért, nemzeti szimbólumaink használatáért vagy történelmi magyar egyházaink vagyonának a visszaszolgáltatásáért ma is küzdenünk kell” – állapította meg Tasnádi István, hozzátéve, ma már kevesebben vannak, akik rosszallóan néznek a magyar közösségre, mint azok, akik a magyarokkal együtt képzelik el a jövőt.

Galéria

Ünneplő magyarok a kincses város Főterén

Fotó: Rostás Szabolcs

Szerinte ugyanakkor együtt kell fellépni azok ellen, akik azt gondolják, hogy a magyaroknak nincs itt a helye, továbbá az olyanokkal szemben, akiket zavar, ha magyar nyelven is írja a Deák Ferenc utcai zászlókon: „Minden magyar ünnepe”. Felszólalt Szabó Csorba Zsuzsanna Emese, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnöke is, a programot pedig a Kolozsvári Magyar Gyerekkórus műsora színesítette.

Galéria

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Ezzel ugyanakkor nem ért véget a kincses városi megemlékezés-ünneplés: a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták Petőfi Sándor egykori szálláshelyét, a Biasini Szállót is. Ünnepi műsornak adott otthont kora este a Diákművelődési Ház Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében, amelyen fellépett a Tokos Zenekar és a Bekecs Néptáncszínház, vendégelőadóként pedig Vajas Evelin és Marosán Csaba. A nap egyik „fénypontja” volt ugyanakkor, hogy este díszkivilágítást kapott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából a kolozsvári Diákművelődési Ház homlokzata, amely piros-fehér-zöld színben is pompázik.

korábban írtuk

Március 15.: Funar gutaütést kap a kolozsvári piros-fehér-zöld színpompától, Szijjártó Váradon és Szentgyörgyön ünnepel
Március 15.: Funar gutaütést kap a kolozsvári piros-fehér-zöld színpompától, Szijjártó Váradon és Szentgyörgyön ünnepel

Rendhagyó módon piros-fehér-zöld díszkivilágítással és ünnepi utcai dekorációval készülnek a március 15-i nemzeti ünnepre Kolozsváron. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter részt vesz a nagyváradi és sepsiszentgyörgyi ünnepségen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben
2024. május 17., péntek

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra

Nyolcvannégy százalékban elkészült és idén júliusban át is adják a forgalomnak Temesvár déli, Szerbia felé kivezető körgyűrűjét – jelentette ki pénteken Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra
2024. május 17., péntek

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat

Több év kihagyás után idén Aradon állt meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesülésével kialakított Össznemzeti Zarándokvonat, amely péntek hajnalban indult a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat
2024. május 17., péntek

Kétbocsos anyamedvét űztek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről, a vadászok mindvégig készenlétben állnak

A vadászok elűztek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú helyszínéről egy bocsos anyamedvét – számolt be pénteken az Agerpres hírügynökségnek Bors Béla csíkszeredai alpolgármester.

Kétbocsos anyamedvét űztek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről, a vadászok mindvégig készenlétben állnak
2024. május 17., péntek

Káosz a kolozsvári reptéren: több tucat utas maradt le a párizsi gépről a poggyászszkennerek meghibásodása miatt

Több tucat utas maradt le a Kolozsvárról Párizsba tartó csütörtöki repülőjáratról, miután a poggyászszkennerek elromlottak, és ezért több órányi várakozás után sem tudtak a beszállókapuhoz menni, így hoppon maradtak.

Káosz a kolozsvári reptéren: több tucat utas maradt le a párizsi gépről a poggyászszkennerek meghibásodása miatt
2024. május 17., péntek

Felerősödik a szél, Erdély és a Bánság is érintett

A szél erősödésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 18 megyére.

Felerősödik a szél, Erdély és a Bánság is érintett
2024. május 17., péntek

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, Erdélybe péntek hajnalban – tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú
2024. május 16., csütörtök

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon

Az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben van a helye, azért, hogy az erdélyi magyar embereknek erős hangja legyen Európában, ne csökkenjen az ereje a Kárpát-medencében, Romániában és Brüsszelben – mondta Lázár János miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon