Ferenc pápa arra biztatta az embereket, tartsanak ki a hitben

MTI 2017. április 16., 15:35 utolsó módosítás: 2017. április 16., 21:22

Ferenc pápa elítélte, gyalázatos tettnek nevezte húsvétvasárnapi Urbi et Orbi üzenetében azt az előző napi merényletet, amelyben több mint száz ember meghalt a szíriai Aleppónál. Az egyházfő arra biztatta a híveket, hogy tartsanak ki a hitben.

„Az Úristen segítse azokat, akik azon fáradoznak, hogy gyógyulást és vigasztalást vigyenek a szeretett és mártír Szíria civil lakosságnak, egy olyan háború áldozatainak, amely szűnni nem akarón szüli a borzalmakat és a halált. Tegnap is egy borzalmas támadás ért menekülteket\" – mondta a pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika középső erkélyéről a téren összegyűlt több tízezer embernek „a városnak és a világnak” szóló hagyományos pápai üzenetben és áldásban.

Békét kért a világ többi, háború sújtotta országa számára is, megemlékezett a terrorizmus, a fegyveres konfliktusok, az elnyomó rezsimek és az éhínség áldozatairól. Mint Argentína szülötte támogatásáról biztosította a párbeszédet és a demokratizálódás folyamatát a latin-amerikai országokban, és kifejezte sajnálatát az európai ifjúságot érő nagy munkanélküliség miatt.

Az áldás előtt a Szent Péter téren – mint minden húsvétvasárnapon – misét mutatott be az egyházfő, és ezen a hagyományokhoz hűen sok különböző nyelven hangzottak el imádságok. A magyar nyelvű a negyedik volt, Kovács Szabolcs, a római Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum nevű papnevelde hallgatója olvasta fel, és így szólt: „A Húsvétból fakadó új élet kegyelme győzzön le minden megosztottságot és haragot, táplálja a testvériséget és segítsen mindenkit az igazság keresésében!”

Ezen a misén a pápák nem szoktak homíliát mondani – gondolataikat az Urbi et Orbi áldáson mondják el –, de Ferenc pápa ezúttal tartott egy rögtönzött beszédet, mert mint mondta, válaszolni szeretne sok hívőnek arra a gyötrő kérdésre, hogy miért van olyan sok szenvedés a világon, ha – mint hitük tartja – Jézus Krisztus feltámadt a halottak közül. Arra biztatta a híveket és általában az embereket, hogy félelmeik, a háborúk, a betegségek és a világban megtapasztalt gyűlölet ellenére tartsanak ki a hitben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb