Elhivatottsággal pótolják a szülői szeretetet a dévai Szent Ferenc Alapítvány kastélyban működő székelyhídi gyermekotthonában

Elhivatottsággal pótolják a szülői szeretetet a dévai Szent Ferenc Alapítvány kastélyban működő székelyhídi gyermekotthonában

Fotó: Gyermek Jézus Otthon

Gyermekotthonként és a nehéz sorban élő székelyhídi gyerekek napközis központjaként működik a dévai Szent Ferenc Alapítvány által 11 éve haszonbérleti szerződés keretében működtetett székelyhídi Stubenberg-kastély, amelynek megvásárlására készül a szervezet. Az otthont irányító, magyarországi származású Tóth Andrea és munkatársai számára a gyereknevelésen túlmenően az elhivatottság is lényeges, az az elvük, hogy a gyerekekkel sokat kell beszélgetni, ez a gyereknevelés alapja.

Makkay József

2021. június 19., 09:142021. június 19., 09:14

2021. június 25., 18:172021. június 25., 18:17

Tóth Andrea fogad a székelyhídi Gyermek Jézus Központ udvarán, ahol a nappali ellátórendszerben az iskolai oktatás után érkező, hátrányos helyzetű családok gyerekeivel együtt tanul az otthon 11 állandó lakója. A frissen fedett kastély új tetőzete kissé „korrigálja” a romos állapotban levő épület kinézetét, de ahogy betérünk a szépen felújított alagsorba, más világ fogad.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 2010-ben kapta meg 49 évre haszonbérleti szerződés keretében a Stubenberg-kastélyt a székelyhídi polgármesteri hivataltól. A történelmi család örökösei minden igazságszolgáltatási fórumon elveszítették visszaigénylési perüket, így a műemlék épület és kastélykert a magyar többségű – a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakkal együtt több mint 11 ezer lakosú – Bihar megyei kisváros önkormányzatának tulajdonába került.

Galéria

A Stubenberg-kastély tágas udvara. A dévai alapítvány szeretné megvásárolni a birtokot

Fotó: Makkay József

Az otthon vezetője körbevezet az épületben, amelyben korábban a Petőfi Sándor Gimnázium diákjai tanultak, de a magyar oktatási intézmény számára 2008-ban átadták az új ingatlant. A Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett dévai alapítvány az elmúlt évtizedben lakhatóvá tette a kastélyt: mindenekelőtt újrafedte, hogy megakadályozza a beázástól. A déli szárny felújított belső része, illetve a keleti szárny korszerűsített alagsora az új konyhával, ebédlővel és fürdőszobákkal kényelmes helyet biztosít az itt lakó gyerekek számára.

Sokat beszélgetnek a gyerekekkel

Mire a tágas ebédlőben helyet foglalunk, már véget ért a gyerekek ebédje, így a két szociális pedagógus és az önkéntes felszusszanhat, és a délutáni programra össz­pontosíthatnak. A szülő szólal meg bennem, amikor megkérdezem, hogyan tudnak ennyi gyerekkel boldogulni. Tóth Andrea nem szülő, de mint fogalmaz, sokszor megkérdezik tőle az anyukák is, hogyan bírnak ennyi gyermekkel, amikor nekik egy-kettővel is nehéz.

Galéria

Böjte Csaba egy szárhegyi rendezvényen. A dévai Szent ferenc Alapítvány vezetője havi rendszerességgel ellátogat Székelyhídra is

Fotó: Makkay József

„Bennünket sokat segít a megfelelő képzés és a szakirodalom ismerete. Itt nem úgy működik, hogy a hétéves gyerekről tíz év múlva tudjuk meg, milyen a tizenhét évessel boldogulni. Minden korosztályból származó gyerek van nálunk” – magyarázza az otthon vezetője, aki a legfontosabb teendőnek a megfelelő kommunikációt tartja.

Az az elvük, hogy a gyerekekkel sokat kell beszélgetni, ez a gyereknevelés alapja. „Ülj le mellé, és hallgasd meg a gyereket, de közben ne a telefonod nyomkodd! Kérdezd meg, milyen napja volt: addig ülj ott, amíg el nem mondja” – magyarázza az intézményi gyereknevelésük ars poeticáját. Persze, ezzel együtt sem tudják a szülőt helyettesíteni, de nem is akarják.

A Szent Ferenc Alapítvány otthonaként szoros kapcsolatot ápolnak a helyi önkormányzat szociális ügyekért felelős munkatársával, illetve a megyei gyermekvédelmi igazgatóság illetékeseivel, akik havi rendszerességgel felkeresik a székelyhídi otthont is, hogy a helyszínen tájékozódjanak munkájukról. Andrea szerint jó a kapcsolat az állami szervekkel. Amikor az állami gyermekvédelmi ellátórendszerbe magyar anyanyelvű gyerek kerül, ma már értesítik az alapítvány közelben levő otthonát, és a hét év fölötti gyereket gondozásba adják. Bihar megyében Székelyhídon, Nagyváradon, Gálospetriben és Nagyszalontán működtet gyermekotthont a dévai alapítvány.

Csak papíron szülők

A romániai gyermekvédelmi törvények szigorodásával gyakran a polgármesteri hivatalok bejelentése nyomán szállnak ki a gyerekvédelmi hatóságok az érintett családokhoz, ahol leggyakoribb gond a verbális és a testi erőszak. Ami rendszerint élhetetlen körülményekkel és mélyszegénységgel társul.

A székelyhídi gyerekotthon munkatársait is felkérik családi ankétokra, az érmelléki város polgármesteri hivatalának munkatársával közösen kell dönteniük arról, mi legyen a családban bántalmazott gyerek sorsa. Erről a megyei gyermekvédelmet értesítik, amely elrendelheti a kiskorú azonnali kiemelését a számára veszélyt jelentő környezetből.

„Az alapítvány hálózatában működő gyerek­otthonok lakói elsősorban szociális árvák, azaz egyik vagy mindkét szülei élnek, de a gyermekvédelem megvonja tőlük a gyereknevelés jogát. Sok esetben alkoholista és agresszív szülő(k)ről van szó. A szülők később felügyelet mellett látogathatják a gyereket, de nem vihetik haza” – magyarázza a szociális pedagógus. Vannak esetek, amikor utólagos ankéttal a gyermekvédelem lehetővé teszi az újbóli „családegyesítést”.

Tóth Andrea szerint minden gyereknek megvan a külön története, amelyet csak úgy lehet megérteni, ha ismerjük a gyökereket, azaz a családi hátteret. Az otthonba került gyermekek többségét az otthoni körülményekhez képest összehasonlíthatatlanul jobb környezet fogadja, ahol a nevelők részéről törődést és szeretetet kapnak. A Gyermek Jézus Központ vezetője szerint az iskolában is figyelemmel követik tanulóik sorsát. Megtörtént, hogy az osztályban egy-két diák csúfolta az otthon bentlakóit, szemükre vetve, hogy nincsenek szüleik. Ilyenkor elbeszélgettek az osztályfőnökkel és az érintett diákokkal, illetve a gyerekeket szüleikkel együtt meghívták a gyerekotthonba, hogy jobban megismerjék egymást. Ez a módszer hatásosnak bizonyul a felmerülő problémák kezelése terén.

Magyarországról Erdélybe

Természetesen a gyerekekkel együtt lakó nevelők élete nem könnyű. A főiskolai, egyetemi végzettséget megkövetelő nevelői állás az alapítványnál nincs „túlfizetve”. Tóth Andrea szerint ezt egyszerű munkahelyként nem is lehet vállalni: ez szolgálat. „Aki nem így fogja fel, annak nem a Szent Ferenc Alapítványnál van a helye” – fogalmaz a székelyhídi otthon vezetője. A nevelői állásokra nem könnyű elhivatott embereket találni.

Andrea 6 éve szolgál az alapítvány kötelékében: mikor eldöntötte, hogy otthagyja magyarországi karrierjét, és áttelepült Erdélybe gyerekotthoni szolgálatra, korábbi fizetésének az egynyolcadát kereste.

A német-angol szakos nyelvész közben elvégezte a szociális pedagógiát is, hogy alkalmazottja lehessen az alapítványnak. A váltás azért sem volt könnyű, mert magyarországi szülei és baráti köre elfogadhatatlannak tartotta döntését.

Galéria

Tóth Andrea magyarországi karrierjét felmondva érkezett Erdélybe

Fotó: Makkay József

A székelyföldi otthonokból egy éve Székelyhídra került Andrea úgy fogalmaz, ő hívő ember, ahogyan az alapítvány munkatársainak a többsége is. „Aki ide elszegődik, az nagyon alapos személyiségfejlődésen megy keresztül. Megváltozik az értékrendje és az élethez való hozzáállása. Én elhivatottságot éreztem erre, ezért döntöttem úgy, hogy magyarországiként áttelepszem Erdélybe” – beszél életének elmúlt másfél évtizedét meghatározó döntéséről.

A beszélgetésnek hamarosan vége szakad, mert a gyerekcsapat Andrea vezetésével kerti munkára készül, a tágas telken gyümölcsös és zöldséges is van. A gyerekeket nem csak a konyhában sürgölődni és a szobájukat rendben tartani tanítják meg, hanem a ház körüli teendőket is elsajátítják. Mint a normális családokban nevelkedő gyerekek.

A Stubenberg-kastély jövője

A székelyhídi polgármesteri hivatal tulajdonában lévő Stubenberg-kastélyt nyilvános árverés keretében szeretné értékesíteni a helyi önkormányzat. A dévai Szent Ferenc Alapítvány már jelezte, hogy megvásárolná és felújítaná a műemlék épületet. A liciten minden bizonnyal a kastélyban gyerekotthont működtető szervezet az esélyes vásárló. A Székelyhídon megjelenő Ér hangja című havilap májusi számának nyilatkozó Béres Csaba polgármester a kastély értékesítésével kapcsolatban úgy fogalmaz, a potenciális vevőnek legalább tízéves „szociális szolgáltatói akkreditációval” kell rendelkeznie és országos szinten legalább öt helyszínen kell engedélyezett szociális szolgáltatásokat nyújtania. Emellett a vevőnek arra is el kell köteleznie magát és intézményét, hogy az ingatlanban húsz évig gyerekvédelmi központot működtet. A polgármesteri hivatal azt is előírja, hogy a vevőnek fel kell újítania az épületet és a kastélyparkot, ahol a város évente négy alkalommal szervezhet majd rendezvényeket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt

A rendkívüli hőség miatt a közlekedés biztonsága érdekében a Román Vasúttársaság (CFR) bizonyos vasúti pályaszakaszokon elrendelte szerdán a szerelvények sebességének korlátozását.

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt
2024. június 19., szerda

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett

A hőség miatt az ország 15 megyéjében csütörtökön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 19., szerda

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban

Holtan találták a házuk udvarán egy kolozsvári család három tagját.

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban
2024. június 19., szerda

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa

Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa a brit Quacquarelli Symonds (QS) kedden közzétett idei rangsora szerint – számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa
2024. június 19., szerda

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet

Az ország egész területére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben szerdán Romániában, a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot.

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet
2024. június 19., szerda

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban

Ipartörténeti múzeumot és közösségi teret hozott létre a nagyvarjasi Borzák-malom jelenlegi tulajdonosa, Bálint György nyugdíjas aradi építőmérnök. Az apósa által alapított egykori parasztmalmot a rendszerváltás után visszaigényelte, múzeummá alakította.

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban
2024. június 19., szerda

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta

A múlt héten 646 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte kedden este az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A múlt év elejétől mostanig tizennyolcan haltak meg kanyaróban.

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta
2024. június 18., kedd

Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében

Nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében, mindössze azt a tényt állapítottam meg, hogy nem vette át az európai parlamenti szavazólapot a választáson – közölte lapunkkal Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében
2024. június 18., kedd

Több erdélyi megyében is kamionstopot rendeltek el szerdára a hőség miatt

A hőség miatt az ország több megyéjében korlátozzák szerdán a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több erdélyi megyében is kamionstopot rendeltek el szerdára a hőség miatt
2024. június 18., kedd

Leszedeti a kétnyelvű helységnévtáblát a bíróság a háromszéki Nagypatakon

Jogerős bírósági ítélet szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat a Kovászna megyei Nagypatakon.

Leszedeti a kétnyelvű helységnévtáblát a bíróság a háromszéki Nagypatakon