Aprópénzzel támogatja a méhészeket a kormány, holott a teljes mézpiac védelemre szorul

Aprópénzzel támogatja a méhészeket a kormány, holott a teljes mézpiac védelemre szorul

Nehéz idők várnak a méhészetekre, az ukrán méz kiszoríthatja az európai piacról az erdélyi mézet

Fotó: Makkay József

Méhcsaládonként 25 lejjel támogatja a romániai méhészeket a kormány egy új kormányrendelet értelmében. A Krónikának nyilatkozó szakember, falugazdász szerint a jelképes összeg semmit nem old meg a méhészek egyre súlyosbodó értékesítési gondjai közül.

Makkay József

2024. március 03., 18:032024. március 03., 18:03

A méhészeknek szánt jelképes támogatás folyósításáról döntött nemrég a bukaresti kormány: az elfogadott sürgősségi rendelet szerint méhcsaládonként 5 eurónak megfelelő 25 lejes dotáció jár az igénylőknek. A pénzt a jogszabály Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követő harminc napon belül lehet igényelni a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál.

A kormány 12 034 334 eurónak megfelelő 59 866 000 lej költségvetési forrást különített el a célra, ami számítások szerint 2 395 856 méhcsalád számára fedezi a támogatást.

Amit minden olyan természetes vagy jogi személy igényelhet, akinek méhcsaládjait nyilvántartásba vették a Mezőgazdasági Regiszterben, szerepel a megyei állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásában, és valamelyik méhészeti társulás tagja, amely a méhészettel való foglalkozást igazoló könyvecskét állíthat ki. Az elfogadott kérések után járó támogatást 2024. június 30-ig utalják át a méhészek bankszámlájára.

Galéria

Kiss Miklós a méhészetében. A falugazdász sok székelyföldi méhésszel áll szakmai kapcsolatban

Az öt évvel ezelőtti felvásárlási árak alá esett vissza a méz nagybani ára

Bármilyen szempontból is vizsgáljuk az új kormánytámogatást, a jelképesnek mondható összeg valójában nem old meg semmit a méhészek előtt tornyosuló gondokból. Szakemberek szerint a romániai nagybani felvásárlók által uralt mézpiac „bedugult” a külföldről – elsősorban Ukrajnából – érkező olcsó méz miatt. Hosszú évek óta nem látott mélypontra jutott a méz felvásárlási ára: a romániai mézpiacon tevékenykedő 5-6 nagykereskedő 1,5-2 euró közötti összeget kínál egy kilogramm mézért, a piaci átlagár idén februárra viszont lecsökkent 8 lejre.

Méhészek szerint a roppant alacsony felvásárlási ár ellenére sem mozog a mézpiac, az országban tavaly megtermelt több ezer tonna édesség nem talál vevőre.

A mézpiac összeomlásának okait Kiss Miklós mezőgazdasági mérnök, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Maros megyei falugazdásza abban látja, hogy az Ukrajnából kamionszámra érkező olcsó mézszállítmányok miatt a nagybani felvásárlóknak nem éri meg hazai méhészektől vásárolni.

,,A szükséges élelmiszer-biztonsági vizsgálatokkal ellátott ukrán mézszállító kamionok úgy érkeznek Romániába, hogy a helyi kereskedőnek semmi mást nem kell tennie, csak továbbítja a szállítmányt nyugat-európai partnereihez. A helyi termelőktől felvásárolt mézet állományonként be kell vizsgáltatni, majd a több forrásból származó terméket összekeverni, és csak utána lehet exportálni. Olcsósága miatt az ukrajnai méz kiütötte a romániait az európai piacokról. Az más kérdés, hogy ennek milyen a minősége” – összegzi tömören az értékesítési gondok okát a székelyföldi szakember.

Az idei felvásárlási árak az öt évvel ezelőtti 12-13 lejes árakhoz képest is nagy visszaesést mutatnak, miközben az utóbbi három évben a költségek drasztikusan megemelkedtek.

A gazdaszervezet keretében a méhészek szakmai irányításával foglalkozó agrármérnök szerint egy 2019-es számítás alapján egy kilogramm méz termelői önköltsége 4 euró volt, ami akkor 16 lejt tett ki. Ha az inflációt nem számítjuk, mai áron ez kilónként húsz lej, így érthető, ha a méhészek számára teljes ráfizetés a nagybani felvásárlási ár.

,,A vegyesmézet régebb is önköltségi ár alatt, 12-13 lejért értékesítettük, viszont a nyereséget a külföldre nagy tételben exportált akácmézzel lehetett kihozni, amiért 28-30 lejt fizettek a kereskedők. A régi felvásárlási áraknak azonban vége” – állapítja meg Kiss Miklós.

Galéria

A kistermelők is csak úgy maradnak talpon, ha helyi szinten tudják értékesíteni árujukat

Fotó: Makkay József

Mellékállásban méhészkedik a gazdák többsége

Csak kisebb méhészetek számára járható út a kis kiszerelésű méztermékek házi, illetve piaci forgalmazása. A mezőgazdász tapasztalata szerint háztól évente pár száz kiló mézet lehet értékesíteni, ami túl kevés ahhoz, hogy a méhész megéljen belőle. A kis kiszerelésű mézeladás olyan méhészcsaládok esetében működik, ahol a méhész mellett értékesítő családtag is akad, a két feladatot ugyanis egyetlen személy nem tudja végezni, főleg hordás idején, csúcsszezonban. A nagybani értékesítést száznál több méhcsalád esetén azonban nehéz kikerülni, és nagyon kevés méhésznek sikerül rendszeres piacolással évi ezer kilónál több mézet értékesíteni.

Idézet
Az a jellemző, hogy a méhészek kétharmada főállás, munkahely mellett méhészkedik, így a méztermelés jövedelemkiegészítő foglalkozás.

Az idősebb méhészek szinte kivétel nélkül így kötelezték el magukat, és inkább a gyerekeik próbálkoztak meg agrárvállalkozóként méhészettel foglalkozni. Ma ők vannak a legnehezebb a helyzetben” – nevezi meg rá az értékesítési válság által leginkább sújtott rétegeket a falugazdász.

Ukrajnával nehéz konkurálni

Kiss szerint az elmúlt évtizedekben is voltak nehéz időszakok, amikor a kedvezőtlen időjárás miatt egy-két nehéz esztendő váltotta egymást, a mostanihoz hasonló válság azonban eddig még nem gyűrűzött be a romániai piacra. A szakember úgy véli, ha az Európai Unió nem dönti el, hogy a helyileg termelt áru előnyt kell élvezzen a tagországok piacán az Unión kívüli országokból behozott termékekkel szemben, a válsághelyzet tovább fog súlyosbodni.

,,Ma Ukrajna az európai kontinens legnagyobb méztermelő országa. Ha Brüsszel kitart amellett, hogy az olcsó ukrán áruk vámilletékek nélkül bejussanak az uniós piacra, akkor fel kell készülnünk arra, hogy a nyugati exportpiac bezáródik számunkra. Ezzel

Idézet
a felpörgetett vándorlás is beszűkül, sokan lemondanak a méhészetről. Igazából a kistermelőknek lesz esélyük fennmaradni, akik kiépítették saját értékesítő hálózatukat”

– mutat rá a túlélés esélyeire Kiss Miklós.

A falugazdász szerint a méhészeti ágazatot nem lehet támogatással megmenteni. Ha volna rá elegendő pénz, méhcsaládonként száz lejes támogatással – a mostani dotáció négyszeresével – átmenetileg orvosolni lehetne a ráfizetést, de hosszabb távon nem ez a megoldás. A méhészek szerint a román kormánynak védenie kellene belső mezőgazdasági piacát, ami egyre inkább illúziónak tűnik, így a gazdák kiszolgáltatottan várják, hogy mi lesz a sorsuk.

korábban írtuk

Importmézzel és cukorszirupos hamisítványokkal kénytelen versenyezni a kiváló erdélyi méz
Importmézzel és cukorszirupos hamisítványokkal kénytelen versenyezni a kiváló erdélyi méz

Ezer kaptár méhet tart a bihardiószegi Fiók család, amely Bihar megye egyik legnagyobb méhállományával rendelkezik. A kiváló erdélyi mézek piacát azonban átvette a kétes minőségű importméz. Riportunkban a gazdacsalád kiútkeresését mutatjuk be.

korábban írtuk

Véget ért a méhészek „édes” élete, a kevert ukrán méz letarolja a romániai piacot
Véget ért a méhészek „édes” élete, a kevert ukrán méz letarolja a romániai piacot

Nem rózsás a hazai méhészek helyzete, az illojális konkurencia miatt sokan nem tudják értékesíteni termékeiket, a nagybani felvásárlási ár rekordalacsony, 8 lej körül mozog. Kézdiszéki méhésszel jártuk körül az erdélyi méhészek nehéz helyzetét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben