Csendesült, de nem szűnt meg a zúgolódás az egészségügyben

Bíró Blanka 2018. május 09., 22:50

Nem elégedettek teljes mértékben a Krónikának nyilatkozó egészségügyi szakemberek a bérekkel kapcsolatos fejleményekkel, holott az ágazat alkalmazottainak többségét tömörítő Sanitas szakszervezet országos vezetősége a kormány tagjaival kedden tartott maratoni tárgyalás után úgy döntött, elállnak a péntekre meghirdetett általános sztrájktól.

Fotó: Gov.ro

Vasile Neagovici, az érdekvédelmi tömörülés Kovászna megyei elnöke lapunknak úgy fogalmazott: ha a kormánnyal folytatott egyeztetés előtt nagyon elégedetlen volt, most már csak egyszerűen elégedetlen. Rámutatott:

kilencpontos követeléslistájukból hat teljesítésére tett ígéretet a kabinet, ennek nyomán legalább megoldódott az ügyeleti pótlék kifizetése.

Továbbá azzal, hogy a pótlékok vonatkozásában eltörölték a 30 százalékos plafont, legalább nem csökkennek a jövedelmek, de Neagovici szerint az anomáliák, méltánytalanságok még mindig fennállnak. „Hatalmas szakadék alakult ki az ágazatban a fizetések között. A felsőfokú végzettségű alkalmazottak egy része, így a biológusok, a pszichológusok, vagy a kinetoterapeuták továbbra sem részesülnek bérkiegészítésben, és a betegápolók, a takarító személyzet, valamint az adminisztratív személyzet sem kap fizetésemelést” – részletezte a megyei szakszervezeti vezető.

Neagovici abban bízik, hogy a kormány ígérete szerint őszre kidolgoznak egy új egészségügyi törvényt, az egységes közalkalmazotti bértörvényből pedig átkerülnek abba a fizetésekre vonatkozó szabályozások. Hangsúlyozta,

rendkívül nehéz időszakon vannak túl, az alkalmazottak nem értették, mi történik, miért lehet egyik kórházban megadni a maximális pótlékot, a másikban pedig nem, miért csökkennek a jövedelmek – ezeket a kérdéseket meglátása szerint legalább sikerült tisztázni.

„Kérdés, hogy lesz-e elegendő pénz”

Nem kifejezetten derűlátó András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház igazgatója sem, aki szerint továbbra is kérdés, lesz-e elegendő forrás a megemelt bérek, illetve pótlékok kifizetésére. A szakember ugyanakkor emlékeztetett: mindezek egyelőre csak ígéretek, a tárgyaláson megoldásként született módosítások akkor lépnek érvénybe, ha ezekről dokumentum jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

Még meg sem száradt a tinta a legutóbbi, a bérekre és a pótlékokra vonatkozó szabályozásokon, most újra módosítanak. Őrület ezt így követni”

– fogalmazott a kórházmenedzser. András-Nagy Róbert úgy vélte: a méltánytalanságokat így sem sikerült teljesen kiküszöbölni, szerinte megoldást a teljesítményalapú bérezés bevezetése jelentene. „A betegellátás minősége csak akkor javul, ha a teljesítményalapú bérezést bevezetjük. Ha magasabb pótlékot kap az alkalmazott, nem lesz kedvesebb a beteggel” – magyarázta az igazgató.

Fél napon keresztül tárgyaltak

A Sanitas vezetői kedden közel tizenkét órán keresztül tárgyaltak a kormány illetékeseivel, akiknek sikerült meggyőzniük az alkalmazottak képviselőit, így azok elálltak a péntekre beharangozott általános sztrájk kirobbantásától. So­rina Pintea egészségügyi, valamint Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter bejelentette: módosítani fogják az egységes bérezési törvényt.

A megállapodás egyik sarkalatos pontja arra vonatkozik, hogy mindazok az egészségügyi dolgozók, akiknek az elmúlt hónapokban csökkent a fizetése, visszakapják az elvont összeget.

Mindazonáltal Lia Olguţa Vasilescu úgy pontosított, hogy megmarad az a törvényben rögzített rendelkezés, miszerint az alkalmazottak esetében a bérpótlék nem haladhatja meg a fizetésalap harminc százalékát. Sorina Pintea közölte, a szakszervezeti vezetőkkel és a kórházak menedzsereivel folytatott megbeszélésen arra a következtetésre jutottak, hogy számos esetben az vezetett béranomáliához, hogy bizonyos egészségügyi intézményeknél „szubjektív módon” értelmezték az egységes bérezési törvényt és a pótlékokra vonatkozó rendelkezéseket.

{K1}

Kipótolják a béreket

Leonard Bărăscu, a Sanitas vezetője a miniszterekkel közösen tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy sikerült közös nevezőre jutni. A szakszervezet által szerdán ismertetett megállapodás értelmében egyezség született arról, hogy pótlólagos összegeket utalnak ki minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki kevesebb bért kap, mint 2018 februárjában. Ez az összeg teljes egészében fedezi a különbséget.

Megmaradnak a pótlékokra vonatkozó korlátozások, de mindenütt biztosítják a többletjuttatások minimális szintjét.

Lehetőség lesz a 30 százalékos keret átlépésére az egyetlen szakra specializálódott kórházakban és a mentőszolgálatnál. Az egyezség szerint az orvosok ügyeleti pótlékát nem a 30 százalékban maximált pótlékalapból fizetik, továbbá folytatják a kollektív munkaszerződés tárgyában megkezdett tárgyalásokat, és az egészségügyi asszisztenseknek megfelelő besorolásba kerülnek a bábák és a nővérek. „A bérekre vonatkozó előírások 2018 májusától lépnek érvénybe. Miután megköttetett a fenti egyezség, a szakszervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy lemondanak a május 11-re tervezett általános sztrájkról” – szögezi le az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat