Megnőtt a mesterséges megtermékenyítés iránti igény a meddőségi problémák elterjedésével

Megnőtt a mesterséges megtermékenyítés iránti igény a meddőségi problémák elterjedésével

A kolozsvári magánklinikán orvosi csúcstechnológiákkal küzdenek a meddőség ellen

Fotó: Gynia Klinika

A magánklinikák gyors fejlődésének időszakát éli a romániai egészségügy, a nagy nehézségekkel küzdő állami ellátórendszer miatt egyre többen keresik fel a magánegészségügyi intézmények szakorvosait. A nőgyógyászat területén még inkább tetten érhető ez a jelenség, a meddőségi tünetekkel küzdő párok túlnyomó többsége a magánegészségügyi rendszerben keres gyógyulást. Dr. Zsigmond István nőgyógyász, a kolozsvári Gynia magánklinika főorvosa szerint eddig sokan anyagi okokból mondták le a meddőségi kezeléseket, az új állami támogatás azonban nagy segítséget jelent.

Makkay József

2023. március 09., 08:582023. március 09., 08:58

2023. március 09., 09:582023. március 09., 09:58

– A bukaresti családügyi minisztérium által biztosított támogatásból idén 12 500 meddőségi tünetekkel küzdő pár vehet részt szakklinikai beavatkozáson. Ha a szakorvosi statisztikákból indulunk ki, miszerint minden ötödik házaspár hasonló gondokkal küszködik, akkor a páciensek töredéke juthat állami támogatáshoz. Mi az oka annak, hogy ennyire elterjedt a meddőség?

– A magyarázatot a gyerekvállalási életkor kitolódásában kell keresni. A karrierépítés miatt mind később vállalnak gyereket a párok.

Idézet
Míg 2008-ban a klinikánkon szülő nők átlagos életkora 30 év volt, 15 év alatt ez kitolódott 32,5 évre.

Ez nyilván nem reprezentatív minta, de jól mutatja a trendek változását. Sok olyan pácienssel találkozom, akik negyven év körül jelentkeznek a klinikán, hogy gyereket szeretnének. Sajnos nem tudják, hogy ilyen korban már nem úgy tevődik fel a kérdés, hogy gyereket akarunk, hanem hogy lehet-e még gyerekünk. Fals elképzelés él sok emberben, hogy az életkor nem számít, mert in vitro beavatkozással minden megoldható. Ez viszont nem állja meg a helyét.

– Hogyan tud segíteni ezen a jelenségen a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinika?

– Mindenekelőtt kimutatjuk a problémákat. Vannak esetek, amikor semmilyen egészségügyi okot nem találunk, de a terhesség mégsem jön össze. Ilyenkor az egyszerűtől az összetettebb procedúrákig több mindent kipróbálunk. Ha ezek sem segítenek, akkor az in vitro megtermékenyítés következik. Nőknél az életkor előrehaladtával egyre több a nem megfelelő ovocita. Az abnormális petesejtek aránya húszévesen húsz százalék, negyvenévesen pedig 80 százalék. A női kor előrehaladtával az egészséges ovociták aránya csökken, 37 év után évente feleződik. Szülés szempontjából ezt a biológiai hátrányt különböző orvosi beavatkozásokkal, gyógyszeres kezeléssel, in vitro megtermékenyítéssel próbáljuk ellensúlyozni, de ez sem vezet el minden esetben a kívánt terhességhez.

– Mennyire gyakori jelenség a férfipartner meddősége?

– A hozzánk forduló párok kivizsgálásakor rendszerint erre is fény derül. Az egyik erősségünk, hogy nagyon jó orvoscsapattal dolgozunk a férfiak meddőségi tüneteinek kivizsgálása és a kezelése terén is. Ha a férfiproblémát nem tudjuk orvosolni andrológiai kivizsgálás és kezelés útján, az egészségügyi csúcstechnikák alkalmzásával arra is van lehetőség, hogy az életképtelenek közül kiválasszunk akár egyetlen életképes spermiumot. A megtermékenyítést azzal is elő tudjuk segíteni, hogy a petesejt körüli burkot lézerrel megvágjuk, így a spermatozoida könyebben hozzá tud férni. Amikor a férfimeddőségen orvosi beavatkozással nem lehet segíteni, a női partner megtermékenyítését donor spermával tudjuk elvégezni, amennyiben a párok ezt vállalják. A donor személye ebben az esetben ismeretlen, és dániai spermabankokból szerezzük be az inszeminációhoz szükséges anyagot. Mivel a petesejt az anyáé, a születendő gyerek genetikailag ötven százalékban a szülőké. De nőknél is adódhatnak hasonló problémák, amikor donor petesejtre van szükség. Az ilyen beavatkozást viszont csak Csehországban, Görögországban vagy Spanyolországban tudják elvégezni a párok.

Galéria

Dr. Zsigmond István nőgyógyász szerint a szükséglet szülte az egyre dinamikusabban fejlődő magánegészségügyi rendszert

Fotó: Gynia Klinika

– A kolozsvári Gynia magánklinikán régóta foglalkoznak a meddőség okainak feltárásával, de az in vitro beavatkozásokra eddig más klinikákra küldték a pácienseket. Miért nem lehetett a teljes procedúrát helyben elvégezni?

– Amikor a klinika elindult, ezzel a szakterülettel is foglalkoztunk. Szakorvosaink jól értenek az infertilitás problémaköréhez, és kezdetben inszeminációkat is végeztünk. Időközben azonban törvényi úton nagyon megnehezítették a mesterséges megtermékenyítést. Gyakorlatilag ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mint egy szívátültetéshez: steril levegő, kiemelten ellenőrzött körülmények, stb. A szigorúság valamennyire indokolt, de nem ilyen mértékben. Ezt úgy oldottuk meg, hogy

Idézet
európai uniós pályázattal új kórházrészleget kezdtünk el építeni, ami minden szempontból megfelel a szigorú előírásoknak.

2021. januárjában kellett volna indulnunk, de a koronavírus-járvány és annak gazdasági utóhatásai miatt a történet kitolódott. A több évnyi bürokratikus engedélyeztetési folyamat végén járunk, és áprilistól ezzel a nőgyógyászati szakterülettel is foglalkozhatunk.

– Idéntől felkerültek azon klinikák listájára, amelyek állami támogatást igényelhetnek a meddőségi tünetek kezelésére. Ez mekkora segítséget jelent a páciensek számára?

– Az elmúlt években nagyon sok párt vizsgáltunk meg meddőségi tünetekkel, amelyek közül sokat más romániai klinikákra vagy magyarországi gyógykezelésre irányítottunk. Tavaly nyár óta készülünk az új klinikai részleg beindítására: különböző szakosodású – köztük két magyarországi szakemberből álló – orvoscsapattal erősítettük meg munkaközösségünket. Mára kialakult egy várólista azokból a páciensekből, akiknek mi térképeztük fel a problémáit. Ők lesznek az új klinikai részleg ügyfelei. Nagy az érdeklődés, így folyamatos munkára számítunk.

Idézet
Egyre több pár küzd meddőségi próblémákkal, ami azt jelenti, hogy – a Gyniát is beleszámítva – a három kolozsvári magán-, valamint az állami klinika in vitro részlegének folyamatosan lesz páciense.

Eddig azért mondták le sokan a meddőségi kezeléseket, mert anyagilag nem tudták vállalni. A 15 ezer lejes állami támogatás nagy segítség: a komplexebb beavatkozásoknak több mint a felét, az egyszerűbb procedúráknak a teljes kiadását fedezi.

Galéria

Steril körülmények. Az in vitro megtermékenyítés új részlege a Gynia magánklinikán

Fotó: Gynia Klinika

– Kolozsváron, de szerte Erdélyben egyre több a magánklinika, illetve a régiek új részlegekkel, új berendezésekkel bővülnek. Egy aránylag szegény országban, mint amilyen Románia, miért van ekkora igény a magánegészségügyi rendszer szolgáltatásaira?

– Alapszabály, hogy az fejlődik, amire igény van. A nyugat-európai országokban, ahol az alapellátás magas színvonalú, kevés a magánklinika, és rendszerint a magas igényeket szolgálják ki. Romániában teljesen más a helyzet, az állami egészségügyi rendszernek nagyon sok gondja-baja van. Nem a finanszírozással vannak az igazi gondok – az államkassza mellett a kórházakat a nagyvárosi és megyei önkormányzatok is támogatják –, hanem a régi mentalitás miatt fordulnak el tőle a betegek. Az állami kórházakban és járóbeteg-gondozókban nem az orvos van a betegért, hanem éppen fordítva. Nagy gondot okoznak a kórházi fertőzések is, amit a régi épületekből már nem lehet eltávolítani. És ott van a bürokrácia! Nincs mindenhol szabad orvosválasztás és sorolhatnám a további problémákat.

Idézet
Sokan azért jönnek hozzánk, mert több állami kórházba nem engedik be a kezelő nőgyógyászt, ha nem ügyeletes, így a páciens más orvossal szül.

Egyes orvosok kórházi praxisában nagyon megszaporodtak a császármetszéses szülések. Az ilyen típusú ellátásból sok betegnek már elege van, és inkább megfizeti a magánklinika díjszabásait.

– Miért nem lehet magánklinikán állami támogatással szülni?

– Az állami biztosító kalkulusa szerint Kolozs megyében van annyi szülészeti, nőgyógyászati ágy az állami kórházakban, hogy az fedezze a szükségletet, így szerintük nincs szükség magánklinikai szolgáltatásokra ezen a területen. Nem kötnek velünk szerződést. Dolgozunk viszont 8-10 magánbiztosítóval, amelyeket tőkeerősebb cégek keresnek meg, és alkalmazottaik számára betegbiztosítást kötnek.

Idézet
A magánbiztosítóknak sokféle egészségügyi csomagjuk van, amiben szerepelhet a szülés is.

Ilyen biztosítást természetesen magánemberek is köthetnek. Ugyanakkor vannak bankok, amelyek kedvezményes hitelt biztosítanak a páciensek kórházi kezeléséhez.

– Székelyföld kivételével Erdélyben kevés a magyar érdekeltségű magánklinika. Ilyen szempontból a Gynia ritkaságnak számít a kolozsvári egészségügy ellátásban. Mennyire igénylik a betegek a magyar szakorvost?

– Nem annyira, mint ahogyan ezt korábban hittük. Pácienseink aránya nagyjából leképezi Kolozs megye nemzetiségi arányát – talán pár százalékkal több a magyar páciens. Nőgyógyászként nekem többségében román pácienseim vannak, miközben román kolléganőimnek is vannak magyar ügyfelei. Nálunk szabad az orvosválasztás, de sok magyar ajkú beteg mégsem kimondottan magyar orvost keres.

Idézet
A klinika 15 szakorvosának harmada magyar. Aki magyarként bejön hozzánk, akkor is elboldogul, ha nem tud románul, mert a kisegítő személyzet többsége beszél magyarul.

Ha kell, a nővér fordít az orvosnak, szóval nyelvi gondjaink nincsenek. Arra törekszünk, hogy mindenben a beteget szolgáljuk. Az a tapasztalatom, hogy Kolozsvár minden klinikáján és kórházában van egy-két magyar szakorvos: aki magyar szakemberhez akar fordulni, kis keresgéléssel megteheti.

– Az a hír járja, hogy egyre több fiatal magyar család vállal három gyereket. Önnek négy gyereke van. Mennyire terjed a nagycsaládos modell?

– Saját pácienseim körében is tapasztalom, hogy többen nem csak a harmadik, hanem a negyedik vagy éppen az ötödik gyereket vállalják. Az értelmiségi családok körében elterjedtebb jelenség ez. A nagycsalád mindenképpen biztató a jövőre nézve.

korábban írtuk

Minden ötödik romániai házaspár meddőséggel küszködik – Rekordösszegű támogatást nyújt kezelésekre a családügyi minisztérium
Minden ötödik romániai házaspár meddőséggel küszködik – Rekordösszegű támogatást nyújt kezelésekre a családügyi minisztérium

Mintegy 12 500, meddőségi tünetekkel küzdő pár vehet részt idén ingyenes kezeléseken. A szakklinikai ellátás iránt óriási az érdeklődés Romániában, ahol az egészségügyi statisztikák szerint minden ötödik párnak meddőségi gondjai vannak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen
2024. május 07., kedd

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok

Továbbra is elátkozottnak tűnik az észak-erdélyi autópálya: még azokon a szakaszokon sem igazán halad a munka, amelyeken – egyes esetekben már sokadszor – győztest hirdettek a kivitelezésre kiírt pályázaton.

Rosszul áll az észak-erdélyi autópálya szénája, lassan vagy egyáltalán nem haladnak a munkálatok
2024. május 07., kedd

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv

Nóvumnak számító kutatási eredményeket ismertetett keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján a Bálványos Intézet, hiszen eddig nem vizsgálták kampányidőszakban a részvételi hajlandóságot és a politikai preferenciákat az erdélyi magyarok körében.

Felmérés: közös nevező az erdélyi magyarok és az AUR esetében az ukránellenesség, magas a szavazókedv
2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett
2024. május 07., kedd

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett

Sárga szintű viharriasztást adott ki keddre huszonnégy megyére és Bukarestre az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett
2024. május 07., kedd

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon

Tizenhat ázsiai vendégmunkást toloncoltak ki a román idegenrendészeti szervek az ország területéről, miután megpróbáltak illegálisan Magyarországra jutni – közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium.

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon
2024. május 07., kedd

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek

Közel húsz éve foglalkozik ízkészítéssel Czupor Nárcisz Ildikó, aki az édesanyjától átvett vállalkozást fiával közösen működteti, torockószentgyörgyi üzemükben pedig a hagyományokat az új, cukor- és tartósítószermentes igényekkel ötvözik.

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek
2024. május 07., kedd

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban

Jelentős felújítást követően hivatalosan is átadta marosvásárhelyi Plaza M bevásárlóközpontját az Indotek Group ingatlanbefektető vállalat. A 16 millió euróból korszerűsített üzletközpont új márkákkal és megújult közösségi térrel várja a látogatókat.

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban
2024. május 07., kedd

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont

Az eredetileg bejelentett időponthoz képest kissé megkésve, de hétfő este végre meghirdette a jegyértékesítést a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről induló járataira a Fly Lili légitársaság.

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik