Facebookon ajánlott kölcsön? Nem szabad bedőlni a lopott fotókkal kérkedő, vírusos honlapokat megadó csalóknak

Facebookon ajánlott kölcsön? Nem szabad bedőlni a lopott fotókkal kérkedő, vírusos honlapokat megadó csalóknak

Fotó: Pixabay.com

Egyre gyakrabban látni a közösségi médiában – elsősorban Facebook-bejegyzések kommentszekciójában –, hogy emberek kölcsönöket ajánlanak „hihetetlenül” kedvező feltételekkel. Utánajártunk, hogy mi áll a „túl szép, hogy igaz legyen” ajánlatok mögött, és milyen újabb csalási kísérletre kell odafigyelniük a gyanútlan internetezőknek.

Tóth Gödri Iringó

2024. március 24., 18:132024. március 24., 18:13

2024. március 25., 00:412024. március 25., 00:41

A kölcsönöket ajánló csalók általában Facebook-csoportokban tűnnek fel, ahol majdnem minden bejegyzés alatt kínálják „portékájukat”. Csupán 2 százalékos kamatért ajánlanak akár több száz eurós kölcsönt. Ám valójában nincs szó semmilyen kölcsönről: nincs pénz, csak adathalászat, hackelés.

Kamu kölcsön, kamu profil

Jelen cikk szerzője is kipróbálta egy kártyás telefonszámmal és mesterséges intelligencia által generált profilképpel, hogy mit kínálnak a csalók. Ha az embernek nem lenne gyanús, hogy egy bank/pénzügyi szervezet munkatársa miért tölti „értékes” idejét azzal, hogy a Németországi Románok, Svédországi Románok, Spanyolországi Románok nevű (és még bőven lehet sorolni) Facebook-csoportok bejegyzései alá bekommenteli ,,nagyszerű” ajánlatát, meg az sem, hogy a neve megegyezik egy 70 év körüli spanyol futballjátékoséval, akkor legalább az lehet gyanús, hogy amikor Whatsappon a megjelölt számra írunk, ott vélhetően a mesterséges intelligencia által generált, feltűnően csinos, de formálisan öltözött nő portréja fogad.

Galéria

A csalók lopott fényképeket használnak

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Egyébként futballjátékosunk „profilképe” az Európai Néppárt bukaresti találkozóján készült, és két percbe sem telt kideríteni, hogy Valentin Făgărășian EP-képviselő Facebook-oldaláról származik, akárcsak a hamis profil borítóképe.

„Kollégája” – aki hasonló kölcsönöket ajánl – feltűnően kifehéredett a nyáron, míg az előző profilképen egy 20 év körüli vagy talán fiatalabb, cingár roma férfit látunk, az aktuális Facebook-képen egy telt, fehér harmincast. Neki legalább a neve román, ha már románul kommunikál.

Kettejükben az a közös, hogy kétszázalékos kamattal ajánlanak kölcsönt, akár 500 ezer eurót (a minimális összeg általában kétezer euró körüli), ám a stílus eltérő: míg a „focista” lényegre törően szűkszavú a hirdetésben, addig a román kolléga inkább az érzelmekre alapoz, nagy tervek, álmok megvalósításáról ír.

Galéria

A kapott link veszélyes honlapra vezet

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Linkekre soha nem kattintunk

Whatsapp-alkalmazásban írtunk az egyik „ügynöknek”, hogy érdekelne a kölcsön. Bár a Facebookon férfinévvel szerepelt, a Whatsapp-alkalmazásban valószínűleg mesterséges intelligenciával generált női portré fogadott. A hölgy gyorsan kimatekozta, hogy ha nyolcezer eurót kérek 3 éves futamidővel, a kamat összesen 229,14 euró.

Számos kérdésünk nyomán megírta, a PCI Paris Online nevű nemzetközi pénzintézet vezetőségének tagja, és elküldte a honlapjukat. A linkre értelemszerűen nem kattintottunk rá, a Google alapján próbáltuk megkeresni, de még így is vírusos honlapba futottunk,

amit hatékonyan tiltottak a víruselleni programok. A „bankról” semmilyen más információ nincs az interneten, a honlap leírása szerint a címe 380 St Kilda Road Paris France: tökéletes kombinációja az amerikai és francia címstílusnak, és mellesleg nem létezik. Amikor a hölgynek megírtuk, hogy a honlap nem működik, küldött egy képet is, hogy töltsük le, és bizonyosodjunk meg róla, hogy működőképes. Bár a beszélgetés elején még határozottan kérte a személyit és hasonló dokumentumokat a szerződés megírásához, a rengeteg kérdés után gyanakodni kezdett. Hiába kérdeztük késedelmi díjról, a részletfizetés mikéntjének részleteiről, kitért a válaszadás elől.

Galéria

Tele vannak a csoportok az ehhez hasonló ajánlatokkal

Fotó: Tóth Gödri Iringó

A kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők már a Facebook-kommentek alapján óva intettek volna ettől a kölcsöntől, az egyéb árulkodó jelek sora pedig végtelen. Mindez sokak számára egyébként azért nem gyanús, mert ezek a csalók nem kérnek pénzt, ők kölcsönt adnak. Fontos leszögezni, hogy komoly, hiteles pénzintézetek nem a közösségi médiában vadásznak ügyfelekre.

Másfelől, ha valaki azt hinné, hogy a profilképek mögött kölcsönt kínáló természetes személyek állnak, ezzel kapcsolatban is fontos néhány dolgot tisztázni. Tény, hogy magánszemélyek is gyakran adnak kölcsön pénzösszegeket magánszemélyeknek, és ez a fajta hitelnyújtás a kamat megfizetésével együtt (is) szabályos, ha nem uzsorakamatról van szó, azaz a kölcsönt adó nem használja ki a másik személy kiszolgáltatott helyzetét. Viszont az említett hirdetéseknél könnyen ki lehet zárni azt, hogy magánszemély „kedveskedik” az interneten, hiszen kevesen rohangálnak több millió euróval a „farzsebükben”, s az is kizárt, hogy országhatárokon átnyúlva verőembereik szedik össze a be nem fizetett részletet.

Galéria

A kamuprofilok képei elég zavarosak

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Más profil, más taktika

Próbálkoztunk az említett politikus képeit használó illetőnél is Whatsappon. Ő már kissé vehemensebben kérte a felsorolt dokumentumokat a személyes adatokkal, és kevésbé tűnt felkészültnek, amikor faggattuk.

Mögötte a Bergfinanz nevű cég áll, melyről pillanatok alatt ki lehet deríteni, hogy csalással foglalkozik, a Román Rendőrség is felhívta rá a figyelmet.

Az úriember, aki beszélgetésünk során tegezőre váltott, elmagyarázta, hogy azért van szüksége munkatársunk minden adatára, hogy „érvényesíteni tudják” banki pénzalapjait, akármit is jelentsen ez. Míg az előző hirdető hagyta, hogy kihátráljunk az üzletből, illetve a beszélgetésből, ebben az esetben győzködéssel próbálkoztak.

Egy idő után munkatársunk magánéletéről érdeklődtek, személyes jellegű kérdéseket tettek fel.

Galéria

Különös irányt vett a beszélgetés

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Hosszan lehetne sorolni, hogy mindkét lehetőség hány sebből vérzett, és mitől vált gyanússá. A szakemberek a téma kapcsán mindig kiemelik, hogy egyből gyanús, ha valaki már az elején a számlaszámunkat kéri. Normál esetben egy pénzintézetnek az első lépése, hogy bennünket és a munkaviszonyunkat leellenőrizze, és ha minden rendben, akkor esik szó folyósításról, utalásról, akkor kellenek a banki adataink. A csalók általában a személyi adatainkkal akarnak visszaélni.

Galéria

Linkek, képek – mindent bevetnek, hogy kattintsak

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Az ilyen csalókat érdemes Facebookon és Whatsappon is jelenteni. Többnyire az első platformon kezelik hatékonyan a panaszt, mert több bejelentés után a rendszer letiltja a hamis profilokat. Kölcsönt felvenni pedig akkor is csak bankból érdemes, ha a feltételek kedvezőtlenebbek, és a kamatlábak nagyobbak az interneten hirdetők kínálatánál.

korábban írtuk

Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat
Facebookos hirdetés alapján fektettem be, leürítették a bankszámláimat

Facebookos hirdetés alapján talált rá egy nyugdíjas arra a „befektetési lehetőségre”, amelyik részvények vásárlásával kínálta a befektetett összeg gyors és kockázatmentes megsokszorozását. Ehhez képest minden megtakarítását elveszítette.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Halálos munkabaleset: csatornázási munkálatok közben ráomlott a föld egy férfire Besztercén

Egy 53 éves férfi meghalt hétfő reggel, miután a Beszterce egyik utcáján zajló csatornázási munkálatok közben ráomlott a föld.

Halálos munkabaleset: csatornázási munkálatok közben ráomlott a föld egy férfire Besztercén
2024. május 27., hétfő

Nyugatra indultak, de lebuktak: vendégmunkásként Romániába érkezett külföldieket utasítottak ki

Kiutasítottak az országból több külföldi állampolgárt, akik határsértést megkísérelve próbáltak más európai országokba jutni. Az illetőknek öt évig tilos az Európai Unió területére lépniük.

Nyugatra indultak, de lebuktak: vendégmunkásként Romániába érkezett külföldieket utasítottak ki
2024. május 27., hétfő

Kétszer is rengett a föld a Székelyföld közelében az elmúlt tizenkét órában

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – közölte hétfőn az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Kétszer is rengett a föld a Székelyföld közelében az elmúlt tizenkét órában
2024. május 27., hétfő

Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?

Kisebbségben is jó esélyekkel pályázik újrázásra Maros megye és Vásárhely magyar elöljárója, hiszen román ellenfeleik ezúttal sem fogtak össze a június 9-ei helyhatósági választások előtt. Ugyanakkor egész Székelyföldön van ok aggodalomra.

Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?
2024. május 26., vasárnap

Lóherélő körúton a magyar állatorvossal, akit bizalmába fogadott Avram Iancu népe (képriport)

Vegyes érzések kavarognak bennem, amikor a Mócvidék felé veszem az utam Madaras Péter meghívására. A kolozsvári állatorvos évente többször tesz lóherélő körutat, a lovakért rajongó hegyi emberek bizalmukba fogadták, maguk közé tartozónak érzik.

Lóherélő körúton a magyar állatorvossal, akit bizalmába fogadott Avram Iancu népe (képriport)
2024. május 26., vasárnap

Vincze Loránt a marosvécsi templomszentelésen: ezért is ott kell lenni Brüsszelben

Az idei választásokon az erdélyi magyarságnak meg kell erősítenie érdekképviseletét, így lesz biztos támasza, politikai eszköze és erős hangja a közösségnek – hangoztatta Vincze Loránt vasárnap Marosvécsen, a felújított református templom felszentelésén.

Vincze Loránt a marosvécsi templomszentelésen: ezért is ott kell lenni Brüsszelben
2024. május 26., vasárnap

Bőséges idei termésben bízik az agrárminiszter

Florin Barbu agrárminiszter szerint a várható aszályárok ellenére 2024 „nagyon jó” mezőgazdasági év lesz.

Bőséges idei termésben bízik az agrárminiszter
2024. május 26., vasárnap

Ősztől vár az óvoda, iskola: hétfőn kezdődnek a beiratkozások

Hétfőn kezdődnek és június 14-ig tartanak az óvodai és iskolai beiratkozások.

Ősztől vár az óvoda, iskola: hétfőn kezdődnek a beiratkozások
2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Vihar vonul végig Erdély nagy részén
Vihar vonul végig Erdély nagy részén
2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

2024. május 24., péntek

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták

Románia különböző régiói, többek közt a Székelyföld, Szilágyság, Szatmár, a Mezőség, Moldva is képviselteti magát az egyetemi hallgatóknak köszönhetően a gasztronómiai fesztiválon.

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták