Biztonsághiány vezet a túl korai italozáshoz – Orvosok, pszichológusok a fiatalok veszélyes szokásának okairól

Tóth Gödri Iringó 2021. február 22., 18:20

Leginkább azok a fiatalok válnak rendszeres alkoholfogyasztókká, akik otthon azt érzik, hogy nem figyelnek rájuk – állapították meg a Krónikának nyilatkozó szakemberek, akiket annak kapcsán faggattunk, hogy egy felmérés szerint uniós szinten listavezetők a romániai kamaszok az italozás terén. Orvosok, pszichológusok segítségével jártuk körül, mennyire aggasztó a helyzet a hazai társadalom számára, milyen okai és következményei vannak, lehetnek a túl korán kezdett italozásnak.

Fenékig. A túlzott alkoholizálás a kitűnni akarás egyik jele Fotó: Veres Nándor

Egy nemrég közzétett, középiskolások válaszain alapuló felmérés szerint európai uniós viszonylatban a romániai diákok listavezetők az alkoholfogyasztás terén: a fiatalok nyolcvan százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, átlagosan tizenhárom évesen próbálják ki először a szeszes italokat. A kamaszok alkoholfogyasztási szokásai kapcsán az emberek hajlamosak lazán legyinteni, mondván, hogy középiskolásként mindenki iszogatott néha. Ám annak tükrében, hogy például az Egyesült Államokban hivatalosan 21 éves kor alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, vagy hogy Skóciában az üzletek többségében 25 év alattit nem szolgálnak ki alkohollal, érdemes elgondolkodni: rendben-e van-e az, hogy Kelet-Közép-Európában hajlamosak vagyunk elfogadni, amikor mondjuk egy 14–15 éves iszogat.

Kell éreztetni, hogy nincs egyedül

Barna Katalin kolozsvári pszichológus szerint amikor ilyen statisztikákat látunk, fontos, hogy ne általánosítsunk, hanem tudatosítjuk, hogy ebben a nyolcvan százalékban egyaránt vannak olyanok, akik néha, egy-egy buliban megisznak egy sört, és olyanok, akik tényleg rendszeresen fogyasztanak alkoholt, akár minden hétvégén berúgva. A gyakoriság mellett a mennyiség is fontos tényező, ami az életkorral is összefüggésben van, hiszen egy 14 éves lehet, hogy már egy sör után olyan állapotba kerül, mint egy 19 éves három-négy után.

A pszichológus tapasztalata szerint leginkább azok a fiatalok válnak rendszeres alkoholfogyasztókká (és ugyanez vonatkozik a dohányzásra is), akik otthon azt érzik, hogy nem figyelnek rájuk.

A helyzet nagyon összetett, kétélű, hiszen egy természetes folyamat része, hogy 14–15 évesen a szülőnek el kell engednie a gyermek kezét, engednie kell, hogy megismerje a világot, de eközben nagyon fontos, hogy azért ott legyen mellette, támogassa. A serdülő önállósodása nem azt jelenti, hogy a szülő ne figyeljen rá. Gyakran megesik: a szülők arra panaszkodnak, hogy nem tudnak beszélgetni a fiatallal, de ezt nem szabad ilyen egyszerűen kijelenteni, elfogadni. Ezek folyamatok eredményei, részei. Ha a fiatallal nehéz is beszélni, de ott kell lenni mellette, kell kérdezni, hogy érezze, van egy biztonsági háló, van családi támogatottság mögötte. Ha megvan ez a biztonságérzet, akkor kevésbé valószínű, hogy az alkoholizálást választja kikapcsolódásként.

Tiltás helyett határmutatás

Már 9–10 éves korban elkezdődnek olyan folyamatok, érik olyan ingerek a fiatalokat, amelyek kihatnak a későbbi viselkedésükre, így fontos lenne, hogy a szülők már ekkor tudatosan viszonyuljanak például az alkohol és a dohányzás kérdéséhez.

Fontos lenne, hogy a vehemens tiltás helyett inkább arra tanítsuk meg a gyereket, hogy hol vannak a határok.

Ha még gyerekként, kiskamaszként megérti, hogy mi a mértékletesség, hogy mi a helyes viszonyulás az alkoholfogyasztáshoz, akkor elkerülhető a gyakran igencsak heves kamaszkori, dacon és dühön alapuló viták egy része.

Barna Katalin elmondása szerint az iskolán belül, az oktatásban nem igazán jelenik meg ez a téma, az iskolapszichológusok is ritkán beszélnek az alkoholfogyasztásról, míg például az északi országokban az iskolai nevelés szerves része az is, hogy ilyen téren is tudatosságra neveljék a fiatalokat. Természetesen a fejlettebb országban is isznak alkoholt a kiskorúak is, mindig, mindenhol vannak és lesznek is különböző helyzetek, életkörülmények, csoportok, amelyek mást-mást eredményeznek, ám a tapasztalat mégis azt mutatja:

ott, ahol nagyobb hangsúly fektetnek a kérdésre, egyre több gyerek kerül ki az úgymond veszélyzónából, kisebb az esélye, hogy rendszeres alkoholfogyasztóvá válnak.

A szülő és az iskola közös feladata lenne a fiatalokkal foglalkozni, nem elég csak az egyik felől jövő inger.

Bár az életkorra vonatkozó jogi korlátozások, törvények valamilyen szinten csökkenthetik a fogyasztást, illetve minél magasabb ez az életkor, annál valószínűbb, hogy a fiatal felelősségteljesen vesz és fogyaszt alkoholt, a pszichológus tapasztalatai szerint könnyű „kijátszani” a rendszert. A fiataloknak gyakran az idősebbek veszik az alkoholt, akik néha nem is gondolnak bele, hogy az a három-négy sör, amit ők épp csak megéreznek, egy 15–16 évesre nagyon másként hat.

Fotó: Kristó Róbert

Excentrikus viselkedésforma

Andreea Salan, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház gyermekpszichiátriai osztályának vezetője szerint a nemrég közölt számok egy olyan problémára, jelenségre világítanak rá, ami eddig is létezett, csak viszonylag kevesen, néhány szakember és civil szervezet foglalkozott specifikusan a kérdéssel. Bár statisztikai adatokat nem tud közölni, tapasztalatai szerint

az elmúlt öt-tíz évben nem nőtt látványosan az alkoholt fogyasztó fiatalok száma, illetve nem csökkent az az életkor sem, amikor kipróbálják a szeszes italokat.

Mint orvos, szakorvos, a sürgősségi ügyeletben és a szakrendeléseken egyaránt találkozik túlzott alkoholfogyasztással, bár az utóbbi ritka, ritkán viszi egy szülő amiatt a gyerekét pszichiáterhez, mert alkoholproblémái vannak.

Ha egy fiatal ittas állapotban a sürgősségre kerül, minden esetben foglalkozik vele pszichiáter (is), miután ellátták az esetleges sebeket, sérüléseket, vagy éppen magához tér egy alkoholkómából. A kivizsgálást tanácsadás követi a helyzet súlyossága függvényében, hiszen olyan esetek egyaránt vannak, amikor valaki rendszeres fogyasztó, vagy csak alkalmi ivó.

A rendszeres vagy mértéktelen alkoholfogyasztás a fiataloknál gyakran társul más pszichés problémákkal, például depresszióval, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral, alkalmazkodási nehézséggel.

A túlzott alkoholizálás tulajdonképpen egy excentrikus viselkedésforma az érvényesülés érdekében, hogy kitűnjenek.

Éppen ezen összefüggések miatt, ha valaki ilyen probléma miatt bekerül a gyerekpszichiátriára, igyekeznek „nem kiengedni a kezeik közül”, nyomon követni a kamaszkora alakulását.

Az igazi negatív családi példa

Andreea Salan szerint a családi „minták” nem feltétlenül okozzák azt, hogy a fiatal is többet iszik, sőt a negatív példa gyakran vált ki ellenérzést. A családi tényezők kapcsán inkább annak van negatív hatása, ha olyanok a családi körülmények, hogy fiatalnak nem jut figyelem, nem találja helyét, bizonytalan. Az ilyen helyzetben, amikor emocionális problémák, bizonytalanság lép fel, nagyobb az esély, hogy egy „rossz társaság” hatására, mások nyomására az alkoholba kényszerülnek, menekülnek.

Azt is tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok sokkal korábban kezdik az „életet”, sokkal hamarabb találkoznak dolgokkal, kipróbálnak és letudnak dolgokat.

Lehet, hogy az alkohol helyett később marihuánát, könnyű drogokat fogyasztanak alkalmanként feszültségoldásra, de az is lehet, hogy húszas éveik elejére már odaérnek, hogy megértik, hogyan viszonyuljanak felelősségteljesen mind a saját életükhöz, mind pedig a szerfogyasztáshoz.

Dr. Andreea Salan kiemelte, hogy nem a parancsolónak tekintett szülő vagy a gyakran ellenségnek titulált tanár kellene hogy beszéljen a témáról a kamaszokkal, hiszen az ilyen szájbarágás ritkán hasznos. Meg kell találni a módszereket, amelyek által el lehet érni a fiatalokat – például kötetlen beszélgetéseket szervezni akár volt alkoholistákkal, a helyzetet belülről ismerő szakemberekkel, olyanokkal, akik testközelből ismerik a helyzetet, vagy tapasztalatokat feldolgozó filmeket nézni.

Nem fogják fel a veszélyeket

Vajas Tóth Tímea kolozsvári háziorvos tapasztalatai szerint a környezeti és részben a genetikai tényezők is befolyásolják a fiatalok alkoholfogyasztását. Ő is hangsúlyozta, hogy a környezeti behatások nagyon összetettek: az otthoni minta, a baráti, iskolai közösség, illetve az is hozzátartozik, hogy az életkorral együtt járó érzelmi hullámokhoz, válságokhoz hogyan viszonyul a fiatal környezete.

A szakember szerint ha a fiatalok már 18 éves koruk előtt rendszeresen alkoholt fogyasztanak, négyszer nagyobb az esélyük, hogy alkoholisták legyenek, mint azoknak, akik csak 18–20 éves kor felett kezdenek inni.

Továbbá az alkohol károsítja a központi idegrendszert, májcirrózist okozhat, étvágytalanságot, étkezési problémákat. A fiatalok hajlamosak nem tudomásul venni ezeket a veszélyeket, számukra távolinak tűnnek, ők csak egy „jó bulit látnak”, pedig a korán elkezdett, tartós fogyasztás magában hordozza ezeket a veszélyeket.

Vajas Tóth Tímea beszélt az alkoholfogyasztás közvetett hatásairól is, például arról, hogy

ittas állapotban a fiatalok hajlamosak olyan dolgokat közzétenni a közösségi médiában, amelyeket később megbánnak,

esetleg a túlzott fogyasztás miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek – főleg a lányok, vagy akár memóriakiesést tapasztalnak –, ami komoly érzelmi sérüléseket, lelki nyomokat okozhat egy labilis serdülőnek.

A fiatalok kapcsán nem igazán szokás függőségről beszélni: a helyesebb kifejezés, hogy vannak aktív használók, akikkel egyre inkább foglalkoznak a segítő szakmákhoz tartozók, a civil szervezetek. A téma bizonyos szempontból kezdett egyre inkább felszínre kerülni az elmúlt évtizedben, de az információterjedés ellenére nem beszélhetünk csökkenő tendenciáról a probléma súlyosságát illetően. Másfelől a szakemberek egyetértenek abban, hogy ma már sokkal szélesebb a „választék”: ha a diák, a fiatal el akar lazulni, feltöltődni, az alkoholmámor vagy egy-két sör helyett sokan választják a könnyű drogokat, a marihuánás cigit – de ez természetesen nem azt jelenti, hogy fellélegezhetünk, mert kevesebb fiatal iszik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport