Megnőtt a mesterséges megtermékenyítés iránti igény a meddőségi problémák elterjedésével

Makkay József 2023. március 09., 08:58 utolsó módosítás: 2023. március 09., 09:58

A magánklinikák gyors fejlődésének időszakát éli a romániai egészségügy, a nagy nehézségekkel küzdő állami ellátórendszer miatt egyre többen keresik fel a magánegészségügyi intézmények szakorvosait. A nőgyógyászat területén még inkább tetten érhető ez a jelenség, a meddőségi tünetekkel küzdő párok túlnyomó többsége a magánegészségügyi rendszerben keres gyógyulást. Dr. Zsigmond István nőgyógyász, a kolozsvári Gynia magánklinika főorvosa szerint eddig sokan anyagi okokból mondták le a meddőségi kezeléseket, az új állami támogatás azonban nagy segítséget jelent.

Megnőtt a mesterséges megtermékenyítés iránti igény a meddőségi problémák elterjedésével
galéria
A kolozsvári magánklinikán orvosi csúcstechnológiákkal küzdenek a meddőség ellen Fotó: Gynia Klinika

– A bukaresti családügyi minisztérium által biztosított támogatásból idén 12 500 meddőségi tünetekkel küzdő pár vehet részt szakklinikai beavatkozáson. Ha a szakorvosi statisztikákból indulunk ki, miszerint minden ötödik házaspár hasonló gondokkal küszködik, akkor a páciensek töredéke juthat állami támogatáshoz. Mi az oka annak, hogy ennyire elterjedt a meddőség?

– A magyarázatot a gyerekvállalási életkor kitolódásában kell keresni. A karrierépítés miatt mind később vállalnak gyereket a párok.

Míg 2008-ban a klinikánkon szülő nők átlagos életkora 30 év volt, 15 év alatt ez kitolódott 32,5 évre.

Ez nyilván nem reprezentatív minta, de jól mutatja a trendek változását. Sok olyan pácienssel találkozom, akik negyven év körül jelentkeznek a klinikán, hogy gyereket szeretnének. Sajnos nem tudják, hogy ilyen korban már nem úgy tevődik fel a kérdés, hogy gyereket akarunk, hanem hogy lehet-e még gyerekünk. Fals elképzelés él sok emberben, hogy az életkor nem számít, mert in vitro beavatkozással minden megoldható. Ez viszont nem állja meg a helyét.

– Hogyan tud segíteni ezen a jelenségen a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinika?

– Mindenekelőtt kimutatjuk a problémákat. Vannak esetek, amikor semmilyen egészségügyi okot nem találunk, de a terhesség mégsem jön össze. Ilyenkor az egyszerűtől az összetettebb procedúrákig több mindent kipróbálunk. Ha ezek sem segítenek, akkor az in vitro megtermékenyítés következik. Nőknél az életkor előrehaladtával egyre több a nem megfelelő ovocita. Az abnormális petesejtek aránya húszévesen húsz százalék, negyvenévesen pedig 80 százalék. A női kor előrehaladtával az egészséges ovociták aránya csökken, 37 év után évente feleződik. Szülés szempontjából ezt a biológiai hátrányt különböző orvosi beavatkozásokkal, gyógyszeres kezeléssel, in vitro megtermékenyítéssel próbáljuk ellensúlyozni, de ez sem vezet el minden esetben a kívánt terhességhez.

– Mennyire gyakori jelenség a férfipartner meddősége?

– A hozzánk forduló párok kivizsgálásakor rendszerint erre is fény derül. Az egyik erősségünk, hogy nagyon jó orvoscsapattal dolgozunk a férfiak meddőségi tüneteinek kivizsgálása és a kezelése terén is. Ha a férfiproblémát nem tudjuk orvosolni andrológiai kivizsgálás és kezelés útján, az egészségügyi csúcstechnikák alkalmzásával arra is van lehetőség, hogy az életképtelenek közül kiválasszunk akár egyetlen életképes spermiumot. A megtermékenyítést azzal is elő tudjuk segíteni, hogy a petesejt körüli burkot lézerrel megvágjuk, így a spermatozoida könyebben hozzá tud férni. Amikor a férfimeddőségen orvosi beavatkozással nem lehet segíteni, a női partner megtermékenyítését donor spermával tudjuk elvégezni, amennyiben a párok ezt vállalják. A donor személye ebben az esetben ismeretlen, és dániai spermabankokból szerezzük be az inszeminációhoz szükséges anyagot. Mivel a petesejt az anyáé, a születendő gyerek genetikailag ötven százalékban a szülőké. De nőknél is adódhatnak hasonló problémák, amikor donor petesejtre van szükség. Az ilyen beavatkozást viszont csak Csehországban, Görögországban vagy Spanyolországban tudják elvégezni a párok.

Dr. Zsigmond István nőgyógyász szerint a szükséglet szülte az egyre dinamikusabban fejlődő magánegészségügyi rendszert Fotó: Gynia Klinika

– A kolozsvári Gynia magánklinikán régóta foglalkoznak a meddőség okainak feltárásával, de az in vitro beavatkozásokra eddig más klinikákra küldték a pácienseket. Miért nem lehetett a teljes procedúrát helyben elvégezni?

– Amikor a klinika elindult, ezzel a szakterülettel is foglalkoztunk. Szakorvosaink jól értenek az infertilitás problémaköréhez, és kezdetben inszeminációkat is végeztünk. Időközben azonban törvényi úton nagyon megnehezítették a mesterséges megtermékenyítést. Gyakorlatilag ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mint egy szívátültetéshez: steril levegő, kiemelten ellenőrzött körülmények, stb. A szigorúság valamennyire indokolt, de nem ilyen mértékben. Ezt úgy oldottuk meg, hogy

európai uniós pályázattal új kórházrészleget kezdtünk el építeni, ami minden szempontból megfelel a szigorú előírásoknak.

2021. januárjában kellett volna indulnunk, de a koronavírus-járvány és annak gazdasági utóhatásai miatt a történet kitolódott. A több évnyi bürokratikus engedélyeztetési folyamat végén járunk, és áprilistól ezzel a nőgyógyászati szakterülettel is foglalkozhatunk.

– Idéntől felkerültek azon klinikák listájára, amelyek állami támogatást igényelhetnek a meddőségi tünetek kezelésére. Ez mekkora segítséget jelent a páciensek számára?

– Az elmúlt években nagyon sok párt vizsgáltunk meg meddőségi tünetekkel, amelyek közül sokat más romániai klinikákra vagy magyarországi gyógykezelésre irányítottunk. Tavaly nyár óta készülünk az új klinikai részleg beindítására: különböző szakosodású – köztük két magyarországi szakemberből álló – orvoscsapattal erősítettük meg munkaközösségünket. Mára kialakult egy várólista azokból a páciensekből, akiknek mi térképeztük fel a problémáit. Ők lesznek az új klinikai részleg ügyfelei. Nagy az érdeklődés, így folyamatos munkára számítunk.

Egyre több pár küzd meddőségi próblémákkal, ami azt jelenti, hogy – a Gyniát is beleszámítva – a három kolozsvári magán-, valamint az állami klinika in vitro részlegének folyamatosan lesz páciense.

Eddig azért mondták le sokan a meddőségi kezeléseket, mert anyagilag nem tudták vállalni. A 15 ezer lejes állami támogatás nagy segítség: a komplexebb beavatkozásoknak több mint a felét, az egyszerűbb procedúráknak a teljes kiadását fedezi.

Steril körülmények. Az in vitro megtermékenyítés új részlege a Gynia magánklinikán Fotó: Gynia Klinika

– Kolozsváron, de szerte Erdélyben egyre több a magánklinika, illetve a régiek új részlegekkel, új berendezésekkel bővülnek. Egy aránylag szegény országban, mint amilyen Románia, miért van ekkora igény a magánegészségügyi rendszer szolgáltatásaira?

– Alapszabály, hogy az fejlődik, amire igény van. A nyugat-európai országokban, ahol az alapellátás magas színvonalú, kevés a magánklinika, és rendszerint a magas igényeket szolgálják ki. Romániában teljesen más a helyzet, az állami egészségügyi rendszernek nagyon sok gondja-baja van. Nem a finanszírozással vannak az igazi gondok – az államkassza mellett a kórházakat a nagyvárosi és megyei önkormányzatok is támogatják –, hanem a régi mentalitás miatt fordulnak el tőle a betegek. Az állami kórházakban és járóbeteg-gondozókban nem az orvos van a betegért, hanem éppen fordítva. Nagy gondot okoznak a kórházi fertőzések is, amit a régi épületekből már nem lehet eltávolítani. És ott van a bürokrácia! Nincs mindenhol szabad orvosválasztás és sorolhatnám a további problémákat.

Sokan azért jönnek hozzánk, mert több állami kórházba nem engedik be a kezelő nőgyógyászt, ha nem ügyeletes, így a páciens más orvossal szül.

Egyes orvosok kórházi praxisában nagyon megszaporodtak a császármetszéses szülések. Az ilyen típusú ellátásból sok betegnek már elege van, és inkább megfizeti a magánklinika díjszabásait.

– Miért nem lehet magánklinikán állami támogatással szülni?

– Az állami biztosító kalkulusa szerint Kolozs megyében van annyi szülészeti, nőgyógyászati ágy az állami kórházakban, hogy az fedezze a szükségletet, így szerintük nincs szükség magánklinikai szolgáltatásokra ezen a területen. Nem kötnek velünk szerződést. Dolgozunk viszont 8-10 magánbiztosítóval, amelyeket tőkeerősebb cégek keresnek meg, és alkalmazottaik számára betegbiztosítást kötnek.

A magánbiztosítóknak sokféle egészségügyi csomagjuk van, amiben szerepelhet a szülés is.

Ilyen biztosítást természetesen magánemberek is köthetnek. Ugyanakkor vannak bankok, amelyek kedvezményes hitelt biztosítanak a páciensek kórházi kezeléséhez.

– Székelyföld kivételével Erdélyben kevés a magyar érdekeltségű magánklinika. Ilyen szempontból a Gynia ritkaságnak számít a kolozsvári egészségügy ellátásban. Mennyire igénylik a betegek a magyar szakorvost?

– Nem annyira, mint ahogyan ezt korábban hittük. Pácienseink aránya nagyjából leképezi Kolozs megye nemzetiségi arányát – talán pár százalékkal több a magyar páciens. Nőgyógyászként nekem többségében román pácienseim vannak, miközben román kolléganőimnek is vannak magyar ügyfelei. Nálunk szabad az orvosválasztás, de sok magyar ajkú beteg mégsem kimondottan magyar orvost keres.

A klinika 15 szakorvosának harmada magyar. Aki magyarként bejön hozzánk, akkor is elboldogul, ha nem tud románul, mert a kisegítő személyzet többsége beszél magyarul.

Ha kell, a nővér fordít az orvosnak, szóval nyelvi gondjaink nincsenek. Arra törekszünk, hogy mindenben a beteget szolgáljuk. Az a tapasztalatom, hogy Kolozsvár minden klinikáján és kórházában van egy-két magyar szakorvos: aki magyar szakemberhez akar fordulni, kis keresgéléssel megteheti.

– Az a hír járja, hogy egyre több fiatal magyar család vállal három gyereket. Önnek négy gyereke van. Mennyire terjed a nagycsaládos modell?

– Saját pácienseim körében is tapasztalom, hogy többen nem csak a harmadik, hanem a negyedik vagy éppen az ötödik gyereket vállalják. Az értelmiségi családok körében elterjedtebb jelenség ez. A nagycsalád mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport