FRISSÍTVE – Visszahódította Székelyudvarhelyt és Margittát az RMDSZ, Kereskényi és Soós is bejelentette győzelmét

FRISSÍTVE – Visszahódította Székelyudvarhelyt és Margittát az RMDSZ, Kereskényi  és Soós is bejelentette győzelmét

Kereskényi Gábor szerint a szatmáriak igent mondtak a folytonosságra, és nemet a gyűlöletkeltésre

Fotó: Facebook/Kereskényi Gábor

Jelentős fölénnyel Szakács-Paál István, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást Székelyudvarhelyen a vasárnap rendezett helyhatósági választáson. Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor bejelentette győzelmét, ugyanakkor jó esély mutatkozik arra, hogy újrázzon Marosvásárhely magyar polgármestere is.

Hírösszefoglaló

2024. június 10., 01:382024. június 10., 01:38

2024. június 10., 11:532024. június 10., 11:53

Szakács-Paál István vasárnap késő este, az urnazárás után bejelentette győzelmét, miután a részleges eredmények alapján súlyos vereséget mért Gálfi Árpád hivatalban lévő polgármesterre. „Büszkén jelenthetem, hogy győztünk” – jelentette ki az RMDSZ polgármesterjelöltje, megköszönve a székelyudvarhelyieknek a bizalmat. Szakács-Paál győzelme azt jelenti, hogy az RMDSZ-nek nyolc év elteltével sikerült visszahódítania a székely anyavárost, amelynek irányítását 2016-ban Gálfi Árpád vette át Bunta Leventétől.

Az RMDSZ jelöltje – aki a szavazatok több mint 70 százalékával nyerhette meg a polgármesteri tisztséget – ígéretet tett arra, hogy valamennyi székelyudvarhelyi polgármestere lesz, majd köszönetet mondott vetélytársainak, hogy a választási kampányt korrekt módon vitték végig.

Gálfi Árpád – aki a Székelyudvarhelyért Párt jelöltjeként indult harmadik polgármesteri mandátumért – a részleges adatok alapján elismerte vereségét, és gratulált RMDSZ-es ellenfelének. A Székelyhon tudósítása szerint Gálfi hangsúlyozta, hogy a választók döntését elfogadja, ám bízik benne, hogy Szakács-Paál folytatni fogja az elkezdett projekteket, ugyanakkor a győztes csapat megvalósítja kampányígéreteit.

Frissítés

Visszavette az RMDSZ A Bihar megyei Margittát is: 51,56 százalékos részvétel mellett a leadott 7166 szavazatból Demián Zsolt 3368-at kapott (46,12 százalék), míg a hivatalban levő nemzeti liberális párti polgármester, Marcel Sas-Adascăliții 2378-at (32,57 százalék).

Bejelentette győzelmét Kereskényi Gábor is, aki harmadik mandátumát kezdheti meg Szatmárnémeti polgármestereként.

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján Szatmárnémetiben a részlegesen feldolgozott adatok szerint már 21 ezer felett jár a leadott szavazatok száma, amelyből 16 254 Kereskényi Gáboré. Összesen 74 szavazókörzet van, amelyből 38-ban már megvannak a hivatalos eredmények, ezek alapján az RMDSZ jelöltje a szavazatok háromnegyedét szerezte meg.

Galéria

Szakács-Paál István közölte: a változást csak a székelyudvarhelyiekkel közösen tudják megvalósítani

Fotó: Csató Andrea

„Szeretném megköszönni a szatmáriaknak, hogy június 9-én az urnák elé járultak és külön köszönetet mondok azoknak, akik engem, és az RMDSZ csapatát támogatták úgy a helyhatósági, mint az európai parlamenti választáson. Tizennyolc szavazókörzet eredményei érkeztek be, és ezen eredmények ismeretében elmondhatjuk: a szatmáriak döntő többsége, több mint 65 százaléka igent mondott a folytatásra, bizalmat szavaztak nekem és a csapatomnak” – közölte Kereskényi Gábor. Szerinte a szavazópolgárok határozott nemet is mondtak a széthúzásra, a gyűlöletkeltésre, és mindarra az „aljas kampányra”, amit egyes ellenfelei magyarellenes felhangokkal végeztek az elmúlt négy hétben.

korábban írtuk

Kelemen: átléphette a küszöböt, túlvan a legnehezebb kampányon az RMDSZ
Kelemen: átléphette a küszöböt, túlvan a legnehezebb kampányon az RMDSZ

Nagyon szép kerek számot jósolnak az exit-poll-felmérések az RMDSZ-nek, amely meghaladja az öt százalékos bejutási küszöböt az európai parlamenti választáson – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az urnazárás után.

A megyeszékhely polgármestere szerint a bizalom, amit a szatmáriaktól kapott, nagyon megtisztelő és arra kötelezi, hogy tovább menjen azon az úton, amin nyolc éve elindult. „Szatmárnémeti városa az elmúlt nyolc évben töretlen fejlődés időszakát éli és nem szabad megtörjön a lendület. Ezt tudatosították a szatmáriak is és azt kell hogy mondjam, hogy mindent meg fogunk tenni, a csapatommal együtt, hogy ezeknek a várakozásoknak megfeleljünk!” – jelentette ki Kereskényi, aki az általa bejelentett nem végleges eredmények alapján a szavazatok 64,34 százalékának begyűjtésével nyerte meg harmadik polgármesteri mandátumát.

Frissítés

A párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint újabb polgármesteri mandátumot szerzett Marosvásárhelyen Soós Zoltán. A függetlenként indult, de a magyar pártok és szervezetek által támogatott jelölt a szavazatok több mint negyven százalékánál jegyezték, amikor a 85 szavazókörből 77-nek az eredményét dolgozták fel. Kihívója, Dorin Florea korábbi polgármester a szavazatok 29 százalékát könyvelhette el ugyanezekben a szavazókörökben – közölte az Agerpres hírügynökség.
Soós Zoltán a választást értékelő nyilatkozatában úgy vélte: ismét győzött Marosvásárhely. Értékelése szerint a szavazók világos választ adtak: fejlődést akarnak, folytatást és nem visszatérést a múltba – áll a kampánystábja által kiadott közleményben. Az újraválasztott polgármester kijelentette: a győzelmet elsősorban feladatként könyveli el, ugyanis legfőbb célja folytatni az elkezdett munkát. Hozzátette: nem is elegendő csak folytatni, hanem jobban is kell teljesíteni, mint eddig.
„Sok mindent megtanultam az elmúlt négy év alatt. Remélem, tanultam a hibákból és az eredményekből is. De mindenekelőtt azt tanultam meg, hogy milyen fontos a teendők világos meghatározása és azok világos megfogalmazása az emberek számára. Az újraválasztás után még nagyobb kötelességem, hogy nagyon világosan elmondjam, milyen nehéz döntésekkel és kihívásokkal kell szembenéznünk, és hogyan fogunk ezeken keresztüljutni” – fogalmazott a második mandátumra néző tervei kapcsán Soós Zoltán. Kijelentette: továbbra is azt tartja szem előtt, hogy olyan várost teremtsen, ahol jó élni. Az a több ezer ember, akivel az elmúlt hónapokban találkozott megerősítette őt abban, hogy az emberek is erre vágynak, de azt is szeretnék, ha ez a lehető leggyorsabb tempóban történne. Soós Zoltán köszönetét fejezte ki politikai támogatóinak az RMDSZ, az EMSZ és Pro Europa Roma Pártoknak. Gratulált az RMDSZ szerepléséhez és elmondta, hogy a jövő ciklusban is számít rájuk a városfejlesztési munkában.

Frissítés

Az RMDSZ bejelentette, hogy a párhuzamos szavazatszámlálás alapján a szövetségnek sikerült megőriznie a polgármesteri széket a Maros megyei, román többségű Szászrégenben is, ahol Márk Endre polgármester újrázni tudott.

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján a másodszor is függetlenként indult, a magyar pártok által támogatott Soós Zoltán vezet a polgármesterjelöltek versenyében Marosvásárhelyen.

Az elöljáró közösségi oldalán közzétett nem hivatalos eredmények, több mint 43 százalékos feldolgozottság alapján Soós Zoltán 44 százalékkal (több mint 12 ezer szavazat) vezet. Mögötte a második helyen Dorin Florea, a Maros-parti megyeszékhely egykori polgármestere áll 28 százalékkal (több mint 7600 szavazat), míg a harmadik helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Horațiu Suciu szívsebész 6 százalékkal (közel 1700 voks).

A papírforma alapján megszerezte ötödik polgármesteri mandátumát Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, aki szerint hatalmas erőt ad neki a polgárok részéről érkező újabb felhatalmazás. RMDSZ-es kihívóját, Klein Lászlót legyőzve második mandátumának vághat neki Székelykeresztúron Koncz Hunor János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) polgármesterjelöltje, aki meg is köszönte a választópolgárok bizalmát.

korábban írtuk

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson
Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson

Az exit-poll felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékát szerezte meg, és várhatóan bejut az Európai Parlamentbe. A megyei tanácsosjelölti listákra leadott szavazatoknál is öt százalékot ért el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 09., vasárnap

Kelemen: átléphette a küszöböt, túlvan a legnehezebb kampányon az RMDSZ

Nagyon szép kerek számot jósolnak az exit-poll-felmérések az RMDSZ-nek, amely meghaladja az öt százalékos bejutási küszöböt az európai parlamenti választáson – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az urnazárás után.

Kelemen: átléphette a küszöböt, túlvan a legnehezebb kampányon az RMDSZ
2024. június 09., vasárnap

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet az RMDSZ szerint

Késélen táncol az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete az RMDSZ szóvivője szerint, aki a szövetség kolozsvári elnökségén berendezett eredményváróján nyilatkozott újságíróknak.

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet az RMDSZ szerint
2024. június 09., vasárnap

Hargita megyei személyek ellen indított eljárást a rendőrség választási csalás gyanúja miatt

Büntetőeljárást indított vasárnap a rendőrség választási csalás miatt, miután a gyanú szerint egy szentegyházi szavazókörzetben két, szavazati jogától megfosztott személy is szavazott.

Hargita megyei személyek ellen indított eljárást a rendőrség választási csalás gyanúja miatt
2024. június 09., vasárnap

Csomortányi István arra szavazott, hogy a magyarság visszatérjen Nagyvárad vezetésébe

Vissza kell venni a magyar közösség helyét Nagyvárad vezetésében – fogalmazott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke a szavazása után.

Csomortányi István arra szavazott, hogy a magyarság visszatérjen Nagyvárad vezetésébe
2024. június 09., vasárnap

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték a halállal fenyegetőző brassói jelöltet

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap azt a brassói jelöltet, akit hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vettek a vasárnapra virradó éjszaka.

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték a halállal fenyegetőző brassói jelöltet
2024. június 09., vasárnap

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vették a helyhatósági választásokon induló egyik brassói jelöltet – tájékoztatott a brassói ügyészség.

Őrizetbe vettek egy brassói jelöltet, aki halállal fenyegette az egyik körzeti választási iroda elnökét
2024. június 09., vasárnap

Estére apadt Székelyföld előnye, a magyarlakta megyék közzül a Szilágyság vezet

Vasárnap 20 órakor a romániai részvétel 45,7 százalékos volt a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon.

Estére apadt Székelyföld előnye, a magyarlakta megyék közzül a Szilágyság vezet
2024. június 09., vasárnap

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében

A Szatmár Megyei RMDSZ feljelentést tett annak a magyarellenes uszítást terjesztő üzenetnek a kapcsán, amelyet több szatmári is kapott a választás napján. Az üzenet aláírójaként Adrian Cozma, a PNL megyei tanácselnök-jelöltje van megjelölve.

A magyarok ellen uszított a PNL megyei tanácselnök-jelöltje Szatmár megyében
2024. június 09., vasárnap

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben

Országos viszonylatban Kolozs megyében az egyik legkisebb a szavazási kedv a Központi Választási Iroda (BEC) legfrissebb tájékoztatója szerint.

A magyarlakta megyék közül Kolozs megyében szavaztak eddig a legkevesebben
2024. június 09., vasárnap

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok

Az RMDSZ vezető politikusai szavazatuk leadását követően a választáson való részvételre buzdították az erdélyi magyar szavazókat.

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok