Felháborodást szül a beutazók nyakló nélküli bírságolása: sokszor a digitális űrlapot kitöltő polgárokat is büntetik

Pap Melinda , Bálint Eszter , Zoltán Ildikó 2022. január 19., 19:22

Nagy felháborodást szül a lakosság körében, hogy az egészségügyi igazgatóságok (DSP) december óta több ezer bírságot róttak ki az országba beutazókra a digitális formanyomtatvány ki nem töltése miatt. A lakossági panaszok fő oka, hogy olyanok is megkapták a 2000–3000 lej közötti bírságról szóló értesítést, akik állításuk szerint eleget tettek a hatósági előírásoknak. A határon át naponta ingázók aberrációnak tartják, hogy rájuk is vonatkozik a kötelezettség.

Felháborodást szül a beutazók nyakló nélküli bírságolása: sokszor a digitális űrlapot kitöltő polgárokat is büntetik
galéria
Zűrzavar a határon. A határőrök a legtöbb esetben a vállukat vonogatják a lakossági panaszok nyomán, az egészségügyi igazgatóság viszont büntet Fotó: Román Határrendészet

December 20. óta valamennyi, Romániába beutazó személynek ki kell töltenie egy digitális formanyomtatványt arról, hogy melyik országból érkezik, hol fordult meg az elmúlt két hétben, itthon pedig hol fog tartózkodni. A más európai országok által már korábban bevezetett formanyomtatványt (Passenger Locator Form) digitális formátumban kell kitölteni a plf.gov.ro honlapon. A beutazóknak a határátlépés előtt legtöbb 24 órával, vagy az azt követő legtöbb 24 órán belül kell bevezetniük a kért adatokat a digitális űrlapba.

Mivel sok beutazó vagy nem tud az új rendelkezésről, vagy mellőzi, esetleg hibásan tölti ki azt, az elmúlt időszakban csak Bihar megyében mintegy 4500 bírságot szabtak ki emiatt.

„Derült égből villámcsapás”

A megbírságolt személyek egyike Keresztes Ágnes, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze is, aki a Krónikának elmondta: a határőrrel is megnézette az általa kitöltött digitális formanyomtatványt, aki megnyugtatta, jól van kitöltve, megjelenik a nyilvántartási rendszerben. Ennek ellenére ő is kézhez kapta a bírságról szóló értesítést. A színművész Facebook-bejegyzésben is felhívta a figyelmet arra, hogy őt

a rendszer nem megfelelő működése miatt bírságolták 2000 lejre.

Lapunknak elmesélte, a poszt megosztása után többen is jelezték neki, hogy hasonló cipőben járnak. Egy utasnak maga a határőr mondta, hogy nem kell kitölteni a formanyomtatványt, míg

egy Debrecen és Szatmárnémeti között naponta ingázó férfit már 15 alkalommal büntettek meg 2000 lejre a romániai hatóságok.

Utóbbi ugyanis azt hitte, hogy az általa kitöltött formanyomtatvány 15 napig érvényes, de mint kiderült, ennyi ideig tárolja a rendszer a digitális dokumentumot.

„Én megkérdeztem a határőrt, hogy jól van-e kitöltve, ő azt mondta: persze, látszik a rendszerben. Az interneten megjelenik, hogy ellenőrizték a határátkelőnél, mégis megbüntettek. Egy ügyvéd ismerősöm mondta, hogy rengetegen perelnek hasonló ügyben, így egy évig is eltarthat, míg megszületik az ítélet.

Azt javasolta, hogy fizessem ki a büntetést, és valamikor talán visszakapom az összeget”

– mesélte lapunknak Keresztes Ágnes. Azt is elmondta, hogy számára nem egyértelmű, hol kell a pert elindítani, ugyanis a személyazonossági igazolványa Kovászna megyébe szól, míg az ideiglenes tartózkodási engedélye Szatmárnémetibe. A bejelentés helye a petei határátkelő, de a büntetőcédulán úgy szerepel, mintha a „bűncselekményt” Kézdivásárhelyen követték volna el.

Keresztes Ágnes egy, a határátkeléssel kapcsolatos információkat ismertető Facebook-csoportban is megosztotta történetét, és a bejegyzésre reagálva egy ügyvéd azt tanácsolta neki, nézze meg a bírság indoklását, ugyanis előfordulhat, hogy nem töltötte ki jól a formanyomtatványt. „Az indoklásnál azt írják, hogy nem töltöttem ki a formanyomtatványt. Felhívtam a Kovászna megyei DSP-t, elmagyaráztam, hogy tévedés történt. Az ott dolgozó nő azonban azt mondta, neki csak a névsort küldik el, és ő megírja a büntetést” – panaszolta lapunknak a színésznő.

2000–3000 közötti összegre bírságolták a Beszterce-Naszód megyei Sz. M.-t is, aki karácsony előtt utazott Magyarországra, meglátogatni a Budapesten élő lányát. A férfi elmondta, bár neki nincs okostelefonja, az ehhez értő lánya kitöltötte a nevében a beutazáshoz kért formanyomtatványt, ennek ellenére alig érkezett haza, máris megkapta a bírságról szóló értesítést. Kétségbeesésében felkeresett egy ügyvédet, aki 500 lejes honorárium ellenében vállalta, hogy képviseli érdekeit. Ennek ellenére

attól tart, hogy amennyiben mégsem nyerné meg a pert, az ügyvéd díja mellett a bírságot is ki kell fizetnie, késedelmi kamattal együtt.

Január elején a külföldön dolgozó lakosokban bővelkedő megyébe is sok bírságot hozott a postás, holott a megbüntetett személyek egy része azt állítja, hogy kitöltötte a beutazáshoz kért űrlapot. A Németországban, Olaszországban dolgozó román állampolgárok hangsúlyozták: bár ezek az országok is kérik a beutazási űrlapot a kontaktkutatás elősegítése érdekében, nem jellemző a tömeges bírságolás. A beutazáshoz szükséges formanyomtatvány kitöltését az Európai Unió 19 államában követelik meg.

Az egészségügyi igazgatóságok már nem győzik feldolgozni és kiküldeni a beutazók bírságolásáról szóló jegyzőkönyveket Fotó: Egészségügyi Igazgatóság

Biharban csőstől jön a büntetés

Jelentős számú bírságot kellett kiállítania a karácsonyi ünnepek alatt, majd után a Bihar megyei egészségügyi igazgatóságnak (DSP) is, múlt vasárnapig több mint 4500 beutazót büntettek a formanyomtatvány hiánya vagy hibás kitöltése miatt. Daniela Rahotă ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy

december 20. és január 16. között 4 693 jegyzőkönyvet állítottak ki, a bírságok összege pedig meghaladta a 9,3 millió lejt.

A digitális űrlappal kapcsolatos lakossági tájékozatlanságra reagálva Dorel Țîrț, a Bihar megyei DSP szóvivője az Erdonnak elmondta, hogy az online dokumentumot mindenkinek ki kell tölteni, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik, és hogy az vörös, sárga vagy zöld zónának minősül – utóbbinak csak a karanténkötelezettség szempontjából van jelentősége. Ha valaki például csupán egyetlen órára ruccan át Magyarországra, visszatéréskor ki kell töltenie a digitális űrlapot. Țîrț arról is beszámolt, hogy a DSP a mulasztás elkövetésétől számított két hónapon belül bírságolhat, de igyekeznek minél hamarabb kiküldeni a pénzbüntetésre vonatkozó értesítéseket. A vitás esetek elkerülése végett a szóvivő azt javasolta, hogy a formanyomtatvány kitöltése után a polgárok töltsék le és őrizzék meg a rendszer által generált PDF formátumú dokumentumot.

Azok, akik fellebbezni akarnak a bírságolási jegyzőkönyv ellen, a jegyzőkönyvben említett illetékes bíróságon tehetik meg.

Ingázók akár naponta többször kötelesek

Aberrációk soraként jellemezte a Krónika megkeresésére a határátlépési formanyomtatvány körüli történéseket a Biharkeresztesen élő, de Nagyváradon dolgozó Tókos-Fejes Béla, aki szinte naponta megjárja a magyar–román határon át ingázók kálváriáját. Első és legfontosabb problémaként azt emelte ki, hogy

az űrlap kidolgozásakor „kifelejtették” a határon át ingázókat, így nem kaptak külön státust, nekik is naponta – vagy ha többször átkelnek a határon, akkor akár naponta többször is – ki kell tölteniük az űrlapot.

Erre sincs amúgy pontos szabály, a hatóságok sok esetben csak egymásra mutogatnak, viszont közben sorra kapják a bírságot az ingázók is.

„A legnagyobb poén az, hogy nem csak mi nem értünk semmit, hanem a hatóságok sem” – foglalta össze kedden az elmúlt időszak űrlappal kapcsolatos tapasztalatait megkeresésünkre Tókos-Fejes Béla. Hangsúlyozta, a törvényt mindenkinek be kell tartania, és az ingázók sem akarnak kivételt képezni, azonban aberráció, hogy naponta vagy akár naponta többször is regisztrálniuk kell, de erről a megkérdezett határrendészek is eltérően szoktak vélekedni, a jogszabály ugyanis nem rendelkezik világosan.

A román Távközlési Szolgálat (STS) applikációja legalább menet közben valamennyire megújult, és már nem kell minden pontot újra meg újra kitölteniük, de sokáig nem így volt. Viszont a jogszabály hiába rendelkezik úgy, hogy a határon átkelőnek 24 órája van kitölteni a formanyomtatványt, hosszabb időszakra visszamenőleg is be lehet jelölni a dátumot, ami szintén lehetőséget teremt a tévedésre a nagy sietségben. Alanyunk tud is olyanról, aki megjárta, és most bírságra számít.

Tókos-Fejes Béla külön kitért arra, hogy a határrendészek – mivel ismerik az ingázókat – próbálnak segíteni, ezért ő maga azt tanácsolja az érintetteknek, hogy

kérjék külön a határőrt, szkennelje be az úti okmányt, mert akkor látszik, hogy elfogadja-e az informatikai rendszer az űrlapot, ha pedig nem zölden, hanem pirosan villog, akkor lehet tudni, hogy gond van, ami bírságot vonhat maga után.

A személyi igazolvány szkennelését szerinte azért is fontos kérni, mivel ha a román határőr belépéskor beviszi az adatokat a rendszerbe, kilépéskor viszont nem, akkor az olyan, mintha az illető 24 óránál tovább tartózkodott volna az országban, holott az űrlapján a „tranzit” van bejelölve, hiszen ez a szabályos az ingázók esetében, azzal viszont nem lehet átlépni a 24 órát.

Válogatás nélkül? Az elmúlt hetek során több ezer bírságot küldtek ki a Romániába beutazóknak az űrlap kapcsán Fotó: Poliţia de Frontieră Română

Vállukat vonogatják a hatóságiak

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy valaki román vagy magyar személyi igazolvánnyal ingázik. Tókos-Fejes Béla elmondta, látva, hogy teljes a káosz, egy egész napot rászánt arra, hogy megpróbálja megérteni a rendszert. Háromszor lépett ki meg be, háromszor töltötte ki az űrlapot is, három különböző formában, magyar személyivel, és egyik esetben sem fogadta el a rendszer, holott a STS platformja szerint érvényesnek kellett volna lennie a kitöltésnek, hiszen generált QR-kódot. Ekkor a határrendész azt tanácsolta, hogy forduljon a DSP-nek a határon szolgálatot teljesítő szakembereihez, ám nem tudtak választ adni, mint ahogy első megkeresésére a váradi igazgatóságon sem kapott választ, a STS-re hárítottak, később kérésre visszajeleztek, hogy feletteseik szerint csak útlevéllel működik a rendszer, magyar személyivel nem. „Vissza is kérdeztem, hogy hölgyem, csak nem önök döntik el, milyen uniós okirattal lehet egyik országból a másikba belépni?! A magyar személyi hivatalos uniós okirat, amely határátlépésre jogosít fel!” – jegyezte meg felháborodottan. Hozzátette: a STS platformja el is fogadja, csak a rendszer jelez utólag pirosan.

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint csaknem biztosak vagyunk abban, hogy a törvény a román állampolgároknak készült, akik lakcímet regisztrálnak be, hogy azon keresztül próbálják őket megbüntetni. Semmilyen más célja nincs”

– fogalmazott Tókos-Fejes Béla. Kérdésünkre jelezte, eddig tudomása szerint csak olyan személyeket bírságoltak meg a romániai hatóságok, akik megadtak romániai lakcímet, olyanokat nem, akik magyar iratokkal jönnek-mennek, de nem regisztrálnak be romániai címet.

Szintén aberrációnak tartja az ingázó, hogy a DSP törli ki az adatokat a rendszerből. Hivatalosan csak 15 napig őrzik, de volt rá példa, hogy 15 naposnál újabb űrlapok is eltűntek, így az érintett azt tanácsolja mindenkinek, hogy

minden kitöltött formanyomtatványt azonnal töltsenek le, ne hagyatkozzanak a platformra, mert később gondjuk származhat abból, hogy „eltűnt” a bizonyíték.

Tókos-Fejes Béla rámutatott, más országokban is létezik határátlépési űrlap, de sehol nem kérik, hogy naponta töltsék ki azokat az érintettek. Példaként Szlovákiát említette, ahol félévente kötelező. Kérdésünkre ugyanakkor úgy fogalmazott, nagyon nagy az elégedetlenség az ingázók körében, jelenleg keresik annak a módját, hogy egyénileg vagy csoportosan jogorvoslatot kérjenek, első körben a bírságok semmissé nyilvánítása érdekében, de szeretnék egyszer s mindenkorra rendezni a helyzetüket. A politikumtól is azt várják, hogy kezdeményezzék a törvény sürgős megváltoztatását. „Ez így aberrált és céltalan” – összegezte Tókos-Fejes Béla. Aki felvetésünkre beszélt arról is, hogy nem csak ez az űrlap nehezíti a határon át ingázók mindennapjait, hanem az a tény is, hogy tavaly szeptemberben hiába jelent meg a számukra külön határátkelősávot biztosító törvény, ha azóta sem bocsátották ki az alkalmazási módszertant, így gyakran előfordul, hogy nekik is hosszú sorokat kell kiállniuk.

Fotó: Beliczay László

 Megoldást követel az EMNP

A digitális beutazási űrlap bevezetését az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is kritizálja. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az alakulat főleg azt teszi szóvá, hogy ennek kitöltése azok számára is kötelező, akik naponta ingáznak a Romániában lévő munkahelyük, illetve Magyarországon lévő lakóhelyük között, vagy csak néhány órára ruccannak át a szomszédba.

A teljesen elhibázott és életszerűtlen kormányrendeletről a hatóságok minimális tájékoztatást adtak és adnak az utazóknak, és ez főként a román határrendészet munkatársaira igaz”

– hívja fel a figyelmet a néppárt, emlékeztetve, hogy a digitális formanyomtatvány ellenőrzése ennek a feladata.

Rámutatnak, erre minden lehetőségük meg is van, hiszen amint digitálisan leolvassák a személyi okmányt, a határrendészek azonnal látják, ha a beutazónak van kitöltött digitális űrlapja, vagy sem. „Ennek ellenére a határrendészet mulasztása és a kellő informáltság hiánya miatt sokan önhibájukon kívül mulasztják el a csak digitálisan elérhető formanyomtatvány kitöltését, majd rövid idő elteltével azzal szembesülnek, hogy akár 2000 lej összegű bírsággal sújtja őket a hatóság olyasmiért, amiről nem is tehetnek, amiről tájékoztatást sem kaptak” – hívja fel a figyelmet az EMNP országos vezetősége. Hozzáteszi,

felháborítónak tartják, hogy az illetékes szervek arra nem képesek, hogy megfelelően tájékoztassák az érintetteket,

„de a bírságok kiszabásában és behajtásában rendkívül operatívan járnak el”. Az EMNP arra szólítja az illetékeseket, tegyenek meg mindent a helyzet rendezése érdekében, és „hagyjanak fel a vétlen polgárok pénzbírságok formájában történő újabb sarcolásával”. „A mostani üresjáratban, a rossz hatásfokkal működő rendszer gyakorlatilag bűnözőként kezel bárkit, aki önhibáján kívül mulasztja el az egyébként magyarul nem, csak angolul vagy románul elérhető formanyomtatvány kitöltését” – zárul az EMNP közleménye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport