Ahol felfedező kaland a tanulás: fűt-fát felhasználnak az oktatásban a Marosvásárhely melletti erdei óvodában

Pap Melinda 2020. január 20., 13:20 utolsó módosítás: 2020. január 20., 13:24

Fára másznak, sárcsúzdáznak, palántát nevelnek, erdőn-mezőn bóklászva felfedeznek a mifelénk még rendhagyónak számító Peter Pan erdei óvoda kis látogatói. A Maros megyei Tófalván működő kétnyelvű csoporthoz menet közben és vakációban is lehet csatlakozni.

Fotó: Peter Pan Forest Kids

Kezdetben vakációs óvodaként indult, de tavaly szeptembertől állandó programmal várja a kisgyerekeket a Peter Pan erdei óvoda a Marosvásárhelytől tíz kilométerre található Tófalván. A Nyugaton egyre népszerűbb, felénk még rendhagyónak számító alternatív oktatási forma ötlete természetjáró kisgyerekes anyukák fejéből pattant ki. Az Erdélyben még ritkaságszámba menő oktatási intézmény hátterét a Peter Pan Forest Kids Egyesület biztosítja, mely 2019 tavaszán jött létre.

Az erdei óvodánk főbb koncepciója a gyerekekkel való szabadtéri és természetben való foglalkozás, tapasztalat, felfedezés és játék általi, kíváncsiságra és érdeklődésre épülő tanulás, a szenzoriális fejlődés, a mozgásigény kiélése, a szabad játék előnyeinek élvezete”

– jellemezte lapunknak az alternatív oktatási forma lényegét Gál Alíz egyesületi elnök.

A kezdetekről elmondta: a másik három alapítóval, Blizik Anita-Picurral, Pongrácz-György Katalinnal és Magdás Tündével friss anyukákként azt tapasztalták, hogy kisgyerekeik nagyon jól érzik magukat a természetben, ez ideális fejlődési közeg számukra. „Mivel a természet pont az ideális ingermennyiséget és -minőséget biztosítja, teret hagyva a szabad felfedezésnek, úgy gondoltuk, a megfelelő fejlődés érdekében biztosítanunk kell gyerekeinknek ezt a lehetőséget” – fogalmazott Gál Alíz, aki szakmáját tekintve gyerekpszichológus. A többi alapító tagnak szintén van köze a gyerekneveléshez, élmény- és drámapedagógus is akad közöttük, de van, aki menedzserként segíti az intézmény működését.

Fotó: Peter Pan Forest Kids

Óvó néni helyett facilitátor

„Ismertük a külföldön működő erdei óvoda fogalmát, és egyre többet kutakodtunk, hogy saját városunkban is létrehozhassunk egyet” – emlékezett vissza az indulásra az egyesületi elnök. Így jött létre a Peter Pan erdei óvoda, mely programját tekintve nagyban követi a hivatalos oktatási menetrendet. A napi program is hasonlít más ovikéhoz: 8 órától 12-13 óráig tart a rövid program ebéddel, 17 óráig a hosszú.

Egy vegyes korosztályú, kétnyelvű csoportunk van, amit a szociális készségek fejlődését tekintve előnynek tartunk.

Jelenleg három felnőtt foglalkozik a gyerekekkel, akiket nem szeretünk oktatóknak nevezni, hisz más a szerepük, mint a hagyományos oktatásban: itt facilitátori szerepbe bújnak, társként viselkednek a gyerekek felfedező útját kísérve” – részletezte tevékenységüket az egyesületi elnök. Elmondta, legtöbb hat gyerekre jut egy felnőtt, így gondoskodni tudnak a kicsik biztonságáról, követni tudják személyes igényeiket, mindenik gyerek fejlődési ritmusát, a csapatdinamikát.

Fotó: Peter Pan Forest Kids

Vakációban is lehet csatlakozni

„Sokszor vakációban is aktívak vagyunk, így más óvodákba járó gyerekeknek is lehetőségük van hozzánk jönni” – hívta fel a figyelmet a lehetőségre az alapító. Így szünidőben az állandó csoport kibővül: részleges iratkozók csatlakoznak hozzájuk, van, aki heti pár napot, vagy havi egy hetet látogatja az erdei óvodát. „Szívesen várunk minden szülőt és gyermeket, aki kíváncsi ránk, akár egy napra vagy hosszabb időre is, nyitottak vagyunk a menet közbeni csatlakozásra” – hangsúlyozta Gál Alíz.

Mivel a legkisebbekkel is van tapasztalatuk, már kétéves kortól fogadják a gyerekeket, és a pelenkázás sem jelent gondot.

A beszoktatásban is rugalmasak vagyunk, hiszünk abban, hogy minden gyermeknek más ritmusa van, eddig mindegyikük szépen kibontakozott és megtalálta a helyét nálunk. Sokat segít ebben a kinti lét, a játékos hozzáállás”

– magyarázta a pszichológus.

Fotó: PeterPan Forest Kids

Erdőn-mezőn tanulnak

A foglalkozások nagy része ugyanis a szabadban zajlik, az udvaron, eső esetén pedig a nyitott, de fedett csűrben. „A kertünkben, ahol együtt kertészkedünk a gyerekekkel, a szomszédos erdőben, ahol fára mászunk, sárcsúszdázunk, függőágyban hintázunk és felfedezünk, mezőn és nádas területeken, és sokszor meglátogatjuk a helyi állatfarmot is” – sorolta a cseppet sem szokványos oktatási helyszíneket Gál Alíz. Zord idő esetén a kis házikóban vannak a gyerekek, itt ebédelnek és alszanak is.

A foglalkozásokat a gyerekek érdeklődési területeire építik oly módon, hogy csak természetes vagy újrahasznosítható anyagokat használnak.

Agyaggal gyurmáznak, giliszták hosszát hasonlítjuk össze, tábortűz mellett énekelünk, és a répát nemcsak képről látjuk, hanem saját kezűleg ültetjük, fogdossuk, szagolgatjuk és együtt tízórait készítünk belőle”

– sorolta a lehetséges tevékenységek sorát.

Fotó: PeterPan Forest Kids

A hivatalos tananyag minden fejlesztési területét figyelembe veszik, de emellett a szabadban való fejlődés lehetőségét is megadják a gyerekeknek, mely szerintük többet nyújt, mint a benti tevékenység. „Nem csupán információt adunk át, hanem rávezetjük a gyereket az információszerzés örömére, a kíváncsiságukra alapozva építjük fel a témáinkat, nagy helyet hagyva a szabad játéknak, a kreatív gondolkodásnak, a mozgásnak, érzelmi és szociális készségek fejlődésének” – fejtette ki az általuk alkalmazott „emergent” kurrikulum – a gyerek érdekléséből kialakuló tanterv – lényegét a pszichológus.

Az átlagosnál nagyobb hangsúlyt fektetnek az érzelmi intelligencia, a problémamegoldó készség fejlesztésére is, a konfliktuskezelés, az együttműködés gyakorlására. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a környezettudatosság is jelen van a gyerekek mindennapjaiban:

a foglakozások során komposztálnak, javítanak, újrahasznosítanak és csak természetes anyagból készült eszközöket használnak.

Fotó: PeterPan Forest Kids

„Reggelente boldogan érkeznek”

„A hozzánk járó gyerekek játszásként fognak fel egy foglalkozást vagy teljes napot, nálunk nem kötelező egy tevékenység, mégis legtöbbször sikerül felébreszteni a kíváncsiságukat, hogy jelen legyenek, vagy az ő játékukból kiindulva igyekszünk foglalkozást formálni.

Az a lehetőség, hogy minden nap szabadban lehetnek, elősegíti a koncentrációs képességüket, fizikai készségeik fejlettebbek a hasonló korúaknál, immunrendszerük edzettebb, nyugodtabbak, jobban alszanak, jobb étkűek”

– sorolta az erdei ovi jótékony hatásait Gál Alíz. Mint mondta, nemcsak a gyerekekből, a szülőkből is egy kis közösség van kialakulóban, ahol a kölcsönös bizalom, a csapatmunka, az egymás igényeire való odafigyelés a fő szempont.

Fotó: PeterPan Forest Kids

„A szülők meg vannak elégedve a szemmel látható fejlődéssel, látják, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat, reggelente boldogan érkeznek, és számukra ez a legfontosabb” – foglalta össze a visszajelzéseket. A további tervekről kifejtette: szeretnének minél több projektlehetőséget kihasználni, képzésekre járni és tartani, fejleszteni a kis közösséget, megismertetni magukat a helyi közösséggel is, és minél több gyermeknek biztosítani a lehetőséget, hogy erdei óvodába járhasson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat