Beke-ügy: Tőkés tájékoztatta az Európai Parlamentet a „magyar politikai foglyokról”

Krónika 2018. július 05., 17:20 utolsó módosítás: 2018. július 05., 17:22

Eljutott a székelyföldi terrorperben született ítélet híre Strasbourgba is, amelyről Tőkés László európai parlamenti képviselő levélben tájékoztatta képviselőtársait, valamint az uniós törvényhozás elnökét, Antonio Tajanit.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kommunista diktatúra bukása után huszonnyolc évvel Romániában tovább él a magyarellenes nacionalizmus.

„Ceaușescu diktátor uralmának idejét idézve, terrorizmus hamis vádjával börtönbe vetettek két székely magyar fiatalembert. Kérem az Elnök urat és a Tisztelt Házat, hogy járjanak közben Beke István Attila és Szőcs Zoltán politikai foglyok kiszabadítása érdekében!” – olvasható Tőkés László levelében.

Az EP-képviselő megállapítja, hogy a bukaresti döntés hatalmas felháborodást keltett a romániai magyar nemzeti közösség soraiban. Ennek tagjai szerinte szinte egyöntetűen úgy érzékelik, hogy a nemzetállami hatóságok mostani lépése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul.

Tőkés László közleménye szerint az erdélyi képviselő az Európai Parlament csütörtök délelőtti strasbourgi plenáris ülésén napirend előtti felszólásban készült felhívni az európai törvényhozás, az unióbeli közösségek és a nemzetközi nyilvánosság figyelmét az ítéletre, ám nem nyílt alkalma az EP plénumán való felszólalásra, ezért juttatta el mondanivalóját levélben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat