Egyre erősebb az erdélyi NATO-jelenlét légi támasza, egymást túllicitálva fejleszt Washington és Bukarest

Egyre erősebb az erdélyi NATO-jelenlét légi támasza, egymást túllicitálva fejleszt Washington és Bukarest

Elrettentő védelem. A NATO stratégiai helyszínként tekint az aranyosgyéresi légi bázisra, ahol F-16-os román repülőszázad jön létre

Fotó: Román védelmi minisztérium

Elkészültek a tervek Románia egyik legnagyobb közberuházása, az aranyosgyéresi légi támaszpont felújításának kezdeti szakaszáról: a több mint 1,3 milliárd lejt felemésztő katonai fejlesztések első, 500 milliós tétele az Erdélyben létesítendő új F-16-os repülőszázad számára „rak fészket”. A román állam által pénzelt munkálatok mellett az Egyesült Államok is rengeteget költ arra, hogy a NATO-haderő otthon érezze magát a Kolozs megyei létesítményben.

Páva Adorján

2024. január 22., 09:442024. január 22., 09:44

A román hatóságok átvették az elkészült dokumentációt, így lezárult az aranyosgyéresi légi támaszpont felújításának tervezési szakasza – közölte a minap a munkát elvégző konzorcium fővállalkozója. A Leviatan Design emlékeztetett, az általuk megrajzolt projekt célja a reptéri infrastruktúra megteremtése az F-16-os vadászbombázó repülőgépek számára a Kolozs megyei kisváros határában, Románia egyik legnagyobb közberuházása révén. A tervezőcég Facebook-oldalán közölte,

az aranyosgyéresi projekt rendkívül összetett, és a közismert geopolitikai helyzetben kiemelten fontos a NATO védszövetségéhez tartozó Románia számára, a gyéresi légi támaszpont pedig az egyik létfontosságú stratégiai eleme az ország védelmi és biztonsági infrastruktúrájának.

A Leviatan csapata a munka során 87 épületet (hangárok, műhelyek, irodák összesen 100 ezer négyzetméteres alapterülettel) és 30 további elemet (platformot, utat, pályát 500 ezer nm-en) tervezett meg.

A vállalkozás 2021-ben nyerte el az összesen mintegy 1,3 milliárd lejes (284 millió amerikai dolláros) projekt első, mintegy 500 millió lejes (109 millió dolláros) szakaszának tervezési és kivitelezési munkálatait egy nemzetközi cégcsoportosulás élén. Amint az Adevărul egyik korábbi cikkéből is kiderül, a liciten 67 pályázó vett részt, ám a végén csak egyetlen, a későbbi nyertes maradt, a többit kizárták a titkosított eljárás során.

„Szemet szúrt”, hogy a győztes fővállalkozó, a Leviatan a védelmi minisztérium egy volt alkalmazottjának tulajdonában van, és nincs nagy tapasztalata katonai létesítmények terén.

Korábban inkább házakat, kereskedelmi egységeket, szállodákat tervezett, illetve a hadseregnek is dolgozott már két hangár megtervezése során. Ugyanakkor 2017-be előzetes megvalósíthatósági tanulmányt készítettek az aranyosgyéresi bővítésekről. Az alvállalkozók között viszont találni civil és katonai repterek építése terén nagy tapasztalattal rendelkező angol vállalkozást is.

Érdekesség, hogy a versenytárgyalás során kizárt „konkurencia” közül két pályázó is megóvta a döntést, ám végül mindketten visszavonták fellebbezésüket. Egyikük az Adevărulnak azt nyilatkozta, „más üzleti lehetőségekre”, versenytárgyalásokra, projektekre kívántak összpontosítani.

Galéria

A tervezőcég által közölt látványterv-illusztráció

Fotó: Facebook/Leviatan Design

A NATO-haderő azonban különösebben nem foglalkozik azzal, éppen ki tervezi-bővíti az aranyosgyéresi létesítményt: a lényeg a fejlesztés. És hogy mennyire fontos ez például az Amerikai Egyesült Államok számára is, mi sem bizonyítja jobban, mint a Washington által – Bukaresttel párhuzamosan – az erdélyi katonai bázis korszerűsítésére költött pénz.

A Pentagon 2018-ban 40 millió dollárt szánt erre, majd további több mint 150 millió dollárt különített el az aranyosgyéresi katonai bázis több szakaszban elképzelt fejlesztésére. „A munkálatok megalapozzák a US Air Force hosszas jelenlétét Romániában. Aranyosgyéres stratégiai helyszín, amelynek korszerű infrastruktúrára van szüksége, hogy biztosítsa a légi küldetések erőteljesebb mobilitását és hogy lehetővé tegye a US Air Force gyors reakcióját bármiféle biztonsági fenyegetésre a régióban” – közölte akkor az amerikai légierő.

