Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

Fotó: Osváth Dániel

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. Ilyenkor nemcsak a segítséget kérők kopogtatnak be gyakrabban, de önkéntesek is inkább akadnak, és programokból sincs hiány. A cipősdoboz-akciók elmaradhatatlan részei a karácsonyi ünnepkörnek, miként a marosvásárhelyi óriás adventi koszorú is. A szervezet különlegessége, hogy nemcsak a nehéz sorsú gyerekekre, hanem az egyedül élő idősekre is gondolnak, és mindenütt arra, hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön kicsit az otthonokba.

Szász Cs. Emese

2022. november 27., 09:012022. november 27., 09:01

A Máltai Szeretetszolgálat marosvásárhelyi székhelyén már most gyakran kopognak be segítséget kérők, a szervezet szolgáltatásai iránt érdeklődők, Gyenes Csenge marosvásárhelyi ifjúsági koordinátor szerint az év végi hónapok a legzsúfoltabbak ilyen szempontból.

Most azonban különösen gazdag a novemberi programjuk, hiszen idén először sikerült megszervezni egy 24 órás jótékonysági maratont a szegények világnapja apropóján.

A maratonon az önkéntesek szendvicseket és teát készítettek az utcán élő hajléktalanok számára, majd éjszaka az étellel és pokrócokkal a keresésükre indultak Marosvásárhelyen,

közben készültek a tartósélelmiszer-csomagok, amelyeket kisnyugdíjasokhoz juttattak el, továbbá ellátogattak az állami idősotthonba, valamint a hidegvölgyi gyerekekhez is, akikkel közösen játszottak.

 Az év legzsúfoltabb időszaka következik

 Gyenes Csenge elmondja, hogy amint lecseng a szegények világnapja, már az adventi programok kerülnek előtérbe. Ez náluk is az egyik legaktívabb időszak, több adventikoszorú-készítési akciót szerveznek például, a fiatalok a modern, dizájnos koszorúkat eladásra készítik, és a bevételt karácsonyi ajándékokra fordítják, de készülnek hagyományos, fenyőből készült, lila és rózsaszín gyertyás koszorúk is.

Galéria

Az elmaradhatatlan óriás adventi koszorú a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia udvarán

Fotó: Rab Zoltán

Nem feledkezhetünk meg arról az óriás koszorúról sem, amelyet az utóbbi években kialakult hagyomány szerint a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplom udvarán állít a Máltai Szeretetszolgálat. A koszorú mellé a hívek letehetik imaszándékaikat, melyekért közösen fohászkodnak.

Idézet
Minden hétvégén meggyújtunk egy-egy gyertyát, de igazából a felállítás szokott egy nagyon jó esemény lenni, amikor többen ott vannak.

Ott vagyunk mind: a gyerekek, fiatalok, idősek, és együtt fonjuk meg igazából azt a nagy adventi koszorút. Mindenki fog egy-egy csokrot, egy-egy nyalábot, amibe a saját imáját teszi bele, akár kérését, köszönetét, ez pedig bekerül a koszorúba. De az adventi várakozás időszakában lelki gyakorlatunk is van, egyfajta elcsendesedés, amit idén szeretnénk külön megtartani a fiataloknak” – mondja Gyenes Csenge.

Galéria

Nem csak a karácsony, hanem a rá való készülődés is fontos

Fotó: Facebook/Máltai Szeretetszolgálat Csíkszereda

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársa rámutat, a 24 órás maratonon is vontak be új fiatal önkénteseket a munkába, de a fiatalokat nem feltétlenül toborozni nehéz, hanem hosszú távon megtartani.

„Azt szoktuk mondani, hogy el kell őket kapja a máltai szellem – jegyzi meg poénosan a szeretetszolgálat munkatársa –, ami azt jelenti, hogy valaki igenis felvállalja azt, hogy ő önkéntesként és aktívan segíti a munkát, közben pedig érzi azt, hogy ő akkor tényleg szívből csinálja.”

Fókuszban az idősek is

Az adventi időszak legnagyobb akciója a cipősdoboz-akció, melyet évek óta megszerveznek a Máltai Szeretetszolgálat marosvásárhelyi székhelyén. Bár hagyományosan a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtenek színes cipősdobozokban névre szóló ajándékot, tavaly kiterjesztették ezt az idősekre is. 

Mivel a marosvásárhelyi fiókszervezet mindennapi tevékenysége leginkább az idősekre irányul, fontosnak tartják, hogy decemberben az angyal hozzájuk is eljusson.

A segélyszervezet egyebek közt a guruló étkeztetés programjával biztosítja, hogy naponta meleg ételt szállítsanak a rászoruló időseknek, ezenkívül a segítő hálón keresztül elkísérik őket az orvoshoz, segítenek a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában.

Galéria

Fotó: Facebook/Máltai Szeretetszolgálat Csíkszereda

„Szeretnénk olyan idősekhez eljutni, akiknek lehet, hogy még karácsonykor sem kopog be senki az ajtaján. Sokan vannak a Segítő Háló programunkban is, akiknek már nincs rokonuk, vagy ha van, akkor nincs itt, így senki nem mond nekik egy jó szót még ilyenkor sem, pedig tudjuk, hogy a karácsony amúgy is nehezebb ilyen szempontból. Mindenki kicsit magányosabbnak érzi magát, aki amúgy is egyedül van. Őket szeretnénk meglátogatni és meglepni valamivel” – mondja Gyenes Csenge.

Hozzáteszi, ez is cipősdoboz formájában működik majd, így aki megajándékozna egy gyereket vagy időst, már foghat is neki a cipősdobozok készítésének.

Az idősek számára nyilván nem játékra kell gondolni, hanem egy sálra, sapkára, kesztyűre, édességre, kávéra, mécsesre, karácsonyi díszre, aminek szerintünk örülne a saját nagymamánk is, de akár tartós élelmet is lehet belerakni.

Galéria

Fotó: Facebook/Máltai Szeretetszolgálat Csíkszereda

Az adventi időszak másik különleges programja lesz, hogy a szervezet munkatársai és önkéntesei ellátogatnak a hajléktalanszállóra, ahol egy vacsorát készítenek majd a bentlakóknak, és egy tartalmas estét igyekeznek eltölteni velük.

Amikor az ünnep rosszabb, mint a hétköznapok

Csíkszeredában jelenleg a Máltai Szeretetszolgálat újraszervezése zajlik, önkénteseket toboroznak, és a Somlyó utcai romatelep melletti székhelyükön igyekeznek biztosítani a nappali központ működését.

Az adventi időszakra azonban már csak azért is nagyon készülnek, mert a tavalyi advent felejthetetlen volt

– mondja a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági koordinátora, Székely Róbert.

Galéria

Mindig van, kin segíteni

Fotó: Osváth Dániel

„A Somlyó utca 33. szám alatt van egy romatelep, és főként azokra a családokra koncentráltunk tavaly az advent alatt, és idén is ez lesz az egyik fő célunk. Itt mélyszegénységben, szegregációban élő családok laknak, elzárva információtól és minden lehetőségtől is. Az, hogy van víz, villany, kanalizálás, azt hinnénk, hogy mindenütt egyértelmű, pedig mégsem. Itt nem így van. Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy ezek a családok is meg tudják élni az adventet, az ünnepi várakozást” – magyarázza Székely Róbert.

Hozzáteszi, ez egyebek közt abban nyilvánul meg, hogy közösen készülnek az ünnepre, például adventi koszorút készítenek, az anyukákkal és a gyerekekkel adventi naptárt vezetnek, és így várják az ünnepet, miközben igyekeznek azon dolgozni, hogy az adventi koszorú mellett az ima és Jézus is bekerüljön az otthonokba.

Székely Róbert elmondta, ezeknek a gyerekeknek a karácsony még csak nem is olyan nap, mint a többi, hanem sok esetben rosszabb:

ajándékot nem vagy csak nagyon ritka esetben kapnak, de összeülés történik, ami alatt a családfő sokszor felönt a garatra, este lesz egy vita otthon, vagy kettő, s ezzel el is telt a karácsony.

„Azt gondolom, hogy mi ennél többet tudunk és kell adjunk ezeknek a családoknak, ezért is építjük fel a karácsonyt, hogy legyen meg a várakozás, várjuk a Kisjézus születését. Megpróbáljuk bevinni a karácsonyt az otthonokba úgy, hogy előtte közösen ráhangolódunk, hogy érezzék, nem csak ajándékozásról szól ez – bár számukra még arról sem, ugye.

Galéria

Cipősdoboz az időseknek is

Fotó: Osváth Dániel

Azt szeretnénk, hogy legyen egy valós hangulata, hogy érezzék, hogy Jézus bemegy a házba. Nem cél, hogy megtérítsünk valakit, de ennek a családi hangulatnak a megteremtésén munkálkodunk. Tavaly kezdtük el, és annyira szerették, hogy idén már jöttek a kérdések, hogy mikor fonunk újra koszorút.”

Cipősdoboznyi ajándék személyre szóló levéllel

Ezen a romatelepen mintegy százötven gyermek van, a három hónapostól a 16 évesig minden korosztály, számukra fognak cipősdoboz-akciót hirdetni Csíkszeredában és környékén. Bárki, aki úgy érzi, szeretne megajándékozni egy gyereket, összeállíthat számára egy ajándékcsomagot, ráírva, hogy fiúnak vagy lánynak szánja, és hogy melyik korosztálynak.

Idézet
A cél, hogy minden gyerek kapjon ajándékot, amihez fontosnak tartjuk, hogy egy személyre szóló levél is járjon, mert nagyon sokat jelent ezeknek a gyerekeknek”

– mutat rá a szeretetszolgálat munkatársa, magyarázva, hogy a gyerekek utána hosszú ideig emlegetik, hogy ők kitől és mit kaptak, hogy nekik van a távolban valahol egy XY nevű barátjuk, aki megajándékozta őket. A gyerekek készülnek is majd egy karácsonyi előadással énekek és versek formájában, azt fogják köszönetképpen előadni.  

Galéria

A koszorú és az adventi könyörgések

Fotó: Rab Zoltán

Csíkszeredában is figyelnek az idősekre is, elsősorban azokat szeretnék meglátogatni, akik ilyenkor is egyedül vannak, és az advent ünnepén, na meg karácsonykor még nehezebb a magány, mint az év többi napján.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében látott napvilágot november 21-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 23., szerda

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral

A világ hajlított (The World is Curved) – vallják a teqballosok, így ha laposföld-hívőket akarunk keresni, akkor jobb ha másfelé orientálódunk. Mi nem akartunk ilyeneket keresni, sőt.

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral