Eleve kudarcra van ítélve az újévi fogadalmak nagy része? A siker titkáról, az újrakezdésről pszichológust faggattunk

Eleve kudarcra van ítélve az újévi fogadalmak nagy része? A siker titkáról, az újrakezdésről pszichológust faggattunk

A szilveszteri tűzijátékok pukkanása közben sokan tesznek újévi fogadalmat

Fotó: Veres Nándor

Idéntől egészségesebben élek, lefogyok, leszokom a cigarettáról, elmegyek végre szűrővizsgálatokra – bizonyára a kedves olvasónak is ismerősen csengenek az ilyen és ezekhez hasonló újévi fogadalmak. Van azonban, akinek legtöbb egy hétig, másnak egy hónapig sikerül tartania magát az új életmódhoz, és bizonyára nem elenyésző azoknak a száma sem, akik máris feladták. Ám szép számban akadnak olyanok is, akiknek összejön a vágyott életmód, alak vagy éppen karrier. A siker titkáról, a kudarcról, csalódás utáni újrakezdésről Gujdár Gabriella pszichológussal beszélgettünk.

Bálint Eszter

2023. január 08., 09:472023. január 08., 09:47

„Ilyenkor, év elején nagy a lendület, és az évkezdettől az új lehetőségeket, a jobbat, a szebbet reméljük. Ezzel az egyetlen gond csak az: ahelyett, hogy magunkba, a saját belső terünkbe irányítanánk a fókuszt, kifelé tekintünk, abban bízunk, hogy valami külső körülmény – lásd évkezdet – hatására most sikerülni fog mindaz, ami a mögöttünk álló évben nem jött össze” – fogalmazta meg Gujdár Gabriella aradi pszichológus, amikor az újévi fogadalmakról, azok sikerének és kudarcának miértjeiről faggattuk.

Az elhatározás még önmagában nem elég

Mint fogalmazott, a lendület hasznos lehet az indulásnál, de többnyire gyorsan kifullad, ha nem tudjuk tovább táplálni, megindulhatunk padlógázzal, de nem vezethetünk több száz kilométeren át ugyanígy. „Ha most megkérdezném, hogy milyen újévi fogadalmat tettek 2023-ra és megkérném, hogy hasonlítsák össze az előző évek újévi fogadalmaival, lenne átfedés? Amennyiben igennel válaszoltak, azt jelenti, hogy évről-évre ugyanazon gondolati, viselkedési és cselekvési mintázatok szerint jártak el, amelyek nem vitték sikerre fogadalmaikat” – mutatott rá az általános jelenségre a szakember, hangsúlyozva,

ahhoz, hogy eredményesek legyünk fenntartható tervre, elköteleződésre, következetességre és türelemre van szükség.

Galéria

Gujdár Gabriella

Fotó: Easy Studio, László Ferenc

Aláhúzta: először is fontos, hogy a fogadalmat tevő meghatározza a célját, és ennek a célnak egy bizonyos időtartamon belül reálisan kivitelezhetőnek kell lennie. Emellett részletesen meg kell tervezni az odavezető utat is.

„Álmodhatok én arról, hogy az év végéig összehozom életem első 1 millió dollárját, de erre nem túl nagy az esély, ha jelenleg egy átlagos munkahelyen dolgozom alkalmazottként. Viszont az már kivitelezhető cél lehet, hogy fél éven belül megpályázok egy jobban fizető pozíciót a cégen belül, vagy egy nagyobb jövedelmet kínáló munkahelyet keresek” – ecsetelte a pszichológus.

Minden nap tenni kell a célért, és a jókedv sem mellékes

Hangsúlyozta: kicsi lépésekkel, de következetesen érdemes haladni a célkitűzés megvalósítása felé, és naponta kell ezért tenni. „És itt nem kell nagy vagy fárasztó dolgokra gondolni. Ha például szeretném behozni a rendszeres testmozgást az életembe, vagy akár fogyni szeretnék, valószínűleg nem egyből a legnehezebb edzésforma lesz a befutó, hanem az, ha naponta 10–15 percet mozgok, sétálok, esetleg lemondok az autóról, és gyalog megyek be a munkahelyemre. Aztán, ha ez rutinná vált, magasabbra emelem a lécet” – tanácsolta Gujdár Gabriella, aki szerint

a napi rendszeresség azért lényeges, mert ezáltal új idegpályákat hozunk létre az agyunkban, amelyek idővel új szokások és rutinok kialakulását eredményezik az életünkben. A testmozgás pedig alkalmi tevékenységből életmóddá válik.

Galéria

Sokan döntik el, hogy az új évben végre lefogynak

Fotó: Pixabay.com

„Ahhoz viszont, hogy megtörténjen az átkapcsolás, időre van szükség. Egy új szokás kialakulásához, beépüléséhez legkevesebb három hónap szükséges. Az is fontos, hogy jókedvvel, örömmel és kreatívan álljunk a dolgokhoz” – fogalmazta meg a pszichológus.

Ez is fejben dől el

De mit tegyen az, aki elbizonytalanodik? – szegeztük neki az újabb kérdést a szakembernek. „Amikor elveszítjük a motivációnkat, érdemes visszamenni a legelső miérthez, újra meg kell kérdeznünk magunktól, hogy miért is vágtunk ebbe bele, mit szeretnénk elérni, hová akarunk eljutni” – válaszolta. Mint részletezte, nagyon eredményes, ha a legapróbb részletekbe menően képesek vagyunk vizualizálni magunk előtt a vágyott eredményt, látni és érezni, mintha már megtörtént volna.

Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy az agyunk szinte ugyanúgy válaszol a fejben megalkotott tapasztalásra, mintha az megtörtént volna.

Galéria

Igyunk rá. Nem egyformán tart ki mindenki a fogadalma mellett

Fotó: Pixabay.com

„Tehát, ha sikerül részletesen megrajzolnom magam előtt és beleképzelnem magam egy élethelyzetbe vagy állapotba, az agyam úgy válaszol rá, mintha megtörtént volna. Egy pozitív életkép, amelyben sikeresnek látom magam, elértem a célom, úgy nézek ki, ahogy szeretnék, vagy megkaptam a vágyott fizetésemelést, esetleg rám talált a szerelem, ellazítja az idegrendszert és további pozitív fiziológiai változásokat idéz elő, megváltoztatva a test energiaszintjét. A hangsúly azon van, hogy ne csak egy általános képet lássak magam előtt, hanem egy részleteiben kidolgozott képet, amelyik szinte életre kel” – vallja Gujdár Gabriella.

Nem kudarc, csak most nem sikerült

És mi van, ha valaki már az elején kudarcot vallott, hiába az elhatározás, a fogadalmat tevő mégis rágyújtott, nem ment el edzésre, nem tudta tartani a vágyott életmódot? „Itt egy pillanatra megállnék, hiszen mi is a kudarc? A nyugati társadalom már kisgyerekkorunk óta arra tanít bennünket, hogy kudarcként éljük meg, ha valami, amibe belevágunk, nem sikerül elsőre. Azt is elég korán megértjük, ahhoz, hogy sikeresnek mondhassuk magunkat, meg kell felelnünk az aktuális standardoknak és trendeknek, kinézetben, gondolkodásban, cselekedetben és életvitelben egyaránt. Sajnos emiatt nagyon sok ember kerül a kiégés és depresszió peremére.

Idézet
Úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy elkezdjük átírni magunkban a kudarc értelmező szótári és társadalmi meghatározását, illetve a hozzá kapcsolódó örökölt, belénk táplált üzeneteket, gondolati mintázatokat”

– jelentette ki a pszichológus.

Hangsúlyozta: először is tudatosítanunk kell magunkban, hogy mi számunkra a kudarc, milyen helyzeteket, gondolatokat, érzéseket, emberi kapcsolatokat társítunk hozzá. Nagyon fontos megvizsgálni, hogy milyen belső monológot futtatunk a kudarc mentén, milyen szavakat, megfogalmazásokat használunk és azok, milyen érzéseket váltanak ki bennünk.

Idézet
Nem mindegy, hogy a csúfos kudarcot vallottam vagy a próbálkozásom kudarcba fulladt helyett azt mondjuk magunknak, ez most nem sikerült vagy ez a próbálkozásom, nem úgy alakult, ahogy szerettem volna

– mondta, aláhúzva, ez utóbbi megfogalmazást ugyanis nem a szégyenteljes megsemmisülés követi, hanem egy lehetőség arra, hogy újra megpróbáljuk.

Galéria

Apró lépésekben a sikerért. Az egészséges életmód, mozgás is megtalálható sokak fogadalmai között

Fotó: Veres Nándor

„A kudarctól való félelem olyan nyomást gyakorol az ember idegrendszerére, amely bizonyos helyzetekben, rövidtávon motiváló lehet, a legtöbb esetben és hosszú távon viszont nagyon káros hatású, hiszen stressz hatására szervezetünkben megindul a kortizol (stresszhormon) termelés. Az újrakezdéshez gondolati és érzelmi szinten meg kell engednem magamnak azt az érzést, hogy a próbálkozásom nem biztos, hogy elsőre sikerül vagy nem biztos, hogy pont úgy alakul, ahogy elterveztem, de mindig van újabb lehetőség. Megtorpanhatok, elfáradhatok, de újrakezdhetem. Ha elakadtál, kérdezd meg magadtól: ki mondja, hogy nem próbálhatom meg újra? Ki mondja, hogy ha elsőre vagy másodszorra nem sikerült, harmadszorra sem fog?” – biztat mindenkit Gujdár Gabriella.

A sikert valóban nem adják ingyen

„Azt hiszem, mindenkinek más a sikerreceptje, de ami talán a sikertörténetek egyik közös vonása, az a kitartó és következetes munka” – fogalmazta meg, amikor arról kérdeztük, hogy az ő megfogalmazásában mi lehet a siker titka. Mint rámutatott: a legtöbb sikeres embert akkor ismeri meg a nagyközönség, amikor már rivaldafényben van, amikor beszélnek róla, amikor elérte a célját, alkotott valami kiválót, és emiatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni, arról a – sokszor évtizedeken át végzett – kitartó munkáról, ami őt idáig elvezette.

„Nincs ez másképp a mindennapi sikertörténetek esetében sem. Persze, előfordul, hogy időnként jól alakulnak a körülmények, és jó a csillagállás, de az esetek többségében – bármilyen közhelyesen hangzik is –, a sikerért meg kell dolgozni. Ugyanakkor, mivel legtöbbünk élete szokásokra épül, az egészséges szokások könnyebbé tehetik a sikerhez vezető utat” – összegzett Gujdár Gabriella.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről

Egy 15 éves lány meghalt vasárnap, miután lezuhant egy brassói panelház nyolcadik emeletéről. Az eset hajnali 2 órakor történt, és a helyszínre küldött orvosi csapatok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

Egy újszülöttet találtak holtan vasárnap a Szatmár megyei Turc település közeli területen, a rendőrök azonosították, és kórházba vitték az édesanyját – közölte vasárnap este a Szatmár megyei rendőrség.

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

2024. április 07., vasárnap

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket

Erdélyi városok, illetve lakónegyedek vezetnek egy ingatlanközvetítő portál rangsoraiban, melyek a legélhetőbb romániai helyszíneket vonultatják fel a lakhatási körülmények szempontjából.

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket
2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia