Egy szobor ide, egy oda?

Szucher Ervin , Szucher Ervin 2007. június 05., 00:00
Marosvásárhely – Paritásos alapon engedélyezné a szoborállítást Dorin Florea polgármester. A város multikulturalitására hivatkozva, csakis paritásos alapon tudja elképzelni az emlékművek állítását Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármester. Az elöljáró tegnap kijelentette: neki semmi kifogása az ellen, hogy az önkormányzat „valamilyen magyar költőnek” szobrot szavazott meg, de a hagyomány és a jóérzés jegyében ezzel egy időben emeljenek szobrot „a másik fél” történelmi képviselőjének is.

Azzal, hogy a múlt heti tanácsülésen egyhangúlag megszavazott Aranka György-szobrot össze szeretné kapcsolni egy román személyiség emlékművével, Florea önmagának mond ellent. A vásárhelyi elöljáró három évvel ezelőtt a nagy-romániás politikusokkal együtt vehemensen támadta az RMDSZ tanácsosait, mivel azok a paritásos rendszerhez ragaszkodtak. A polgármester korabeli nyilatkozatai szerint a magyar tanácsosok zsarolták román kollégáikat, amikor csak azzal a feltétellel egyeztek bele Mihai Viteazul mellszobrának a felállításába, ha az önkormányzat ugyanazon a gyűlésen elfogadja a Rákóczi-emlékmű felállítását.

Dorin Florea a már megszavazott Bodor-kút visszaállítása kapcsán is rosszallását fejezte ki. Mint mondta, az egykori zenélő kutat nem szabad eredeti méreteiben elkészíteni. „Amikor a város főtere vásártér volt, egyféleképpen nézett ki a kút, most másként mutatna; nem szabad bezsúfolni” – érvelt az elöljáró, aki egyben kijelentette: ha lesz Bodor-kút, akkor kapjanak emlékművet az Erdélyi Iskola felvilágosodáskori román kulturális mozgalom képviselői is. Csegzi Sándor alpolgármester a Krónikától értesült felettese elképzeléséről. „Én csak Aurel Filimon, a Maros Megyei Múzeum megalapítójának szobráról tudok, ezt szerintem a tanács RMDSZ-frakciója nem ellenezné. Szóba került viszont a főtér átrendezése és az oda egyáltalán nem illő ismeretlen katona elköltöztetése. Véleményem szerint a központban egy összefogó műalkotásnak lenne helye, amely kezelné az elmúlt évszázad valamennyi sérelmét” – vélekedett Csegzi. Kollégája, Bakos Levente már hallott Florea tervéről. „Egy magánbeszélgetés alkalmával a polgármester kijelentette, hogy amennyiben a főtér alsó végéből elköltöztetik az ismeretlen katona szobrát, helyébe csakis az Erdélyi Iskola képviselőit ábrázoló műalkotást tudná elképzelni” – mondta el lapunknak a másik alpolgármester.

Bakos elfogadhatatlannak tartja Florea javaslatát, miszerint az egykori székely ezermester, Bodor Péter készítette kútnak mindössze a kicsinyített mását állítsák vissza. A szakemberek egyelőre abban sem tudtak megállapodni, a főtéri virágóra elé vagy mögé helyezzék el a zenélő kutat. A műépítészek tanácskozásán az is elhangzott, hogy a műalkotást az óra helyén is fel lehetne állítani. A kút 19. századi eredeti helyén amúgy ma ortodox katedrális áll.

Marosvásárhely főterén jelenleg csupán román vonatkozású szobrok állnak; az első és második világháború után innen eltávolított műalkotások közül egyet sem állítottak vissza. Az 1990 után, magyar személyiségek emlékére készült szobrok a központban, de a Rózsák terén kívül kaptak helyet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat