A magyar hagyományok és értékek tiszteletére neveli a tasnádi gyerekeket az Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület

Tóth Gödri Iringó 2021. április 12., 16:01 utolsó módosítás: 2021. április 13., 14:07

A magyar határ közelében fekvő Tasnád lakosságának csupán közel egyharmadát teszi ki a magyar közösség, így fontos az identitásőrzés, a magyar kultúra ápolása, éltetése, és nem is mindig könnyű feladat. A 2010-ben helyi pedagógusok által alapított Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület ezt a küldetést vállalta fel a Szatmár megyei kisvárosban, és ezt próbálja teljesíteni világjárvány idején is.

A magyar hagyományok és értékek tiszteletére neveli a tasnádi gyerekeket az Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület
galéria
Fotó: Facebook/Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület

A magyar nyelvű oktatásra, hagyományőrzésre, a magyarok közösségi élményeinek erősítésére összpontosít a tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület. A Szatmár megyei városban működő egyesület kiemelt figyelmet szentel a gyerekeknek és a fiataloknak, az elmúlt években egyre több programot, tevékenységet szerveztek számukra. Czumbil Bernadette részletesen bemutatta a Krónikának a gyerekeket célzó foglalkozásaikat, illetve arról is beszámolt, egyesületük hogyan élte, éli meg a járványhelyzetet.

Feladat a két nagy költő kultuszának ápolása

Czumbil Bernadette tájékoztatása szerint Tasnád – a beosztott falvakkal együtt – egy közel tízezer lakosú város, melyet a 15. századtól kezdve tulajdonképpen az Érmellék központjának tekintenek, illetve melynek mind múltja, mind jelene összetett és sokszínű, hiszen az egykor Szilágy megyéhez tartozó mezőváros ma Szatmár megye része. Ebben a kontextusban hozták létre több mint egy évtizede az Ady-Kölcsey Kulturális Egyesületet, melyben jelenleg 8–10 pedagógus tevékenykedik a szülői közösség tagjai által segítve.

Az egyesület neve a régió „büszkeségeit” tükrözi: arra utal, hogy Tasnád közelében található Kölcsey Ferenc szülőfaluja, Sződemeter és Ady Endre szülőhelye, Érmindszent is.

Az egyesület feladatának érzi a két költő kultuszának ápolását – többek között emléknapokat, megemlékezéseket szerveznek a két faluban, továbbá a magyar népi kulturális értékek ápolását, azok továbbadását a térség fiataljainak.

„Szeretnénk, ha támogatást nyújtanánk a családok számára abban, hogy az eltűnőben lévő magyar hagyományokat megőrizzék és gyermekeik felismerjék annak összetartó, közösségformáló erejét” – vázolta céljaikat Czumbil Bernadette.

Fotó: Facebook/Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület

Hiánypótló hagyományápolás

Mint a térség, illetve a szórvány legtöbb települése esetében, Tasnádon is szembeötlő a magyar lakosság csökkenése, illetve a fiatalság „megfogyatkozása”. Czumbil Bernadette elmesélte, hogy a tasnádi iskolában egyre kevesebb a magyar osztály, illetve hogy az általános iskolában még viszonylag sok a magyar gyerek, de a középiskolai évfolyamok esetében gyakori, hogy nincs elég fiatal egy magyar osztály indításához, az is megesik, hogy négy évfolyamra csak egy magyar osztály jut. A nagykárolyi, illetve a szatmári iskolák gyakran „elszívják” a gyerekeket, illetve a vegyes házasságok esetében a gyerekek gyakran román vagy roma osztályba (általában évfolyamonként egy, roma gyerekeket tömörítő osztály indul) járnak.

Czumbil Bernadette arról is beszélt, hogy a szórványban működő, két tannyelvű oktatási intézményeknek vannak „hiányosságaik”, melyek az illető intézmények helyzetéből, összetett tevékenységéből adódnak. Az Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület ezeket a hiányosságokat igyekszik pótolni. Nemcsak a hagyományok ápolása és a magyarságtudat erősítése a céljuk, hanem fontosnak érzik a generációk közötti kapcsolatok kialakításában való segédkezést is.

Az egyesület nyolc éve szervez néptáncoktatást, népi gyermekjátékok köré szerveződő foglalkozásokat, egy éve pedig citera- és népifurulya-oktatást is indítottak. Foglalkozásaikat „külsős” szakértők vezetik. A táncoktatást kezdetben a szatmári Kása házaspár tartotta – ők inkább a kisebb korosztályokra, a népi gyermekjátékokra koncentráltak, majd helyüket a szilágykrasznai Székely Roland vette át, aki egy más tájegység táncaival is megismertette a tasnádiakat.

Kezdetben csak szombatonként tartottak foglalkozásokat közel húsz gyerekkel, majd öt évvel ezelőtt sikerült „becsempészni” a tevékenységeiket az iskolai és az óvodai programba – volt mikor hivatalosan, máskor félhivatalosan, a zene és mozgás óra keretében zajlottak a tevékenységek. Teljes osztályokat vittek a tanító nénik, tanárok a helyi kultúrházba órák alatt, esetenként órák után. Czumbil Bernadette szerint az a fajta rendszeresség, amit ez a keret adott, nagyon sokat jelentett, a közösség nagyon sokat tudott így fejlődni, mivel amíg csak hétvégi foglalkozások voltak, gyakran megesett, hogy néhány gyerek kimaradt egy-egy alkalomról, esetleg bonyolult volt a szülőknek, hogy elvigyék őket táncoktatásra.

A gyerekfoglalkozások anyagi háttere kapcsán Czumbil Bernadette elmondta, szinte évről évre változott, hogy milyen forrásokból tudták megvalósítani azokat: volt, amikor pályázat révén, volt, amikor a szülők anyagi segítsége által, máskor a kettő együttesen szükségeltetett. Szintén pályázati segítséggel, a múlt évben sikerült néptáncruhákat készíttetni a gyerekeknek. Azt is megtudtuk, hogy bár a helyi önkormányzat támogatóként is fellépett – többek között a ruhák kivitelezését is finanszírozta –,  az egyesület tevékenységei nem élveznek náluk prioritást, a város román tánccsoportja kapja az anyagi segítség nagyobb részét. Czumbil Bernadette kiemelte, hogy a két tánccsoport között az a nagy különbség, hogy míg a román csoport válogatott fiatalokból áll, gyakran reprezentálja a várost, a magyar csoport sokkal nagyobb számú gyereket foglalkoztat; továbbá utóbbinál nincs „szűrés”, az is csatlakozhat, akinek nincs ritmusérzéke, esetleg mozgáskorlátozott.

Létfontosságú bármilyen közös tevékenység

Az egyesület 2018-ban és 2019-ben hagyományőrző nyári táborokat is szervezett, amelyekben, a népmeséktől a hagyományos mesterségekig, a kultúránk sok szelete figyelmet kapott. Az elmúlt egy év az egyesület számára is bezártságról, lemondott rendezvényekről és elhalasztott programokról szólt, de próbáltak alternatívákat találni. Mivel a járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a néptáncoktatást, 2020 nyarán felvették a kapcsolatot a nagykárolyi Reketye Kulturális Egyesülettel, amelynek tagjai évek óta foglalkoznak néptánc- és népihangszer-oktatással, remélve, hogy ők tudnak javasolni valami szükségmegoldást. „Nem akartunk lemondani a közös tevékenységekről. Ha leállunk, a gyerekek elszoknak a közös foglalkozásoktól, illetve a szülőkben is megkopik az igény” – adott hangot aggodalmának az egyesületi vezető.

Fotó: Facebook/Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület

Az alternatívát a népzeneoktatás jelentette, amit kis csoportokban, a járványügyi szabályokat betartva is le lehetett, le lehet bonyolítani. Hat nyolcfős csoportot indítottak, a gyerekek a furulya és citera közül választhattak. Mivel a járvány miatt a kultúrház nem fogadta őket, a katolikus és református egyház által biztosított termekben zajlott, zajlik a munka. A gyerekek maszkban, távolságot betartva tanulnak zenélni Székely Istvántól és Székely Violától. A Reketye Kulturális Egyesület a hangszereket is biztosította a foglalkozásokhoz – ami főleg „így az elején”, nagyon nagy segítség a tasnádiaknak.

A kaotikus múlt évben néha akadtak nehézségeik, így két hónapig a népzeneoktatás is csak online volt lehetséges. Ám mivel a megyei többnyire zöld vagy sárga besorolású térség volt, februártól a néptáncoktatás is újraindult négy csoportban, órák után. Nulladikosoktól hetedik osztályosokig vesznek részt a táncoktatáson, amit Székely Sára és Székely István tart. „A március 15-ei ünnepi megemlékezés alkalmából sem készülhettünk a megszokott nagyszínpadi változatban. Idén kis online bepillantást nyújtottunk munkánkba a Facebook-oldalunk által. A próbákon készült felvételek tükrözik, hogy kicsit másképp, újra és újra alkalmazkodva a friss rendeletekhez, mégis vagyunk, ünnepeltünk és örültünk egymásnak” – elevenítette fel Czumbil Bernadette.

Felidézte, főleg kezdetben nem minden szülő reagált ugyanúgy a tevékenységeikre: volt, akikben nagy volt az igény az típusú foglalkozásokra, illetve volt, akik már azelőtt is keresték a lehetőségeket, hogy a gyerekeik magyar közösségben legyenek; voltak, akik tudatosan álltak a nevelés ilyen jellegű formájához, de voltak olyanok is, akik kissé nyűgnek érezték, hogy „kell” vinni a gyereket, hogy akadnak pluszköltségek.

Igényt teremtett a „légüres tér”

A gyerekek viszonyulása kapcsán Czumbil Bernadette kiemelte, hogy minél többen vannak a tevékenységeken, annál inkább motiválják egymást, nagyon örülnek a közösségnek, a társaságnak: „A gyerekeknek sokszor egymástól is több kedvet kapnak, egymás kedvéért is szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Minél többen vannak, annál jobb a hangulat – közösen vesznek részt, közösen alkotnak.” Az egyesület tagjai optimisták, de hétről hétre lesik a „számokat”, izgulnak, hogy milyen besorolást kap a város. Ha Tasnád bevörösödik, a néptáncoktatást újra fel kell majd függeszteni, de a kiscsoportos zeneoktatás abban az esetben is zajlik majd tovább. Czumbil Bernadette szerint most hiány van a gyerekeket, fiatalokat célzó foglalkozásokból, az értékes időtöltésből, így most a szülők és a gyerekek egyaránt lelkesek, örömmel járnak a programjaikra. „Ez a légüres tér, az hogy nincsenek kulturális rendezvények, tevékenységek, igényt teremtett” – fogalmazott.

Czumbil Bernadette szerint a munkájukban, az egyesület tevékenységében nem a mennyiség a lényeg, nem az, hogy hány népdalt vagy néptáncot tanul meg a gyerek, a fiatal. Hosszú távú céljaik vannak, remélik, hogy a gyerekek, akik náluk, velük szocializálódnak megőriznek, és bárhova is mennek magukkal visznek valamit a megtapasztalt közösségi élményből, a magyarságunk iránti tiszteletből, szeretetből, a hagyományos értékeinkből, vagy egyszerűen bárhol is legyenek keresik majd a magyar társaságot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Román–magyar szószedetek készültek fakultatív magyar oktatásban részt vevő diákok számára
Krónika 2021. április 12., hétfő

Román–magyar szószedetek készültek fakultatív magyar oktatásban részt vevő diákok számára

Román–magyar szószedetek készültek román nyelven tanuló magyar kisiskolások, általános iskolások számára – tájékoztatta a Krónikát a Bálványos Intézet.

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport