Alig hozott változást a Colectiv-tragédia: három évvel a bukaresti klubtűz után pénzhiány és ígéretek jellemzik az egészségügyet

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 30., 16:24

Elkezdődött, ám nagyon lassú lépésekben halad az a pozitív folyamat, ami elkerülhetővé tenné az éppen három évvel ezelőtt Bukarestben kiütött klubtűz megismétlődését. Egy hasonló tragédia bekövetkezte esetén az áldozatok továbbra is külföldi kezelésre szorulnának.

Alig hozott változást a Colectiv-tragédia: három évvel a bukaresti klubtűz után pénzhiány és ígéretek jellemzik az egészségügyet
galéria
Három évvel a tragédia után. 65 személy halála is csak lassú változást indított el

Románia továbbra sem áll készen egy, az éppen ma három éve történt, összesen 65 személy halálát okozó Colectiv-tragédiához hasonló esemény megfelelő kezelésére, sőt egy jóval kisebb méretű, de sok személy égési sérülésével járó baleset áldozatait sem lenne képes megfelelően ellátni. Ugyan mind az egészségügyben, mind a bulihelyszíneken óriási ijedtséget okozott a 2015. október 30-ai bukaresti tűz, de még

három év elteltével is számos klub működik tűzvédelmi engedély nélkül, az égési sérültek ellátására alkalmas, regionális központok pedig még papíron sincsenek készen,

így ha bekövetkezne egy újabb tragédia, a romániai hatóságoknak külföldi segítséget kellene kérniük. De most már egyértelmű, hogy elkezdődött egy pozitív folyamat.

A fejlesztésekre még a tervek sincsenek készen

Összesen tizenegy kórházi ágy van, ami alkalmas a súlyos égési sérültek ellátására – nyilatkozta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter, akit a Colectiv-tragédia apropóján kérdezett a sajtó. Hozzátette:

a bukaresti klubban történt tragédiához hasonló esetben a hatóságok külföldi segítséget kérnek.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, egyetlen európai ország sem tudna önállóan helytállni egy, a három évvel ezelőttihez hasonló nagyságrendű tragédia esetén. Kérdésre válaszolva közölte egyúttal, hogy négy, a súlyos égési sérültek ellátására felszerelt regionális központ megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére és tervezésre augusztus 6-án írtak alá szerződést.

Volt bőrbank, nincs bőrbank

Közben viszont a bukaresti sajtó arra irányította rá a figyelmet, hogy olyan területek is vannak, amelyeken három év alatt nemhogy előrelépés nem történt, egyenesen visszalépésről beszélhetünk. A Colectiv idején még működő, egyetlen romániai bőrbank tevékenységét ugyanis már nyolc hónappal ezelőtt felfüggesztették, ám ez az információ eddig nem került nyilvánosságra – adta hírül a Digi 24 hírtelevízió.

A bukaresti Grigore Alexandrescu kórház mellett működő bőrbank fontos szerepet játszott a Colectiv-tragédia sérültjeinek kezelésében, három évvel ezelőtt hétezer négyzetcentiméter bőrt tartalékolt, ami 137 beutalt égési sérült kezelésére volt elegendő. Aztán hiányosságokra derült fény, sok improvizált megoldást alkalmaztak, ezért két évvel ezelőtt pontosan meghatározták, milyen fejlesztésekre lenne szükség a felzárkózáshoz, ám ezek a beruházások nem történtek meg, így nyolc hónappal ezelőtt a tevékenységét felfüggesztették, arra hivatkozva, hogy nincs megfelelő infrastruktúra és elég szakember.

A bőrátültetéshez azóta mesterséges bőrlapokat használnak, ám ezt a betegek nem tolerálják olyan jól. Sorina Pintea a hírtelevíziónak elmondta,

2014-ben kormányhatározat született arra vonatkozóan, hogy az országban négy bőrbankot hoznak létre, ám amikor idén átvette a minisztérium vezetését, kiderült, hogy műszaki akadályok miatt csak a bukaresti épülhet meg,

mert Jászvásár, Temesvár és Marosvásárhely esetében a helyi hatóságok nem jelöltek ki megfelelő területet. A miniszter szerint a bukaresti bőrbank esetében előreléptek a dokumentáció összeállításával, a másik három esetben még különböző akadályokat kell elhárítani. 

Pénzhiány minden téren

Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi ügyekben jártas képviselője hétfőn lapunk kérdésére kiemelte, abban továbbra sincs változás, hogy uniós viszonylatban továbbra is Románia fordítja a legkevesebb pénzt egészségügyi ellátásra, a pénzhiány pedig minden téren gondot okoz. Például Marosvásárhely egyetemi központ, és még sincs megfelelő felszereltség az égési sérültek ellátására, ami azt jelenti,

ha Maros, Kovászna és Hargita megyében bekövetkezik egy tragédia, az égettek a minimális alapellátáson kívül nem részesülhetnek kezelésben, tovább kell küldeni őket Bukarestbe.

A Colectiv irányította rá a figyelmet a kórházi belső fertőzésekre is, ezek pedig a friss hírek szerint sem akarnak szűnni.

Vass Levente erre vonatkozó kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában az EU többi országához képest a statisztikákban alacsony ezeknek a fertőzéseknek a száma, ám ez annak tulajdonítható, hogy nem jelentik megfelelően. „A most napvilágot látott adatok a fertőzések számának megkétszerezéséről akár pozitívumként is értékelhetők, mert úgy értelmezhetők, hogy végre a romániai kórházakban elkezdték jelenteni a bennfekvéskor vagy a 30 nappal a kórházi kibocsátás után jelentkező, a különböző kezelésekre nem reagáló fertőzéseket. Fontos, hogy a kórházi orvosok, a háziorvosok tisztességesen, korrektül jelentsék ezeket a fertőzéseket” – szögezte le Vass Levente.

Hangsúlyozta, Romániában az is gondot jelent, hogy

gyakran egyből az első vonalbeli, legerősebb antibiotikummal kezelik a betegeket, így olyan törzsek jelennek meg, amelyek már nem reagálnak az antibiotikumra,

és ilyenkor kezdődik a „beteg és az orvos kálváriája”. Ezért minden kórházban külön bizottságot kellene létrehozni, amely a beteg érdekében jóváhagyja az antibiotikumos kezeléseket, hogy a bakteriológusok segítségével a lehető leggyengébb, de célzottan ható gyógyszerrel kezdjék a kezelést.

ntal Álmos, a sepsiszentgyörgyi megyei kórház orvos-igazgatója a romániai egészségügyi rendszer egy másik rendellenességére is felhívta a fegyelmet. Mint hangsúlyozta, a kórházak közötti együttműködés koordinálása az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozna, ám ezzel általában gondok vannak.

Sok klub van még engedély nélkül

Mint bizonyára sokan emlékeznek, a Colectiv-tragédiát követő időszakban viszonylag gyorsan arra derült fény, hogy számos klub működik tűzrendészeti engedély nélkül vagy elnagyolt ellenőrzés nyomán megkapott engedéllyel. A hatóságok még szinte el sem határozták, hogy nagyszabású ellenőrző akciókba kezdenek, amikor számos szórakozóhely működtetője inkább maga tett ideiglenesen lakatot a klubjára, és kezdte biztonságosabbá tenni azt, hogy nála ne fordulhasson elő hasonló tragédia, és persze, ne is bírságolják meg.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hétvégi tájékoztatása szerint sok új engedélyt kiadtak a Colectiv óta, ám

az országban működő mintegy 1200 klubból 280-nak nincs tűzrendészeti engedélye.

„Az elmúlt három év leforgása alatt 8400 engedélyt és jóváhagyást adtak ki kluboknak és más olyan helynek, ahol sok ember megfordul. A tűzoltók 117 hely bezárását rendelték el, és csaknem 350 felfüggesztette a tevékenységét. A 2015 novembere és 2018 szeptembere között lebonyolított ellenőrzések főként azokat a helyeket célozták meg, ahol sok ember fordul meg, és ahol fokozott tűzvédelmi intézkedések szükségesek. A felügyelők 32 844 ellenőrzést végeztek klubokban, bárokban, diszkókban, zsúfolt termekben, plázákban, turisztikai szálláshelyeken, mint ahogy kereskedelmi és közétkeztetési egységekben is.

A helyszíni vizsgálatok nyomán 22 607 esetben róttak ki bírságot összesen 76 162 500 lej értékben.

A klubokban és más nyilvános helyeken tartott ellenőrzések egy része nem volt előre bejelentve, egy részük az éjszakai órákban zajlott, a cél az volt, hogy felfedezzék és elhárítsák azokat a tényezőket, amelyek veszélyeztethetik az ott levők életét” – mutat rá a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.
A közlemény szerint a szakemberek által azonosított legfőbb veszélyforrást a tűzvédelem terén az improvizált villanyszerelések, a menekülési és az oltókészülékekhez vezető útvonalak megjelölésének hiánya jelentette, de sok helyen hiányzottak az oltáshoz szükséges technikai eszközök

Erőfeszítések a biztonságért

A nagyváradi Gekkó romkocsma pincehelyiségében működő Bánya klub is bezárt a bukaresti tragédiát követően, tíz és fél hónap után sikerült újranyitniuk, addig nyitottak egy másik kijáratot, és sok más biztonsági előírásnak eleget tettek – mondta el hétfőn a Krónikának Debreczeni Sándor tulajdonos és Pósa Tibor menedzser. Mint felidézték, a tragédiát követően katasztrófavédelmi és tűzvédelmi szakemberekkel egyeztetve alakították át a Bányát és nem csak. Azóta ugyanis a „föld feletti” részek is látványos átalakuláson mentek át, a külső szemlélő ugyanakkor a szépen megújult külső és belső mellett azt nem is látja, hogy például a teljes villanyvezeték-hálózatot is kicserélték az ingatlan tulajdonosával vállvetve.

Mint a szórakozóhely üzemeltetői megjegyezték, tulajdonképpen

jó apropó volt az ijedtség a tulajdonosok számára, hogy befektessenek az épület biztonságosabbá tételébe,

és partnerre is találtak bennük. A Gekkó és a hozzá tartozó klub így jelenleg a tűzrendészeti engedélyre vár, addig ugyanis azt nem lehetett kérvényezni, amíg az építőtelepet le nem zárták, a működtetők pedig derűlátóak, azt mondják, ez ma Várad egyik legbiztonságosabb helye.

Mint ismeretes, október 30-án három éve annak, hogy a bukaresti Colectiv klubban tűz ütött ki. A helyszínen 26 fiatal vesztette életét, a kórházban elhunyt áldozatokkal együtt azonban összesen 64-en haltak meg, köztük művészek, újságírók, olimpikonok és egyetemi hallgatók. Később, egy évvel és kilenc hónappal a tragédia után még egy fiatal életét vesztette, így ez a szám 65-re nőtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport