Elásták a csatabárdot Bihar megyében: négypárti együttműködés Nagyvárad és a vidék fejlődése érdekében

Bálint Eszter 2019. július 29., 19:58 utolsó módosítás: 2019. július 29., 22:42

Hosszú évek sárdobálását követően megállapodást kötöttek a legnagyobb támogatottsággal bíró Bihar megyei politikai alakulatok. Ígérik, együtt lépnek fel a megye fejlődése érdekében.

Újra szárnyalhat. Közös cél a nagyváradi reptér fejlesztése és új járatok indítása Fotó: Facebook/Aeroportul International Oradea

Meglepő fordulat történt a hét végén a Bihar megyei politikai prérin: hosszú évek csatározásait követően együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

Az alakulatok közös célja a megye szempontjából fontos projektek kölcsönös támogatása, illetve a helyi önkormányzatok egyenlő arányú támogatása.

A Cseke Attila, Ioan Mang, Ilie Bolojan, valamint Ciprian Blejan megyei pártelnökök által vasárnap aláírt paktum igencsak elmérgesedett helyzetnek vet véget, ami abból indult ki, hogy a nagyváradi közgyűlésben fölényes liberális többség van, ám a megyei önkormányzati képviselő-testületet a PSD–ALDE–RMDSZ-koalíció irányítja, a megyei tanács elnöke pedig az RMDSZ-es Pásztor Sándor. Nincs azonban fölényes többségük, így fontos projektek elfogadásakor a PNL keresztbe tud tenni, és tett is sokszor. Közben a liberálisok azzal vádolták a hárompárti koalíciót, hogy azon önkormányzatok között osztja ki a pénzt, amelyben ők adták a polgármestert, a PNL-es vezetésű települések pedig nem látnak a pénzekből.

Arányos pénzosztást remélnek

Elviekben ezt a patthelyzetet oldaná fel a most megkötött megállapodás.

A paktum értelmében a Bihar megyei önkormányzat és a nagyváradi képviselő-testület egyaránt vállalja, hogy bizonyos feltételek mellett használja fel az adóvisszaosztásból származó bevételeket.

A megyei közgyűlés az adóvisszaosztásból származó összegek felét aszerint osztja szét, hogy az egyezményt aláíró pártok hány önkormányzatot irányítanak, aki a legtöbb településen megnyerte a választásokat, annak jár a legtöbb. A fennmaradó 50 százalék sorsáról a megyei önkormányzat dönt a beérkezett pályázatok alapján.

Közös célok

A felek megállapodtak ugyanakkor abban is, hogy közösen szállnak síkra a Bihar megye és Nagyvárad számára fontos beruházásokért. Elsőként az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának a megépítését említették, vele együtt a Váradot a sztrádához kapcsoló úttal. Ott találjuk a felsorolásban a Via Carpatiát, vagyis a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat, a vasúti hálózat bővítését a régió fontosabb települései felé. Közös prioritásként jelölte meg ugyanakkor a négy politikai alakulat a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér fejlesztését, illetve a bel- és külföldi járatok bővítését, az új váradi sportcsarnok megépítését, mint ahogy a váradi egyetemi oktatás fejlesztésének támogatását, valamint a Bihar megyei turizmus és vidéki gazdaság fejlesztését célzó koherens intézkedések foganatosítását is.

A megállapodás a 2024-es önkormányzati választásokig érvényes, vagyis a 2020-as önkormányzati választások után is kötelező érvényű marad, függetlenül az azt követő politikai változásoktól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat