Dívik a rasszizmus polgármesteréknél: Florea után a jászvásári előljárón a sor, hogy befizesse a tízezer lejes bírságot

MTI 2020. január 29., 19:13

Az országos diszkriminációellenes tanács ismét súlyos pénzbírságot szabott ki, ezúttal Jászvásár (Iași) polgármesterére, aki egy nyilatkozatában a kongóiakat, a szomáliaiakat és a szíriaiakat sérttette meg.

Fotó: Facebook/Mihai Chirica

Az elöljáró egy szeptemberben közzé tett interjúban jelentette ki, hogy elárasztják a térséget „a nemrég fáról lemászott kongóiak, szomáliaiak és szíriaiak és más nemzetek, meghódítanak bennünket és főnökeink lesznek”.

A hatóság tízezer lejes bírságot rótt ki Mihai Chiricára, akit más nemzeteket sértő kijelentése miatt marasztaltak el.

A testület rövid idő alatt másodszor rótt ki ilyen súlyos bírságot. A múlt szerdán Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert marasztalta el gyűlöletbeszéd miatt, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében. A testület a marosvásárhelyi polgármestert ugyancsak tízezer lejre büntette.

Florea a Romániában gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális kérdőívet kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Asztalos Csaba, a testület elnöke az MTI-nek akkor elmondta, hogy ez a bírság az egyik legsúlyosabbnak számít, amit romániai közszereplőre egy nyilatkozat vagy kijelentés miatt kiróttak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat