Elítéli az RMDSZ a székelyföldi hadgyakorlatot

Krónika 2019. október 09., 11:02 utolsó módosítás: 2019. október 09., 12:34

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az ezen a héten a Székelyföldön zajló nagyszabású hadművelet helyszínválasztása azt a ceaușescui doktrínát idézi, amely a magyarokat és a székelyeket nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek állította be.

A Concordia 19 hadműveletet a 61-es hegyivadász-alakulat csíkszeredai székhelyén nyitották meg hétfőn Fotó: George Preda/Armataromaniei.ro

Elítéli az RMDSZ, hogy nagyszabású hadgyakorlatot tartanak ezen a héten Hargita és Kovászna megyében. A Concordia 19 nevű akció során hétfőtől vasárnapig mintegy 500 hatósági közeg bevonásával szimulálnak különböző vészhelyzeteket a két megye több helyszínén, illetve a fővárosban is.

A hadgyakorlat legfőbb mozzanatát Csíkszeredában tartják, ahol szerdán a forgatókönyv szerint felrobban egy sörgyár.

Korábban Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi akció szükségességét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Maszol.ro hírportál szerint elfogadhatatlannak tartja, hogy az összes védelmi erőt Hargita és Kovászna megyére összpontosították erre a hétre.

Az államfőjelölt Ion Cristoiu publicista élő internetes műsorában – amit a gandul.info portál közvetített hétfő este – úgy fogalmazott, szerencsétlen a helyszínválasztás, mert azt a ceaușescui doktrínát idézi, amely a magyarokat és a székelyeket nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek állította be. „A hadseregnek természetesen gyakorlatoznia kell az ország területén. De szerintem elfogadhatatlan Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra: Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen azt sem tartotta helyesnek, hogy a román állam hozzáállása a Székelyföldhöz a katonai hadgyakorlatban merül ki, miközben semmit sem tesznek az infrastruktúra fejlesztése érdekében.

Korábban Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester is kifejtette, hogy a hadgyakorlat helyszínének a kiválasztása egyértelműen arra utal, hogy a székelyföldi tömbmagyarságot nemzetbiztonsági kockázatnak tartják Romániában.

Szerencsétlen a helyszínválasztás, mert azt közvetíti, hogy magyarok és a székelyek nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek minősülnek Fotó: George Preda/Armataromaniei.ro

Politikai nyilatkozatban nehezményezte kedden a képviselőházban a hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt Korodi Attila, aki szerint ezzel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget. Az RMDSZ-es honatya úgy véli, az akcióval Románia nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a magyar közösséget. „Amikor a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyilatkozataiban párhuzamot von a Grúziában és Ukrajnában történt esetek között, joggal tesszük fel a kérdést, hogy Románia közepén valóban szakadár mozgalmakra számítana a román kormány?” – állapította meg Korodi.

Egyébként egyéves előkészület előzte meg a Concordia 19 nevű hadgyakorlatot, amelyet ezen a héten tartanak Hargita és Kovászna megyében, illetve Bukarestben. A Digi24 hírcsatorna beszámolója szerint

a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a román kormányőrség (SPP), a Speciális Távközlési Szolgálat (STS), a belügy- és a védelmi minisztérium több mint 500 katonájának bevonásával zajlik majd a nagyszabású akció.

A hadgyakorlat hétfőtől vasárnapig több helyszínen valósul meg, a fő elemét szerdán szervezik meg Csíkszeredában. A forgatókönyv szerint kibernetikai támadás ér majd egy sörgyárat, amelynek következtében, több személyi sérülést és vegyi szennyezést okozó robbanás történik. A kiképzések során alacsony repülési magasságban (min. 300 méteren) gyakorlatoznak a napokban Spartan, illetve Sólyom repülőgépekkel, a Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely-útvonalon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat