Felújították a kém és kalandor erdélyi magyar báró, önjelölt király, a Magyaroszaurus első leírójának kastélyát

Felújították a kém és kalandor erdélyi magyar báró, önjelölt király, a Magyaroszaurus első leírójának kastélyát

Régi fényében pompázik. A Nopcsa-kastély 1872-ben épült, a Hátszegvidék egyik ékessége

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

A turizmus és a tudományos élet is haszonélvezője lehet a szacsali Nopcsa-kastély felújításának, mely immár lezárult: megnyitották a nagyközönség előtt báró Nopcsa Ferenc paleontológus, az első magyar dinoszauruszlelet leírója, felfedező, kém és kalandor, író, az albán trón önjelölt várományosának egykori Hunyad megyei otthonát. A paleontológiai oktatásban Nopcsa munkássága kötelező tananyag, Tiranában teret neveztek el a hihetetlen életutat bejárt erdélyi magyar báróról.

Páva Adorján

2024. június 07., 09:592024. június 07., 09:59

Felavatták a szacsali Nopcsa-kastélyt, mely a Hunyad Megyei Tanács jóvoltából újult meg. Az önkormányzat közleménye szerint a nemesi család által a 19. században építtetett, leromlott állapotban lévő úri lak megmentésére 11,5 millió lejt költöttek bukaresti kormánypénzekből, illetve saját forrásokból. Megemlítik, hogy a birtok a Retyezát-hegység közelében, a hátszegvidéki UNESCO-geopark területén található.

Hiszen a kastély utolsó ura, Nopcsa Ferenc (1877–1933) és húga nagy felfedezést tett a térségben a 19. század végén:

a lány által 12 évesen talált ősállatcsontokat – melyek végül a Magyarosaurus nevet kaptáka báró megvizsgálta, rendszerezte, így az első magyarországi dinoszauruszlelet tudományos leírójává vált. A térség ma a dinoszauruszmaradványok geoparkjaként világörökségi hagyaték.

Galéria

Alaposan leromlott állapotban volt a szacsali kastély a felújítás előtt

Fotó: Wikipédia/Țetcu Mircea Rareș

„Mától Hunyad megyének egy újabb látogatható történelmi és turisztikai célpontja van, egy vonzó hely, amelyet érdemes megnézni, és amely tudományos találkozók színhelyéül is szolgál majd. A Nopcsa-birtok Hátszegvidéken található, egy gyönyörű térségben, amely történelmi hagyatékokban és tudományos rezervátumokban gazdag vidék. Célunk, hogy hosszú távon kiaknázzuk a kastély és a birtok értékét” – nyilatkozta a hétfői átadáson Laurențiu Nistor megyei tanácselnök.

A közlemény szerint a bonyolult munkálatok során – melyek amúgy még 2019-ben kezdődtek, és a romániai „szokásnak” megfelelően többéves késéssel zárultak le – kicserélték a tetőszerkezetet, külső-belső javításokat eszközöltek, restaurálták a különlegesen értékes épületelemeket. A beltér esetében az egyik legfontosabb, nagy szakértelmet igénylő munkálat a fa lambériával burkolt Tükörterem felújítása volt, de restaurálták az öntöttvas lépcsőt, védőkorlátokat is. Kívül teljesen helyreállították a falat és díszítőelemeit.

A projekt részeként felújították a kastély közelében található pincét is, a birtokra belépést biztosító kaput, a parkot, és egyéb térrendezési munkálatokat is végeztek, a keleti oldalon parkolót építettek ki. A fejlesztés folytatásaként európai uniós forrásból, mintegy 1,5 millió lejből energiahatékonyság-növelő beruházásokat eszközölnek, illetve felújítják a kastély melletti irodaépületet is.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

Nopcsáék és a dinoszauruszok

A közleményben csupán egyetlen egy mondat erejéig térnek ki a Franz Nopcsaként emlegetett kastélytulajdonos tudományos úttörő szerepére, pedig a magyar báró bővebb ismertetőt is érdemelt volna, hiszen tevékenysége és munkássága rendkívül szerteágazó, élete hihetetlenül kalandos volt.

Felsőszilvási báró Nopcsa Ferenc paleontológus és geológus, akadémikus, az első magyar dinoszauruszlelet leírója, felfedező, kém és kalandor, író, az albán trón önjelölt várományosa 1933. április 23-án hunyt el. Tavaly, halála 90. évfordulóján az MTI bő életrajzi leírást közölt róla. Eszerint Nopcsa Ferenc erdélyi nemesi családból származott, nagyapja volt az a kétes hírnévre szert tett Nopcsa László hunyadi főispán, akiről Jókai Mór Szegény gazdagok című regényének (negatív) főhősét, Fatia Negrát mintázta.

Galéria

A család férfiágon utolsó sarja, Nopcsa Ferenc 1877. május 3-án született Déván

Fotó: Pinterest/CarlWilhelm

A Nopcsa Ferenc által szívesen mesélt legenda szerint a könyv első részének megjelenése után vehemens természetű őse töltött pisztollyal kereste fel az írót és felszólította: hagyja abba a regényt és családja zaklatását, ezért ért oly kurtán-furcsán véget a történet.

A szacsali birtokot a Naláczy családtól vette át Nopcsa László, a vele szemben felhalmozott adósság fejében. A kastélyt 1872-ben építtette Nopcsa László nagyobbik fia, Elek, akitől ifjabb Nopcsa Ferenc örökölte meg.

A család férfiágon utolsó sarja, Nopcsa Ferenc 1877. május 3-án született Déván. Gyermekkora nagy részét szacsali kastélyukban töltötte, majd a bécsi Theresianumban tanult geológiát. Tizennyolc éves korában keltették fel figyelmét a húga által a szomszédos Szentpéterfalva határában talált ősállatcsontok. A kréta időszakból származó ősgyíkcsontokat – a tudományos képzettséget néhány hónap megfeszített munkával megszerezve – leírta, rendszerezte, ezek végül a Magyarosaurus nevet kapták.

Nopcsa vetette fel, hogy a törpedinónak is nevezett Magyarosaurus méretei szigeti életterének szűkössége miatt olyan szerények, és ezzel megalapozta az izolált zsugorodás elméletét.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

Albánia felfedezője, trónkövetelője

1903-ban járt először Albániában, ahol ezután tizenkét éven át kutatott. Az országról, amelynek egyes elzárt részei még fehér foltnak számítottak, alapvető néprajzi, nyelvészeti és földtani tudományos monográfiákat adott ki. Ő készítette a térség első használható térképeit, több ezer fotón dokumentálta az albánok életét, számos albán tárgyú kézirata még ma is kiadatlan.

Mindeközben a bécsi külügyminisztérium is megbízatásokkal látta el a térségben közismert magyart, aki nemcsak diplomáciai, hanem hírszerzői feladatokat is teljesített. Tevékenységét a szerbek és a törökök is egyre rosszabb szemmel nézték, nem egyszer csak saját maga által szervezett, hűséges albán „testőrsége” segítségével menekült meg.

Galéria

A báró 1903-ban járt először Albániában, ahol ezután tizenkét éven át kutatott

Fotó: Wikipédia/Albanian222

Politikai ambíciói is voltak: az I. világháború előtt önállóvá vált Albánia trónjára tört, jó törzsi kapcsolatai alapján nem is indokolatlanul, de sem az Osztrák–Magyar Monarchia, sem az európai nagyhatalmak támogatását nem kapta meg.

Kémhálózat, gépeltérítés, súlyos bántalmazás, öngyilkosság

Az első világháború kitörése után kitiltották a szkipetárok földjéről, a románul és szláv nyelveken is kiválóan beszélő Nopcsa ezután Románia területén működtetett valóságos kémhálózatot. Ő volt az egyik első gépeltérítő is, a Tanácsköztársaság kikiáltása után Budapesten felült egy repülőgépre és pisztollyal arra kényszerítette a pilótát, hogy vigye Bécsújhelyre.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

Nopcsa tudományos hírnevére jellemző, hogy a trianoni béke után, 1920-ban őt hívták meg a bukaresti Földtani Intézet vezetésére.

Visszatérhetett akkor már Romániában fekvő birtokára is, de a helybéli parasztok súlyosan bántalmazták.

1925-től négy évig a budapesti Földtani Intézet igazgatójaként tevékenykedett, 1928-ban a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották, de tagságáról 1930-ban lemondott. Kutatásainak eredményét összegezve monumentális monográfiát közölt Észak-Albánia geológiájáról, a földrengések törvényszerűségeit kutatta, és motorkerékpárral bejárta Olaszországot.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

A szacsali birtokon elszenvedett bántalmazás következményeit soha nem heverte ki teljesen, idegösszeroppanást kapott, erejét és vagyonát is felőrölték vállalkozásai.

A kimerült és féltékeny báró 1933. április 23-án (más források szerint április 25-én) Bécsben elaltatta, majd lelőtte titkárát és közeli barátját, az albán Bajazid Elmaz Dodát, majd öngyilkos lett.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

A paleontológiai oktatásban Nopcsa munkássága kötelező tananyag, paleontológiai anyagai a British Museumban, kéziratai Bécsben, Budapesten és Tiranában találhatók. Tiranában teret neveztek el róla, és nevét viseli az albán főváros egyetemének egyik előadóterme is – tájékoztatott az MTI. Kalandos életéről nem sokkal halála után már könyvet írt Tasnádi-Kubacska András, 1996-ban a brit Discovery csatorna készített róla filmet. Emlékiratai Báró Nopcsa Ferenc: Sárkányok Magyar Királya címmel 2018-ban jelentek meg, a róla szóló Magyarosaurus Dacus című előadást tavaly januárban mutatta be a nagyváradi Szigligeti Színház.

Galéria

Fotó: Hunyad Megyei Tanács

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán

Tűz ütött ki pénteken reggel a kolozsvári III-as számú gyermekgyógyászati klinika egyik műszaki helyiségében.

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán
2024. június 06., csütörtök

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat

Miután a turisztikai irodák megkongatták a vészharangot, hogy Erdélyben meg vannak számlálva a hegyvidéki idegenforgalom időjárásfüggő szolgáltatásainak napjai, Brassó megyében sínes bobpályák építésével próbálják „orvosolni” a téli hóhiányt.

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat
2024. június 06., csütörtök

Számos veszélyt rejt magában, hogy „jó üzletté” vált a véradás

Ma már szinte csak időpontfoglalással lehet vért adni, akkorára nőtt a donorok száma a nagyvárosokban a januártól megnégyszerezett fizetségnek köszönhetően. Viszont szakemberek arra figyelmeztetnek, az emberek „lefizetése” számos veszélyt rejt magában.

Számos veszélyt rejt magában, hogy „jó üzletté” vált a véradás
2024. június 06., csütörtök

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében.

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten
2024. június 06., csütörtök

Betörte a boltajtót, 81 telefont rabolt el öt férfi és egy fiatal nő Hunyad megyében

Öt férfi és egy fiatal nő 60 000 lej értékben lopott el 81 mobiltelefont egy üzletből Hunyad megyében.

Betörte a boltajtót, 81 telefont rabolt el öt férfi és egy fiatal nő Hunyad megyében
2024. június 06., csütörtök

Megszületett az első börtönbüntetést kiszabó ítélet az Anastasia-törvény alapján: három embert ölt meg az ittas sofőr

Megszületett az első börtönbüntetést kiszabó ítélet az Anastasia-törvény alapján: a gyulafehérvári bíróság alapfokon öt év szabadságvesztésre ítélt egy 19 éves fiatalembert, aki ittasan vezetve megölt három embert – jelentette be Robert Cazanciuc.

Megszületett az első börtönbüntetést kiszabó ítélet az Anastasia-törvény alapján: három embert ölt meg az ittas sofőr
2024. június 06., csütörtök

A nagy ékszerrablás: filmbe illő betörés Nagyváradon

Filmbe illő betörés helyszíne volt szerdán a nagyváradi ERA Shoppping Park, ahol a falon áttörve fosztottak ki egy ékszerboltot.

A nagy ékszerrablás: filmbe illő betörés Nagyváradon
2024. június 06., csütörtök

Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni az egyetemistákat az Országos Magyar Diákszövetség

Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni vasárnap az erdélyi magyar egyetemi hallgatókat az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és tagszervezetei – jelentette be csütörtöki közleményében az ifjúsági szervezet.

Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni az egyetemistákat az Országos Magyar Diákszövetség
2024. június 06., csütörtök

Negyedmilliárd eurónyi beruházás valósult meg vagy van megvalósulóban Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád szerint

Sepsiszentgyörgyön jó érzés erdélyi magyarnak lenni, mivel a városban negyedmilliárd eurónyi beruházás valósult meg és van folyamatban – mondta Antal Árpád polgármester csütörtökön az épülő terelőúton tartott sajtótájékoztatóján.

Negyedmilliárd eurónyi beruházás valósult meg vagy van megvalósulóban Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád szerint
2024. június 06., csütörtök

Újra felbukkant Kolozs megyében lakott településen a medve, ezúttal áttört egy betonkerítést (VIDEÓ)

Úgy tűnik, a medve egyre gyakrabban bukkan fel nemcsak a Székelyföldön, de immár Kolozs megyében is: ezúttal Dés város területén, az erdő közelében kapták lencsevégre.

Újra felbukkant Kolozs megyében lakott településen a medve, ezúttal áttört egy betonkerítést (VIDEÓ)