Amely tavaly szeptemberben egy 34 millió dolláros fejlesztési szakaszt zárt le a 71-es számú aranyosgyéresi légi bázison. A projekt keretében egy földi irányítóközpontot, több harci repülő befogadására alkalmas új hangárt és parkolókat építettek.

A fejlesztések nem meglepőek annak ismeretében sem, hogy az amerikai légierő az elmúlt években számos gépét az erdélyi kisváros határába irányította: megfordultak már F-15-ösök, F-16-osok és F-22 Raptorok, illetve MQ-9 Reaper harci drónok is az Emanoil Ionescu tábornokról elnevezett, tulajdonképpen Aranyoslóna községhez tartozó katonai repülőtéren.

Ugyanakkor a várhatóan 2025-ben befejeződő masszív amerikai és román fejlesztések egyik legfőbb célja Románia második F-16-os repülőszázadának befogadása. Bukarest ugyanis 32 Fighting Falcon vadászbombázót vásárolt Norvégiától, hogy a meglévő, 17 F-16-ost felvonultató mellett újabb két repülőszázadot hozzon létre, az egyiket Aranyosgyéres bázissal, a másikat a konstancai Mihail Kogălniceanun.

Az első három F-16 Fighting Falcon vadászgép november végén érkezett meg a skandináv országból a borceai 86-os légi bázisra, ahol addig állomásoznak, amíg nem válik működőképessé az erdélyi repülőszázad.

Amint arról beszámoltunk, a repülőgépek üzemképes állapotban érkeznek, és üzemeltetésük biztosított legalább 10 évre, ami alatt Románia átáll az ötödik generációs repülőgépekre. Egyébként a Călărași megyei Borcea légi bázison szintén tavaly novemberben avatták fel a román és ukrán pilóták felkészítését szolgáló Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC).

korábban írtuk

Bár beharangozták, egyelőre még nem képeznek ukrán pilótákat a romániai F-16-os kiképzőközpontban
Bár beharangozták, egyelőre még nem képeznek ukrán pilótákat a romániai F-16-os kiképzőközpontban

Bár korábban beharangozták, hogy a Romániában létrehozott, F-16-os vadászrepülőgépek pilótáinak kiképzésére szolgáló központban ukrán pilótákat is képeznek majd, egyelőre csak román pilóták vesznek részt a képzésben.

Románia tavaly novemberben kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg az ország áttér az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőkre. A beszerzett gépeken a bákói Aerostar hadiipari vállalat végzi el azokat korszerűsítéseket, amelyek nyomán a norvég F-16-osok is a Portugáliától korábban vásárolt gépekkel azonos (M6.X szintű) felszereltséget kapnak.

korábban írtuk

Átrepült Norvégiából Romániába a légierő számára vásárolt első három F-16-os vadászgép
Átrepült Norvégiából Romániába a légierő számára vásárolt első három F-16-os vadászgép

Megérkezett szerdán a borceai 86-os légi bázisra a Norvégiától vásárolt első három F-16 Fighting Falcon vadászgép – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

Közben a bukaresti parlament házbizottságai tavaly októberben jóváhagyták a védelmi minisztériumnak azt a kérelmét, hogy összesen 32 F-35-ös harci repülőgép beszerzésével korszerűsítse a román légierőt. A tárca az ötödik generációs, többcélú vadászgépeket az amerikai külföldi fegyvereladási program (FMS) keretében vásárolná meg 6,5 milliárd dollárért.

korábban írtuk

Erdély fölött köröznek a legrettegettebb nehéz vadászbombázók
Erdély fölött köröznek a legrettegettebb nehéz vadászbombázók

Megérkezett az aranyosgyéresi légi bázisra az Amerikai Egyesült Államok F–22 Raptor különítménye – közölte szerdán Facebook-oldalán a Román Légierő.

korábban írtuk

Fejre állt a „Kaszás”: lezuhant az amerikaiak harci drónja Aranyosgyéres közelében
Fejre állt a „Kaszás”: lezuhant az amerikaiak harci drónja Aranyosgyéres közelében

Az aranyosgyéresi légitámaszpont közelében lezuhant csütörtökön az amerikai légierő MQ-9 Reaper típusú harci drónja, emberi sérülés nem történt.

korábban írtuk

Rettegett amerikai drónok pásztázzák az égboltot Erdély fölött
Rettegett amerikai drónok pásztázzák az égboltot Erdély fölött

Bár eddig nem verte nagydobra, az amerikai hadsereg jelenléte a Kárpátokon túli régiókon kívül Erdélyben is hangsúlyossá vált, mindenekelőtt Oroszország sakkban tartása céljából. A katonai szuperhatalom egyik regionális hídfőállásának az aranyosgyéresi légi bázis számít, amelynek arzenáljába imm&

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében