Dan Barna pártelnököt indítja államfőjelöltnek az ellenzéki USR, Cioloş lehet a kormányfőjelölt

Hírösszefoglaló 2019. július 13., 16:32 utolsó módosítás: 2019. július 13., 16:44

Dan Barna pártelnököt indítja államfőjelöltnek a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az őszi államelnök-választásokon – döntötte el az ellenzéki alakulat szombati kongresszusa.

Kész a tandem? Dan Barna (balra) a legesélyesebb az elnökjelöltségért folyó versenyben, és Dacian Cioloșt választhatják kormányfőjelöltnek Fotó: USR

Az elnökjelöltségért zajló belső választásokon még Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu és Dumitru Stanca indult. Kortesbeszédében Dan Barna pártelnök azt mondta, hogy „most van a mi időnk” és úgy értékelte, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási koalíciónak van esélye arra, hogy elnököt adjon az országnak.

„Vízió szerint mi vagyunk a Trónok harca, de energia szempontjából mi vagyunk Románia Star Trekje” – világított rá a pártelnök.

Barna szerint három évvel ezelőtt az USR új úton indult el a román politikában, és bebizonyította, hogy „lehet képviselni az utca hangját a parlamentben”. Rámutatott:

két év alatt az USR tagsága 1.700 emberről 15.000-re nőtt, 40 helyi szervezetről 450-re bővült.

Emlékeztetett: egymillió aláírást gyűjtöttek a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampányban, és a PLUS-szal karöltve több mint kétmillió szavazatot kaptak az európai parlamenti választásokon. Azt mondta: nagy dolog, hogy az USR-PLUS az egyedüli romániai pártszövetség, amely elnököt adott az Európai Parlament egyik frakciójának, de minden funkciónál fontosabb Románia államfői tisztsége.

„Mi már a párt alapításakor pontosan megmondtuk, hogy mi a célunk: olyan Romániát akarunk, ahol a törvény mindenki számára törvény, ahol a közpénzeket tisztességesen és átláthatóan költik el, amelyben a munkát és az érdemeket jobban értékelik, mint a pénzt és a kapcsolatokat. (...) Egy civilizált országban akarunk élni. És azt hiszem, mindannyian pontosan értjük, hogy ez mit jelent” – mondta Dan Barna.

Mihai Goţiu arról beszélt, hogy „történelmi pillanatokat élünk” és remény van arra, hogy az őszi államelnök-választás második fordulójában két olyan jelölt kerüljön, aki nem a másik ellen uszít, hanem arról beszél, hogy milyen lesz Románia 2050-ben. Úgy vélte:

az USR-t az a „kritikus tömeg” hozta létre, amely meg akarja változtatni Romániát.

Az USR kongresszusával egy időben rendezett sajtóértekezletén Dacian Cioloş volt technokrata kormányfő közölte: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciónak az a szándéka, hogy államelnök-jelölt– miniszterelnök-jelölt kettőssel vágjon neki a kampánynak. A PLUS elnöki tisztségét betöltő Cioloş azt mondta, hogy miután szombaton az USR kiválasztja saját jelöltjét, a PLUS is megteszi ugyanezt, majd a koalícióban eldöntik, hogy melyiknek van nagyobb esélye, és azt támogatják. Ugyanakkor mellé fognak rendelni egy miniszterelnök-jelöltet is.

A PLUS tagjai július 20-áig nyújthatják be pályázatukat az államelnök-jelölti funkcióra, majd belső elektronikus választáson, a PLUS összes tagjának szavazatával, július 22-e és 27-e között választják meg a jelöltet.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat