Élet a gernyeszegi Teleki-kastélyban – A rezsón főzött grófi ebédtől az európai színvonalú zenei fesztiválig

Élet a gernyeszegi Teleki-kastélyban – A rezsón főzött grófi ebédtől az európai színvonalú zenei fesztiválig

A Marosvásárhelytől tizennégy kilométerre fekvő kastély gyönyörű és tágas parkja zenei fesztiválnak adott otthont az utóbbi években.

Fotó: Haáz Vince

Tudnak-e Belgiumban az erdélyi magyarokról? Milyen egy falu közepén található, méretes barokk kastélyban élni? Miért elhibázott az uniós pályázati rendszer? Van-e jövője a visszaszolgáltatott épületnek? Gróf Teleki Kálmán úgy sorolja fel a nehézségeket, hogy közben egy pillanatig sem kételkedik a gernyeszegi kastély jövőjében.

Pataky István

2021. június 14., 14:062021. június 14., 14:06

A Belgiumban élő Teleki-örökösöknek bírósági pereskedések során sikerült visszakapniuk 2011-ben a gernyeszegi kastélyt, a Maros megyei birtok ma az egyetlen Erdélyben, amely megmaradt a történelmi Teleki család tulajdonában.

Az államosított Teleki-kastély évtizedekig egyfajta kórházként működött. Olyan gyerekeket utaltak be ide, akiknek családjában tüdőbetegség ütötte fel a fejét, és ez a gyerekekre is veszélyt jelentett. A kastélyban működő egészségügyi intézmény léte némileg hasznára is vált a műemlék épületnek, hiszen legalább őrizték az állagát:

más, hasonló erdélyi kastélyoktól eltérően nem hagyták, hogy tönkremenjen.

Teleki Kálmán élete egyik legszebb pillanatának, élményének azt a 2011. július 1-jei napot említi, amikor végigjárta egyedül az egész kastélyt. „A pincétől a padlásig, minden szobáját, termét, folyosóját bejártam” – emlékezik vissza.

Gróf Teleki Kálmán kétlaki életet él. Fél évet tölt Belgiumban, az esztendő másik felét, a melegebb hónapokat pedig a Maros megyei Gernyeszegen, a visszaperelt birtokon tölti. Tudnak-e flamandok, vallonok által lakott Belgiumban az erdélyi magyarokról, az épített örökségről? – kérdeztük a grófot.

„Nem ismerik ezt a régiót. Feleségem tanulmányai nagy részét Belgiumban végezte, a gyerekeim is ott jártak iskolába, így mindannyian tanúsíthatják: a történelem megáll Bécsnél, attól keletre sötét homály borul a kontinensre a belga oktatás alapján. Még a földrajzból is többnyire kimarad Közép-kelet-Európa. Ez így volt korábban, s így van most is. Magam is úgy gondoltam, hogy egy olyan többnemzetiségű országban, ahol számos hasonló nyelvi, kulturális kérdéssel szembesülnek, fogékonyabbnak kellene lenniük az erdélyi, romániai helyzettel kapcsolatban. Hát, nem így van. Nagyon ritka az olyan találkozás, amikor rövid bemutatkozásom után, miszerint én romániai, erdélyi magyar vagyok, felcsillan az új ismerős szeme, hogy legalább hallott a közösségünkről.

Idézet
A belgiumi átlagembernek halvány fogalma sincs erdélyről, a magyarokról”

– mondta a Krónikának Teleki Kálmán.

A kommunizmusról, s a diktatórikus rendszerrel járó államosításról sincsenek alapvető ismereteik a belgáknak. A gróf kedélyesen meséli, hogy amikor a felesége az évek óta mellettük élő szomszédasszonynak megemlítette, hogyan rakták ki a kastélyból az ott élő tulajdonosokat, a hölgy értetlenül kérdezett vissza: miért nem fordultak a rendőrséghez?

Idézet
A közép-kelet-európai államok közötti kisebb, nagyobb konfliktusokat sem értik, hiszen mindenki a maga szempontjából adja elő sérelmeit. Én ilyenkor csak annyit tehetek, hogy a tájékoztatás után megkérdezem a beszélgető társamtól: barátom vagy? Hát akkor higgyél nekem”

– mondja mosolyogva Teleki Kálmán.

De milyen egy falu közepén elhelyezkedő barokk épületben élni? Az éve melegebb hónapjait a gernyeszegi kastélyban töltő gróf gyorsan lerombolja az esetleges illúziókat. „Ha valamit elfelejtek induláskor, tíz percet kell visszasétálnom. A kastély legkisebb szobájában élek, az első emeleten, itt lehet fűteni. A fürdőszobám egyben a női vécé, azaz rendezvények idején azt nem használhatom, hiszen könnyen összefutnék egy nővel. A feleségemé egy harmincöt négyzetméteres szoba. Ebben a két helyiségben élünk, a két szobát fával fűtjük, a fürdőszoba viszont fűtetlen, így most nagyon nem örültem a hideg májusnak. A nejem konyhaként egy vécéhelyiségben elhelyezett rezsót használ, s mondanom sem kell: tud és szeret is főzni” – ecseteli a kastélybeli mindennapokat az arisztokrata.

A kastély felújítása megtorpant, a tulajdonosok anyagi gondokkal küszködnek, azokat a munkálatokat tudják elvégeztetni, amelyek elengedhetetlenek.

Galéria

Nemesi optimizmus. Gróf Teleki Kálmán szerint a gernyeszegi kastélynak van jövője

Fotó: Haáz Vince

„Ötvenezer lejes mínuszt termelt a tavalyi év, amikor csak kisebb, anyagilag veszteséges rendezvényeket tudtunk szervezni a járványügyi korlátozások miatt. Az idén sem számítunk semmi bíztatóra ebből a szempontból. Nem tervezünk nagyobb rendezvényeket, a túlélésre rendezkedtünk be. A kastély a hétvégéken nyitva van, júliustól a tervek szerint minden nap, de legalább egy hét hat napján várjuk a látogatókat, még nincs végleges döntés” – vázolta a nyári terveket Teleki Kálmán. Arról is beszélt, hogy

a pandémia alatt a látogatók nagyon nagy többsége Moldvából és a Havasalföldről érkezett, ők különbőző körutak részeként ejtik útba Gernyeszeget.

„Érdeklődőek, egy részük a honlapon vagy a Facebook-oldalon tájékozódik a vizit előtt a kastélyról. Általában pozitív meglepetés éri, őket. Ritka, aki tisztában van a történelemmel, de mi megismertetjük velük a vezetés alatt” – tájékoztatott a gróf.

A járvány időlegesen elsodorta Erdély és talán a közép-kelet-európai térség egyik ikonikus zenei, kulturális, zenei rendezvényévé fejlődött Awake fesztivált, amelynek a Marosvásárhelytől tizennégy kilométerre fekvő kastély gyönyörű és tágas parkja adott otthont az utóbbi években. A magát butikfesztiválként hirdető rendezvény a még mindig érvényben lévő korlátozások miatt a szervezők elképzelése szerint különböző helyszíneken, kis létszámú közönség előtt jelenik meg. A helyszínek között természetesen az eredeti házigazda, a Teleki-kastély parkja is szerepel. „Még nincs semmi konkrétum, a szervezők rendkívül nehéz helyzetben vannak. Nem irigylem a fesztiválszervezőket, ők voltak a legnagyobb vesztesei a járványügyi korlátozásoknak” – mondta a gróf, aki egyébként felesége társaságában aktív „fesztiválozó”, lelkesen követi az Awake fellépőinek koncertjeit.

Teleki Kálmán komoly problémának tartja, hogy

az uniós pályázatok nem kedveznek a magántulajdonnak.

„Ha EU-s pályázatok kiírása változatlan marad, nem is próbálunk élni azokkal. Nem lehet semmiféle profitorientált tevékenységet csinálni öt évig a sikeres pályázat esetén, amelyhez természetesen önrészt is biztosítani kell. Egy ilyen próbálkozás közel százezer euróba kerülhet esetünkben, ami óriási összeg. Nincs erre anyagi fedezetünk” – mondta.

A gróf ugyanakkor nem feltétlenül adná el a kastélyt. Inkább valamiféle együttműködést abban az esetben, ha például a magyar állam részéről érdeklődés mutatkozni az épület iránt. Összességében optimista, szerinte a gernyeszegi Teleki-kastélynak van jövője, évek múlva rendezvényközpontként működhetne, s egy kis múzeumnak is otthont adna, amelyek az erdélyi történelmet érintő fontos tematikákat dolgozna fel. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban

Az ország több mint felére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban
2024. június 11., kedd

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon

Személygépkocsi-utánfutóba rejtett női holttestre bukkantak kedden reggel Nagyváradon.

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon
2024. június 11., kedd

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen; Gyilkostó üdülőtelepen és Gyergyószentmiklóson akadozott az áramellátás a rossz idő miatt.

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen
2024. június 10., hétfő

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében

Ítéletidő tombolt hétfőn este több megyében: Déván háztetőket sodort le az orkán erejű szél, Temes megyében fennakadást okoztak a vonatközlekedésben a sínekre zuhant fák.

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében
2024. június 10., hétfő

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket

A következő három hét során eldől, miként fog kinézni az Európai Parlament összetétele. Winkler Gyula a Krónikának elmondta, hogy változásra van szükség, az az elvárás, hogy a parlamenti többség ne tartalmazzon militáns, radikális zöldeket.

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket
2024. június 10., hétfő

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak

A magyarság arányának megfelelő – sőt helyenként annál nagyobb arányú – szavazatszámokat kaptak az RMDSZ jelöltjei és jelöltlistái Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon, sikerült megtartani az öt polgármesteri pozíciót megyeszerte.

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak
2024. június 10., hétfő

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja

Totális győzelmet aratott az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi választásokon: sem román, sem pedig magyar ellenzéki párt listája nem érte el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Antal Árpád újrázó polgármester előbbi miatt bánkódik.

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja
2024. június 10., hétfő

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen

A Nemzeti Liberális Párt kérte a Beszterce város polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok újraszámolását, és a városi választási iroda helyt adott az óvásnak – tájékoztatta hétfőn az Agerpres hírügynökséget Diana Morar képviselő.

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen
2024. június 10., hétfő

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ

Az egymásra tevődött két választásnak és a magas részvételnek tulajdonítja az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, hogy idén gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt.

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ
2024. június 10., hétfő

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon