Banciu magyargyalázó világa: újabb bírságot róttak ki a B1 TV-re

MTI 2019. szeptember 12., 18:46 utolsó módosítás: 2019. szeptember 12., 19:02

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) újabb, 10 ezer lejes bírságot rótt ki műsorvezetője magyarellenes megnyilvánulása miatt a B1 Televízióra.

Archív felvétel Fotó: Képkivágás/B1.ro

A CNA csütörtöki döntéséről a feljelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adott hírt az MTI-hez eljuttatott közleményében. Amint a jogvédő szolgálat felidézte: a televízió Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában július 2-én Radu Banciu műsorvezető amiatt háborgott, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke differenciált érettségit kezdeményezett román nyelv és irodalomból a magyar iskolák végzettjeinek.

A műsorvezető kijelentette: Borbolynak nincs joga Hargita megye oktatásáról beszélni, hiszen nem oktatási miniszter.

A magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Borboly Csabát szánalmas korcsnak nevezte, és kijelentette: aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza. Oda, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van: Magyarországra.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat üdvözölte a CNA állásfoglalását. „A műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de azt gondolom, hogy ebbe a »szánalmas korcs« kifejezés nem fér bele” – idézte a közlemény Benkő Erikát, a szolgálat vezetőjét. A szolgálatot vezető RMDSZ-képviselő úgy vélte: a műsorvezető kijelentései az egész magyar közösséget, a magyar kultúrát sértik. Megállapította: a világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni. „Az erdélyi magyarok, román állampolgárként Románia polgárai, senki nem küldheti el őket más országba” – fogalmazott Benkő Erika.

A B1 TV-t – a CNA honlapján elérhető adatok értelmében – idén 15 alkalommal rótta meg a tanács,

amelyből kilenc esetben bírságot is kiszabott a televíziózásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A B1 TV-re idén kirótt bírságok összértéke 110 ezer lej.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat