Élénkült az érdeklődés a választások iránt, a levélszavazatok begyűjtését is vállalja az EMNT

Gyergyai Csaba 2018. február 27., 13:06 utolsó módosítás: 2018. február 27., 14:59

Több mint ötvenezren erdélyi magyar neve került be a választói névjegyzékbe – jelentette be Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. Sándor Krisztina közölte, a szervezet elkezdi a mozgósítást a levélszavazatok begyűjtésére is.

Sándor Krisztina és Csomortányi István a kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: EMNT

A számok azt mutatják, Erdélyben növekvőben van az érdeklődés a magyarországi választások iránt, a demokrácia-központok meghosszabbított programmal üzemelnek, hogy segíthessenek az erdélyi magyar állampolgárok regisztrációjában, melyet március 24-ig lehet megtenni – jelentette ki Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke keddi, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az utóbbi hetek munkájának eredményeként

mára országos szinten több mint 70 ezer személynek ellenőrizték a regisztrációját, és segítettek abban, hogy neve felkerüljön a választói névjegyzékbe, ezek közül több mint 50 ezer személy regisztrált állampolgár.

Sándor Krisztina kérdésünkre elmondta, bár nincs egy kitűzött céljuk, örvendetes lenne, ha ez a szám március végéig elérné a 200 ezret. Területi eloszlás szerint az eddig regisztráltak közel 70 százaléka székelyföldi, a többi pedig megoszlik Partium és Közép-Erdély között. „Negyven nap maradt hátra a magyarországi választásokig, az elmúlt hetek intenzív munkája folytatódik. Amennyiben a szavazni kívánó polgárok személyesen nem tudják kérvényezni felvételüket a választói névjegyzékbe, az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által közösen működtetett www.valasztas.info honlapon is sikeresen regisztrálhatnak. Vidéki településeken a néppárt tagsága segít a regisztrálni kívánó polgároknak” – hangsúlyozta Sándor Krisztina.

Az EMNT ügyvezető elnöke továbbá bejelentette: a március 24-vel záruló regisztrációs időszakot követően rátérnek a munka második fontos szakaszára, a levélszavazatok begyűjtésére.

A választási borítékokat várhatóan március közepétől kezdődően küldik ki postán. A levélszavazattal együtt járó azonosító nyilatkozat kitöltésében, valamint azok konzulátusra való eljuttatásában idén is segítenek az EMNT demokrácia-központok.

„Már két alkalommal végeztünk hasonló munkát, előbb a 2014-es országgyűlési választások, majd a 2016-os népszavazás alkalmával, és

idén ismét arra biztatunk mindenkit, hogy ezúttal is bízzanak bennünk, kérjenek tőlünk segítséget, és juttassák el hozzánk a levélszavazatot tartalmazó borítékokat.

Kérjük, ne bízzák leveleiket a román postára" – mutatott rá Sándor Krisztina. A választás határideje kapcsán elhangzott: Erdélyben gyakorlatilag nem április 8-a a választás utolsó napja, hanem április 7-e – ez ugyanis a levélszavazatok beérkezésének határideje. Április 8-án a konzulátusokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkezők adhatják le szavazatukat, akik előzetesen kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hangsúlyozta Sándor Krisztina, aki minden erdélyi magyar állampolgárt arra biztatott, hogy éljen szavazati jogával.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) hétvégen tartotta országos küldöttgyűlését, melynek keretében a tagság bizalmat szavazott a következő két évre Csomortányi Istvánnak, a szövetség korábbi elnökének. Csomortányi elmondta, az alakulat részt vesz abban a közös erdélyi munkában, amelynek a célja, hogy minél többen tudjanak a 2018-as magyarországi országgyűlések választás jogával élni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat