„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

„Az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét értük el” – Kelemen Hunor a választási eredményekről

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Kolozsvári székhelyén is választási sikereit ünnepelte hétfő délután az RMDSZ: 99 százalékos feldolgozottság mellett biztosan örülhetnek két európai parlamenti képviselőnek, megannyi „megőrzött”, jó néhány „visszaszerzett” településnek, újdonságnak számító győzelmeknek. Eddig 199 településről derült ki, hogy biztosan RMDSZ-es polgármester vezeti őket az elkövetkező négy évben.

Tóth Gödri Iringó

2024. június 10., 17:012024. június 10., 17:01

2024. június 10., 17:062024. június 10., 17:06

„Bár még nincsenek végleges eredmények, már sok mindent látunk” – kezdte választásösszegző kolozsvári sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, kiemelve, hogy szerinte pártja és az erdélyi magyarok az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét érték el az idén, amit a számok is alátámasztanak.

Leszögezte, hogy 99 százalékos feldolgozottság mellett az RMDSZ kicsivel több, mint 566 ezer szavazatnak örvend az EP-választáson, ami 6,5 százalékos eredményt jelent, azaz két biztos képviselőt a párt színeiben.

Hozzátette: az eredmények azt mutatták, hogy az erdélyi magyar közösség megértette az EP-választások fontosságát. „A mi közösségünk megértette az európai parlamenti választásoknak a tétjét, és ez azt jelenti, hogy azt, amit mi mondtunk, nagyon nyitottan fogadták.

Idézet
Világos üzenetet küldött ez a közösség Brüsszelnek is meg Bukarestnek is, és ez az üzenet az, hogy erős, önálló közösség vagyunk, erős képviseletünk lesz, erős hangunk lesz az országban és Brüsszelben.

Másrészt pedig azt is el kell mondani, hogy a magyar emberek értékelték és értékelik az önkormányzatokban végzett munkát, és ezt a munkát nemcsak hogy értékelték, hanem megerősítették azt a bizalmat és azt az irányt, amelyet az önkormányzatokban a jelöltjeink képviseltek” – fejtette ki a szövetség elnöke. Leszögezte: fontos elmondani, hogy a számok megszerzett mandátumokat, tisztségeket jelentenek, de közben embereket is.

„Ez egy nagyon erős közösség mindenféle tekintetben. Egy olyan közösség, amely azt a reményt éltette és élteti, hogy itthon, a szülőföldön akar jövőt teremteni, jövőt tervezni. És én azt gondolom, hogy ez a legeslegfontosabb. Ez az ő eredményük. Ez a mostani eredmény ennek a nagy, hatalmas közösségnek az eredménye” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Kiemelte, hogy a 199 RMDSZ-es polgármester mellett van néhány független polgármesterjelölt, aki a szövetség támogatásával nyert mandátumot: például Marosvásárhelyen Soós Zoltán, továbbá Tusnádfürdő, Makfalva, Maroskeresztúr, Esztelnek elöljárói.

Elmondta, külön öröm, hogy az RMDSZ olyan szavazatokat is magáénak tudhat, „amelyek eddig soha nem RMDSZ-listára kerültek”. A pártelnök köszönetet mondott a szövetség minden tagjának, az önkénteseknek, a kampányban tevékenykedő szakembereknek, a stábnak.

„Kaptunk tegnap egy óriási felhatalmazást, kaptunk egy nagy bizalmat a mi közösségünk részéről, és ilyenkor a köszönet után rögtön azt kell mondanunk, hogy ezt meg fogjuk hálálni és rá fogunk szolgálni erre a bizalomra munkával” – fejtette ki, hozzátéve, hogy

a magyar érdek az első lesz az Európai Parlamentben, a helyi közösségek érdeke pedig az első helyen lesz az önkormányzatokban.

A megyei tanácsok vonatkozásában is sikereket könyvelhet el az RMDSZ, négy tanácselnöki tisztséget szerzett meg a szövetség.

Kelemen Hunor kiemelte, hogy Székelyudvarhelyen, ahol Szakács-Paál István nagyon nagy fölénnyel nyerte a polgármester-választást, soha nem aratott még ekkora győzelmet az RMDSZ.

korábban írtuk

FRISSÍTVE – Visszahódította Székelyudvarhelyt és Margittát az RMDSZ, Kereskényi  és Soós is bejelentette győzelmét
FRISSÍTVE – Visszahódította Székelyudvarhelyt és Margittát az RMDSZ, Kereskényi és Soós is bejelentette győzelmét

Jelentős fölénnyel Szakács-Paál István, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást Székelyudvarhelyen a vasárnap rendezett helyhatósági választáson. Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor bejelentette győzelmét, Marosvásárhely Soós Zoltán jól áll.

Szatmárnémetiben szintén nagy fölénnyel nyert a szövetség, Szatmár megyében úgyszintén. Maros megyében is nagyon nagy többséggel tudott győzni az RMDSZ, megőrizték Szászrégent is. Négy év kihagyás után ismét az RMDSZ fogja vezetni a Bihar megyei Margittát is.

Kelemen Hunor külön kitért a szórványra is, hangsúlyozva, hogy 2020-ban sok településről, sok megye vezetéséből kiszorult a párt, de az idén bebizonyosodott, hogy a közösségek önerőből képesek változtatni.

Az RMDSZ Brassóban visszajutott a megyei tanácsba 7 százalékkal. Besztercén pedig mind a megyei tanácsba, mind a városi tanácsba bejutott. Máramaros megyében a szövetség négy év után visszajutott a megyei tanácsba, továbbá megtartotta mindkét települést, ahol eddig is vezette az önkormányzatot: Hosszúmezőt és Koltót.

korábban írtuk

Győzött a magyar egység Máramarosban, Beszterce-Naszód megyében továbbra is egyetlen RMDSZ-es polgármester lesz
Győzött a magyar egység Máramarosban, Beszterce-Naszód megyében továbbra is egyetlen RMDSZ-es polgármester lesz

Győzött a magyar egység Koltó-Katalinban: a következő 4 évben is Csendes Lajos vezeti majd a települést – jelentette be Facebook-oldalán Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei elnöke.

Kelemen Hunor elmondta, hogy „ha a dolgok jól mennek”, akkor Nagybányán meglesz a harmadik tanácsosi mandátum is. Máramarosszigeten egyről kettőre növelték a tanácsosok számát, Vajdahunyadon négy év után visszajutott két tanácsossal a párt a városvezetésbe, Déván pedig eggyel növelték az RMDSZ-es tanácstagok számát.

Szeben megyében négy év után újra lesz RMDSZ-es a medgyesi, a vízaknai és a balázstelki helyi tanácsban. Fontos sikernek könyvelte el a Kolozs megyei Bács község „megtartását” és azt is, hogy Temesváron koalícióban bejutottak a városi tanácsba.

„Bákó megyét emelném ki, ami az egyik nagyon fontos eredményünk, amire én személyesen is nagyon büszke vagyok. Négy évvel ezelőtt Gyimesbükkön először megnyertük az önkormányzati választást, most azt ismét megnyertük, de úgy, hogy most már a többséget is megszereztük a gyimesbükki tanácsban. De ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a legkeletibb településen, ahol magyarok élnek, Gajcsányán – amihez tartozik Magyarfalu is – megnyertük az önkormányzati választást” – hangsúlyozta, gratulálva egyúttal Gal Alinának, Gajcsánya újdonsült vezetőjének, aki a szövetség legfiatalabb polgármestere lesz a maga 28 évével.

korábban írtuk

Csángóföldi győzelem: először lett magyar polgármestere Gajcsánának, így már két magyar elöljáró lesz Bákó megyében
Csángóföldi győzelem: először lett magyar polgármestere Gajcsánának, így már két magyar elöljáró lesz Bákó megyében

Első ízben választottak magyar polgármestert a Bákó megyei Gajcsána községben (románul: Găiceana). A polgármester egy fiatal magyar lány, az RMDSZ-színekben induló Gál Alina.

Az európai parlamenti választásokon leadott szavazatok kapcsán elmondta, hogy a 2019-es adatokhoz képest mindenhol növekedés tapasztalható az RMDSZ vonatkozásában: Hargita megyében 103 ezerről 111 ezerre, Maros megyében 75 ezerről 86 ezerre, Szatmár megyében 41 ezerről 59 ezerre, Kovászna megyében 51 ezerről 62 ezerre nőtt a leadott szavazatok száma.

„Azt gondolom, hogy a 2024-es választási esztendő első évadja sikeresnek mondható, és az a 6,5 százalékos eredmény, ami országosan ma biztos, bármennyit is változik, ez már 6,4 alá nem igazán tud menni ennél a feldolgozottságnál” – zárta a pártelnök a sajtótájékoztatót.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 11., csütörtök

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben

Több mint 60 katonai tűzoltót mozgósítottak csütörtökön egy szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központban keletkezett tűzesethez, de önkéntes tűzoltóbrigádok segítségére is szükség van.

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben
2024. július 11., csütörtök

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon

A város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, Petőfi szerelmének avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon. A hétvégi, három napos rendezvényről a szervezőket kérdeztük.

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon
2024. július 11., csütörtök

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése

Új, professzionális konyhai berendezésekkel szerelték fel az aradi Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyháját, aminek köszönhetően gyorsabban, nagyobb mennyiségben és költséghatékonyabban tudják majd előállítani a napi menüket az étkezdében.

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése
2024. július 11., csütörtök

Rendőrök mentették ki a felforrósodott autóból az ölebet, a gazdáját megbírságolták

Rendőrök menekítettek ki egy, a tűző napon hagyott személygépkocsiba bezárt kutyát Resicabányán – közölte csütörtökön a Krassó-Szörény megyei rendőr-főkapitányság.

Rendőrök mentették ki a felforrósodott autóból az ölebet, a gazdáját megbírságolták
2024. július 11., csütörtök

Több mint százszor támadt medve háziállatra, kétszer emberre idén Hargita megyében, egy tucat nagyvadat kilőttek

Év eleje óta 123 vadtámadást jelentettek a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél (APM), az estek túlnyomó többségében medve támadt a háziállatokra vagy emberekre.

Több mint százszor támadt medve háziállatra, kétszer emberre idén Hargita megyében, egy tucat nagyvadat kilőttek
2024. július 11., csütörtök

Idén is ott lesz Orbán Viktor a Tusványoson, vezető román politikusok nem csatlakoznak

Jobb pályán mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost – közölték a szervezők.

Idén is ott lesz Orbán Viktor a Tusványoson, vezető román politikusok nem csatlakoznak
2024. július 11., csütörtök

A hősök köztünk élnek: saját életét kockáztatva mentett ki a Szamosból egy fiatal lányt a szatmárnémeti Erdélyi David

Egy bátor és áldozatkész szatmárnémeti fiatalember a Szamosba ugorva mentette meg egy húsz éves lány életét, aki a gyors sodrású folyóba esett. Erdélyi David pillanatig sem habozva ugrott ki autójából, amikor látta, hogy valaki veszélyben van.

A hősök köztünk élnek: saját életét kockáztatva mentett ki a Szamosból egy fiatal lányt a szatmárnémeti Erdélyi David
2024. július 11., csütörtök

Késve ugyan, de hamarosan megnyitják a forgalom előtt Élesd várva várt körgyűrűjét

Már nem sokáig kell bosszankodniuk azoknak a sofőröknek, akik Kolozsvár és Nagyvárad között közlekedve kénytelenek átautózni Élesden, hamarosan elkészül ugyanis a partiumi kisváros várva várt körgyűrűje.

Késve ugyan, de hamarosan megnyitják a forgalom előtt Élesd várva várt körgyűrűjét
2024. július 11., csütörtök

Váratlanul, brutálisan megtámadott a medve két férfit a Transzfogarasi úton (Videó)

Brutálisan megtámadott a medve két, feltehetően ukrajnai férfit a Transzfogarasi úton – számolt be a digi24.ro hírportál.

Váratlanul, brutálisan megtámadott a medve két férfit a Transzfogarasi úton (Videó)
2024. július 11., csütörtök

FRISSÍTVE - Tomboló kánikula trópusi éjszakákkal: egyelőre elmarad a felfrissülés, vörös riasztást adtak ki

Narancssárga, vagyis másodfokú kánikulariasztás érvényes csütörtökön az ország területének mintegy felére, a hőmérsékleti csúcsértékek helyenként elérhetik a 39 Celsius-fokot. A következő napokra vörös riasztást adtak ki.

FRISSÍTVE - Tomboló kánikula trópusi éjszakákkal: egyelőre elmarad a felfrissülés, vörös riasztást adtak ki