A cégek igényeihez igazítanák a szakoktatást Udvarhelyszéken

Dósa Ildikó 2017. február 09., 15:28

A vállalkozások bevonásával mérnék fel Udvarhelyszéken, hogy milyen szakemberekre, illetve ennek mentén mely képzéseket nyújtó szakosztályokra lenne szükség.

Az igények összesítése érdekében a helyi kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő egyesület indított kérdőíves felmérést, a kérdésekre azonban eddig viszonylag kevés cégvezető válaszolt. Nagy György, a szervezet elnöke rámutatott: két hete kezdték el a közvélemény-kutatást, amelynek keretében e-mailben és telefonon próbálják elérni a mintegy 1600 udvarhelyszéki vállalkozást.

Szerdáig mindössze száz üzletembertől kaptak visszajelzést, Nagy György szerint viszont ez nem rossz arány – figyelembe véve, hogy a kampány még az elején tart és teljesen újszerű. Úgy tervezték, hogy az adatok feldolgozását már jövő héten elkezdik, de elképzelhető, hogy ezt halasztják, szeretnék ugyanis, ha legalább 200-300 választ kapnának. A vállalkozók egyébként a www.ukksz.ro honlapon is kitölthetik a kérdőívet. Nagy György hangsúlyozta: a felméréssel a munkaerőpiac valós helyzetét és a helyi cégek igényét mérik fel, ezzel segítenék a városvezetést az oktatási hálózat alakításában, valamint hozzájárulnának a munkaerőhiány csökkenéséhez.

Ugyan még nem töltötte ki a kérdőívet, András Lehel, egy helyi vállalkozás vezérigazgatója rendkívül hasznosnak tartja a kezdeményezést, mivel vállalkozása folyamatosan szakemberhiánnyal küzd. Ezt leginkább akkor tapasztalták, amikor pár éve központosították a cég tevékenységét, majdnem megkétszerezve a helyi alkalmazottak számát. Tapasztalatai szerint egyre nehezebb raktári dolgozót, sofőrt, technikai szervizest találni, ugyanakkor víz-gáz szerelőből is hiány van a városban. Szerinte a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az alapoktatásban nem figyelnek a fiatalokra, akiknek ugyanakkor nincs rálátásuk a munkaerőpiaci igényekre, így nem tudják, mely szakma vagy munkakör lehet a jövőben keresett. „Pályaválasztási tanácsadásra lenne szükség, és fel kellene mérni, mire van szükségük a munkaadóknak, és abba az irányba terelni a középiskolásokat” – magyarázta a vállalkozó.

A pályázatírással foglalkozó cégek felsőfokú végzetteket keresnek, jobbára olyanokat, akiknek közgazdasági, pénzügyi affinitásuk van. Mivel ilyen irányú szakképzés nincs az országban, Derzsi László, egy erdélyi pályázatíró vállalkozás helyi képviselője elsősorban azt tartja fontosnak, hogy a munkavállalók akarjanak tanulni, hiszen a szakma elsajátítható. A munkaerőhiányt az utóbbi években felpörgött gazdaságnak, valamint az elvándorlásnak tudja be. „Ugyanakkor nehéz hazahozni azokat a fiatalokat, akik egyetemi központokban tanulnak” – véli Derzsi László. A kérdőív szerinte is fontos, mivel lényegi kérdéseket tartalmaz, és ha már oktatásról van szó, nem maradhat ki a vállalkozók preferenciája sem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat