A videó csak a jéghegy csúcsa: kitálaltak a Krónikának pszichológushallgatók Szamosközi Istvánról

Rostás Szabolcs , Pap Melinda 2021. november 09., 13:46 utolsó módosítás: 2021. november 09., 16:11

Minősíthetetlen hangnemben beszél a hallgatókkal és kollégáival, inzultálja, évek óta megfélemlíti őket Szamosközi István, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) pszichológiaprofesszora a Krónikának nyilatkozó volt és jelenlegi hallgatók szerint.

A videó csak a jéghegy csúcsa: kitálaltak a Krónikának pszichológushallgatók Szamosközi Istvánról
galéria
Fotó: Videófelvétel

A Szamosközi István magatartásával kapcsolatos botrányt kirobbantó videófelvétel rögzítése az online oktatás révén vált lehetővé: az egyik diák rögzítette, amint a kolozsvári BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Karának professzora és egyik kollégája beszélgetnek az online óra szünetében.

„Hé!” – szólítja meg diákjait a pszichológiaprofesszor az online oktatási platformon. Mint kiderül, azok nincsenek képernyő előtt, kollégája szünetre küldte őket. „De mér vannak szüneten, b...szd meg? Tudják, hogy jövök vissza. Az Isten b...ssza meg!” – reagál a hírre ingerülten Szamosközi, és miközben kollégája arról biztosítja, hogy mindössze öt percről van szó, egyre jobban dühbe gurul.

„Gyúrja beléjük a f…át!” – üzeni az egyetemi hallgatóknak a 69 éves professzor.

Megfélemlített diákok

A kiszivárgott felvétel nyomán egyre többen feltárták a közösségi oldalakon a Szamosközi Istvánnal kapcsolatos kellemetlen élményeiket, és kiderült: nem egyedi esetről van szó, az ilyen megnyilvánulások nem ismeretlenek a kolozsvári pszichológia kar végzettjei és jelenlegi diákjai számára. Lapunk információi szerint

a Pszichológia és Neveléstudományok Kar magyar tagozatának alapítója és volt dékánhelyettese évtizedek óta félelemben tartja diákjait és fiatal kolléganőit, ugyanis elsősorban nekik jut ki a hímsovén megjegyzésekből.

Több jelenlegi, illetve volt diák a Krónikának arról számolt be, hogy az sem kedvez a diák helyzetének, ha Székelyföldről vagy vidékről származik, ha csinos, vagy nem öltözködik divatosan – minden esetben sértő megjegyzést kap Szamosközitől, mely már verbális bántalmazásnak minősül.

Fotó: Jakab Mónika

Egy elsőéves hallgatótól megtudtuk: eddig jobbára olyan ártatlan megjegyzések hangzanak el órákon, hogy „a depresszió úrinőknek való”, viszont már most rettegnek attól, amiről a felsőbb évesek mesélnek. Mivel az általunk megkeresett jelenlegi diákok közül a bosszútól tartva senki nem vállalta, hogy névvel nyilatkozik, lapunk korábban végzett, illetve Kolozsvárról külföldi egyetemekre távozott hallgatókat faggatott a professzor stílusáról, magaviseletéről, ugyanis szerintük ez az évek során semmit sem változott.

Harc a kollégákkal?

„Az államvizsga dolgozatom védésekor engem is nagyon feldúlt, ahogy velem beszélt, ugyanakkor több lány is sírva jött ki a teremből, mert megalázta. Volt, aki azért sírt, mert az alakjára – kicsit duci volt – tett megjegyzéseket” – mesélte lapunknak egy már praktizáló pszichológus.

A BBTE Pszichológia Karán pár évvvel ezelőtt végzett nő szerint a felsőoktatási intézményen belül köztudott volt, hogy Szamosközi „nem nagyon tiszteli a nőket”, ahogy az is, hogy óráin „a megfélemlítés mindig benne van a pakliban”.

„Tudok olyan személyt, aki feladta az egyetemet Szamosközi miatt, annyira megfélemlítette. Borzasztóan arrogáns, nárcisztikus fellépése volt, sokakat igyekezett eltiporni”

– jellemezte a professzort a pszichológus. Mint mondta, a szóbeli agresszióból nemcsak diákjai, de kollégái is részesültek, elsősorban azok, akik ellent mertek mondani neki, vagy a pszichológia általa kevésbé nagyra tartott területeivel foglalkoztak.

A volt diák szerint Szamosközi a kognitív pszichológiát „istenítette”, miközben fikázta a más területekkel foglalkozókat, a pszichoterápia szakértőit. „De volt tanár, akivel azért volt rossz viszonyban, mert nem hódolt be neki” – mesélte a kar egykori diákja.

Ő is ennek tulajdonítja a professzor részéről irányába megnyilvánuló diszkriminációt, amelyben államvizsga dolgozata megvédésekor részesült.

„Azt mondta a dolgozatomra, hogy 10-est ér, de mivel július helyett csak a második védési időpontban, februárban jöttem, 9-est ad. Eközben a másik végzős diáknak, egy fiúnak, akinek ő volt a témavezető tanára, 10-est adott, pedig ő is februárban jött” – mesélte. Mint mondta, témavezető tanára is megerősítette neki: amiatt kapott kisebb osztályzatot, mert a professzor „háborúban állt” az oktatóval, általa rajta akart bosszút állni, a személyes harcaiba ugyanis a diákokat is belekeverte.

Fotó: Alkalmazott Pszichológia Intézet/Facebook

A pszichológus szerint Szamosközi István minősíthetetlen stílusa meglepő módon „nem mindenkinél verte ki a biztosítékot”, voltak hallgatók, akik szerették, és úgy gondolták, hogy a professzor valójában „edzeni” akarja a diákjait, fel akarja készíteni őket erre a cseppet sem könnyű pályára.

„Kell pénz? Tessék!”

„Az egyetemi oktatás professzionális közeg kellene legyen, a nehézségekről beszélni kell, de szakmaian. Együttérző, professzionális kollégaként el lehet mondani. hogy terápián biztosan fogsz találkozni nehéz esetekkel, agresszióval” – utasította vissza a sokak által osztott indoklást a kolozsvári egyetem egy másik volt diákja, miszerint Szamosközi István „edzi”, felkészíti a diákokat a pályára . „Ez hatalmas tévképzet, becstelen igazolása az agresszív viselkedésnek” – jelentette ki a Krónikának Éltető Noémi, aki hat éve fejezte be a pszichológia szakot, és rossz élményekkel távozott a BBTE-ről.

„Én is ott akartam hagyni az egyetemet, mert nagyot csalódtam, mikor láttam, mi folyik tanítás helyett. Ami kárt tudott okozni, okozott, azt már senki nem tudja jóvátenni” – jelentette ki Noémi, aki szerint sok tehetséges diák hagyja ott az egyetemet Szamosközi miatt.

„Azért is éreztem úgy, hogy tennem kellene valamit, most, hogy már nem vagyok az országban és nem szeretnék ott karriert, így végre nem kell félnem a bosszútól”

– nyilatkozta lapunknak a Németországban, mesterségesintelligencia-kutatóként dolgozó lány, aki nem félt megosztani a Szamosközi trágár szavait megörökítő videót. Éltető Noémi Facebook-falán rengetegen hozzászóltak a témához, sokan közülük a BBTE volt hallgatói, jelenleg is aktív pszichológusok, akiknek túlnyomó többsége elmarasztalja volt professzorát, mások ugyanakkor éppenséggel a pártját fogják.

Éltető Noémi a Krónikának elmondta, ami a múlt héten közzétett videón látható-hallható, mindennapos a professzornál, sok hasonlót látott már, amióta első éven a Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) ő volt a dolgozatvezető tanára.

„Sajnos akkor volt alkalmam többször is négyszemközt lenni vele. Amíg nem szóltam ellene semmit, nem szembesítettem, erősen hatalomfitogtató volt, de nem inzultált direkt módon” – magyarázta. Úgy véli, emiatt veszik sokan védelmükbe a professzort, mivel ha az ember az ő pártján áll, a tipikus kommunista hagyomány érvényesül: egyik fél tartja a hátát a másiknak.

„Velem is ezt játszotta: »Kell pénz? Tessék, itt van néhány száz lej!« És adott. Nem lehetett nem elfogadni. Ezzel párhuzamosan az órákon folyt a trágárkodás, mások mocskolása és a tanítás mellőzése, így egy adott ponton felálltam és mondtam, hogy ez nem egyetemhez méltó. Onnantól különösen ellenséges volt velem, mert nagyot csalódott” – mesélte Éltető Noémi.

Félreértelmezett mentorszerep

Volt diákja szerint Szamosközi István az elején egyfajta „mentorszerepet” próbál eljátszani hallgatói előtt, amit sokan értékelnek. „Ez nem az a fajta mentorálás, ami egy egyetemi tanár feladata. Egy egyetemi tanárnak nem az a feladata, hogy pénzt vágjon hozzám, dicsérgessen vagy tanári állást ígérgessen a jövőben, hanem hogy türelmesen tanítson, megkülönböztetés nélkül támogassa az összes diákot. Nem pedig az, hogy kiválasszon néhány kedvenckét és a többit sározza” – jelentette ki Éltető Noémi.

A volt és jelenlegi diákok szerint a professzor hamar kipécéz magának embereket, akiket megszégyenít: akik Székelyföldről vagy vidékről érkeztek, azért, akik Budapestről, azokat azért, a szép lányokat a külsejükért. „Rengeteg szexista megjegyzése volt a küllemmel kapcsolatban, aki nem öltözködött elegánsan – fiúk-lányok egyaránt –, azt azért szégyenítette meg” – emlékezett vissza Noémi, aki szerint ez a többi oktatóra is vonatkozott. Egy tanárnőnek, amikor nadrágban jelent meg órát tartani, Szamosközi felrótta, miért nem visel szoknyát, „hogy látszódjon a lába”.

Éltető Noémi szerint a kollégák is meg voltak félemlítve, tudták, hogy ha meg akarják tartani az állásukat, hallgatniuk kell.

„Látták, hogy aki felszólalt ellene, az menesztve volt” – mondta. Úgy vélte, ez az oka, hogy a videót sem merik megosztani az érintettek, mert „rettenetesen bosszúálló személyről van szó”.

Szakmai alkalmatlanság is felmerülhet

Éltető Noémi a kolozsvári alapképzés után Budapesten végezte el a mesterképzést kognitív tudományból, utána Németországban kezdte el a doktori képzést, jelenleg egy ottani kutatóintézetben mesterségesintelligencia-kutató. Állítja,

Szamosközi István félrereprezentálja a területet: a terápiás irányultságot nyíltan lekezeli, azt hangoztatva, hogy „aki terapeuta akar lenni, az csak a saját problémáit akarja így megoldani”.

Közben a kognitív tudományt hangosan pártolja és minden egyebet sérteget, ám a kognitív tudományban sem tájékozott. „Például amikor elsőéves hallgatóként a mesterséges neurális hálózati modellezés iránt érdeklődtem, akkor megszégyenítően annyit mondott, hogy: »Neked minden új és érdekes, mint egy csecsemőnek. De ez a téma már a hetvenes években halott volt«. Lekezelően félreinformált, mert nem olvas szakirodalmat. Az egy dolog, hogy úgy kezdte a karrierjét, hogy plagizálta a doktori disszertációját. De azóta sem teljesítette a szakmai pozíciója által megkívántakat. Nincsenek nemzetközi elsőszerzős publikációi peer-review folyóiratokban, ami manapság konvencionális alapkövetelmény. Tehát nincsen sem terápiás, sem érdemi kutatói tapasztalata. Olyan ez, mint egy sebész, aki sosem látott pácienst, de még műtőszikét sem” – vont párhozamot a fiatal kutató.

Éltető Noémi szerint Szamosközi István eszköze a megfélemlítés és a korrupció, állást ígér embereknek, vagy éppen megfenyegeti őket, hogy soha nem diplomázhatnak le.

„Engem is a diplomával tartott sakkban. Erdély kicsi, az erdélyi magyar pszichológus-közösség még kisebb, ezért könnyű megfélemlíteni. De ne engedjük tovább, hogy Szamosközi képviselje az erdélyi magyar pszichológiát! Ennél sokkal jobbat érdemel a közösség”

– szögezte le a Krónikának az egyetem volt diákja.

Motiválatlan diákok, tanárok?

Hasonlóan gondolkodik a kolozsvári Pszichológia Karon uralkodó állapotokról egy másik volt diák is, aki egy év elteltével hagyta ott a BBTE-t, és távozott Magyarországra. Neve elhallgatását kérve elmondta, egyrészt Szamosközi István viselkedése miatt döntött így, másrészt úgy érezte, a professzor felügyelete miatt a többi tanár, tanársegéd sem tud fejlődni, aki kompetens lenne a saját szakterületén.

„Mivel a fő tárgyat – Bevezetés a pszichológiába – ő tartja, de rosszul, nagyon sokan elveszítik a motivációjukat és nem tudnak figyelni a kiegészítő tárgyakra. Így a tanárok is elveszítik a motivációjukat” – vázolta az ördögi kört a pszichológia tanulmányait az ELTE szombathelyi kihelyezett szakán folytató diák.

„A pszichológiát imádtam, most, hogy itt vagyok a másik egyetemen, teljesen biztos vagyok benne, hogy ezzel szeretnék foglalkozni”

– jelentette ki a Magyarországon tanuló lány, aki szerint Kolozsváron örültek, ha Szamosközi nem jött órát tartani, és helyette a tanársegéd tartotta az előadást, mert akkor tanultak valamit. Határozottan állítja, hogy a professzor nem jó pedagógus, azzal telnek az órái, ami nem az óra tárgya.

Fotó: Jakab Mónika

„Székely vagyok, annyira hamar nem sértődök meg, de nekem is mondott dolgokat” – mesélte, példaként említve, hogy az anorexia kapcsán tett megjegyzést a súlyára vagy megalázta egyik fiú csoporttársát, mert nincs barátnője. „A videó elfogadhatatlan, de nem ez a legrosszabb, hanem hogy a leckét nem adta le rendesen” – jelentette ki.

„A rendszerben van a hiba”

Nem csak a mostani eset kiábrándító, hanem maga a rendszer – hangsúlyozta a Krónikának az egyetem egy másik volt diákja, Gaudi Zsófia is. „2013–14-ben jártam a kolozsvári egyetemre, és többek között az egyik ok, amiért eldöntöttem, hogy más egyetemre szeretnék járni, Szamosközi István tanár úr volt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert én konkrétan nem voltam kiválasztva, mint olyan személy, akit verbálisan bántalmazott volna, viszont rengeteg órán a nőket úgy állította be, hogy nem vagyunk odavalóak, nem vagyunk elég okosak” – mesélte lapunknak.

Az egyéves kolozsvári tapasztalat után Angliában végezte el a pszichológia alapképzést, jelenleg Skóciában tanul tovább. Hangsúlyozta, számára nemcsak az volt felháborító, hogy a professzor káromkodott az órán, hanem az oktatás nívója is.

„Kijelentette, hogy a kvalitatív kutatás nem is kutatás, de nem akart tanítani alapvető pszichológiai elméleteket, mint például Freudot, mert úgy döntött, hogy nem való a pszichológiára. Volt olyan tanárom, aki titokban tanított Freudról, mert tudta, Szamosközi tanár úr nem fogja engedni”

– osztotta meg tapasztalatait Zsófia. Mint mondta, számára felfoghatatlan, hogy egyénként ilyen döntéseket hozott, holott a diákok azért mentek egyetemre, hogy kiválasszák, számukra mi a fontos információ. És nagy lendülettel vágtak bele, de közben nem volt mélytanulás, deep learning, lehetőség, hogy reflektáljanak, véleményt nyilvánítsanak, kiválasszák, mint tanuljanak.

„A viselkedése mellett számomra a tanulási lehetőségnek a megvonása is egyfajta abúzus.

Kiválasztotta, mi az, amit tanulunk, s mit nem. És ez szerintem nem fair, mert elveszi tőlünk a tanuláshoz való jogot, holott ez adott kellene legyen minden egyetemen” – hangsúlyozta Gaudi Zsófia.

Ez a felismerés külföldön erősödött meg benne, ahol valamennyi pszichológiai elmélet és módszer hozzáférhető, és tanárai nem trágárkodnak, nem beszélnek más kollégákról az órán. „Ha Szamosközi tanár úr hasonlót tenne egy külföldi egyetemen, kétség nélkül nem taníthatna. És csak egyszer kellene megtörténjen, nem éveken keresztül” – hangsúlyozta a volt kolozsvári diák, aki szerint nem csak a professzor viselkedésével van baj, hanem a rendszerrel, mely ezt „megengedi és ápolja”.

Fotó: BBTE

Elmondta, jelenleg felnőttképzést tanul az Erasmus Mundus program keretében, és a csoportban valamennyi kontinensről vannak diákok. „Felhoztam ezt a problémát az osztályomban, hogy mit gondolnak erről, és nem tudták elhinni, hogy ez létezik, ráadásul ennyi ideje, és nem tettek semmit ellene.

Miként tartunk még mindig ott, hogy valaki, aki megfélemlítéssel, szexizmussal vagy verbális erőszakkal tűnt ki, még mindig tanít? Hogyhogy a Babeș–Bolyai azt állítja magáról, hogy nívós egyetem, és közben ezt a viselkedést támogatja? Hogy engedi meg, hogy ilyen történjen?”

– tette fel a kérdést a volt diák. Gaudi Zsófia szerint itt nem egyetlen tanár viselkedéséről, hanem egy többgenerációs, szisztematikus rendszer problémájáról van szó.

Szamosközi István: „ez az egész egy hazugság”

Amikor telefonon keresztül reagáltattuk a történtekre, Szamosközi István órára igyekezett, és előrebocsátotta, hogy nem szeretné folytatni „ezt az egész ügyet”. „Elmondtam már ezerszer, disznóság, ami történt” – jelentette ki a Krónikának kedden délelőtt a BBTE professzora. Szamosközi törvénytelennek tartja, hogy rögzítették a szavait, a videót pedig nyilvánosságra hozták.

„Az egy ellopott valami. Szünetben idegességemben valamiért ilyen hülyeséget mondtam. De az egész illegális, tehát nem értem, mit akarnak evvel”

– reflektált a felvételre az oktató. Amikor arra kívántuk reagáltatni, hogy az ügyben etikai vizsgálatot indított az egyetem, az érintett szűkszavúan annyit válaszolt: „persze”. Szembesítettük azzal, hogy számos volt és jelenlegi hallgatója állítja: mostani megnyilvánulása nem egyedi eset, a vádak szerint hosszú ideje megalázóan beszél diákjaival, kollégáival.

„Ez egyszerűen nem így van. És nem értem, miért nekik hisznek, miért nem nekem. Valami miatt egy páran így próbálnak bosszút állni, több mint valószínű”

– közölte Szamosközi István, hozzátéve, hogy volt diákjaira gondol.

„Ezt még nem hallottam. Azzal mi a baj?” – kérdezett vissza, amikor közöltük, hogy több egykori diákja – aki ma a szakmában dolgozik – szerint az oktatási módszerei is aggályosak. Amikor példaként megemlítettük, hogy állítólag azért nem oktatja Freudot, mert nem kedveli, elmondta: ez igaz, ezzel egyetért, majd hozzátette, viccelt, de igenis oktatta a pszichoanalitikus iskola megalapítóját.

Megkérdeztük azt is, mi a véleménye arról, hogy számos értelmiségi, egyetemi oktató – köztük jelenlegi és volt kollégái is – petíciót tettek közzé, amelyben leszögezik, hogy a Szamosköziéhez hasonló magatartásmód, az ilyen típusú megnyilvánulások „nem képezhetik az erdélyi magyar szervezeti kultúra részét”. „Sajnos nem tudom, hogy mire kontesztálnak, de lényegében az egész egy hazugság. Ha így akarják, legyen” – válaszolta tömören a pszichológiaprofesszor, majd tudtunkra adta, hogy siet az órájára, emiatt nem kívánja folytatni a beszélgetést.

„Hiteles állítások”

Lapunk a téma kapcsán szerette volna kikérni a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar magyar tagozata munkatársainak a véleményét is, ám az általunk megkeresett oktatók vagy nem kívánták kifejteni álláspontjukat, vagy nem is reagáltak megkeresésünkre.

„Ha a forrásai hitelességét akarja ellenőrizni, név nélkül elmondhatom, hogy az állítások hitelesek”

– válaszolt az egyik oktató ama kérdésünkre, meg tudja-e erősíteni, illetve cáfolni a pszichológia kar egykori hallgatói által megfogalmazott állításokat, miszerint Szamosközi István elmúlt évtizedekben kifejtett pedagógusi tevékenységére a kifogásolt stílus jellemző, gyakorta megalázza a diákjait, minősíthetetlen hangnemben beszél velük. Állásfoglalásra kértük a Szamosközi-ügyben Nicolae Adrian Opre dékánt is, aki munkatársán keresztül írásban kérte kérdéseinket, amint választ kapunk, közzétesszük.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport